- Gastronauti -

Quelle horreur! Francuskom kroasanu preti "izumiranje"?

Teško da neki Francuz može da zamisli život bez kroasana, ali pekari sada upozoravaju da zbog rasta cene maslaca preti opasnost ovom pecivu.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Cena butera se u poslednjih 13 meseci udvostručila, pošto se tražnja za mlekom i mlečnim proizvodima povećala u azijskim zemljama sa kojima razmenjuju dobra. U zapadnim zemljama se takođe beleži veća tražnja, posebno otkako se saznalo da maslac nije štetan za zdravlje u meri u kojoj se ranije smatralo.

“Bojimo se da u narednih par meseci nećemo moći da pronađemo maslac jer su zalihe sve manje, zbog čega ćemo i proizvodnju peciva morati da smanjimo“, kaže Metju Labe iz Francuske federacije pekara.

Inače, kroasani se prave od 25 odsto butera, a krucijalni sastojak sada košta pekare čak 5,37 evra po kilogramu, što je skoro dvostruko više ako uporedimo sa tri evra, koliko je koštao kilogram maslaca u aprilu 2016. godine.

“Moj profit se smanjuje, ali ja ne mogu zbog toga da povećam cene peciva zato što će onda mušterije prestati da dolaze“, kaže Žerom Bluet, vlasnik pekare u kojoj jedan kroasan košta samo 1,10 evra.

Inače, Francuzi i dalje hleb i peciva kupuju u pekarama radije nego u supermarketima jer su jeftinija i lakše dostupna.

Gastronauti

Putem krompirića iz Mekdonaldsa obiđite svet (FOTO)

Svi volimo krompiriće iz Meka, ali da li ste znali da u nekim državama imate egzotičnije varijante? Tako bismo, na primer, sve dali da probamo McPatas koji se prodaju u Latinskoj Americi, ali i u Francuskoj, Australiji, Hong Kongu, Libanu i Britaniji. Posle ovih specijaliteta običan pomfrit nam više nije zanimljiv.

Gastronauti petak 16.06. 10:21 Komentara: 3

"Za mene je kuhinja nešto najlepše što je majka Srbija iznedrila"

Ponovo se na Prvoj TV emituje jedna od najomiljenijih emisija o kulinarstvu, a iako glavnog junaka "Paklene kuhinje“ Sašu Mišića ne gledamo pred TV ekranima, i dan-danas je veran kuhinji. Pre “Paklene kuhinje”, a i sada, Saša se bavi razradom sistema za nove restorane, obnavljanjem starih, savetovanjem prilikom pravljenja menija i upotpunjavanjem kuhinja u hotelima, restoranima I wellness centrima. Kada mu vreme dozvoljava, učestvuje u žiriju raznoraznih gurmanskih manifestacijama.

Gastronauti četvrtak 15.06. 12:35 Komentara: 4
strana 1 od 5 idi na stranu