Utorak, 07.03.2023.

16:14

Ovo je jedina carska džamija u Srbiji, izgrađena od belog kamena

Izvor: RINA

Ovo je jedina carska džamija u Srbiji, izgraðena od belog kamena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Vanja Petrović

pre 1 godinu

U grčkom gradu Trikala se nalaze Kursum džamija i crkva Svetog Konstantina i Jelene jedna preko puta druge na istom platou. I? Džamiju je iz znaka zahvalnosti gradu za oporavak od teške bolesti sagradio na tom mestu Kara Osman Paša u XVI veku.
Džamija radi kao muzej i kulturna ustanova i u savršenoj je harmoniji sa crkvom preko puta, i jako je vole građani. Ne vidim problem u vezi toga.

kralj Tvrtko

pre 1 godinu

Kralj Tvrtko
A jesi li ti proverio mapu Bosne? Koliko se ja secam nije ni izlazila na Drinu. A ko vama dade Hercegovinu pa je sada svojatate kao Bosnu? Jel znas sta uopste Sandzak znaci na Turskom?
(kvatro,

Nemas ti pojma. Bosna je bila drzava dugo prije dolaska osmanlija. na nekoj mapi se vidjeh da se Bosna granicila sa Osmanskim carstvom. Ti vjerujes u ono sto si u crkvi naucio. Upitaj popove za one bosanske stecke. Nesto pise na
njima a nije na srpskom. Vi najvise prekrajate istoriju i ujedno najvise cvilite da
vas drugi kradu. Teski ste za razgovor pa odustajem od dalje konverzacije ali cu jos reci da su Bosni najveci neprijatelji Vatikan SPC, i IZ. Na steccima ni jednog slova na latinskom, srpskoj cirilici ni latinici a ni na turskom/arapskom a vi svi u pravu samo Bosanci nisu. Nenadye*ivi ste.

Neo@

pre 1 godinu

Bošnjaci su od 93, a pre toga bili muslimani. Ono što se pominje Bošnjak u nekim spisima na koje se pozivaju, to nema veze sa njima, već sa srpskim življem koji je živeo na teritoriji danasnje BiH.
Mada kako god bilo, ti ljudi su naša braća, bez obzira što nas oni za to ne smatraju. Mi od njih i Makedonaca bliže nemamo, (Crnogorci su isto Srbi, ali mnogi to i ne negiraju), jer smo isti narod.
Ne trebamo se ljutiti što oni tako ne misle, neka budu to što žele, ali ne treba nikad više da upadnemo u zamku zapadnih skotova, koji će pre ili kasnije ponovo pokušati da nas uvedu u neki bratoubilački rat.

ne brini

pre 1 godinu

Neće im smetati... i oni će biti muslimani.

... ako Srbija sada ne iskoristi priliku da na "fin način", asimiluje i prekrsti tj. vrati u hrišćanske, pravoslavne tokove sve Muslimane, pitanje je kada će biti nove prilike... Nije da mi smetaju Muslimani u Srbije, nego što će smetati mojim praunucima, ako se Muslimani rašire, a šire se...
(Orač, 8. mart 2023 16:01)

Nbgd45

pre 1 godinu

Bošnjaci su na prostoru Sandzaka, kroz svoje vekovno postajanje ostavili dubok trag na ovim prostorima. - Kakve veze imaju Bošnjaci sa ovom džamijom, kada su je napravili Turci? I ne, ovo nije jedina carska džamija u Srbiji, postoji još jedna na KiM.

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

@"A sa Srbima u Hrvatskoj?"

Srbi u Hrvatskoj su 1995 svaki otvorili svoji koverat pročitali naređenje i posedali u svoja vozila pa pravac Bosni i Srbiji. Niko njih nije proterao. Da su se borili kao u 2 Sv. Ratu ne bi Oluja uspela za nekoliko dana. Ko im je kriv- Ognjišta se sama ne brane.
Da ih je gamad napadala i bombardovala tokom povlačenja to jeste.

ketiS

pre 1 godinu

Zalosno je da na ovako lepu temu ima toliko ruznih komentara, bez obzira o kome se radi. Sjenicka Dzamija je deo Otomanskog kulturnog nasledja u nasoj zemlji, i to je razlog zasto je novac za njenu obnovu dala Turska. Medjutim i nasi juznoslovenski muslimani, danasnji Bosnjaci se poistovecuju sa tim nasledjem i to treba postovati. Izmedju nas ima mnogo vise onoga sto nas povezuje, no sto nas deli, pocev od zajednickih slovenskih korena, istovetnog jezika, pa do vrlo znacajne socioloske i kulturoloske bliskosti istocnog hriscanstva i islama. Istorija i kultura srednjovekovne Bosne i Srbije su takodje bitna vezivna nit. Sve u svemu vise uzajamnog razumevanja, postovanja i trpeljivosti nece nam skoditi.

zar ne?

pre 1 godinu

U Sarajevu nisu dali ni jednu KM za porusene crkve jer crkve tamo niko nije rusio ... Odin onih koji su s brda 4 godine zasipali narod granatama, zar ne?

Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?
(zar ne?, 8. mart 2023 10:03)
Koliko je Sarajevo ulozilo u obnovu porusenih crkava u Bosni ???
(srb, 08. mart 2023 17:01)

Bosnjak

pre 1 godinu

100 komentara i od toga mozda 3 nisu fasisticko smece. Kako samo redakcija dozvoljava ovakvo vrijedjanje jedne kompletne nacije i religije?

A vi nepismeni, citajte historiju. Bosnjaci kao narod postoje mnogo duze od Srba i Srbije!
Ko vam je lriv sto ste nepismeni i sto vas sanu i spc uce lazima, da bi izgradili takcuvu mrznju u vama. Ne do bog sta procitat ...

Dawkins

pre 1 godinu

Moja majka izgovorila u sred Italije
,, Kosovo je Srbija '' neka Albanka na tečnom srpskom rekla ,, Nemoj da me vređaš! ''. Kosovo joj je država, ali zato srpski tečno priča.
(NN Belgrade, 08. mart 2023 14:04)

Jakog ti argumenta...
Amerika je nezavisna od Engleske, a pričaju engleski.

Salko

pre 1 godinu

Pametnije I prirodnije bi bilo da su nasi Bosnjaci I muslimani sa ostalim musimanima sveta, a.ne na strani neofasizma, satanizma I sila koje su pljckale I pljackaju ceo svet ruseci I ubijajuci one koji se suprotstave I samostalno razvijaju. Nasi Muslimani podrzavaju svakoga ko je protiv Srba I Rusa. Nazalost I tesko popravljivu stetu.

MilanChe

pre 1 godinu

hteli ne hteli, bliže od jednih drugima nemamo. Ni poreklom ni jezikom. Na celoj vaseljeni.
Ako žele da ih zovemo Bošnjacima to je ok. To je ljudsko pravo, taman evo sad izmislio ime naroda.
Sigurno da i oni znaju da su od Srba, ali naravno da im je bezveze to priznavati i to je isto ok.
I mi smo "izdali veru prađedovsku" pre 1200 godina kad smo primili hrišćanstvo.
Zamislite onog Prosigoja nekog kome sin krenuo da veruje da je Bog samo jedan. Sigurno mnogo veća razlika nego Islam i Pravoslavlje.
Srbi pravoslavci, Srbi muslimani i Srbi katolici.
Srba katolika je uvek bilo, južna Dalmacija i Dubrovnik su puni njih bili, 100 posto, sa sve očuvanim svedočanstvima o prelasku u katoličku veru: od Gundulića, Ruđera Boškovića, Cvijete Zuzorić...
Ista je priča za muslimane: Meša Selimović, Mehmed Sokolović, onaj Crnojević, Mustafa Golubić.... Sve Srbi Muslimani i još mnogo drugih...
I moramo biti iskreni i priznati sebi da je naša crkva otuđila te ljude od nas. Do kraja 19. veka svuda je bilo i Srba Muslimana i Srba Katolika.
Grešni smo i mi na toliko puno nivoa. Svojim očevima i dedama smo oprostili komunizam i puko bezbožništvo, ali oni mogu ostati Srbi, ali Musliman koji veruje ne može? Gde će nam duša? I kakvi smo to vernici?

sitno kolo do kola

pre 1 godinu

Carska džamija - oksimoron
(Ivo,

Dzamija zovu carskom jer je je sultanija dala pare za gradnju pa je logicno
da je zovu "carska dzamija. A po kojoj logici se zove "crkva sv cara Lazara"
ako on nije platio gradnju. I kako se on mogao zvati "car"? Carevi su bili na celu imperija a on nije bio imperator. Malo se lagi, priznaj. Dobro nije malo, malo vise al nema veze.

Petar

pre 1 godinu

Znaju muslimani da je ovde verska tolerancija daleko veca nego u mnogim zemljama zapadne Evrope.Tamo moze dzamija,ali ne sme minaret, cak su mnoge dzamije samo zgrada sa tablom.Bozju kuću treba obnoviti i sacuvati, narocito ove stare bogomolje.Ako danas slavimo suživot i slogu druzimo se i zvimo zajedno bez tenzija, postujuci jedni druge, potomci ce nas slaviti.Zato budite jedni drugima prijatelji, dobre komsije, druzite se.Mi i ne treba da zivimo svako u svom svetu ko u zapadnoj i centralnoj Evropi gde su svi gradovi getoizirani. Srbi i muslimani, zajedno, jer smo istog roda,jezika, jer zivimo ovde vekovima.Svi smo u Srbiji jednaki zbog toga, niko ne polaze vise prava na Srbiju, vec je muslimanima Srbija sto i Srbima, jedna domovina.Kako drugačije?

srb

pre 1 godinu

Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?
(zar ne?, 8. mart 2023 10:03)
Koliko je Sarajevo ulozilo u obnovu porusenih crkava u Bosni ???

Novi Sad

pre 1 godinu

Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 8. mart 2023 11:24)
Mnogo ce se Ukrajinci usreciti sa vama. Onaj ko ima posla sa vama, neka mu je sa srecom.

Orač

pre 1 godinu

... ako Srbija sada ne iskoristi priliku da na "fin način", asimiluje i prekrsti tj. vrati u hrišćanske, pravoslavne tokove sve Muslimane, pitanje je kada će biti nove prilike... Nije da mi smetaju Muslimani u Srbije, nego što će smetati mojim praunucima, ako se Muslimani rašire, a šire se...

cega se pametan stidi...

pre 1 godinu

Srbi drze predavanje na temu "prodo veru za veceru" zaboravljajuci da su to oni patentirali prije 1000 i kusur godina. Valjda misle da oni imaju pravo da mijenjaju religiju jer su oni "nebeski narod".

keke

pre 1 godinu

Iz većine komentara se tačno može prepoznati motiv za rušenje 614 džamija u agresiji na BiH. Shvatite da današnje Bošnjake baš briga šta većinski narod u Srbiji misli o njihovoj naciji i dal je način i vreme nastanka te iste po nečijoj volji ili ne. Samo džabe vrijeđate i širite šovinizam i islamofobiju.

jedno je sigurno

pre 1 godinu

Pa što ne ideš tamo da se prekrstiš?
(Yesn't, 08. mart 2023 10:04)
Ništa ti ne brini, vraćaju se Srbi svaki put na Kosovo, bilo uvek i biće opet.

kvatro

pre 1 godinu

@Kralj Tvrtko
A jesi li ti proverio mapu Bosne? Koliko se ja secam nije ni izlazila na Drinu. A ko vama dade Hercegovinu pa je sada svojatate kao Bosnu? Jel znas sta uopste Sandzak znaci na Turskom?

Natocimo sampanj pice!

pre 1 godinu

Grci su jos pre sto godina poslali svoje poturice sa Krita pravo u Tursku..nisu hteli problematiku u svom dvoristu...a od dzamija mislim da imaju cele tri..koje su u sustini muzeji...kad pogledas iz ove perspektive..i sta je uradjeno sa Aja Sofijom...ispali su pametni...dok mi ovde glumatamo neke multi kulti face...dok bi Erdogan hteo novo Osmansko carstvo.

Slava Ruskoj vojsci

pre 1 godinu

turkoljupci - evo sta je jedan od najpametnijih Srba napisao o vama : “ Најзамршенији људи на свету. Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама. Стали смо на пола пута, забезекнути.
Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени.
Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке реке, и нема више ни тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије.
С нејасним осећањем стида због порекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо у напред, зато задржавамо време, у страху од ма каквог решења.
Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом.
Хтели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо. Несрећа је што смо заволели ову своју мртвају и нећемо из ње. А све се плаћа па и ова љубав. “ Mеша Селимовић

Istoricar

pre 1 godinu

Ko god da je napravio, platio, kako god da se neko naziva, ovakvi objekti su deo kulturne i istorijske bastine Republike Srbije. Mislim kada bi svi vise cenili veliku istoriju koji ovi prostori nose da bi bilo bolje za sve nas.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 1 godinu

Услед задњег рата се прозвали Бошњаци...... Конвертити који немају ниједног бошњачког краља и историју..... Тужно......

NN Belgrade

pre 1 godinu

Moja majka izgovorila u sred Italije
,, Kosovo je Srbija '' neka Albanka na tečnom srpskom rekla ,, Nemoj da me vređaš! ''. Kosovo joj je država, ali zato srpski tečno priča.

DNA

pre 1 godinu

@ Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 8. mart 2023 11:24)

Sto niste tako herojski branili srpstvo i pravoslavlje, nego ste pretrcali u islam i Turcima u zagrljaj pre nego se izgovori Alah?

Simon

pre 1 godinu

@"chudno je da se muslimani u sjenici nazivaju boshnjacima. po meni je najrealnije da se zovu osmanlije.
(mirko sv, 8. mart 2023 10:10) "
Османлије су биле у врло малом броју, углавном етнички Турци. Ни Бошњаци није прикладан назив све до пре тридесетак година. Ради се, углавном, о исламизованим Србима.

C i n i k

pre 1 godinu

Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 08. mart 2023 11:24)


Nznm sto nisi vec na istocnom frontu?
Drugo, od kad ste vi "bosnjaci"?
Sta je to?
Trece, nznm sto bi iko "plakao" zbg sake muslimana u Raskoj koji su zalosno nasledje otomanske imperije, ili nka besmislena poruka dokonog muslimana sa srpskim prezimenom i islamskim imenom?
Ako toliko volis Ukr red je da odes na istocni front, ovakvim porukama samo ispadas budala..

C i n i k

pre 1 godinu

To je tesko nasledje otomanskog casrstva na ovim prostorima, nase ljude su preveli u islam i danas nj potomci sa srpskim prezimenima i islamskim imenima koji govore srpski jezik misle da su nesto drugo a ne potomci Srba ?!
Neki od njih oni najradikalniji menjaju i prezimena da vise zvuci turski, pitam se, dal oni stvarno misle da su turci ?
Najzalosnija je to prica koja je mogla da se desi jednom narodu ..
U Bugarskoj takodje postoji zajednica bugarskih muslimana koji isto imaju bugarska prezimena i islamska imena i govore bugarski jezik, ali dobar deo njih je proteran u Tr u vreme dok su bugari bili u Varsavskom paktu, primer BUG je dobar primer kako zemlja koja ni 1 trena od 1948 nije bila samostalna, vec uvek pod vojnim kisobranom, to koristi za sopstvene nacionalne interese..
Iz tog razloga SRB mora da udje u Nato.

Васиљи

pre 1 godinu

Бошњаци у средњем веку...веома интересантно... Можда ће следећи чланак бити о Канађанима п.н.е.

kralj Tvrtko

pre 1 godinu

chudno je da se muslimani u sjenici nazivaju boshnjacima. po meni je najrealnije da se zovu osmanlije.
(mirko sv,

Mnoge cudne stvari se kod nas desavaju. U crkvi nauce istoriju pa misle da su pokupili pamet cijelog svijeta. Nece cak ni mapu Bosne prije dolaska osmanlija da provjere nego lupaju. Doduse popovi im tako rekli a kome ces vjerovati ako neces popu i hodzi. Oni uvijek govore istinu.

Živaan

pre 1 godinu

svi smo mi od krvi i mesa, jedan je bog a mi imamo različite načine da mu se obraćamo. vjerni ljudi, vjerni svojoj vjeri i porijeklu su poštovali to bogomolje i cijeniće ih ma kojegod vjere oni bili. neka se čuva i njeguje i ostane kao čist dokaz predaka svih nas..

Radovan

pre 1 godinu

@A što je s najstarijom džamijom u Banjoj Luci?
(Francuski Hrvat_Les Halles, 08. mart 2023 10:19)

Napravljena je bez dozvole od nelegalnih vlasti koje nisu poštovale volju građana.

Baća Brajić

pre 1 godinu

@zar ne?
Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?

Kontam, manje nego što su svi gradjani prisilno uložili u izgradnju vračarskog hrama.

Yesn't

pre 1 godinu

Ocigledno ste zaboravili da je i Pristina deo Srbije, posto i tamo postoji jos jedna carska dzamija.
(Zvrk, 08. mart 2023 09:49)

Pa što ne ideš tamo da se prekrstiš?

Васиљи

pre 1 godinu

Бошњаци у средњем веку...веома интересантно... Можда ће следећи чланак бити о Канађанима п.н.е.

DNA

pre 1 godinu

@ Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 8. mart 2023 11:24)

Sto niste tako herojski branili srpstvo i pravoslavlje, nego ste pretrcali u islam i Turcima u zagrljaj pre nego se izgovori Alah?

Istoricar

pre 1 godinu

Ko god da je napravio, platio, kako god da se neko naziva, ovakvi objekti su deo kulturne i istorijske bastine Republike Srbije. Mislim kada bi svi vise cenili veliku istoriju koji ovi prostori nose da bi bilo bolje za sve nas.

Slava Ruskoj vojsci

pre 1 godinu

turkoljupci - evo sta je jedan od najpametnijih Srba napisao o vama : “ Најзамршенији људи на свету. Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама. Стали смо на пола пута, забезекнути.
Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени.
Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке реке, и нема више ни тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије.
С нејасним осећањем стида због порекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо у напред, зато задржавамо време, у страху од ма каквог решења.
Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом.
Хтели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо. Несрећа је што смо заволели ову своју мртвају и нећемо из ње. А све се плаћа па и ова љубав. “ Mеша Селимовић

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 1 godinu

Услед задњег рата се прозвали Бошњаци...... Конвертити који немају ниједног бошњачког краља и историју..... Тужно......

Živaan

pre 1 godinu

svi smo mi od krvi i mesa, jedan je bog a mi imamo različite načine da mu se obraćamo. vjerni ljudi, vjerni svojoj vjeri i porijeklu su poštovali to bogomolje i cijeniće ih ma kojegod vjere oni bili. neka se čuva i njeguje i ostane kao čist dokaz predaka svih nas..

Radovan

pre 1 godinu

@A što je s najstarijom džamijom u Banjoj Luci?
(Francuski Hrvat_Les Halles, 08. mart 2023 10:19)

Napravljena je bez dozvole od nelegalnih vlasti koje nisu poštovale volju građana.

C i n i k

pre 1 godinu

Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 08. mart 2023 11:24)


Nznm sto nisi vec na istocnom frontu?
Drugo, od kad ste vi "bosnjaci"?
Sta je to?
Trece, nznm sto bi iko "plakao" zbg sake muslimana u Raskoj koji su zalosno nasledje otomanske imperije, ili nka besmislena poruka dokonog muslimana sa srpskim prezimenom i islamskim imenom?
Ako toliko volis Ukr red je da odes na istocni front, ovakvim porukama samo ispadas budala..

NN Belgrade

pre 1 godinu

Moja majka izgovorila u sred Italije
,, Kosovo je Srbija '' neka Albanka na tečnom srpskom rekla ,, Nemoj da me vređaš! ''. Kosovo joj je država, ali zato srpski tečno priča.

Simon

pre 1 godinu

@"chudno je da se muslimani u sjenici nazivaju boshnjacima. po meni je najrealnije da se zovu osmanlije.
(mirko sv, 8. mart 2023 10:10) "
Османлије су биле у врло малом броју, углавном етнички Турци. Ни Бошњаци није прикладан назив све до пре тридесетак година. Ради се, углавном, о исламизованим Србима.

kralj Tvrtko

pre 1 godinu

chudno je da se muslimani u sjenici nazivaju boshnjacima. po meni je najrealnije da se zovu osmanlije.
(mirko sv,

Mnoge cudne stvari se kod nas desavaju. U crkvi nauce istoriju pa misle da su pokupili pamet cijelog svijeta. Nece cak ni mapu Bosne prije dolaska osmanlija da provjere nego lupaju. Doduse popovi im tako rekli a kome ces vjerovati ako neces popu i hodzi. Oni uvijek govore istinu.

Yesn't

pre 1 godinu

Ocigledno ste zaboravili da je i Pristina deo Srbije, posto i tamo postoji jos jedna carska dzamija.
(Zvrk, 08. mart 2023 09:49)

Pa što ne ideš tamo da se prekrstiš?

C i n i k

pre 1 godinu

To je tesko nasledje otomanskog casrstva na ovim prostorima, nase ljude su preveli u islam i danas nj potomci sa srpskim prezimenima i islamskim imenima koji govore srpski jezik misle da su nesto drugo a ne potomci Srba ?!
Neki od njih oni najradikalniji menjaju i prezimena da vise zvuci turski, pitam se, dal oni stvarno misle da su turci ?
Najzalosnija je to prica koja je mogla da se desi jednom narodu ..
U Bugarskoj takodje postoji zajednica bugarskih muslimana koji isto imaju bugarska prezimena i islamska imena i govore bugarski jezik, ali dobar deo njih je proteran u Tr u vreme dok su bugari bili u Varsavskom paktu, primer BUG je dobar primer kako zemlja koja ni 1 trena od 1948 nije bila samostalna, vec uvek pod vojnim kisobranom, to koristi za sopstvene nacionalne interese..
Iz tog razloga SRB mora da udje u Nato.

Novi Sad

pre 1 godinu

Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 8. mart 2023 11:24)
Mnogo ce se Ukrajinci usreciti sa vama. Onaj ko ima posla sa vama, neka mu je sa srecom.

keke

pre 1 godinu

Iz većine komentara se tačno može prepoznati motiv za rušenje 614 džamija u agresiji na BiH. Shvatite da današnje Bošnjake baš briga šta većinski narod u Srbiji misli o njihovoj naciji i dal je način i vreme nastanka te iste po nečijoj volji ili ne. Samo džabe vrijeđate i širite šovinizam i islamofobiju.

Baća Brajić

pre 1 godinu

@zar ne?
Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?

Kontam, manje nego što su svi gradjani prisilno uložili u izgradnju vračarskog hrama.

Natocimo sampanj pice!

pre 1 godinu

Grci su jos pre sto godina poslali svoje poturice sa Krita pravo u Tursku..nisu hteli problematiku u svom dvoristu...a od dzamija mislim da imaju cele tri..koje su u sustini muzeji...kad pogledas iz ove perspektive..i sta je uradjeno sa Aja Sofijom...ispali su pametni...dok mi ovde glumatamo neke multi kulti face...dok bi Erdogan hteo novo Osmansko carstvo.

MilanChe

pre 1 godinu

hteli ne hteli, bliže od jednih drugima nemamo. Ni poreklom ni jezikom. Na celoj vaseljeni.
Ako žele da ih zovemo Bošnjacima to je ok. To je ljudsko pravo, taman evo sad izmislio ime naroda.
Sigurno da i oni znaju da su od Srba, ali naravno da im je bezveze to priznavati i to je isto ok.
I mi smo "izdali veru prađedovsku" pre 1200 godina kad smo primili hrišćanstvo.
Zamislite onog Prosigoja nekog kome sin krenuo da veruje da je Bog samo jedan. Sigurno mnogo veća razlika nego Islam i Pravoslavlje.
Srbi pravoslavci, Srbi muslimani i Srbi katolici.
Srba katolika je uvek bilo, južna Dalmacija i Dubrovnik su puni njih bili, 100 posto, sa sve očuvanim svedočanstvima o prelasku u katoličku veru: od Gundulića, Ruđera Boškovića, Cvijete Zuzorić...
Ista je priča za muslimane: Meša Selimović, Mehmed Sokolović, onaj Crnojević, Mustafa Golubić.... Sve Srbi Muslimani i još mnogo drugih...
I moramo biti iskreni i priznati sebi da je naša crkva otuđila te ljude od nas. Do kraja 19. veka svuda je bilo i Srba Muslimana i Srba Katolika.
Grešni smo i mi na toliko puno nivoa. Svojim očevima i dedama smo oprostili komunizam i puko bezbožništvo, ali oni mogu ostati Srbi, ali Musliman koji veruje ne može? Gde će nam duša? I kakvi smo to vernici?

srb

pre 1 godinu

Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?
(zar ne?, 8. mart 2023 10:03)
Koliko je Sarajevo ulozilo u obnovu porusenih crkava u Bosni ???

kvatro

pre 1 godinu

@Kralj Tvrtko
A jesi li ti proverio mapu Bosne? Koliko se ja secam nije ni izlazila na Drinu. A ko vama dade Hercegovinu pa je sada svojatate kao Bosnu? Jel znas sta uopste Sandzak znaci na Turskom?

cega se pametan stidi...

pre 1 godinu

Srbi drze predavanje na temu "prodo veru za veceru" zaboravljajuci da su to oni patentirali prije 1000 i kusur godina. Valjda misle da oni imaju pravo da mijenjaju religiju jer su oni "nebeski narod".

sitno kolo do kola

pre 1 godinu

Carska džamija - oksimoron
(Ivo,

Dzamija zovu carskom jer je je sultanija dala pare za gradnju pa je logicno
da je zovu "carska dzamija. A po kojoj logici se zove "crkva sv cara Lazara"
ako on nije platio gradnju. I kako se on mogao zvati "car"? Carevi su bili na celu imperija a on nije bio imperator. Malo se lagi, priznaj. Dobro nije malo, malo vise al nema veze.

Salko

pre 1 godinu

Pametnije I prirodnije bi bilo da su nasi Bosnjaci I muslimani sa ostalim musimanima sveta, a.ne na strani neofasizma, satanizma I sila koje su pljckale I pljackaju ceo svet ruseci I ubijajuci one koji se suprotstave I samostalno razvijaju. Nasi Muslimani podrzavaju svakoga ko je protiv Srba I Rusa. Nazalost I tesko popravljivu stetu.

jedno je sigurno

pre 1 godinu

Pa što ne ideš tamo da se prekrstiš?
(Yesn't, 08. mart 2023 10:04)
Ništa ti ne brini, vraćaju se Srbi svaki put na Kosovo, bilo uvek i biće opet.

Dawkins

pre 1 godinu

Moja majka izgovorila u sred Italije
,, Kosovo je Srbija '' neka Albanka na tečnom srpskom rekla ,, Nemoj da me vređaš! ''. Kosovo joj je država, ali zato srpski tečno priča.
(NN Belgrade, 08. mart 2023 14:04)

Jakog ti argumenta...
Amerika je nezavisna od Engleske, a pričaju engleski.

Petar

pre 1 godinu

Znaju muslimani da je ovde verska tolerancija daleko veca nego u mnogim zemljama zapadne Evrope.Tamo moze dzamija,ali ne sme minaret, cak su mnoge dzamije samo zgrada sa tablom.Bozju kuću treba obnoviti i sacuvati, narocito ove stare bogomolje.Ako danas slavimo suživot i slogu druzimo se i zvimo zajedno bez tenzija, postujuci jedni druge, potomci ce nas slaviti.Zato budite jedni drugima prijatelji, dobre komsije, druzite se.Mi i ne treba da zivimo svako u svom svetu ko u zapadnoj i centralnoj Evropi gde su svi gradovi getoizirani. Srbi i muslimani, zajedno, jer smo istog roda,jezika, jer zivimo ovde vekovima.Svi smo u Srbiji jednaki zbog toga, niko ne polaze vise prava na Srbiju, vec je muslimanima Srbija sto i Srbima, jedna domovina.Kako drugačije?

ketiS

pre 1 godinu

Zalosno je da na ovako lepu temu ima toliko ruznih komentara, bez obzira o kome se radi. Sjenicka Dzamija je deo Otomanskog kulturnog nasledja u nasoj zemlji, i to je razlog zasto je novac za njenu obnovu dala Turska. Medjutim i nasi juznoslovenski muslimani, danasnji Bosnjaci se poistovecuju sa tim nasledjem i to treba postovati. Izmedju nas ima mnogo vise onoga sto nas povezuje, no sto nas deli, pocev od zajednickih slovenskih korena, istovetnog jezika, pa do vrlo znacajne socioloske i kulturoloske bliskosti istocnog hriscanstva i islama. Istorija i kultura srednjovekovne Bosne i Srbije su takodje bitna vezivna nit. Sve u svemu vise uzajamnog razumevanja, postovanja i trpeljivosti nece nam skoditi.

Orač

pre 1 godinu

... ako Srbija sada ne iskoristi priliku da na "fin način", asimiluje i prekrsti tj. vrati u hrišćanske, pravoslavne tokove sve Muslimane, pitanje je kada će biti nove prilike... Nije da mi smetaju Muslimani u Srbije, nego što će smetati mojim praunucima, ako se Muslimani rašire, a šire se...

Bosnjak

pre 1 godinu

100 komentara i od toga mozda 3 nisu fasisticko smece. Kako samo redakcija dozvoljava ovakvo vrijedjanje jedne kompletne nacije i religije?

A vi nepismeni, citajte historiju. Bosnjaci kao narod postoje mnogo duze od Srba i Srbije!
Ko vam je lriv sto ste nepismeni i sto vas sanu i spc uce lazima, da bi izgradili takcuvu mrznju u vama. Ne do bog sta procitat ...

Nbgd45

pre 1 godinu

Bošnjaci su na prostoru Sandzaka, kroz svoje vekovno postajanje ostavili dubok trag na ovim prostorima. - Kakve veze imaju Bošnjaci sa ovom džamijom, kada su je napravili Turci? I ne, ovo nije jedina carska džamija u Srbiji, postoji još jedna na KiM.

zar ne?

pre 1 godinu

U Sarajevu nisu dali ni jednu KM za porusene crkve jer crkve tamo niko nije rusio ... Odin onih koji su s brda 4 godine zasipali narod granatama, zar ne?

Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?
(zar ne?, 8. mart 2023 10:03)
Koliko je Sarajevo ulozilo u obnovu porusenih crkava u Bosni ???
(srb, 08. mart 2023 17:01)

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

@"A sa Srbima u Hrvatskoj?"

Srbi u Hrvatskoj su 1995 svaki otvorili svoji koverat pročitali naređenje i posedali u svoja vozila pa pravac Bosni i Srbiji. Niko njih nije proterao. Da su se borili kao u 2 Sv. Ratu ne bi Oluja uspela za nekoliko dana. Ko im je kriv- Ognjišta se sama ne brane.
Da ih je gamad napadala i bombardovala tokom povlačenja to jeste.

Neo@

pre 1 godinu

Bošnjaci su od 93, a pre toga bili muslimani. Ono što se pominje Bošnjak u nekim spisima na koje se pozivaju, to nema veze sa njima, već sa srpskim življem koji je živeo na teritoriji danasnje BiH.
Mada kako god bilo, ti ljudi su naša braća, bez obzira što nas oni za to ne smatraju. Mi od njih i Makedonaca bliže nemamo, (Crnogorci su isto Srbi, ali mnogi to i ne negiraju), jer smo isti narod.
Ne trebamo se ljutiti što oni tako ne misle, neka budu to što žele, ali ne treba nikad više da upadnemo u zamku zapadnih skotova, koji će pre ili kasnije ponovo pokušati da nas uvedu u neki bratoubilački rat.

kralj Tvrtko

pre 1 godinu

Kralj Tvrtko
A jesi li ti proverio mapu Bosne? Koliko se ja secam nije ni izlazila na Drinu. A ko vama dade Hercegovinu pa je sada svojatate kao Bosnu? Jel znas sta uopste Sandzak znaci na Turskom?
(kvatro,

Nemas ti pojma. Bosna je bila drzava dugo prije dolaska osmanlija. na nekoj mapi se vidjeh da se Bosna granicila sa Osmanskim carstvom. Ti vjerujes u ono sto si u crkvi naucio. Upitaj popove za one bosanske stecke. Nesto pise na
njima a nije na srpskom. Vi najvise prekrajate istoriju i ujedno najvise cvilite da
vas drugi kradu. Teski ste za razgovor pa odustajem od dalje konverzacije ali cu jos reci da su Bosni najveci neprijatelji Vatikan SPC, i IZ. Na steccima ni jednog slova na latinskom, srpskoj cirilici ni latinici a ni na turskom/arapskom a vi svi u pravu samo Bosanci nisu. Nenadye*ivi ste.

Vanja Petrović

pre 1 godinu

U grčkom gradu Trikala se nalaze Kursum džamija i crkva Svetog Konstantina i Jelene jedna preko puta druge na istom platou. I? Džamiju je iz znaka zahvalnosti gradu za oporavak od teške bolesti sagradio na tom mestu Kara Osman Paša u XVI veku.
Džamija radi kao muzej i kulturna ustanova i u savršenoj je harmoniji sa crkvom preko puta, i jako je vole građani. Ne vidim problem u vezi toga.

ne brini

pre 1 godinu

Neće im smetati... i oni će biti muslimani.

... ako Srbija sada ne iskoristi priliku da na "fin način", asimiluje i prekrsti tj. vrati u hrišćanske, pravoslavne tokove sve Muslimane, pitanje je kada će biti nove prilike... Nije da mi smetaju Muslimani u Srbije, nego što će smetati mojim praunucima, ako se Muslimani rašire, a šire se...
(Orač, 8. mart 2023 16:01)

Yesn't

pre 1 godinu

Ocigledno ste zaboravili da je i Pristina deo Srbije, posto i tamo postoji jos jedna carska dzamija.
(Zvrk, 08. mart 2023 09:49)

Pa što ne ideš tamo da se prekrstiš?

kralj Tvrtko

pre 1 godinu

chudno je da se muslimani u sjenici nazivaju boshnjacima. po meni je najrealnije da se zovu osmanlije.
(mirko sv,

Mnoge cudne stvari se kod nas desavaju. U crkvi nauce istoriju pa misle da su pokupili pamet cijelog svijeta. Nece cak ni mapu Bosne prije dolaska osmanlija da provjere nego lupaju. Doduse popovi im tako rekli a kome ces vjerovati ako neces popu i hodzi. Oni uvijek govore istinu.

Baća Brajić

pre 1 godinu

@zar ne?
Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?

Kontam, manje nego što su svi gradjani prisilno uložili u izgradnju vračarskog hrama.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 1 godinu

Услед задњег рата се прозвали Бошњаци...... Конвертити који немају ниједног бошњачког краља и историју..... Тужно......

DNA

pre 1 godinu

@ Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 8. mart 2023 11:24)

Sto niste tako herojski branili srpstvo i pravoslavlje, nego ste pretrcali u islam i Turcima u zagrljaj pre nego se izgovori Alah?

Slava Ruskoj vojsci

pre 1 godinu

turkoljupci - evo sta je jedan od najpametnijih Srba napisao o vama : “ Најзамршенији људи на свету. Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама. Стали смо на пола пута, забезекнути.
Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени.
Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке реке, и нема више ни тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије.
С нејасним осећањем стида због порекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо у напред, зато задржавамо време, у страху од ма каквог решења.
Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом.
Хтели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо. Несрећа је што смо заволели ову своју мртвају и нећемо из ње. А све се плаћа па и ова љубав. “ Mеша Селимовић

Васиљи

pre 1 godinu

Бошњаци у средњем веку...веома интересантно... Можда ће следећи чланак бити о Канађанима п.н.е.

NN Belgrade

pre 1 godinu

Moja majka izgovorila u sred Italije
,, Kosovo je Srbija '' neka Albanka na tečnom srpskom rekla ,, Nemoj da me vređaš! ''. Kosovo joj je država, ali zato srpski tečno priča.

Orač

pre 1 godinu

... ako Srbija sada ne iskoristi priliku da na "fin način", asimiluje i prekrsti tj. vrati u hrišćanske, pravoslavne tokove sve Muslimane, pitanje je kada će biti nove prilike... Nije da mi smetaju Muslimani u Srbije, nego što će smetati mojim praunucima, ako se Muslimani rašire, a šire se...

Radovan

pre 1 godinu

@A što je s najstarijom džamijom u Banjoj Luci?
(Francuski Hrvat_Les Halles, 08. mart 2023 10:19)

Napravljena je bez dozvole od nelegalnih vlasti koje nisu poštovale volju građana.

C i n i k

pre 1 godinu

To je tesko nasledje otomanskog casrstva na ovim prostorima, nase ljude su preveli u islam i danas nj potomci sa srpskim prezimenima i islamskim imenima koji govore srpski jezik misle da su nesto drugo a ne potomci Srba ?!
Neki od njih oni najradikalniji menjaju i prezimena da vise zvuci turski, pitam se, dal oni stvarno misle da su turci ?
Najzalosnija je to prica koja je mogla da se desi jednom narodu ..
U Bugarskoj takodje postoji zajednica bugarskih muslimana koji isto imaju bugarska prezimena i islamska imena i govore bugarski jezik, ali dobar deo njih je proteran u Tr u vreme dok su bugari bili u Varsavskom paktu, primer BUG je dobar primer kako zemlja koja ni 1 trena od 1948 nije bila samostalna, vec uvek pod vojnim kisobranom, to koristi za sopstvene nacionalne interese..
Iz tog razloga SRB mora da udje u Nato.

C i n i k

pre 1 godinu

Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 08. mart 2023 11:24)


Nznm sto nisi vec na istocnom frontu?
Drugo, od kad ste vi "bosnjaci"?
Sta je to?
Trece, nznm sto bi iko "plakao" zbg sake muslimana u Raskoj koji su zalosno nasledje otomanske imperije, ili nka besmislena poruka dokonog muslimana sa srpskim prezimenom i islamskim imenom?
Ako toliko volis Ukr red je da odes na istocni front, ovakvim porukama samo ispadas budala..

keke

pre 1 godinu

Iz većine komentara se tačno može prepoznati motiv za rušenje 614 džamija u agresiji na BiH. Shvatite da današnje Bošnjake baš briga šta većinski narod u Srbiji misli o njihovoj naciji i dal je način i vreme nastanka te iste po nečijoj volji ili ne. Samo džabe vrijeđate i širite šovinizam i islamofobiju.

srb

pre 1 godinu

Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?
(zar ne?, 8. mart 2023 10:03)
Koliko je Sarajevo ulozilo u obnovu porusenih crkava u Bosni ???

cega se pametan stidi...

pre 1 godinu

Srbi drze predavanje na temu "prodo veru za veceru" zaboravljajuci da su to oni patentirali prije 1000 i kusur godina. Valjda misle da oni imaju pravo da mijenjaju religiju jer su oni "nebeski narod".

Simon

pre 1 godinu

@"chudno je da se muslimani u sjenici nazivaju boshnjacima. po meni je najrealnije da se zovu osmanlije.
(mirko sv, 8. mart 2023 10:10) "
Османлије су биле у врло малом броју, углавном етнички Турци. Ни Бошњаци није прикладан назив све до пре тридесетак година. Ради се, углавном, о исламизованим Србима.

Novi Sad

pre 1 godinu

Slava Bosnjacima, slava Sandzaku! Placite Rusofili, Bosnjaci su uz Ukrajinu. Slava Ukrajini i Bosni. Slava herojima braniocima!
(The Bosniak, 8. mart 2023 11:24)
Mnogo ce se Ukrajinci usreciti sa vama. Onaj ko ima posla sa vama, neka mu je sa srecom.

Natocimo sampanj pice!

pre 1 godinu

Grci su jos pre sto godina poslali svoje poturice sa Krita pravo u Tursku..nisu hteli problematiku u svom dvoristu...a od dzamija mislim da imaju cele tri..koje su u sustini muzeji...kad pogledas iz ove perspektive..i sta je uradjeno sa Aja Sofijom...ispali su pametni...dok mi ovde glumatamo neke multi kulti face...dok bi Erdogan hteo novo Osmansko carstvo.

sitno kolo do kola

pre 1 godinu

Carska džamija - oksimoron
(Ivo,

Dzamija zovu carskom jer je je sultanija dala pare za gradnju pa je logicno
da je zovu "carska dzamija. A po kojoj logici se zove "crkva sv cara Lazara"
ako on nije platio gradnju. I kako se on mogao zvati "car"? Carevi su bili na celu imperija a on nije bio imperator. Malo se lagi, priznaj. Dobro nije malo, malo vise al nema veze.

Bosnjak

pre 1 godinu

100 komentara i od toga mozda 3 nisu fasisticko smece. Kako samo redakcija dozvoljava ovakvo vrijedjanje jedne kompletne nacije i religije?

A vi nepismeni, citajte historiju. Bosnjaci kao narod postoje mnogo duze od Srba i Srbije!
Ko vam je lriv sto ste nepismeni i sto vas sanu i spc uce lazima, da bi izgradili takcuvu mrznju u vama. Ne do bog sta procitat ...

jedno je sigurno

pre 1 godinu

Pa što ne ideš tamo da se prekrstiš?
(Yesn't, 08. mart 2023 10:04)
Ništa ti ne brini, vraćaju se Srbi svaki put na Kosovo, bilo uvek i biće opet.

Salko

pre 1 godinu

Pametnije I prirodnije bi bilo da su nasi Bosnjaci I muslimani sa ostalim musimanima sveta, a.ne na strani neofasizma, satanizma I sila koje su pljckale I pljackaju ceo svet ruseci I ubijajuci one koji se suprotstave I samostalno razvijaju. Nasi Muslimani podrzavaju svakoga ko je protiv Srba I Rusa. Nazalost I tesko popravljivu stetu.

Istoricar

pre 1 godinu

Ko god da je napravio, platio, kako god da se neko naziva, ovakvi objekti su deo kulturne i istorijske bastine Republike Srbije. Mislim kada bi svi vise cenili veliku istoriju koji ovi prostori nose da bi bilo bolje za sve nas.

kvatro

pre 1 godinu

@Kralj Tvrtko
A jesi li ti proverio mapu Bosne? Koliko se ja secam nije ni izlazila na Drinu. A ko vama dade Hercegovinu pa je sada svojatate kao Bosnu? Jel znas sta uopste Sandzak znaci na Turskom?

MilanChe

pre 1 godinu

hteli ne hteli, bliže od jednih drugima nemamo. Ni poreklom ni jezikom. Na celoj vaseljeni.
Ako žele da ih zovemo Bošnjacima to je ok. To je ljudsko pravo, taman evo sad izmislio ime naroda.
Sigurno da i oni znaju da su od Srba, ali naravno da im je bezveze to priznavati i to je isto ok.
I mi smo "izdali veru prađedovsku" pre 1200 godina kad smo primili hrišćanstvo.
Zamislite onog Prosigoja nekog kome sin krenuo da veruje da je Bog samo jedan. Sigurno mnogo veća razlika nego Islam i Pravoslavlje.
Srbi pravoslavci, Srbi muslimani i Srbi katolici.
Srba katolika je uvek bilo, južna Dalmacija i Dubrovnik su puni njih bili, 100 posto, sa sve očuvanim svedočanstvima o prelasku u katoličku veru: od Gundulića, Ruđera Boškovića, Cvijete Zuzorić...
Ista je priča za muslimane: Meša Selimović, Mehmed Sokolović, onaj Crnojević, Mustafa Golubić.... Sve Srbi Muslimani i još mnogo drugih...
I moramo biti iskreni i priznati sebi da je naša crkva otuđila te ljude od nas. Do kraja 19. veka svuda je bilo i Srba Muslimana i Srba Katolika.
Grešni smo i mi na toliko puno nivoa. Svojim očevima i dedama smo oprostili komunizam i puko bezbožništvo, ali oni mogu ostati Srbi, ali Musliman koji veruje ne može? Gde će nam duša? I kakvi smo to vernici?

Živaan

pre 1 godinu

svi smo mi od krvi i mesa, jedan je bog a mi imamo različite načine da mu se obraćamo. vjerni ljudi, vjerni svojoj vjeri i porijeklu su poštovali to bogomolje i cijeniće ih ma kojegod vjere oni bili. neka se čuva i njeguje i ostane kao čist dokaz predaka svih nas..

Neo@

pre 1 godinu

Bošnjaci su od 93, a pre toga bili muslimani. Ono što se pominje Bošnjak u nekim spisima na koje se pozivaju, to nema veze sa njima, već sa srpskim življem koji je živeo na teritoriji danasnje BiH.
Mada kako god bilo, ti ljudi su naša braća, bez obzira što nas oni za to ne smatraju. Mi od njih i Makedonaca bliže nemamo, (Crnogorci su isto Srbi, ali mnogi to i ne negiraju), jer smo isti narod.
Ne trebamo se ljutiti što oni tako ne misle, neka budu to što žele, ali ne treba nikad više da upadnemo u zamku zapadnih skotova, koji će pre ili kasnije ponovo pokušati da nas uvedu u neki bratoubilački rat.

ne brini

pre 1 godinu

Neće im smetati... i oni će biti muslimani.

... ako Srbija sada ne iskoristi priliku da na "fin način", asimiluje i prekrsti tj. vrati u hrišćanske, pravoslavne tokove sve Muslimane, pitanje je kada će biti nove prilike... Nije da mi smetaju Muslimani u Srbije, nego što će smetati mojim praunucima, ako se Muslimani rašire, a šire se...
(Orač, 8. mart 2023 16:01)

Petar

pre 1 godinu

Znaju muslimani da je ovde verska tolerancija daleko veca nego u mnogim zemljama zapadne Evrope.Tamo moze dzamija,ali ne sme minaret, cak su mnoge dzamije samo zgrada sa tablom.Bozju kuću treba obnoviti i sacuvati, narocito ove stare bogomolje.Ako danas slavimo suživot i slogu druzimo se i zvimo zajedno bez tenzija, postujuci jedni druge, potomci ce nas slaviti.Zato budite jedni drugima prijatelji, dobre komsije, druzite se.Mi i ne treba da zivimo svako u svom svetu ko u zapadnoj i centralnoj Evropi gde su svi gradovi getoizirani. Srbi i muslimani, zajedno, jer smo istog roda,jezika, jer zivimo ovde vekovima.Svi smo u Srbiji jednaki zbog toga, niko ne polaze vise prava na Srbiju, vec je muslimanima Srbija sto i Srbima, jedna domovina.Kako drugačije?

Dawkins

pre 1 godinu

Moja majka izgovorila u sred Italije
,, Kosovo je Srbija '' neka Albanka na tečnom srpskom rekla ,, Nemoj da me vređaš! ''. Kosovo joj je država, ali zato srpski tečno priča.
(NN Belgrade, 08. mart 2023 14:04)

Jakog ti argumenta...
Amerika je nezavisna od Engleske, a pričaju engleski.

Da se ne lažemo

pre 1 godinu

@"A sa Srbima u Hrvatskoj?"

Srbi u Hrvatskoj su 1995 svaki otvorili svoji koverat pročitali naređenje i posedali u svoja vozila pa pravac Bosni i Srbiji. Niko njih nije proterao. Da su se borili kao u 2 Sv. Ratu ne bi Oluja uspela za nekoliko dana. Ko im je kriv- Ognjišta se sama ne brane.
Da ih je gamad napadala i bombardovala tokom povlačenja to jeste.

zar ne?

pre 1 godinu

U Sarajevu nisu dali ni jednu KM za porusene crkve jer crkve tamo niko nije rusio ... Odin onih koji su s brda 4 godine zasipali narod granatama, zar ne?

Nisam video podatak, koliko je drzva Srbija ulozila u obnovu ove bogomolje?
(zar ne?, 8. mart 2023 10:03)
Koliko je Sarajevo ulozilo u obnovu porusenih crkava u Bosni ???
(srb, 08. mart 2023 17:01)

ketiS

pre 1 godinu

Zalosno je da na ovako lepu temu ima toliko ruznih komentara, bez obzira o kome se radi. Sjenicka Dzamija je deo Otomanskog kulturnog nasledja u nasoj zemlji, i to je razlog zasto je novac za njenu obnovu dala Turska. Medjutim i nasi juznoslovenski muslimani, danasnji Bosnjaci se poistovecuju sa tim nasledjem i to treba postovati. Izmedju nas ima mnogo vise onoga sto nas povezuje, no sto nas deli, pocev od zajednickih slovenskih korena, istovetnog jezika, pa do vrlo znacajne socioloske i kulturoloske bliskosti istocnog hriscanstva i islama. Istorija i kultura srednjovekovne Bosne i Srbije su takodje bitna vezivna nit. Sve u svemu vise uzajamnog razumevanja, postovanja i trpeljivosti nece nam skoditi.

Nbgd45

pre 1 godinu

Bošnjaci su na prostoru Sandzaka, kroz svoje vekovno postajanje ostavili dubok trag na ovim prostorima. - Kakve veze imaju Bošnjaci sa ovom džamijom, kada su je napravili Turci? I ne, ovo nije jedina carska džamija u Srbiji, postoji još jedna na KiM.

kralj Tvrtko

pre 1 godinu

Kralj Tvrtko
A jesi li ti proverio mapu Bosne? Koliko se ja secam nije ni izlazila na Drinu. A ko vama dade Hercegovinu pa je sada svojatate kao Bosnu? Jel znas sta uopste Sandzak znaci na Turskom?
(kvatro,

Nemas ti pojma. Bosna je bila drzava dugo prije dolaska osmanlija. na nekoj mapi se vidjeh da se Bosna granicila sa Osmanskim carstvom. Ti vjerujes u ono sto si u crkvi naucio. Upitaj popove za one bosanske stecke. Nesto pise na
njima a nije na srpskom. Vi najvise prekrajate istoriju i ujedno najvise cvilite da
vas drugi kradu. Teski ste za razgovor pa odustajem od dalje konverzacije ali cu jos reci da su Bosni najveci neprijatelji Vatikan SPC, i IZ. Na steccima ni jednog slova na latinskom, srpskoj cirilici ni latinici a ni na turskom/arapskom a vi svi u pravu samo Bosanci nisu. Nenadye*ivi ste.

Vanja Petrović

pre 1 godinu

U grčkom gradu Trikala se nalaze Kursum džamija i crkva Svetog Konstantina i Jelene jedna preko puta druge na istom platou. I? Džamiju je iz znaka zahvalnosti gradu za oporavak od teške bolesti sagradio na tom mestu Kara Osman Paša u XVI veku.
Džamija radi kao muzej i kulturna ustanova i u savršenoj je harmoniji sa crkvom preko puta, i jako je vole građani. Ne vidim problem u vezi toga.