Utorak, 17.11.2009.

06:50

Spremite devize umesto vize

Izvor: B92

Spremite devize umesto vize IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

SaleBg

pre 14 godina

Bane netacno je ovo sto govoris bar u mom slucaju.Ponavljam isao sam u Barselonu kolima u sopstvenom aranzmanu.Niko me nije nista pitao,cak ni gde idem.Govorim o granici Hrv-Slo(ulazak u EU).Niko nije trazio dokumenta za auto,ni saobracajnu ni vozacku dozvolu.Nikakva pitanja o novcu niti o destinaciji.Imao sam svedsku vizu.Znaci vrlo povrsno,dobar dan,dao pasos,lupili pecat,dovidjenja.Naravno moguce je da ponekad oni traze sve ovo o cemu govoris.

Bane

pre 14 godina

Na neupucene nekoliko informacija. 1. kod putovanja u privatnoj reziji i sopstvenim kolima granicaru ce se ostaviti adresa i podaci osobe kod koje cete ostati, odnosno pokazati rezervaciju hotela a novaca morate imati bas toliko, 66 evra po danu. 2. za grupna putovanja, ekskurzije busom gde se zna datum povratka treba samo pokazati novac. 3. granicar priznaje samo cash, nikako kartice, mada bankomat stoji 100 m od vas a ne mozete do njega jer je "iza crte", u EU a vi ispred nje. 4. svaki ulazak u EU se evidentira u jedinstvenom data sistemu tako da tacno znaju kada, kako i gde ste usli u EU. 5. Ne napustite li EU za 90 dana automatski dobijate visegodisnju zabranu ulaska; dzaba vam je menjanje pasosa kad ostajete zavedeni u sistemu. Ove informacije imam jer godinama putujem sa HR pasosem.

Hr

pre 14 godina

@stranac
Stranci ne da mogu, nego MORAJU isto kao i državljani BRD imati Umwelt Plakette na autu ako žele ući u pojedine zone!
Vinjeta, naravno, ne ovisi o državljanstvu, već o vozilu. Shodno tome nije prenosiva s vozila na vozilo već se za pojedini auto (ovisno o tome koju EURO normu motor auta zadovoljava) kupuje u DEKRI (5 eura košta) ekološka vinjeta (Umwelt Plakette).
Auti koji zadovoljavaju EURO IV normu dobivaju zelenu vinjetu s brojem 4 i mogu ulaziti u najstrože centre gradova. Oni s EURO III normom dobivaju žutu vinjetu s brojem 3 i mogu ulaziti u gradove ali ne u najstroži centar itd...
Nije istina da je samo u par gradova u D na snazi ova mjera. Ovo vrijedi za 20-30 gradova i brojka gradova se povećava...
Tko želi znati više nek ode na http://www.umwelt-plakette.de/

@sin moga oca

Kako to misliš dal su Hrvati imali 60-tak eura po danu boravka u EU zemlji? Zbog čega misliš da smo mi iznimka?
Ili misliš da Hrvati nemaju 60 eura? MOžda bolje da spomeneš Bugare, Rumunje, Albance u tom kontekstu...
Radi se o tome da propis je takav, ali te rijetko pitaju kolko ostaješ i kolko novaca imaš sa sobom.
To pitanje je češće kad putuješ vlakom ili busom, nego autom jer bit pitanja je u tome da vide da nisi sirotinja koja će doći u zemlju xy i tražiti azil. Ako netko uđe npr autom pretpostavlja se da ipak ima nešto novaca i sa sobom i inaće.
Mene su npr 1999 god ispitivali na ulasku u Švedsku (išao sam brodom iz Poljske) kolko novaca imam sa sobom i kolko dana ostajem iako sam imao uredno dobivenu vizu u S ambasadi. Na granici sam im izbrojao cca 1500 DEM za 7 dana boravka našto je Šved klimao glavom kao nije nešto al ajde ulazi... Da stvar nije beznačajna dokazano je na paru iza mene (Poljaci) koji su imali cca 1000 DEM i pokazivali kreditne kartice, ali nisu ušli u Swe.
Išao sam ruksakom na leđima (putovao po Europi) i nije bitno što sam SWe napustio za sedam dana s 1200 DEM.
Vjerujem da sam ušao u BMW Serie6 nebi me lik pitao kolko para imam sa sobom...
Tako da sve je stvar subjektivne procjene hoće li propis primjeniti na tebi ili samo mahnuti. U 90% slučajeva samo mahnu, eventualno pitaju kamo ideš.

Bane NS

pre 14 godina

Pazite, činjenica je da ukidanjem viza nećemo moći da prelazimo granicu kao pešački prelaz ali mislim da se neće ni glumiti neka strogoća. Recimo najskoriji primer koji imam da sam putovao u zemlju za koju ne treba viza je Hrvatska, išao sam do Opatije. Smeštaj sam doduše platio preko agencije. Znači na granici su mi tražili zeleni karton ali ne i međunarodnu vozačku dozvolu, novac nikome nisam morao da pokazujem, pitali su me samo dokle idemo i koja je svrha boravka, toliko. Za mene viza predstavlja tu vrstu slobode, da mogu da odem na par dana turistički i u veći broj zemalja kao na taj način na koji sam otišao do Hrvatske, znači da li preko agencije ili sam preko neta rezervišem tj. uplatim smeštaj i krenem bez da moram da prethodno prikupljam kojekakve papire i prolazim proceduru izdavanja vize da bih otišao do Slovenije ili Mađarske. E sada ja imam dobar auto koji zadovoljava savremene Evropske standarde pa me možda i zato samo rutinski pregledaju. Za neke koji sa 20 godina starim jugićem krenu u jednodnevni šoping do Segedina možda bude drugačije čisto ako neki opšti utisak koji ostave na carinika bude drugačiji pa ovaj posumlja u njihovu materijalnu sposobnost ali ako kažu da je to samo zato što idu na nekoliko sati i da se vraćaju ne vidim zašto ne bi prešli, mislim u krajnjem slučaju svi smo mi odrasli ljudi, ni sami nećemo sa poluispravnim autom da krenemo na put od 3.000 kilometara bez para u džepu, znači svako će da krene onako kako smatra da može, tipa ako ideš u posetu rođacima koji su do 800 km autoputa od granice možeš da ideš i relativno starijim autom jer to nije neko preveliko opterećenje za njega a i ne treba ti previše para ako ćeš biti kod rođaka, sa druge strane ako ideš u obilazak gradova i planiras da pređeš 5.000 km pa normalno je da ćeš da kreneš nekim autom u koji i sam imaš poverenje i da ćeš pri tom i da poneseš dovoljno novca. Tako da smatram da ako cariniku realno predstavite svoju svrhu posete, dužinu boravka i detinaciju do koje idete on ce, kao i vi sami, proceniti da nema razloga da vas ne pusti. Mislim kod prelaska granice uvek se setim citata Pavla Vujisića iz Otpisanih kada kaže, ma ne sekiram se ja za Nemce oni su kulturan narod, mene plaše ovi naši jebivetri.

Pero

pre 14 godina

Vidim da se puno njih ulovilo za tih 66 EUR. Pa i u Srbiji je na snazi isti zakon ako niste znali. Ne zanm da li se radi o istoj svoti ali mislim da je oko 60 EUR dnevno. Naravno da nece da pitaju svakoga da im pokaze novce. Ja putujem godinama i nisu me pitali nikada a retko imam vise od 100 EUR u novcaniku.

zorz vea

pre 14 godina

@ stranac

milos ti je vec objasnio da i stranci mogu da imaju nalepnicu za slobodnu voznju po centrima gradova u EU, a ja samo da dodam da ona svakako ima veze sa euro normom - zelena nalepnica se stavlja samo na Euro 4 vozila, i kosta pomenutih 5 EUR.

i ja je vec imam na kolima ali ne zato sto sam vozio po nemackoj nego kao i vecina u srbiji uvezao auto sa mobile.de

zatvorenik

pre 14 godina

gledam i slusam na vestima,te ovo te ono za auto,guzve ispred ambasada za vize,neki proklinju jer nece vise moci lagodno da zive od dovlacenja vozila za predprodaju,svi cekaju nesto,meni je najbitniji osecaj slobode kretanja,pa nemoram ja otici do madjarske ili nemacke kolima,iz cefa cu mozda otici i do austrije ili italije vozom,popiti pivo u kafani,i vratiti se kuci.narode,bitan je osecaj SLOBODE,biti slobodan covek.jer sloboda nema cenu,makar ona kostala i skuplje od jednom pivo u drugoj drzavi

Milos

pre 14 godina

@stranac

Nalepnica za "umwelt zonu" itekako moze da se dobije za vozilo sa stranim tablicama, odnosno obavezna je kako za domace tako i za strance ako nece da placaju kaznu. Pritom je medjunarodna, jer takve zone postoje i u drugim zemljama - Holandija, Belgija, Austrija, severna Italija. Jos nekoliko zemalja ih planira, a nalepnice izgledaju identicno, pa tako nemacka nalepnica moze da se koristi u Holandiji i obratno.

Ja na svom BG automobilu imam tu nalepnicu. Nikakav problem dobiti je - posaljes 5 evra / ili popunis formular za placanje karticom, i naznacenu dokumentaciju posaljes na adresu i dobijes postom nalepnicu nazad. Ima na netu, samo malo treba potraziti.

Milos

pre 14 godina

Iako je medjunarodna dozvola u nekim zemljama "obavezna", nigde u Evropi vam je nece traziti. Nas formular, a hrvatski mu je skoro identican, je zapravo stari evropski formular. Tako su do skoro izgledale i francuske dozvole. Svima su dobro poznate, tako da oko toga nema brige...

Uostalom, mene su poslovicno pedantni Madjari nekoliko puta rutinski zaustavljali i nikada nista osim ruzicaste dozvole nisam pokazivao, niti me bilo ko pitao za neku drugu.

Pero

pre 14 godina

Evropske zemlje nisu zamenile sistem naplate putarina vinjetama nego nisu nikada ni imale sistem naplate kao mi. Jedina zemlja koja je zamenila sistem naplate a da ja znam je Slovenija. Sistem naplate kao mi imaju bivse republike SFRJ (Osim Slovenije), Italija, Francuska pa i u Austiji koja ima vinjete morate da platite putarinu na autoputu Kranjska gora-Saltzburg.

Vladimir

pre 14 godina

Super za vize.
90 km autoputa iz Beograda do Velike Plane ,placam 270 din u jednom smeru....A onda sutradan u suprotnom smeru jos toliko.
Pa uporedite to sa cenama u Madjarskoj i Austriji,a o kvalitetu puta da i ne govorim...

Milan Bg

pre 14 godina

Najbolje je da imate potvrdu o rezervisanom smestaju sa dokazom o uplati - najbolje vaucer, platne kartice, kes i zdravstveno osiguranje. Moze da bude problem ako idemo kod prijatelja ili rodjaka, ali uz ostala dokumenta nadam se da to ne bi trebalo da prestavlja problem

Stranac

pre 14 godina

"pa u centar bilo kod grada u nemackoj je zabranjeno uci automobilom koji ne ispunjava euro 4 normu"

Ovo je potpuno netacno. Ogranicenje vazi za centre nekoliko velikih nemackih gradova i nema veze sa Euro normom vec sa kategorijom u koju je automobil svrstan shodno stepenu emisije izduvnih gasova. Postoje cetiri kategorije, od kojih samo jedna nema pristup centru jer se za "najprljavije" ne dobija odgovarajuca nalepnica. Kako ove nalepnice mogu dobiti samo automobili registrovani u Nemackoj, to znaci da se ni sa jednim inostranim vozilom ne moze voziti po centru tih nekoliko gradova. Uostalom, parkirate se van centra i bas vas briga. Ionako se parking mesto tesko nalazi.

Srboskeptik

pre 14 godina

V. Mijatović - M. Prelević izgleda da imaju službene propusnice za naplatne rampe po Srbiji...
Ali šteta nastaje kada tradicionalno neobavešteni deo populacije čita ovakve članke zaključujući da je u EU skuplje nego u Miškovistanu.

sin moga oca

pre 14 godina

Pazi da su Hrvati imali da prikazu 66 Eura po danu. Sve se nesto mislim. Lepo je covek rekao da mi nismo Rumuni i ako se pristojno budete ponasali ne morate da se brinete za prelaske granice. Ipak, za svaki slucaj nije na odmet da prikazete nesto, malo kesa ili obezbedjeno mesto gde odsedate ili tome sl. Tako je i u Severnoj Americi. Ako prelazite iz Kanade u Ameriku, Americki carinik vas obavezno pita za adresu gde odsedate i bez oklevanja da mu kazete povod vaseg putovanja. Ma na pocetku ce svi malo biti tvrdji, dok se ne uvere da se redovno vracate u Srbiju i da ne pravite probleme.

Rum kasato

pre 14 godina

"Keček iznosi i informaciju (gotovo prenebregnutu u našim medijima): da svaki putnik mora sa sobom da ima 66 evra za svaki dan koji će provesti u šengenskoj zoni. Inače, „non pasaran“

Ovo je potpuno netacna informacija a zasto? Prosto jer granice NE POSTOJE u evropskoj uniji.Idete od zemlje do zemlje gde nema uopste granicne kontrole,eventualno moze da se desi da neko trazi da vam pogleda pasos na brzinu i to svega traje par minuta.Obicno i u 90% slucajeva vas doceka tabla "welcome to..." Niko vas nista ne pita i ne cima vas.Pre 3 godine sam obisao gotovo vise od pola Evrope sa shengen vizom izdatom od strane nemacke ambasade i nigde me niko nije pitao da li i koliko novca imam,gde idem,odakle sam i ostalo pa cak ni nasi granicari.I zasto bi sada bilo drugacije? Taj Kecek ne znam gde zivi,prosto je sramota da se gadja ovakvim informacijama

Milos

pre 14 godina

Predlog propisa koji je prosao Evropski parlament i koji ce sada Savet da razmatra jeste izmena postojeceg propisa o sengenskim vizama samo utoliko da se imena Makedonije, Srbije i Crne Gore iz Aneksa B prebacuju u Aneks A - vrlo je precizno definisano da drzavljani zemalja iz Aneksa A imaju pravo na 90 dana u 6 meseci, i gospodin iz konzulata ocigledno nije dobro obavesten - u suprotnom, sva sengenska pravila (i to ne samo za nas) bi morala da se menjaju, sto je zaista tesko za poverovati.

Povratni put Beograd-Horgos kosta oko 12 evra, a za taj novac bih mogao osam dana da se (neograniceno) vozim po madjarskim autoputevima. Za nekoga ko samo relativno cesto putuje, nema skupljih putarina od srpskih (i hrvatskih). Uvedite vinjete!

travel lover

pre 14 godina

Pitam se samo kako ce se dokazivati tih 66e po danu kada 1. vecina ljudi drze pare na kartici (a izvod iz banke moze da se poveca za 1 dan), 2. kako dokazati na koliko se dana ide, ako vec covek ide u sopstvenom aranzmanu. sta ako kazes cariniku "idem na 2 dana" a ostanes 30, ili 90 (koliko ce biti dozvoljeno)?

SaleBg

pre 14 godina

Pa bas i nije tacno da su ukinute klasicne putarine.Barem nisu u Italiji,Francuskoj i Spaniji.Govorim iz iskustva,letos sam isao kolima iz Beograda do Barselone.E sad ne znam da li je i tada vazilo ovo pravilo za 66 evra dnevno,uglavnom niko ih nije trazio na granici Hrv-Slo.Vinjeta u Slo je 15 evra nedeljno ili 30 evra mesecno.Sto se tice kazni,na autoputevima je uglavnom ogranicenje 130 ali se tolerise i malo vise.Mi smo vozili oko 140 i nigde nije bilo problema.Policiju nisam video nigde od Bg-a do Barse osim u Sloveniji kada je proveravala da li ljudi imaju vinjete.Gorivo(alfa 147 jtd) sa putarinama izadje oko 650 evra(oko 4500 km).Autoput u italiji,Francuskoj i Spaniji mahom je sa 3 trake.Najlepsa deonica za voznju,bar meni,je od Djenove do Nice(ide se pored azurne obale) tuneli i mostovi se smenjuju,prelepo.

slanobarac

pre 14 godina

Letos sam prošao zapadnu Evropu plavim pasošom svojim automobilom(5000 km) i niko mi nije tražio da pokažem novac i sl.To je sigurno neka dezinformacija a što se tiče medjunarodne dozvole naš AMSS od toga ostvaruje ekstraprofit jer mi niko to nije ni pogledao,platio sam džaba 2000 dinara .Želim svima lep provod u Evropi samo se pridržavajte pravila vožnje i biće sve O.K.

Yugo i Euro norma

pre 14 godina

@zorz vea

Pogrešili ste - prvi Euro standard jeste bio "Euro 0", ali njega Yugo ne ispunjava. Yugo ne ispunjava nijedan Euro standard, ili kako bi vi rekli, on je "Euro -1" (manje od prvog standarda).

Hr

pre 14 godina

Loše napisan tekst... Vrvi greškama poput npr krive info da vinjeta svugdje zamjenila naplatu cestarine. U Hr, Italiji, Francuskoj... nema vinjeta već je sustav naplate kolko voziš-platiš.
Osim toga međunarodna vozačka dozvola potrebna je u zbilja rijetkim zemljama, a ne u većini! A čak i u onim gdje je potrebna, policija je gotovo nikad ne traži na provjeru!

PAŽNJA

pre 14 godina

"Nataša Kos, treći sekretar Ambasade Slovenije"

PAZITE: "3rd secretary" (kako je potpisana) ne znači "treći sekretar". Nataša Kos je vicekonzul!! Uputite izvinjenje g. Nataši i ispravite tekst!

Nenad Nikolić, Kuršumlija

pre 14 godina

"U Sloveniji, vinjeta za nedelju dana za oko 460 kilometara tamošnjih autoputeva, košta čak 15 evra"
Vozite se autoputem BG - Niš nedelju dana, pa ćete lako utvrditi šta je "čak".

bard

pre 14 godina

Što se tiče cena putarina, najskuplja je ipak Srbija! Za jednu vožnju od Subotice do Niša (jedan dan vožnje) treba dati 1300din (14e)! Toliko o putarinama!

Putnik

pre 14 godina

Beli sengen znaci pravo turistickog boravka od 90 dana u roku od sest meseci i jos toliko u narednih sest meseci u godini. Ne vidim zasto bi za nas bilo 90 dana u celoj godini, mora biti da je to neka dezinformacija. A da ce se novac morati pokazati na granici, to je sigurno ako se vec putuje u sopstvenoj reziji, sad da li ce bas biti 66 evra po danu ili manje videcemo.

zorz vea

pre 14 godina

heh golf dvojka ili jugic.. pa u centar bilo kod grada u nemackoj je zabranjeno uci automobilom koji ne ispunjava euro 4 normu. kod nas se jos bune sto samo euro3 sme da se uvozi, a koju jugo ispunjava? euro 0.

Nenad Nikolić, Kuršumlija

pre 14 godina

"U Sloveniji, vinjeta za nedelju dana za oko 460 kilometara tamošnjih autoputeva, košta čak 15 evra"
Vozite se autoputem BG - Niš nedelju dana, pa ćete lako utvrditi šta je "čak".

bard

pre 14 godina

Što se tiče cena putarina, najskuplja je ipak Srbija! Za jednu vožnju od Subotice do Niša (jedan dan vožnje) treba dati 1300din (14e)! Toliko o putarinama!

zorz vea

pre 14 godina

heh golf dvojka ili jugic.. pa u centar bilo kod grada u nemackoj je zabranjeno uci automobilom koji ne ispunjava euro 4 normu. kod nas se jos bune sto samo euro3 sme da se uvozi, a koju jugo ispunjava? euro 0.

zatvorenik

pre 14 godina

gledam i slusam na vestima,te ovo te ono za auto,guzve ispred ambasada za vize,neki proklinju jer nece vise moci lagodno da zive od dovlacenja vozila za predprodaju,svi cekaju nesto,meni je najbitniji osecaj slobode kretanja,pa nemoram ja otici do madjarske ili nemacke kolima,iz cefa cu mozda otici i do austrije ili italije vozom,popiti pivo u kafani,i vratiti se kuci.narode,bitan je osecaj SLOBODE,biti slobodan covek.jer sloboda nema cenu,makar ona kostala i skuplje od jednom pivo u drugoj drzavi

travel lover

pre 14 godina

Pitam se samo kako ce se dokazivati tih 66e po danu kada 1. vecina ljudi drze pare na kartici (a izvod iz banke moze da se poveca za 1 dan), 2. kako dokazati na koliko se dana ide, ako vec covek ide u sopstvenom aranzmanu. sta ako kazes cariniku "idem na 2 dana" a ostanes 30, ili 90 (koliko ce biti dozvoljeno)?

Putnik

pre 14 godina

Beli sengen znaci pravo turistickog boravka od 90 dana u roku od sest meseci i jos toliko u narednih sest meseci u godini. Ne vidim zasto bi za nas bilo 90 dana u celoj godini, mora biti da je to neka dezinformacija. A da ce se novac morati pokazati na granici, to je sigurno ako se vec putuje u sopstvenoj reziji, sad da li ce bas biti 66 evra po danu ili manje videcemo.

Yugo i Euro norma

pre 14 godina

@zorz vea

Pogrešili ste - prvi Euro standard jeste bio "Euro 0", ali njega Yugo ne ispunjava. Yugo ne ispunjava nijedan Euro standard, ili kako bi vi rekli, on je "Euro -1" (manje od prvog standarda).

slanobarac

pre 14 godina

Letos sam prošao zapadnu Evropu plavim pasošom svojim automobilom(5000 km) i niko mi nije tražio da pokažem novac i sl.To je sigurno neka dezinformacija a što se tiče medjunarodne dozvole naš AMSS od toga ostvaruje ekstraprofit jer mi niko to nije ni pogledao,platio sam džaba 2000 dinara .Želim svima lep provod u Evropi samo se pridržavajte pravila vožnje i biće sve O.K.

Milos

pre 14 godina

Predlog propisa koji je prosao Evropski parlament i koji ce sada Savet da razmatra jeste izmena postojeceg propisa o sengenskim vizama samo utoliko da se imena Makedonije, Srbije i Crne Gore iz Aneksa B prebacuju u Aneks A - vrlo je precizno definisano da drzavljani zemalja iz Aneksa A imaju pravo na 90 dana u 6 meseci, i gospodin iz konzulata ocigledno nije dobro obavesten - u suprotnom, sva sengenska pravila (i to ne samo za nas) bi morala da se menjaju, sto je zaista tesko za poverovati.

Povratni put Beograd-Horgos kosta oko 12 evra, a za taj novac bih mogao osam dana da se (neograniceno) vozim po madjarskim autoputevima. Za nekoga ko samo relativno cesto putuje, nema skupljih putarina od srpskih (i hrvatskih). Uvedite vinjete!

PAŽNJA

pre 14 godina

"Nataša Kos, treći sekretar Ambasade Slovenije"

PAZITE: "3rd secretary" (kako je potpisana) ne znači "treći sekretar". Nataša Kos je vicekonzul!! Uputite izvinjenje g. Nataši i ispravite tekst!

SaleBg

pre 14 godina

Pa bas i nije tacno da su ukinute klasicne putarine.Barem nisu u Italiji,Francuskoj i Spaniji.Govorim iz iskustva,letos sam isao kolima iz Beograda do Barselone.E sad ne znam da li je i tada vazilo ovo pravilo za 66 evra dnevno,uglavnom niko ih nije trazio na granici Hrv-Slo.Vinjeta u Slo je 15 evra nedeljno ili 30 evra mesecno.Sto se tice kazni,na autoputevima je uglavnom ogranicenje 130 ali se tolerise i malo vise.Mi smo vozili oko 140 i nigde nije bilo problema.Policiju nisam video nigde od Bg-a do Barse osim u Sloveniji kada je proveravala da li ljudi imaju vinjete.Gorivo(alfa 147 jtd) sa putarinama izadje oko 650 evra(oko 4500 km).Autoput u italiji,Francuskoj i Spaniji mahom je sa 3 trake.Najlepsa deonica za voznju,bar meni,je od Djenove do Nice(ide se pored azurne obale) tuneli i mostovi se smenjuju,prelepo.

Hr

pre 14 godina

Loše napisan tekst... Vrvi greškama poput npr krive info da vinjeta svugdje zamjenila naplatu cestarine. U Hr, Italiji, Francuskoj... nema vinjeta već je sustav naplate kolko voziš-platiš.
Osim toga međunarodna vozačka dozvola potrebna je u zbilja rijetkim zemljama, a ne u većini! A čak i u onim gdje je potrebna, policija je gotovo nikad ne traži na provjeru!

Vladimir

pre 14 godina

Super za vize.
90 km autoputa iz Beograda do Velike Plane ,placam 270 din u jednom smeru....A onda sutradan u suprotnom smeru jos toliko.
Pa uporedite to sa cenama u Madjarskoj i Austriji,a o kvalitetu puta da i ne govorim...

Srboskeptik

pre 14 godina

V. Mijatović - M. Prelević izgleda da imaju službene propusnice za naplatne rampe po Srbiji...
Ali šteta nastaje kada tradicionalno neobavešteni deo populacije čita ovakve članke zaključujući da je u EU skuplje nego u Miškovistanu.

sin moga oca

pre 14 godina

Pazi da su Hrvati imali da prikazu 66 Eura po danu. Sve se nesto mislim. Lepo je covek rekao da mi nismo Rumuni i ako se pristojno budete ponasali ne morate da se brinete za prelaske granice. Ipak, za svaki slucaj nije na odmet da prikazete nesto, malo kesa ili obezbedjeno mesto gde odsedate ili tome sl. Tako je i u Severnoj Americi. Ako prelazite iz Kanade u Ameriku, Americki carinik vas obavezno pita za adresu gde odsedate i bez oklevanja da mu kazete povod vaseg putovanja. Ma na pocetku ce svi malo biti tvrdji, dok se ne uvere da se redovno vracate u Srbiju i da ne pravite probleme.

Stranac

pre 14 godina

"pa u centar bilo kod grada u nemackoj je zabranjeno uci automobilom koji ne ispunjava euro 4 normu"

Ovo je potpuno netacno. Ogranicenje vazi za centre nekoliko velikih nemackih gradova i nema veze sa Euro normom vec sa kategorijom u koju je automobil svrstan shodno stepenu emisije izduvnih gasova. Postoje cetiri kategorije, od kojih samo jedna nema pristup centru jer se za "najprljavije" ne dobija odgovarajuca nalepnica. Kako ove nalepnice mogu dobiti samo automobili registrovani u Nemackoj, to znaci da se ni sa jednim inostranim vozilom ne moze voziti po centru tih nekoliko gradova. Uostalom, parkirate se van centra i bas vas briga. Ionako se parking mesto tesko nalazi.

Bane

pre 14 godina

Na neupucene nekoliko informacija. 1. kod putovanja u privatnoj reziji i sopstvenim kolima granicaru ce se ostaviti adresa i podaci osobe kod koje cete ostati, odnosno pokazati rezervaciju hotela a novaca morate imati bas toliko, 66 evra po danu. 2. za grupna putovanja, ekskurzije busom gde se zna datum povratka treba samo pokazati novac. 3. granicar priznaje samo cash, nikako kartice, mada bankomat stoji 100 m od vas a ne mozete do njega jer je "iza crte", u EU a vi ispred nje. 4. svaki ulazak u EU se evidentira u jedinstvenom data sistemu tako da tacno znaju kada, kako i gde ste usli u EU. 5. Ne napustite li EU za 90 dana automatski dobijate visegodisnju zabranu ulaska; dzaba vam je menjanje pasosa kad ostajete zavedeni u sistemu. Ove informacije imam jer godinama putujem sa HR pasosem.

Rum kasato

pre 14 godina

"Keček iznosi i informaciju (gotovo prenebregnutu u našim medijima): da svaki putnik mora sa sobom da ima 66 evra za svaki dan koji će provesti u šengenskoj zoni. Inače, „non pasaran“

Ovo je potpuno netacna informacija a zasto? Prosto jer granice NE POSTOJE u evropskoj uniji.Idete od zemlje do zemlje gde nema uopste granicne kontrole,eventualno moze da se desi da neko trazi da vam pogleda pasos na brzinu i to svega traje par minuta.Obicno i u 90% slucajeva vas doceka tabla "welcome to..." Niko vas nista ne pita i ne cima vas.Pre 3 godine sam obisao gotovo vise od pola Evrope sa shengen vizom izdatom od strane nemacke ambasade i nigde me niko nije pitao da li i koliko novca imam,gde idem,odakle sam i ostalo pa cak ni nasi granicari.I zasto bi sada bilo drugacije? Taj Kecek ne znam gde zivi,prosto je sramota da se gadja ovakvim informacijama

Bane NS

pre 14 godina

Pazite, činjenica je da ukidanjem viza nećemo moći da prelazimo granicu kao pešački prelaz ali mislim da se neće ni glumiti neka strogoća. Recimo najskoriji primer koji imam da sam putovao u zemlju za koju ne treba viza je Hrvatska, išao sam do Opatije. Smeštaj sam doduše platio preko agencije. Znači na granici su mi tražili zeleni karton ali ne i međunarodnu vozačku dozvolu, novac nikome nisam morao da pokazujem, pitali su me samo dokle idemo i koja je svrha boravka, toliko. Za mene viza predstavlja tu vrstu slobode, da mogu da odem na par dana turistički i u veći broj zemalja kao na taj način na koji sam otišao do Hrvatske, znači da li preko agencije ili sam preko neta rezervišem tj. uplatim smeštaj i krenem bez da moram da prethodno prikupljam kojekakve papire i prolazim proceduru izdavanja vize da bih otišao do Slovenije ili Mađarske. E sada ja imam dobar auto koji zadovoljava savremene Evropske standarde pa me možda i zato samo rutinski pregledaju. Za neke koji sa 20 godina starim jugićem krenu u jednodnevni šoping do Segedina možda bude drugačije čisto ako neki opšti utisak koji ostave na carinika bude drugačiji pa ovaj posumlja u njihovu materijalnu sposobnost ali ako kažu da je to samo zato što idu na nekoliko sati i da se vraćaju ne vidim zašto ne bi prešli, mislim u krajnjem slučaju svi smo mi odrasli ljudi, ni sami nećemo sa poluispravnim autom da krenemo na put od 3.000 kilometara bez para u džepu, znači svako će da krene onako kako smatra da može, tipa ako ideš u posetu rođacima koji su do 800 km autoputa od granice možeš da ideš i relativno starijim autom jer to nije neko preveliko opterećenje za njega a i ne treba ti previše para ako ćeš biti kod rođaka, sa druge strane ako ideš u obilazak gradova i planiras da pređeš 5.000 km pa normalno je da ćeš da kreneš nekim autom u koji i sam imaš poverenje i da ćeš pri tom i da poneseš dovoljno novca. Tako da smatram da ako cariniku realno predstavite svoju svrhu posete, dužinu boravka i detinaciju do koje idete on ce, kao i vi sami, proceniti da nema razloga da vas ne pusti. Mislim kod prelaska granice uvek se setim citata Pavla Vujisića iz Otpisanih kada kaže, ma ne sekiram se ja za Nemce oni su kulturan narod, mene plaše ovi naši jebivetri.

Hr

pre 14 godina

@stranac
Stranci ne da mogu, nego MORAJU isto kao i državljani BRD imati Umwelt Plakette na autu ako žele ući u pojedine zone!
Vinjeta, naravno, ne ovisi o državljanstvu, već o vozilu. Shodno tome nije prenosiva s vozila na vozilo već se za pojedini auto (ovisno o tome koju EURO normu motor auta zadovoljava) kupuje u DEKRI (5 eura košta) ekološka vinjeta (Umwelt Plakette).
Auti koji zadovoljavaju EURO IV normu dobivaju zelenu vinjetu s brojem 4 i mogu ulaziti u najstrože centre gradova. Oni s EURO III normom dobivaju žutu vinjetu s brojem 3 i mogu ulaziti u gradove ali ne u najstroži centar itd...
Nije istina da je samo u par gradova u D na snazi ova mjera. Ovo vrijedi za 20-30 gradova i brojka gradova se povećava...
Tko želi znati više nek ode na http://www.umwelt-plakette.de/

@sin moga oca

Kako to misliš dal su Hrvati imali 60-tak eura po danu boravka u EU zemlji? Zbog čega misliš da smo mi iznimka?
Ili misliš da Hrvati nemaju 60 eura? MOžda bolje da spomeneš Bugare, Rumunje, Albance u tom kontekstu...
Radi se o tome da propis je takav, ali te rijetko pitaju kolko ostaješ i kolko novaca imaš sa sobom.
To pitanje je češće kad putuješ vlakom ili busom, nego autom jer bit pitanja je u tome da vide da nisi sirotinja koja će doći u zemlju xy i tražiti azil. Ako netko uđe npr autom pretpostavlja se da ipak ima nešto novaca i sa sobom i inaće.
Mene su npr 1999 god ispitivali na ulasku u Švedsku (išao sam brodom iz Poljske) kolko novaca imam sa sobom i kolko dana ostajem iako sam imao uredno dobivenu vizu u S ambasadi. Na granici sam im izbrojao cca 1500 DEM za 7 dana boravka našto je Šved klimao glavom kao nije nešto al ajde ulazi... Da stvar nije beznačajna dokazano je na paru iza mene (Poljaci) koji su imali cca 1000 DEM i pokazivali kreditne kartice, ali nisu ušli u Swe.
Išao sam ruksakom na leđima (putovao po Europi) i nije bitno što sam SWe napustio za sedam dana s 1200 DEM.
Vjerujem da sam ušao u BMW Serie6 nebi me lik pitao kolko para imam sa sobom...
Tako da sve je stvar subjektivne procjene hoće li propis primjeniti na tebi ili samo mahnuti. U 90% slučajeva samo mahnu, eventualno pitaju kamo ideš.

Milos

pre 14 godina

Iako je medjunarodna dozvola u nekim zemljama "obavezna", nigde u Evropi vam je nece traziti. Nas formular, a hrvatski mu je skoro identican, je zapravo stari evropski formular. Tako su do skoro izgledale i francuske dozvole. Svima su dobro poznate, tako da oko toga nema brige...

Uostalom, mene su poslovicno pedantni Madjari nekoliko puta rutinski zaustavljali i nikada nista osim ruzicaste dozvole nisam pokazivao, niti me bilo ko pitao za neku drugu.

Milan Bg

pre 14 godina

Najbolje je da imate potvrdu o rezervisanom smestaju sa dokazom o uplati - najbolje vaucer, platne kartice, kes i zdravstveno osiguranje. Moze da bude problem ako idemo kod prijatelja ili rodjaka, ali uz ostala dokumenta nadam se da to ne bi trebalo da prestavlja problem

Milos

pre 14 godina

@stranac

Nalepnica za "umwelt zonu" itekako moze da se dobije za vozilo sa stranim tablicama, odnosno obavezna je kako za domace tako i za strance ako nece da placaju kaznu. Pritom je medjunarodna, jer takve zone postoje i u drugim zemljama - Holandija, Belgija, Austrija, severna Italija. Jos nekoliko zemalja ih planira, a nalepnice izgledaju identicno, pa tako nemacka nalepnica moze da se koristi u Holandiji i obratno.

Ja na svom BG automobilu imam tu nalepnicu. Nikakav problem dobiti je - posaljes 5 evra / ili popunis formular za placanje karticom, i naznacenu dokumentaciju posaljes na adresu i dobijes postom nalepnicu nazad. Ima na netu, samo malo treba potraziti.

Pero

pre 14 godina

Vidim da se puno njih ulovilo za tih 66 EUR. Pa i u Srbiji je na snazi isti zakon ako niste znali. Ne zanm da li se radi o istoj svoti ali mislim da je oko 60 EUR dnevno. Naravno da nece da pitaju svakoga da im pokaze novce. Ja putujem godinama i nisu me pitali nikada a retko imam vise od 100 EUR u novcaniku.

SaleBg

pre 14 godina

Bane netacno je ovo sto govoris bar u mom slucaju.Ponavljam isao sam u Barselonu kolima u sopstvenom aranzmanu.Niko me nije nista pitao,cak ni gde idem.Govorim o granici Hrv-Slo(ulazak u EU).Niko nije trazio dokumenta za auto,ni saobracajnu ni vozacku dozvolu.Nikakva pitanja o novcu niti o destinaciji.Imao sam svedsku vizu.Znaci vrlo povrsno,dobar dan,dao pasos,lupili pecat,dovidjenja.Naravno moguce je da ponekad oni traze sve ovo o cemu govoris.

zorz vea

pre 14 godina

@ stranac

milos ti je vec objasnio da i stranci mogu da imaju nalepnicu za slobodnu voznju po centrima gradova u EU, a ja samo da dodam da ona svakako ima veze sa euro normom - zelena nalepnica se stavlja samo na Euro 4 vozila, i kosta pomenutih 5 EUR.

i ja je vec imam na kolima ali ne zato sto sam vozio po nemackoj nego kao i vecina u srbiji uvezao auto sa mobile.de

Pero

pre 14 godina

Evropske zemlje nisu zamenile sistem naplate putarina vinjetama nego nisu nikada ni imale sistem naplate kao mi. Jedina zemlja koja je zamenila sistem naplate a da ja znam je Slovenija. Sistem naplate kao mi imaju bivse republike SFRJ (Osim Slovenije), Italija, Francuska pa i u Austiji koja ima vinjete morate da platite putarinu na autoputu Kranjska gora-Saltzburg.

Rum kasato

pre 14 godina

"Keček iznosi i informaciju (gotovo prenebregnutu u našim medijima): da svaki putnik mora sa sobom da ima 66 evra za svaki dan koji će provesti u šengenskoj zoni. Inače, „non pasaran“

Ovo je potpuno netacna informacija a zasto? Prosto jer granice NE POSTOJE u evropskoj uniji.Idete od zemlje do zemlje gde nema uopste granicne kontrole,eventualno moze da se desi da neko trazi da vam pogleda pasos na brzinu i to svega traje par minuta.Obicno i u 90% slucajeva vas doceka tabla "welcome to..." Niko vas nista ne pita i ne cima vas.Pre 3 godine sam obisao gotovo vise od pola Evrope sa shengen vizom izdatom od strane nemacke ambasade i nigde me niko nije pitao da li i koliko novca imam,gde idem,odakle sam i ostalo pa cak ni nasi granicari.I zasto bi sada bilo drugacije? Taj Kecek ne znam gde zivi,prosto je sramota da se gadja ovakvim informacijama

zorz vea

pre 14 godina

heh golf dvojka ili jugic.. pa u centar bilo kod grada u nemackoj je zabranjeno uci automobilom koji ne ispunjava euro 4 normu. kod nas se jos bune sto samo euro3 sme da se uvozi, a koju jugo ispunjava? euro 0.

Bane

pre 14 godina

Na neupucene nekoliko informacija. 1. kod putovanja u privatnoj reziji i sopstvenim kolima granicaru ce se ostaviti adresa i podaci osobe kod koje cete ostati, odnosno pokazati rezervaciju hotela a novaca morate imati bas toliko, 66 evra po danu. 2. za grupna putovanja, ekskurzije busom gde se zna datum povratka treba samo pokazati novac. 3. granicar priznaje samo cash, nikako kartice, mada bankomat stoji 100 m od vas a ne mozete do njega jer je "iza crte", u EU a vi ispred nje. 4. svaki ulazak u EU se evidentira u jedinstvenom data sistemu tako da tacno znaju kada, kako i gde ste usli u EU. 5. Ne napustite li EU za 90 dana automatski dobijate visegodisnju zabranu ulaska; dzaba vam je menjanje pasosa kad ostajete zavedeni u sistemu. Ove informacije imam jer godinama putujem sa HR pasosem.

Putnik

pre 14 godina

Beli sengen znaci pravo turistickog boravka od 90 dana u roku od sest meseci i jos toliko u narednih sest meseci u godini. Ne vidim zasto bi za nas bilo 90 dana u celoj godini, mora biti da je to neka dezinformacija. A da ce se novac morati pokazati na granici, to je sigurno ako se vec putuje u sopstvenoj reziji, sad da li ce bas biti 66 evra po danu ili manje videcemo.

PAŽNJA

pre 14 godina

"Nataša Kos, treći sekretar Ambasade Slovenije"

PAZITE: "3rd secretary" (kako je potpisana) ne znači "treći sekretar". Nataša Kos je vicekonzul!! Uputite izvinjenje g. Nataši i ispravite tekst!

bard

pre 14 godina

Što se tiče cena putarina, najskuplja je ipak Srbija! Za jednu vožnju od Subotice do Niša (jedan dan vožnje) treba dati 1300din (14e)! Toliko o putarinama!

sin moga oca

pre 14 godina

Pazi da su Hrvati imali da prikazu 66 Eura po danu. Sve se nesto mislim. Lepo je covek rekao da mi nismo Rumuni i ako se pristojno budete ponasali ne morate da se brinete za prelaske granice. Ipak, za svaki slucaj nije na odmet da prikazete nesto, malo kesa ili obezbedjeno mesto gde odsedate ili tome sl. Tako je i u Severnoj Americi. Ako prelazite iz Kanade u Ameriku, Americki carinik vas obavezno pita za adresu gde odsedate i bez oklevanja da mu kazete povod vaseg putovanja. Ma na pocetku ce svi malo biti tvrdji, dok se ne uvere da se redovno vracate u Srbiju i da ne pravite probleme.

Bane NS

pre 14 godina

Pazite, činjenica je da ukidanjem viza nećemo moći da prelazimo granicu kao pešački prelaz ali mislim da se neće ni glumiti neka strogoća. Recimo najskoriji primer koji imam da sam putovao u zemlju za koju ne treba viza je Hrvatska, išao sam do Opatije. Smeštaj sam doduše platio preko agencije. Znači na granici su mi tražili zeleni karton ali ne i međunarodnu vozačku dozvolu, novac nikome nisam morao da pokazujem, pitali su me samo dokle idemo i koja je svrha boravka, toliko. Za mene viza predstavlja tu vrstu slobode, da mogu da odem na par dana turistički i u veći broj zemalja kao na taj način na koji sam otišao do Hrvatske, znači da li preko agencije ili sam preko neta rezervišem tj. uplatim smeštaj i krenem bez da moram da prethodno prikupljam kojekakve papire i prolazim proceduru izdavanja vize da bih otišao do Slovenije ili Mađarske. E sada ja imam dobar auto koji zadovoljava savremene Evropske standarde pa me možda i zato samo rutinski pregledaju. Za neke koji sa 20 godina starim jugićem krenu u jednodnevni šoping do Segedina možda bude drugačije čisto ako neki opšti utisak koji ostave na carinika bude drugačiji pa ovaj posumlja u njihovu materijalnu sposobnost ali ako kažu da je to samo zato što idu na nekoliko sati i da se vraćaju ne vidim zašto ne bi prešli, mislim u krajnjem slučaju svi smo mi odrasli ljudi, ni sami nećemo sa poluispravnim autom da krenemo na put od 3.000 kilometara bez para u džepu, znači svako će da krene onako kako smatra da može, tipa ako ideš u posetu rođacima koji su do 800 km autoputa od granice možeš da ideš i relativno starijim autom jer to nije neko preveliko opterećenje za njega a i ne treba ti previše para ako ćeš biti kod rođaka, sa druge strane ako ideš u obilazak gradova i planiras da pređeš 5.000 km pa normalno je da ćeš da kreneš nekim autom u koji i sam imaš poverenje i da ćeš pri tom i da poneseš dovoljno novca. Tako da smatram da ako cariniku realno predstavite svoju svrhu posete, dužinu boravka i detinaciju do koje idete on ce, kao i vi sami, proceniti da nema razloga da vas ne pusti. Mislim kod prelaska granice uvek se setim citata Pavla Vujisića iz Otpisanih kada kaže, ma ne sekiram se ja za Nemce oni su kulturan narod, mene plaše ovi naši jebivetri.

slanobarac

pre 14 godina

Letos sam prošao zapadnu Evropu plavim pasošom svojim automobilom(5000 km) i niko mi nije tražio da pokažem novac i sl.To je sigurno neka dezinformacija a što se tiče medjunarodne dozvole naš AMSS od toga ostvaruje ekstraprofit jer mi niko to nije ni pogledao,platio sam džaba 2000 dinara .Želim svima lep provod u Evropi samo se pridržavajte pravila vožnje i biće sve O.K.

zatvorenik

pre 14 godina

gledam i slusam na vestima,te ovo te ono za auto,guzve ispred ambasada za vize,neki proklinju jer nece vise moci lagodno da zive od dovlacenja vozila za predprodaju,svi cekaju nesto,meni je najbitniji osecaj slobode kretanja,pa nemoram ja otici do madjarske ili nemacke kolima,iz cefa cu mozda otici i do austrije ili italije vozom,popiti pivo u kafani,i vratiti se kuci.narode,bitan je osecaj SLOBODE,biti slobodan covek.jer sloboda nema cenu,makar ona kostala i skuplje od jednom pivo u drugoj drzavi

Yugo i Euro norma

pre 14 godina

@zorz vea

Pogrešili ste - prvi Euro standard jeste bio "Euro 0", ali njega Yugo ne ispunjava. Yugo ne ispunjava nijedan Euro standard, ili kako bi vi rekli, on je "Euro -1" (manje od prvog standarda).

Hr

pre 14 godina

@stranac
Stranci ne da mogu, nego MORAJU isto kao i državljani BRD imati Umwelt Plakette na autu ako žele ući u pojedine zone!
Vinjeta, naravno, ne ovisi o državljanstvu, već o vozilu. Shodno tome nije prenosiva s vozila na vozilo već se za pojedini auto (ovisno o tome koju EURO normu motor auta zadovoljava) kupuje u DEKRI (5 eura košta) ekološka vinjeta (Umwelt Plakette).
Auti koji zadovoljavaju EURO IV normu dobivaju zelenu vinjetu s brojem 4 i mogu ulaziti u najstrože centre gradova. Oni s EURO III normom dobivaju žutu vinjetu s brojem 3 i mogu ulaziti u gradove ali ne u najstroži centar itd...
Nije istina da je samo u par gradova u D na snazi ova mjera. Ovo vrijedi za 20-30 gradova i brojka gradova se povećava...
Tko želi znati više nek ode na http://www.umwelt-plakette.de/

@sin moga oca

Kako to misliš dal su Hrvati imali 60-tak eura po danu boravka u EU zemlji? Zbog čega misliš da smo mi iznimka?
Ili misliš da Hrvati nemaju 60 eura? MOžda bolje da spomeneš Bugare, Rumunje, Albance u tom kontekstu...
Radi se o tome da propis je takav, ali te rijetko pitaju kolko ostaješ i kolko novaca imaš sa sobom.
To pitanje je češće kad putuješ vlakom ili busom, nego autom jer bit pitanja je u tome da vide da nisi sirotinja koja će doći u zemlju xy i tražiti azil. Ako netko uđe npr autom pretpostavlja se da ipak ima nešto novaca i sa sobom i inaće.
Mene su npr 1999 god ispitivali na ulasku u Švedsku (išao sam brodom iz Poljske) kolko novaca imam sa sobom i kolko dana ostajem iako sam imao uredno dobivenu vizu u S ambasadi. Na granici sam im izbrojao cca 1500 DEM za 7 dana boravka našto je Šved klimao glavom kao nije nešto al ajde ulazi... Da stvar nije beznačajna dokazano je na paru iza mene (Poljaci) koji su imali cca 1000 DEM i pokazivali kreditne kartice, ali nisu ušli u Swe.
Išao sam ruksakom na leđima (putovao po Europi) i nije bitno što sam SWe napustio za sedam dana s 1200 DEM.
Vjerujem da sam ušao u BMW Serie6 nebi me lik pitao kolko para imam sa sobom...
Tako da sve je stvar subjektivne procjene hoće li propis primjeniti na tebi ili samo mahnuti. U 90% slučajeva samo mahnu, eventualno pitaju kamo ideš.

Nenad Nikolić, Kuršumlija

pre 14 godina

"U Sloveniji, vinjeta za nedelju dana za oko 460 kilometara tamošnjih autoputeva, košta čak 15 evra"
Vozite se autoputem BG - Niš nedelju dana, pa ćete lako utvrditi šta je "čak".

Srboskeptik

pre 14 godina

V. Mijatović - M. Prelević izgleda da imaju službene propusnice za naplatne rampe po Srbiji...
Ali šteta nastaje kada tradicionalno neobavešteni deo populacije čita ovakve članke zaključujući da je u EU skuplje nego u Miškovistanu.

zorz vea

pre 14 godina

@ stranac

milos ti je vec objasnio da i stranci mogu da imaju nalepnicu za slobodnu voznju po centrima gradova u EU, a ja samo da dodam da ona svakako ima veze sa euro normom - zelena nalepnica se stavlja samo na Euro 4 vozila, i kosta pomenutih 5 EUR.

i ja je vec imam na kolima ali ne zato sto sam vozio po nemackoj nego kao i vecina u srbiji uvezao auto sa mobile.de

Hr

pre 14 godina

Loše napisan tekst... Vrvi greškama poput npr krive info da vinjeta svugdje zamjenila naplatu cestarine. U Hr, Italiji, Francuskoj... nema vinjeta već je sustav naplate kolko voziš-platiš.
Osim toga međunarodna vozačka dozvola potrebna je u zbilja rijetkim zemljama, a ne u većini! A čak i u onim gdje je potrebna, policija je gotovo nikad ne traži na provjeru!

SaleBg

pre 14 godina

Pa bas i nije tacno da su ukinute klasicne putarine.Barem nisu u Italiji,Francuskoj i Spaniji.Govorim iz iskustva,letos sam isao kolima iz Beograda do Barselone.E sad ne znam da li je i tada vazilo ovo pravilo za 66 evra dnevno,uglavnom niko ih nije trazio na granici Hrv-Slo.Vinjeta u Slo je 15 evra nedeljno ili 30 evra mesecno.Sto se tice kazni,na autoputevima je uglavnom ogranicenje 130 ali se tolerise i malo vise.Mi smo vozili oko 140 i nigde nije bilo problema.Policiju nisam video nigde od Bg-a do Barse osim u Sloveniji kada je proveravala da li ljudi imaju vinjete.Gorivo(alfa 147 jtd) sa putarinama izadje oko 650 evra(oko 4500 km).Autoput u italiji,Francuskoj i Spaniji mahom je sa 3 trake.Najlepsa deonica za voznju,bar meni,je od Djenove do Nice(ide se pored azurne obale) tuneli i mostovi se smenjuju,prelepo.

travel lover

pre 14 godina

Pitam se samo kako ce se dokazivati tih 66e po danu kada 1. vecina ljudi drze pare na kartici (a izvod iz banke moze da se poveca za 1 dan), 2. kako dokazati na koliko se dana ide, ako vec covek ide u sopstvenom aranzmanu. sta ako kazes cariniku "idem na 2 dana" a ostanes 30, ili 90 (koliko ce biti dozvoljeno)?

Milos

pre 14 godina

Predlog propisa koji je prosao Evropski parlament i koji ce sada Savet da razmatra jeste izmena postojeceg propisa o sengenskim vizama samo utoliko da se imena Makedonije, Srbije i Crne Gore iz Aneksa B prebacuju u Aneks A - vrlo je precizno definisano da drzavljani zemalja iz Aneksa A imaju pravo na 90 dana u 6 meseci, i gospodin iz konzulata ocigledno nije dobro obavesten - u suprotnom, sva sengenska pravila (i to ne samo za nas) bi morala da se menjaju, sto je zaista tesko za poverovati.

Povratni put Beograd-Horgos kosta oko 12 evra, a za taj novac bih mogao osam dana da se (neograniceno) vozim po madjarskim autoputevima. Za nekoga ko samo relativno cesto putuje, nema skupljih putarina od srpskih (i hrvatskih). Uvedite vinjete!

Stranac

pre 14 godina

"pa u centar bilo kod grada u nemackoj je zabranjeno uci automobilom koji ne ispunjava euro 4 normu"

Ovo je potpuno netacno. Ogranicenje vazi za centre nekoliko velikih nemackih gradova i nema veze sa Euro normom vec sa kategorijom u koju je automobil svrstan shodno stepenu emisije izduvnih gasova. Postoje cetiri kategorije, od kojih samo jedna nema pristup centru jer se za "najprljavije" ne dobija odgovarajuca nalepnica. Kako ove nalepnice mogu dobiti samo automobili registrovani u Nemackoj, to znaci da se ni sa jednim inostranim vozilom ne moze voziti po centru tih nekoliko gradova. Uostalom, parkirate se van centra i bas vas briga. Ionako se parking mesto tesko nalazi.

Milan Bg

pre 14 godina

Najbolje je da imate potvrdu o rezervisanom smestaju sa dokazom o uplati - najbolje vaucer, platne kartice, kes i zdravstveno osiguranje. Moze da bude problem ako idemo kod prijatelja ili rodjaka, ali uz ostala dokumenta nadam se da to ne bi trebalo da prestavlja problem

Vladimir

pre 14 godina

Super za vize.
90 km autoputa iz Beograda do Velike Plane ,placam 270 din u jednom smeru....A onda sutradan u suprotnom smeru jos toliko.
Pa uporedite to sa cenama u Madjarskoj i Austriji,a o kvalitetu puta da i ne govorim...

Pero

pre 14 godina

Evropske zemlje nisu zamenile sistem naplate putarina vinjetama nego nisu nikada ni imale sistem naplate kao mi. Jedina zemlja koja je zamenila sistem naplate a da ja znam je Slovenija. Sistem naplate kao mi imaju bivse republike SFRJ (Osim Slovenije), Italija, Francuska pa i u Austiji koja ima vinjete morate da platite putarinu na autoputu Kranjska gora-Saltzburg.

Milos

pre 14 godina

@stranac

Nalepnica za "umwelt zonu" itekako moze da se dobije za vozilo sa stranim tablicama, odnosno obavezna je kako za domace tako i za strance ako nece da placaju kaznu. Pritom je medjunarodna, jer takve zone postoje i u drugim zemljama - Holandija, Belgija, Austrija, severna Italija. Jos nekoliko zemalja ih planira, a nalepnice izgledaju identicno, pa tako nemacka nalepnica moze da se koristi u Holandiji i obratno.

Ja na svom BG automobilu imam tu nalepnicu. Nikakav problem dobiti je - posaljes 5 evra / ili popunis formular za placanje karticom, i naznacenu dokumentaciju posaljes na adresu i dobijes postom nalepnicu nazad. Ima na netu, samo malo treba potraziti.

Milos

pre 14 godina

Iako je medjunarodna dozvola u nekim zemljama "obavezna", nigde u Evropi vam je nece traziti. Nas formular, a hrvatski mu je skoro identican, je zapravo stari evropski formular. Tako su do skoro izgledale i francuske dozvole. Svima su dobro poznate, tako da oko toga nema brige...

Uostalom, mene su poslovicno pedantni Madjari nekoliko puta rutinski zaustavljali i nikada nista osim ruzicaste dozvole nisam pokazivao, niti me bilo ko pitao za neku drugu.

Pero

pre 14 godina

Vidim da se puno njih ulovilo za tih 66 EUR. Pa i u Srbiji je na snazi isti zakon ako niste znali. Ne zanm da li se radi o istoj svoti ali mislim da je oko 60 EUR dnevno. Naravno da nece da pitaju svakoga da im pokaze novce. Ja putujem godinama i nisu me pitali nikada a retko imam vise od 100 EUR u novcaniku.

SaleBg

pre 14 godina

Bane netacno je ovo sto govoris bar u mom slucaju.Ponavljam isao sam u Barselonu kolima u sopstvenom aranzmanu.Niko me nije nista pitao,cak ni gde idem.Govorim o granici Hrv-Slo(ulazak u EU).Niko nije trazio dokumenta za auto,ni saobracajnu ni vozacku dozvolu.Nikakva pitanja o novcu niti o destinaciji.Imao sam svedsku vizu.Znaci vrlo povrsno,dobar dan,dao pasos,lupili pecat,dovidjenja.Naravno moguce je da ponekad oni traze sve ovo o cemu govoris.