Recepti

Čorba od bundeve

Evo kako da u topilini doma svog napravite čorbu koja je ove zime pravi hit u finim restoranima naše metropole, tj. palanke.
Piše: Iguana

Četvrtak, 22.12.2005.

16:10

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Corba od bundeve Sastojci za 6-8 porcija: jedna kilogram bundeve, oljustene i isesene na velike kocke 1,25 litara bujona (mozete ga napraviti tako sto cete u 1,25 l vode staviti 2,5 kocke za supu, malo soli i bibera) veca glavica crnog luka kasicica mlevenog muskatnog orascica maslinovo ulje (ali samo da prekrije dno suda) mileram malo seckanog svezeg persuna Priprema: Zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno seckani crni luk. Mesati dok ne omeksa, onda dodati bujon i bundevu. Kuvati na tihoj vatri, poklopljeno oko 25 minuta iliti dok bundeva ne omeksa. Potom dodati kasicicu muskatnog orascica. Onda sve to ispasirati (ili izblendirati) i pretvoriti u potaz. Sipati potaz u cistu posudu. Mesati na tihoj vatri dok se potpuno ne zagreje. Seviranje: Kako corba od bundeve ima bozanstvenu narandzastu boju, najlepse je da je servirate iz dubokih belih cinija. Pred samo serviranje corba sipajte kasiku milerama u sredinu svakog tanjira i pospite je seckanim persunom. Cuvanje: Cuva se u frizideru, poklopljeno. Moguce je zamrzavanje, ali samo bez milerama. Podgrevanje: Moguce, cak i u ozloglasenoj mikrotalasnoj pecnici. Milos Ðogic Evo kako da u topilini doma svog napravite corbu koja je ove zime pravi hit u finim restoranima nase metropole, tj. palanke. Pise: Iguana

Sastojci za 6-8 porcija:

  • jedna kilogram bundeve, oljuštene i isešene na velike kocke
  • 1,25 litara bujona (možete ga napraviti tako što ćete u 1,25 l vode staviti 2,5 kocke za supu, malo soli i bibera)
  • veća glavica crnog luka
  • kašičica mlevenog muskatnog oraščića
  • maslinovo ulje (ali samo da prekrije dno suda)
  • mileram
  • malo seckanog svežeg peršuna


Priprema:

Zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno seckani crni luk. Mešati dok ne omekša, onda dodati bujon i bundevu. Kuvati na tihoj vatri, poklopljeno oko 25 minuta iliti dok bundeva ne omekša.

Potom dodati kašičicu muskatnog oraščića. Onda sve to ispasirati (ili izblendirati) i pretvoriti u potaž.

Sipati potaž u čistu posudu. Mešati na tihoj vatri dok se potpuno ne zagreje.

Seviranje:

Kako čorba od bundeve ima božanstvenu narandžastu boju, najlepše je da je servirate iz dubokih belih činija.

Pred samo serviranje čorba sipajte kašiku milerama u sredinu svakog tanjira i pospite je seckanim peršunom.

Čuvanje:

Čuva se u frižideru, poklopljeno. Moguće je zamrzavanje, ali samo bez milerama.

Podgrevanje:

Moguće, čak i u ozloglašenoj mikrotalasnoj pećnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare