- Ljubav -

Od mlade do supruge

Kada se zabavljate, proces upoznavanja je najveći prioritet. Provodite vreme zajedno u razgovoru i zajedničkim aktivnostima. Deo tebe procenjuje da li možeš da se udaš za tog muškarca i da li ćete “živeti srećno do kraja života”. Snažno osećanje zaljubljenosti može da te podstakne da prihvatiš mnoge razlike koje postoje između vas.

Autor: Nebojša Savić
Izvor: Brak i porodica

Podeli

U isto vreme pokušavate da pokažete svoju najbolju stranu koja je obično po malo prilagođena drugoj osobi i nije u potpunosti pravo stanje stvari.

Pošto prođe neko vreme u braku, možda ćeš osećati da se odnos promenio i nisi sasvim sigurna da ti se ta promena sviđa. Ne pričate više kao nekad. Neke od njegovih osobina te sada mnogo više iritiraju nego ranije. Šta se dešava?

Menjaš se – od mlade nastaje supruga. Postoji razlika – itekako! Vaš odnos postaje realniji. Sada vidiš razliku između tebe i tvog supruga.

On će svake nedelje gledati sport, a preko nedelje Ligu šampiona na tv -u do kraja života. Grozno! Satima sedi pred tom kutijom! Kako to da smo prestali da razgovaramo?

Život se promenio. Sada ste u braku i imate milion odgovornosti. Posao, kuća, deca. Sve to toliko guta vašu energiju da ste naizgled prestali da sazrevate kao bračni par. I što je najgore – to izgleda uopšte ne smeta tvom mužu. Tu se javlja prihvatanje. Tako važna i neophodna stvar u ovoj fazi “otrežnjenja“.

Za prihvatanje je potrebna zrelost, a možda i mala doza žrtvovanja i velika doza hrabrosti. Žrtvujem se, dobrovoljno i iz ljubavi. Prihvatam svoga muža onakav kakav jeste i stavljam njegove potrebe iznad svojih. Kako vam ovo zvuči? Grozno? Uplašeni ste? Nisam li malo pre napisao da je za ovo potrebna hrabrost?

Nažalost, danas nije popularno pokazivati bezuslovnu ljubav i prihvatanje, čak ni u takvom bliskom odnosu kao što je brak. Često, ono što je mužu potrebno jeste poslednja stvar o kojoj žena želi da razgovara. Naposletku, moderna kultura promoviše ovakve ideje: A šta je sa mojim potrebama? Sta je sa mojim pravima? Kako ja da budem srećna? Međutim, uzimajući u obzir alarmantno povećanje broja razvoda, rekao bih da ovakvo naše pogrešno razmišljanje nema dobar ishod. Mnoge žene su usvojile laži iz sveta koje kažu da treba na prvo mesto da stave sebe, plašeći se da će ih, ako to ne urade, muževi iskoristiti. I to je prva rezerva koju žene pokazuju kada govorimo o bezuslovnom prihvatanju. Ali da li nas to čini srećnim i ispunjenim, kada sebe stavimo na prvo mesto?

Zar ljubav nije pre svega davanje pa tek onda primanje? Večnu definiciju ljubavi nalazimo u rečima apostola Pavla gde se kaže da je “ljubav strpljiva, ljubazna, da ne zavidi, ne hvali se, nije ohola, ne ponaša se nepristojno, ne traži svoje, ne žesti se, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve podnosi, nikada ne prestaje da veruje, sve izdržava i nikada ne prestaje”.

Prepoznaj ovu vrednost i gradi odnos između sebe i svoga muža na ovim temeljima.

Druga rezerva se javlja zbog pogrešne slike o braku i samoj ljubavi uopšte. Često u brak unosimo naša velika i nerealna očekivanja. Mislimo da će u braku biti uvek prisutan visok nivo neprestane romantične ljubavi, razumevanja i bliskosti. Kao u holivudskim filmovima i bajkama. Ali stvarnost istiskuje romantiku, ostvaljajući nas razočarane, sa mnogo pitanja na koje nemamo odgovor. Pitamo se gde smo pogresili i kuda je bliskost i ljubav nestala. A ljubav možda nije nestala. Samo je promenila svoj oblik i način pokazivanja.

Zrela ljubav prihvata da se brak razlikuje od zabavljanja. Ništa nije gore, samo je drugačije. Zrela ljubav može da prihvati činjenicu da su se prioriteti promenili i da moraju da se menjaju. Zrela supruga može da prihvati činjenicu da je način na koji njen suprug sada pokazuje ljubav putem napornog rada da bi obezbedio sve što je potrebno njegovoj porodici, umesto da je izvodi na večeru svake nedelje, tokom koje bi vodili duge razgovore. Supruga prihvata realnost da je posle duge radne nedelje njenom mužu ponekad potrebno da sedi kao zombi ispred TV-a.

Nemojte me pogrešno shvatiti. Brak bi trebalo da uključuje mnoge vrste ljubavi – prijateljsku, romantičnu, seksualnu i bezuslovnu – i svaka od ovih podrazumeva komuniciranje.

Žene u braku moraju da prihvate činjenicu da će – baš kao i mnoge druge stvari u braku – biti perioda kad će komunikacija biti bolja i onih kada će biti lošija. Ponekad ćete uživati u većoj bliskosti, ali u drugim periodima neće biti mnogo prilike za razgovor, osim o neophodnim svakodnevnim detaljima. Prihvatite plimu i oseku u komunikaciji i pronađite ravnotežu koja odgovara i jednom i drugom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu