Recepti

Kuvajte (i jedite) kao Italijan

Od kako se italijanska kuhinja raširila svetom, gotovo da nema domaćinstva u kom se barem jednom nedeljno ne jede testenina.

Utorak, 10.09.2013.

15:21

Autor: News.com.au

Default images

Podeli:

Kuvajte (i jedite) kao Italijan Medjutim, velika je sansa da prilikom spremanja divnih i laganih jela, ponegde i gresite. Strucnjaci kazu da bi na vecinu postupaka prilikom pripreme testenina u vecini kuhinja van njihove domovine, prosecan Italijan vristao od uzasa. Kako biste se vratili na “pravi put”, ugledni institut objavio je 10 kulinarskih zapovesti kako bi “naucio strance kako da izbegnu horor u kuhinji”. Rec je o Academia Barilla instituciji iz Parme, koja za cilj ima “odbranu i cuvanje italijanskih prehrambenih proizvoda koje su stvorili umetnici sa reputacijom od imitacija loseg kvaliteta”. Koliko od ovih zapovesti ste prekrsili? StoryTravelers / Flickr.com Italijanskih deset kulinarskih zapovesti 1. Testenine i rizoto ne sluze se kao prilog drugim jelima, izuzev retkih slucajeva poput Ossobucco all Milanese. Prezentacija paste kao priloga smatra se gotovo skrnavljenjem. 2. Nijedan italijanski recept ne kombinuje testenine i piletinu. 3. Nijedan restoran ne treba da koristi karirane crveno bele stolnjake. stu_spivack / Flickr.com 4. Ne kuvajte testenine u vodi sa uljem. Ulje se dodaje posle cedjenja. 5. Ispravno je odabrati taljatele uz bolonjeze sos, a ne spagete. 6. Espreso se sluzi posle vecere. Kapucino za dorucak. BocaDorada / Flickr.com 7. Iako je rimski kuvar izmislio Fettuccine Alfredo – testenine posluzene sa puterom i parmezanom, to je “najmanje poznato jelo u Italiji”. 8. Cezar salata mozda jeste jelo koje je smislio Italijan Cezar Kardini, ali je gotovo nepoznata u zemlji. 9. Nema paradajz sosa na testeninama. 10. Postujte tradiciju i ono sto “italijanska mama” kaze. Ona je to naucila od svoje mame, koja je to cula od svoje mame, a koja je to naucila od svoje. Sve je isprobano i testirano. flickr4jazz / Flickr.com Od kako se italijanska kuhinja rasirila svetom, gotovo da nema domacinstva u kom se barem jednom nedeljno ne jede testenina. News.com.au Od kako se italijanska kuhinja rasirila svetom, gotovo da nema domacinstva u kom se barem jednom nedeljno ne jede testenina.

Međutim, velika je šansa da prilikom spremanja divnih i laganih jela, ponegde i grešite.

Stručnjaci kažu da bi na većinu postupaka prilikom pripreme testenina u većini kuhinja van njihove domovine, prosečan Italijan vrištao od užasa.

Kako biste se vratili na “pravi put”, ugledni institut objavio je 10 kulinarskih zapovesti kako bi “naučio strance kako da izbegnu horor u kuhinji”.

Reč je o Academia Barilla instituciji iz Parme, koja za cilj ima “odbranu i čuvanje italijanskih prehrambenih proizvoda koje su stvorili umetnici sa reputacijom od imitacija lošeg kvaliteta”.

Koliko od ovih zapovesti ste prekršili?

Italijanskih deset kulinarskih zapovesti

stu_spivack / Flickr.com

1. Testenine i rižoto ne služe se kao prilog drugim jelima, izuzev retkih slučajeva poput Ossobucco all Milanese. Prezentacija paste kao priloga smatra se gotovo skrnavljenjem.

2. Nijedan italijanski recept ne kombinuje testenine i piletinu.

3. Nijedan restoran ne treba da koristi karirane crveno bele stolnjake.

BocaDorada / Flickr.com

4. Ne kuvajte testenine u vodi sa uljem. Ulje se dodaje posle ceđenja.

5. Ispravno je odabrati taljatele uz bolonjeze sos, a ne špagete.

6. Espreso se služi posle večere. Kapućino za doručak.

flickr4jazz / Flickr.com

7. Iako je rimski kuvar izmislio Fettuccine Alfredo – testenine poslužene sa puterom i parmezanom, to je “najmanje poznato jelo u Italiji”.

8. Cezar salata možda jeste jelo koje je smislio Italijan Cezar Kardini, ali je gotovo nepoznata u zemlji.

9. Nema paradajz sosa na testeninama.

10. Poštujte tradiciju i ono što “italijanska mama” kaže. Ona je to naučila od svoje mame, koja je to čula od svoje mame, a koja je to naučila od svoje. Sve je isprobano i testirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.