Veze i odnosi

Zašto je teško pronaći pravog partnera?

Pronalaženje partnera je oduvek bilo teško, međutim u današnje vreme se to ponekad čini nemogućim.

Subota, 24.03.2012.

16:15

Izvor: B92

Default images

Podeli:

To izgleda veći problem predstavlja ženama koje se često žale da ne mogu da pronađu odgovarajućeg muškarca.

One se žale da su muškarci nezreli i da nisu odgovorni; ne sviđaju im se ni “dobri momci”, ali ni oni koji previše navaljuju…a da ne pričamo o “kretenima” koji ih ne poštuju, ignorišu njihove potrebe i slamaju im srca.

Šta se to dešava, da li je moguće da su svi normalni muškarci nestali? Da li se žene nalaze u bezizlaznoj situaciji?

U svojoj knjizi Why We Love, autorka Helen Fišer opisuje 3 tipa ljubavi:

- Požuda - osećanje seksualne želje

- Privlačnost - neko vas motiviše da nastavite da ga upoznajete pa možda i ostvarite vezu sa tom osobom

- Bliskost - deljenje doma sa nekim, roditeljskih dužnosti, uzajamna sigurnost

Svaka od ovih vrsta ljubavi može imati različito poreklo i mogu se nezavisno osećati prema nekom, ili u kombinaciji. Na primer, jedna žena može osećati požudu prema partneru, može je privlačiti, a može sa njim stvarati i porodicu.

Druga žena može prema jednom muškarcu osećati požudu, ali je može privlačiti drugi.

Te razlike se dešavaju jer svako osećanje ima različito poreklo.

Požuda i privlačnost su naša duboko ukorenjena, primarna, nekontrolisana osećanja. Uglavnom mi ne biramo prema kome ćemo nešto tako osećati i obično su kriterijumi koji tu igraju ulogu fizički izgled, društveni status, prihodi, ambicija, stabilnost i inteligencija.

Međutim sa kim ćemo se dublje povezati je već nešto što pažljivije biramo. Moguće je “odlučiti” sa kim ćemo deliti kuću, sa kim ćemo imati decu i ta odluka se često donosi pod uticajem društvenih i kulturnih normi.

Moderna dilema

Današne žene se ohrabruju da mogu sve da rade. Sama ta činjenica stvara stres “super ženama” i “super mamama”. Društvene norme joj govore da se od nje očekuje da ima uspešnu karijeru, da posle posla trči kući, da odgoji savršeno dete i da bude atraktivna i seksi. Uz sve to žena mora da bude i inteligentna, motivisana, moćna i da drži sve pod kontrolom.

Samim tim, žene su motivisane da “izaberu” muškarca koji će se dobro uklopiti u njen životni plan, ciljeve i ideale. Onda se one “vežu” za muškarca koji je kooperativan, pruža podršku i često preuzima glavnu ulogu u oblastima koje su ženama važne.

Iz ugla kulturnih normi muškarac koji je “tvrdoglav”, “neprijatan” i očekuje od žene da ‘pristane’ nije poželjan za muža.

Nažalost ti “kulturno nepoželjni” momci su upravo oni koji su ženama “privlačni”. i tu nastaje problem.

Zato žene često govore kako su neispunjene u ljubavi. Žene privlače muškarci koji se ne smatraju dobrim muževima i one se nalaze u raskoraku i na kraju bivaju povređene.

Nakon toga one se priklone “dobrim momcima” i to samo da bi otkrile da se jako dosađuju, da im libido opada i da opet pored sebe žele nekog “kretena”. Zato su veze za žene vrlo frustrirajuća iskustva u kojima one završe kratkih rukava i slomljenih srca.

Šta neke žene rade po tom pitanju?

1) Zavolite vođstvo - to je strategija koju su neke žene usvojile; budite vođa “dobrom momku”. Setite se moćnih poslovnih žena – one vole da budu glavne I da im neko ispunjava želje. Dobijanje onoga što želite može biti prilično privlačno.

2) Pratite mudro - druge žene su oprezne u ljubavi i traže “pravog” momka za sebe, nekog koji će biti jak i koji će ih privlačiti, a one će biti pod njegovim “vođstvom”. Ove žene procenjuju i “testiraju” muškarce kako bi pronašle pravog – onog koji će se uklopiti u njihove nade, ciljeve i snove. Žele muškarca koji je jak i atraktivan, ali koji ih neće tretirati poput “kretena”.

3) Miksovanje - neke žene, pak, žele najbolje iz oba sveta. To podrazumeva otvorene veze ili zgodnog momka. Kada žena ne može da nađe sve u jednom muškarcu, ona od jednog dobija podršku, a od drugog dobre gene za decu.

4) Pregovaranje, deljenje, ravnoteža - na kraju neke žene biraju da dele vođstvo sa svojim partnerima. Oni dele obaveze i dužnosti i svako je “šef” u određenoj oblasti. Možda je ona glavna kada je reč o finansijama, a on kada je reč o deci ili obrnuto. Na ovaj način žena dobija po malo od svega, i to od jednog muškarca.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.