Automobili

Petak, 05.07.2013.

12:08

Šta nude FIAT 500L Living i FIAT 500L Trekking?

FIAT je u četvrtak na svečanosti u Kragujevcu, ali istovremeno i u Italiji, održao promociju dva nova modela, 500L Living i 500L Trekking, koji će se ovog leta naći u prodajni salonima. Tim povodom, objavljeni su tehnički detalji i novi set fotografija ova dva automobila.

Izvor: B92

Default images

Italijanski proizvođač nastavio je realizaciju svog plana da kupcima ponudi široku paletu modela u okviru porodice "500". U pitanju su dva nova automobila različitog karaktera, ali sa istim zajedničkim korenima koji se, kao i kod standardnog modela 500L, nalaze u FIAT-u 500.

Italijanska kompanija FIAT 500L Living opisuje kao "automobil koji se obraća različitim ciljnim grupama, populaciji koja traži nešto novo - sklad između funkcionalnosti i dizajna, sa fleksibilnošću korišćenja i prostorom za niz interesovanja, a bez potrebe za kompomisima na račun stila."
Sa opcijom dodatnog trećeg reda sedišta, novo vozilo predstavlja najkompaktniji MPV model sa 5+2 sedišta u svojoj kategoriji - dugačak je 435 cm, širok 178 i visok 167 cm.

Uprkos tome što je 20-ak cm kraći u odnosu na karavane iz "C" automobilskog segmenta, 500L Living pruža prostranost u kabini, ali i veliki kapacitet prtljažnika, koji u verziji sa 5 sedišta iznosi od 560 litara (zadnja sedišta pomerena skroz unazad), do 638 litara (sedišta maksimalno pomerena napred).
Takođe, drugi red sedišta i suvozačevo sedište mogu se potpuno sklopiti. To znači da kupac može da ima ravnu površinu za utovar u čitavoj dužini putničke kabine (2,6 metara), zarad optimalne upotrebe unutrašnjosti, a korisna zapremina dostiže 1.584 litra.

Platforma prtljažnika može se podešavati na tri nivoa, odvajajući lomljive od teških predmeta, čiste od prljavih, kabaste od malih predmeta. Teretni odeljak je opremljen i džepovima i kukama, što omogućava bezbedan i uredan transport bilo kog predmeta.
Kod 5+2 konfiguracije sedišta, model 500L Living zadržava zapreminu od 168 litara, kada je svih sedam sedišta u funkciji.

Mogućnosti za podešavanje sedišta takođe doprinose udobnosti i komforu u kabini. Sedišta se mogu podešavati na svim šinama, na 8 različitih načina, počevši od vozačevog sedišta koje kao standard nudi i potpuno zavaljen naslon, a ima i opciju električnog grejanja i podešavanje visine i lumbalnog dela, po potrebi.

Suvozačevo sedište je opremljeno sklopivim stočićem na leđima, koji nudi korisnu površinu na koju se mogu odložiti predmeti kao što je torba ili laptop računar.

Drugi red sedišta ima sklopivi naslon za leđa u odnosu 60:40, a može se podešavati u 12 položaja, sa srednjim naslonom za ruke kao opcijom.
Prilikom pojavljivanja na tržištu, FIAT 500L Living biće ponuđen sa jednim benzinskim motorom, 0.9 TwinAir Turbo sa 105 ks, kao i sa dva turbo-dizel motora, 1.6 MultiJet II sa 105 ks i 1.3 MultiJet II sa 85 ks, koji je dostupan i sa Dualogic, robotizovanim automatskim menjačem.

Inače, benzinac i slabiji dizelaš standardno su opremljeni petostepenim manuelnim menjačima, dok je za 1.6 MultiJet II rezervisan menjač sa šest brzina.

U FIAT-u posebno ističu snažniji turbo-dizel koji omogućava automobilu da od 0 do 100 km/h stigne za 12,2 s uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Uz to, ovaj agregat u kombinovanom režimu prema fabričkim podacima prosečno troši 4,5 litara/100 km, uz emisiju 117 g CO2 /km.

Smanjenju potrošnje i emisije izduvnih gasova doprinosi i aerodinamičnost modela 500L Living, s obzirom da koeficijent otpora vazduha iznosi 0.30.
Konfiguracija sa tri reda sedišta lako se obaranjem naslona poslednjeg reda pretvara u verziju sa 5 sedišta
Od jeseni, izbor motora biće upotpunjen i 0.9 TwinAir Turbo motorom koji će imati mogućnost pogona na metan. Ovaj agregat nedavno je osvojio nagradu "Najbolji ekološki motor 2013. godine, a već je dostupan na modelima Panda i 500L.

Linija modela 500L Living obuhvata dve konfiguracije, Pop Star i Lounge, obe sa po 5 ili 7 sedišta, 19 boja karoserije (uključujući 11 dvobojnih kombinacija) i 6 konfiguracija enterijera, 15 različitih tipova alu-felni i ratkapni.

Pored toga, FIAT 500L Living nudi dodatnu opremu, kao što je kožni enterijeri, integrisan navigacioni sistem i zadnja kamera koja olakšava kretanje unazad.
FIAT 500L Trekking
Što se tiče drugog novog FIAT-ovog modela, 500L Trekking, koji je u junu promovisan u sportsko-rekreativnom centru "Milan Gale Muškatirović" u Beogradu, on se od standardnog FIAT-a 500L izdvaja već na prvi pogled po izgledu spoljašnjosti.

U pitanju su dodaci karakteristični za takozvane "cross" automobile, poput zaštitnih elemenata na donjem delu karoserije, branicima, lukovima oko točkova i na sajtnama.
S obzirom da je zamišljen kao rekreativno vozilo koje će često silaziti sa asfalta, Trekking ima i više podvozje i to za 10 odsto u odnosu na FIAT 500L, što kao rezultat daje klirens od 145 mm.

U unutrašnjosti, nova tkanina za sedišta dolazi sa umecima od eko-kože. Kupci će moći da biraju između dve kombinacije: tamno sive tkanine sa kožnim umecima koja asocira na enterijer terenca, ili crne tkanina sa belim umecima, koja automobilu daje urbaniji izgled.

FIAT 500L Trekking proizvodiće se u sedam različitih boja karoserije - Cappuccino bež, Cinema crna, Moda siva, Gelato bela, Toscana zelena, Amore crvena i, najnovija, Sorrento žuta – u kombinaciji sa crnim ili belim krovom, što ukupno čini 17 mogućih kombinacija.
Ključno svojstvo FIAT-a 500L Trekking je Traction+ sistem (uključen u standardnu opremu) koji poboljšava oslanjanje na neravnim, klizavim površinama. U FIAT-u kažu da je on ujedno i jeftiniji i ima manju emisiju izduvnih gasova u odnosu na konvencionalni pogon 4×4.

Traction+ sistem koristi napredan hardver koji je prisutan na automobilima opremljenim sa ESC funkcijom, ali predstavlja mnogo više od proste nadogradnje osnovnog sistema.

Kontrolna jedinica koristi posebne algoritme za kontrolu i upravljanje kočionim sistemom kako bi elektronski stimulisala samoblokirajući elektromehanički diferencijal. Optimizovan softver i činjenica da se sila primenjuje preko redovnog (hidrauličkog) kočionog sistema, čini dejstvo sistema naprednijim u odnosu na konvencionalne sisteme.
Ovaj sistem nudi i prednost mnogo manje težine, a uključuje se pomoću prekidača na instrument tabli i može da radi na brzinama do 30 km/h.

Kada bilo koji od pogonskih točkova ima nisko, ili nulto oslanjanje, kontrolna jedinica opaža proklizavanje pogonskog točka i daje komandu hidrauličkom sistemu da zakoči točak sa slabijim oslanjanjem, na taj način prebacujući pogon na točak koji se jače oslanja na put.

To olakšava upravljanje vozilom, održava stabilnost pravca i kontrolu i obezbeđuje optimalnu vuču, čak i na neravnim terenima sa slabim oslanjanjem.
Na zahtev, u 500L Trekking se može ugraditi i City Brake Control sistem, koji je nedavno osvojio Euro NCAP Advanced nagradu za bezbednost.

City Brake Control uređaj, pri brzinama ispod 30 km/h, u zavisnosti od određenih parametara kao što su dinamika vozila, ugao upravljanja, položaj i pritisak na papučicu gasa – može da doprinese da se u potpunosti da izbegne sudar, ili da minimalizuje posledice neizbežnog sudara.

FIAT 500L Trekking biće dostupan, zavisno od tržišta, sa sledećim motorima: 1.4 16v sa 95 ks, 0.9 TwinAir Turbo sa 105 ks, 1.6 MultiJet II sa 105 ks i 1.3 MultiJet II sa 85 ks (takođe u sa opcijom Dualogic automatskog menjača).

Novi internet sajt

Interesantno je da je povodom šestog rođendana obnovljenog FIAT-a 500 italijanski proizvođač pokrenuo novi globalni internet sajt (fiat500.com) posvećen porodici modela 500. Sajt predstavlja kompletnu ponudu, od prvog člana iz 2007. godine do dva najnovija modela, 500L Living i 500L Trekking.

U pitanju je vebsajt dizajniran za iPad koji se može pretraživati i preko PC platformi, a namenjen je prevashodno tablet uređajima. Njegov dizajn dozvoljava da istražujete portal na jednoj strani, otkrivajući sve modele i verzije u asortimanu porodice 500 preko dva velika bočna podmenija koji prikazuju konfiguracije, boje, motore, felne i enterijer sa odgovarajućim detaljima.

Nakon početnog pokretanja u julu, drugi, potpuniji sajt će biti dostupan u oktobru, uz značajan broj interaktivnih odeljaka i uz magazin koji će biti posvećen svetu modela 500.
Kako je objavio Tanjug, početna cena FIAT-a 500L Living sa pet sedišta i dizel motorom biće 13.650 evra, dok je za najjeftiniji 500L Trekking sa benzinskim motorom potrebno izdvojiti 13.900 evra.

Kompletan cenovnik biće objavljen kada i zvanično počne prodaja u Srbiji.

Više fotografija ova dva modela možete pogledati u Galeriji.

FIAT 500L Living predstavljen u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: