Gorivo pojetfinjuje samo rebalansom

Dok građane sledeće nedelje očekuju nove rekordno visoke cene goriva, u Ministarstvu finansija poručuju da će bez rebalansa budžeta teško doći do pojeftinjenja.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2010.

12:13

Default images

Naime, ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da su usvajanjem budžeta za 2010. godinu predviđeni određeni prihodi budžeta, između ostalog i od akciza na gorivo, tako da ti nameti ne mogu biti promenjeni bez rebalansa.

"Ti prihodi su planirani, i bez rebalansa ne bi bilo dobro da se to menja. Naravno da mi razmatramo različite mogućnosti šta možemo uraditi, a da s druge strane ne ugrozimo, pre svega, poreske prihode, a samim tim i održivost javnih finansija", rekla je Dragutinovićeva.

Inače, prema najnovijem predlogu Ministarstva energetike, akciza na litar benzina trebalo bi da bude snižena za oko pet dinara, dok bi na dizel bila uvećana za tri, a za tečni naftni gas za oko dinar. Konkretno namet na benzin iznosio bi umesto 44,7 dinara - 40,20 dinara, na dizel umesto 30 dinara - 33 dinara, a na plin 16,10 umesto 15,25 dinara za litar.

Istovremeno, sredinom sledće nedelje gorivo će opet poskupeti, sedmi put ove godine. Očekuje se da cena benzina bude veća za oko tri i dizela za oko četiri dinara. U tom slučaju litar motornih benzina od 95 oktana dostići će 119 dinara, a maksimalna cena za evrodizel biće 120 dinara.

Ipak, da prostore za niže cene derivata možda ipak ima pokazuje i podatak da i kada država odobri poskupljenje goriva na pumpama za obične građane, dotle za autoprevoznike i veće kompanije i dalje važe stare cene. Tako prevoznici plaćaju i samo 94 dinara za litar evrodizela, dok će cena tog goriva na pumpama sada, uz novo poskupljenje, dostići i do 120 dinara po litru.

U krugovima pumpadžija potvrđuju da iste cene ne važe za sve i da ne postoji nikakav princip ili red, već se cena goriva određuje direktnom pogodbom preduzeća i pumpe. Oni međutim tvrde da postoji i nelojalna konkurencija, odnosno da su pojedini distributeri spremni da prodaju gorivo i „ispod cene“ samo da bi osvojili deo tržišta. Ako je i tako, jasno je da gubitke zbog niskih cena za firme, lako nadoknađuju visokim cenama za građane.

Srbiji prete “oktanski ratovi“

Gorivo skuplje, akcize za sada iste

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: