Svet

Ponedeljak, 26.02.2007.

15:19

DT otpušta 61.400 radnika

Dojče Telekom je najavio otpuštanje oko 45 hiljada radnika, dok sindikati tvrde da bi taj broj mogao da bude preko 60 hiljada.

Izvor: B92

Default images

Sindikat radnika strahuje da će sprovođenje novog plana restrukturiranja poslovanja za posledicu imati znatno veći broj otpuštanja od najavljenog, odnosno da bi moglo doći do kresanja čak 61.400 radnih mesta, što je oko 15 hiljada više od najavljenog.

Uprava kompanije odbacuje te navode i kaže da je objavila smanjenje troškova poslovanja kroz izdvajanja nekih jedinica za pružanje usluga u zasebne kompanije.

Oštra konkurencija u fiksnoj telefoniji već neko vreme utiče na dobit DT-a koji je morao da smanji projektovane rezultate za tekuću godinu i da u ovoj godini predvidi dobit pre plaćanja poreza, kamata, dugova i troškova amortizacije manju za 1,2 milijarde evra nego što se očekivalo.

DT je krajem 2005. godine imao 41,2 miliona klijenata na području fiksne telefonije i pristupa Internetu, dok je u 2006. njihov broj smanjen na 38,96 miliona i nastavio trogodišnji trend smanjenja broja pretplatnika. Razlozi su oštra konkurencija rivalskih kompanija koje korisnike privlače agresivnim promotivnim kampanjama i povoljnijim cenama, a osim toga mlađa populacija korisnika uz mobilni nema potrebu za fiksnim telefonskim priključkom.

Samo u trećeg kvartalu 2006. kompanija je izgubila 538 hiljade telefonskih linija, a njihov broj je za prvih devet meseci smanjen za 1,5 miliona. Rast prihoda u sektoru mobilne telefonije T-Mobajl u trećem kvartalu je takođe bio usporen zbog zasićenja na evropskom i snažne konkurencije na tržištu Sjedinjenih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: