Automobili

Ponedeljak, 26.10.2009.

14:00

Nova Opel Astra

Nova Astra donosi brojne karakteristike koje se tiču udobnosti i sigurnosti iz gornjeg segmenta u kompaktnu klasu. Većina ih je predstavljena sa Insignijom, Opelovim novitetom u klasi srednje velikih automobila.

Izvor: B92

Default images

Utemeljena na tradiciji koju je Opel započeo 1936. sa prvim Kadettom, Astra je konstantno već decenijama među prva tri najpopularnija automobila na evropskom popisu najbolje prodavanih kompaktnih vozila – dakle u segmentu na koji otpada 27 odsto ukupnog tržišta automobila.

Prodaja Astre čini trećinu svih prodatih Opelovih/Vauxhallovih vozila, odnosno proda ih se ukupno oko 500.000 godišnje.

Nove tehnologije poput sasvim nove mehatroničke šasije, najnaprednijeg sistema svetala, prednje kamere koja prepoznaje saobraćajne znake i sedišta najvišeg ergonomskog nivoa samo su neke od karakteristika koje će biti dostupne sa novom Astrom.
Nova Opel Astra donosi u kompaktnu klasu vlastitu interpretaciju nagrađivane dizajnerske filozofije ovog brenda koja spaja „umetničku skulpturalnost sa nemačkom preciznošću“, kakva je prvi put viđena kod Insignije.

Silueta koja podseća na kupe i elegantni detalji daju automobilu svež i sportski izgled. Prefinjene proporcije stvaraju karakterističnu, prema napred usmerenu siluetu sa strmo položenim vetrobranskim staklom i spuštajućom linijom krova, što čini tradicionalni format hatchbacka uzbudljivim.

„Za svaki Opelov model važna je njegova vlastita, snažna osobnost. Upravo su zato elementi dizajna koje smo predstavili sa Insignijom, kao što su krilo i oštrica koji daju puno energičnosti oblicima, u Astri dobili novu, svežu interpretaciju“, rekao je Mark Adams, potpredsednik dizajna u General Motorsu Evrope.
Astrine bočne stranice oblikovane su po uzoru na dinamičnu obrnutu oštricu koja ih vizualno spaja sa snažno oblikovanim zadnjim vetrobranom i C-nosačima. Na zadnjoj strani dvostruki motiv krila sadržan u zadnjim svetlima čini ovaj automobil vrlo prepoznatljivim.

Vozna dinamika i stabilnost dodatno su poboljšani zahvaljujući većem međuosovinskom rastojanju (za 71 mm) koji sada ukupno iznosi 2.685 mm. Nova Astra ima prednji deo širok 1.544 mm, a zadnji deo 1.588 mm, čime je trag točkova povećan napred 56 mm i 70 mm pozadi.

Ovo daje automobilu snažniji i stabilniji stav, a time omogućuje i stabilnije upravljanje i držanje puta. Čvrstoća glavne karoserijske strukture poboljšana je 43 odsto torzijski i 10 odsto na savijanje i predstavlja solidan temelj za optimizaciju upravljanja i mogućnosti vešanja nove Astre. Povećana čvrstoća takođe doprinosi udobnosti i smanjuje buku i vibracije unutar kabine.
Šasija Opel Astre razvijana je kao mehanički sistem koji sasvim integriše mehaničke funkcionalnosti i elektronske kontrole. Nova Astra zadržava dinamičan karakter prethodnog modela kojeg je zabavno voziti uz značajna poboljšanja u responzivnosti upravljača i udobnosti vožnje.

Dok je prednje vešanje već proverenog tipa McPherson, Opelovi inženjeri su u Rüsselsheimu prvi na svetu sa njim kombinovali složenu polukrutu osovinu sa Wattsovim linkom pozadi. Ovakva konstrukcija zadržava sve prednosti u veličini, masi i ukupnoj efikasnosti složene polukrute zadnje osovine, dok istovremeno Wattsov link savladava bočne sile tokom vožnje u krivinama i čini automobil dinamičnijim i agilnijim bez kompromisa u stabilnosti i udobnosti.

Kao Insignija i nova Astra može biti opremljena pametnim Opelovim elektronskim sistemom vožnje FlexRide koji je prava retkost u ovoj klasi. Sistem vešanja FlexRide stalno se prilagođava promenama u stilu vožnje i brzini ulaska u krivine. Osim toga, nudi i tri postavke - Standard, Sport i Tour – i mogućnost dodatne personalizacije.
Nova Astra će izaći na tržište sa kompletnom ponudom od osam motora snage od 70 kW/95 KS do 132 kW/180 KS i daće vozačima pravu, u praksi proverenu efikasnost.

