Steve Jobs - uticaj na automobile

Steve Jobs je napustio ovaj svet, ali inovacije koje je razvio na polju informacionih tehnologija, doprinele su da automobili posle njega više ne budu isti.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2011.

23:01

Default images

Od svog pojavljivanja, iPod i iPhone postali su važan deo imidža svojih korisnika, dok kod nas ti uređaji i dalje predstavljaju statusne simbole. Ipak, lepo dizajnirane spravice gubile bi svoju funkciju kada biste seli za upravljač automobila. Ideja koja je pogurala stvari napred bila je jednostavna – i genijalna. Trebalo je učiniti ove uređaje upotrebljivim u vožnji.

Zar ne bi bilo zgodno da, dok ste u automobilu, možete da proverite svoju elektronsku poštu, čekirate facebook ili dođete do informacije sa interneta? Zašto ne biste nastavili da slušate pesmu koja se vrtela na vašem iPodu u momentu dok ste ulazili u kola?

Odgovori na ova pitanja doveli su do toga da i vaši uređaji i automobili postanu funkcionalniji.

Najbolji primer je novi BMW-a serije 1 kod koga možete povezati iPod i iPhone tako sa su vam sve njihove funkcije dostupne preko ugrađenog ekrana osetljivog na dodir.
Novi BMW serije 1: iPod plugin
Nova Toyota Yaris nudi u opciji sličan sistem koji se zove Touch&Go pomoću koga možete preko 3G konekcije da pristupite Google Maps i koristiti njihovu bazu podataka kao i Google pretragu.
Novi Yaris: Touch&Go sistem
Touch&Go ima funkciju koja vam omogućuje i da čitate i odgovarate na SMS poruke preko interfejsa na automobilu. Uređaj je lagan za upotrebu tokom vožnje i jednostavan za povezivanje sa mobilnim telefonom.
Chevrolet Volt
Steve Jobs je iza sebe ostavio nasleđe koje prevazilazi domen tehnologije proizvoda koje je Apple plasirao na tržište. Njihov dizajn utiče i na izgled enterijera savremenih automobila, što se može videti u modelu Chevrolet Volt. Za oblikovanje centralne konzole u ovom vozilu dizajnerima je kao inspiracija poslužio iPod.

BMW: nova serija 1 predstavljena u Srbiji.

Vozili smo novi Yaris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: