Recepti

Kako se pravilno služi i pije vino? VIDEO

Udruženje somelijera Srbije organizovalo je polaganje ispita za licencu somelijera.

Ponedeljak, 05.11.2018.

16:05

Izvor: B92

Kako se pravilno služi i pije vino? VIDEO
Thinkstock

Podeli:

Predsednik tog udruženja Dejan Živkoski kaže da se praktični deo ispita sastoji od otvaranja i dekantiranja crvenog vina, otvaranja i posluživanja penušavog vina i prepoznavanja alkoholnih pića iz crnih čaša.

Polagači imaju određeno vreme za koje gostu mora da se servira vino, pa tako penušavo vino mora biti posluženo za pet minuta, otvaranje i dekantiranje crvenog vina traje sedam minuta, dok se prepoznavanje destilata mora obaviti za dva minuta.

Na pitanje gde oni koji nisu profesionalni poznavaoci najčešće greše prilikom služenja vina, Živkoski kaže da je najveća greška upravo to što se ljudi previše fokusiraju na pravila.

Treba užvati u vinu, a da li je čaša vinska ili neka obična, sasvim je svejedno, smatra on.

"Nema potrebe da sipate puno vina u čašu. Sipajte malu količinu da biste tako mogli vinu i da dodate vazduha, kako bi se ono otvorilo, i da bi tako bilo prijatno i na nosu i kada uzmete gutljaj", kaže Živkoski.

Predsednik Udruženja somelijera Srbije kaže i da više nema pravila koje se vino tačno uz šta pije.

"Sada crvena vina mogu i uz razna bela mesa i uz ribu. Bela vina, koja su odležala, i penušava vina mogu da idu i uz crvena mesa. Tako da više tih pravila nema", kaže Živkoski i svima preporučuje da, kada odu u restoran, obrate pažnju na somelijere.

Udruženje somelijera Srbije organizuje Balkansko takmičenje somelijera, koje će se održati od petka do nedelje u hotelu Hajat u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.