Astrina ponuda pogonskih sistema sa ručnim menjačem dolazi sa unapređenim performansama i ukupnim smanjenjem emisije ugljen-dioksida većim za 12 odsto u poređenju sa prethodnom generacijom. Prosečna potrošnja goriva dizel motora iznosi 4,6 l/100 km i 6,1 l/100 km za benzinske motore.

Četiri dizel motora, za koje se očekuje da će biti u gotovo polovini novih Astri koje će se prodati u Evropi nakon izlaska na tržište, su snage od 70 kW/95 KS do 118 kW/160 KS. Sa ručnim prenosom svi troše manje od 5 l/100 km uz emisiju ugljen-dioksida ispod 129 g/km. Kada se nađe na tržištu na proleće, verzija exoFLEX s 1.3 CDTI motorom snage 70 kW/95 KS takođe će trošiti 4,2 l/100 km i emitovati 109 g/km ugljen-dioksida.

Ponuda benzinskih motora sastoji se od 1,4 i 1,6-litarskih motora sa prirodnim punjenjem i turbo punjačima i rasponom snaga od 74 kW/100 KS do 132 kW/180 KS. Verzija sa početka ponude benzinskih motora emituje 129 g/km ugljen-dioksida, što je najbolje među svim benzinskim motorima u kompaktnom segmentu.
Nastavljajući sa Opelovom strategijom smanjenja, inženjeri su zamenili 1,8-litarski motor snage 103 kW/140 KS prethodne generacije novim 1.4 Turbo motorom slične snage kojem treba 5,9 l/100 km – time je potrošnja goriva i emisija ugljen-dioksida smanjena za gotovo 18 odsto.

Astrine dimenzije su se povećale, uključujući i 71 mm duži međuosovinski razmak. Čim se otvore zadnja vrata iznenađuje prostranost Astrine zadnje klupe. U visini ramena ima 29 mm više mesta napred i 2 mm pozadi, dok u visini kukova ta povećanja iznose 50 mm i 13 mm.

Nova Astra dolazi sa četiri paketa opreme kako bi udovoljila svim ukusima potencijalnih kupaca: Essentia, Enjoy, Sport i Cosmo.

Celokupan stav Astre koja kao da je nagnuta napred daje vozaču i putnicima osećaj otvorenosti i preglednosti. Enterijer nudi prijateljski ambijent kao i više prostora i praktičnih rešenja.
Gornji zaobljeni deo table sa instrumentima oblikovan je kao krilo i napravljen od mekanog matiranog materijala, dok je osećaj prostranosti pojačan činjenicom da je osnovica strmo postavljenog vetrobranskog stakla pomerena napred, što dalje od vozača.

Ugodna priroda enterijera koji kao da obavija putnike dodatno je naglašena ambijentalnim osvetljenjem u verzijama Sport i Cosmo. Noću bazu središnje konzole i unutrašnjost prednjih vrata obasjava vrlo ugodno crveno difuzno svetlo.

Sa novom Astrom dolazi veliki izbor multimedijalnih sistema za komunikaciju. Audio paketi nude od četiri do osam zvučnika snage od 80 do 315V sa vrhunskim sistemom Infinity. Svi sistemi podržavaju reprodukciju muzike u MP3 formatu i imaju dodatni ulaz za priključivanje spoljnje muzike, na primer iPoda. Sa sistemima CD 500 Navi i DVD 800 Navi (kod CD 400 i CDC 400 kao opcija) dolazi i USB ulaz koji omogućuje upravljanje preko kontrola na upravljaču. Navigacioni sistemi uključuju mogućnost stalnog zumiranja mape, a sistem sa vrha ponude DVD 800 nudi pogled iz ptičje perspektive. Kompletna ponuda sastoji se od tri audiopaketa i dva navigaciona sistema.
Pozadi, vlasnici novih Astri mogu odabrati FlexFloor, pametnu konfiguraciju prtljažnog prostora ili FlexFix, integrisani nosač za bicikle.

Prilagodljiv prostor za čuvanje raznog prtljaga – od vrećica za kupovinu do velikih kutija ili sportske opreme – dobija se lako korišćenjem karakteristike FlexFloor. Pod prtljažnika može se pomerati i pozicionirati na tri nivoa korišćenjem ergonomski dizajniranih držača u svakom od uglova prtljažnika. U svakoj od pozicija pod može izdržati opterećenje od 100 kg.

Merenja buke u unutrašnjosti automobila pokazala su da je Astrina kabina među najtišima u svojoj klasi. Tišina u enterijeru nove Astre postignuta je uz pomoć stručnjaka za buku i vibracije. Kako bi se postigao taj nivo udobnosti, u raznim fazama razvoja rađena su detaljna merenja.

Cena nove Astre kreće od 14.955 evra.

Pogledajte više fotografija nove Astre u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Podeli: