- Ljubav -

Zbogom, tradicijo: Na venčanju bez kumova u zemlji bivše SFRJ

Slovenci će uskoro moći da se venčavaju bez prisustva kumova, a predbračni ugovori biće otvorena zakonska mogućnost.

Izvor: SRNA
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prisutnost kumova na ceremoniji do sada je zakonom bila obavezna, ali zakonodavac je prihvatio tumačenje da je njihova klasična uloga, kao osoba koje potvrđuju identitet mlade i mladoženje, u savremenom društvu postala nepotrebna.

Mladenci će ubuduće pred načelnikom opštine, koji će biti u funkciji matičara, moći da se identifikuju isključivo ličnim dokumentima, a kumovi kao svedoci biće na ceremoniji, samo ako mladenci to žele.

Novi zakon po prvi put predviđa mogućnost sklapanja predbračnog ugovora kojim se regulišu imovinski odnosi supružnika, ali i potpisivanje zajedničke overene izjave kojom određuju ko će preuzeti brigu o deci u slučaju smrti ili trajnije nesposobnosti da sami ostvaruju svoja roditeljska prava.

Novi zakon stupa na snagu početkom naredne godine, navode slovenački portali.

Ljubav

Naučnici tvrde: Preboleti raskid je isto kao skinuti se sa droge

Oni koji neutešno pate zbog propale ljubavi možda za to imaju biološki razlog. Novo istraživanje mozga sugeriše da je prevladavanje ljubavnog bola slično borbi sa zavisnošću, piše Livescience. Studija je jedna od prvih koja istražuje mozak osoba koje su nedavno doživele ljubavni brodolom i imaju problema kako s time da se pomire.

Ljubav ponedeljak 15.01. 08:56 Komentara: 18

Da, muškarci više vole plavuše, ali...

Ako se može suditi prema novim rezultatima studije Univerziteta Augsburg u Minesoti, muškarci zaista više vole plavuše smatrajući ih mlađim i zdravijim od ostalih žena. A tu su i stereotipi, pa tako veruju da lakše mogu da ostvare seksualnu vezu sa plavušom.

Ljubav četvrtak 4.01. 08:15 Komentara: 22
strana 1 od 86 idi na stranu