- Gastronauti -

"Italijani i Srbi na hranu gledaju na sličan način"

Druga "Nedelja italijanske kuhinje" počela je večeras u Beogradu s ciljem da se promovišu originalni italijanski proizvodi, zdrav način života, ali i prehrambena industrija, koja donosi izuzetne prihode.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

"Italija je u 2017. izabrana za najzdraviju zemlju u svetu po Blumberg helt (health) indeksu, a i ta kultura ishrane i ono što Italijani jedu (mediteranska kuhinja) deo je svetske kulturne baštine na listi Uneskoa", rekao je ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

Manifestacija će trajati do 26. novrembra i održava se u tri grada - Beogradu, Novom Sadu i u Subotici.

Za to vreme biće organizovano više od 20 događaja, uključujući seminare o kuhinji i književnosti, kurseve poslastičarstva, degustacije i predstavljanja napolitanskih pica majstora.

Dvadeset restorana imaće u tom periodu 20 različtih menija, a u određenim hipermarketima biće postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima.

Kako je na otvaranju rekao italijalianski ambasador, prehrambena industrija donosi Italiji izuzetne prihode - više od 180 milijardi evra godišnje (11,3 odsto BDP Italije) - odnosno četiri puta BDP Srbije.

"Promovišemo zdrav život, od kojeg i dobro zarađujemo", kaže Manco, navodeći da je 86 italijanskih proizvoda među najprodavanijim u celom svetu.

Pasta, hleb, sirevi (više od 600 vrsta), vina, sladoled, pirinač - samo su neki od tih proizvoda po kojima je Italija poznata u svetu, a da kupci mogu biti sigurni da su kupili originalni italijanski proizvod garantuje im oznaka d.o.p.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundzić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundzić

Manco napominje da je kultura neodvojivi deo ove priče i podseća da je Italija na 1. mestu u svetu po broju lokaliteta na listi Uneska - 53, čime se nijedna druga zemlja u svetu ne može pohvaliti.

U izjavi za Tanjug, Manco kaže da Italijani i Srbi često na hranu gledaju na sličan način.

"Kada sednete za večeru, bilo u Italiji, bilo u Srbiji, vi imate utisak da se ne radi samo o hrani već o tome da provodite vreme zajedno sa prijateljima i porodicom, sa otvorenim vratima za goste. I hrana je kultura, mi promovišemo kulturni model. Srbija je u tom smislu idealno mesto jer Srbi takođe prihvataju ideju da je obed nešto što obuhvata kulturni, lični i prijateljski trenutak", kaže italijanski ambasador.

Dodaje da ima svoju omiljenu hranu, ali da ne bi nikome sugerisao šta obavezno treba da proba kada se nađe u Italiji.

Prema njegovom mišljenju je najbolje kupiti neki originalni italijanski proizvod, a onda ga kod kuće pripremiti.

Tokom "Nedelje italijanske kuhinje" će biti održano i predavanje koje drži italijanski poslastičar Alesandro Petito, za poznavaoce vina degustacija enologa Barbare Tamburini, a za ljubitelje književnosti veče u Italijanskom institutu za kulturu biće posvećeno odnosu izmedu hrane i književnosti sa profesorom Đan Mariom Anselmijem.

Italija ovaj događaj organizuje u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Gastronauti

Vaših pet minuta uz fuziju ukusa

Koliko često na dnevnom nivou zastanete i udaljite se od konstantne jurnjave za svim i svačim i ostavite malo, ali makar malo vremena samo za vas? Da li uopšte imate vremena za tako nešto, od svih obaveze koje vas okružuju? Ipak, razmislite, svakome od nas je potreban predah, svakome od nas je potrebno da se na tren odmori i ostane sam sa svojim mislima, kako biste mogli da uspešno nastavite sa obaveznim dnevnim aktivnostima.

Gastronauti sreda 28.02. 16:10 Komentara: 1
strana 1 od 53 idi na stranu