Četvrtak, 17.11.2022.

12:23

Srpski Bled u Zapadnoj Moravi: Nestvarna lepota poluostrvo Pejice ostavlja bez daha

Izvor: RINA

Srpski Bled u Zapadnoj Moravi: Nestvarna lepota poluostrvo Pejice ostavlja bez daha IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Laza

pre 1 godinu

Znate sta je Slovenija za Srbiju? Raj!
Nismo naučili da poštujemo prirodna dobra koja imamo, đubre na sve strane gde god da se nadjete. Od Vrnjačke Banje kao "kraljice turizma" do "glavnog grada" betonskog Zlatibora.

ketiS

pre 1 godinu

@omniameamecumporto

Najpre da vam spomenem neke stare srednjovekovne vlasteoske porodice kao sto su bili Vlastimirovici ili Vojisavljevici, a potom da navedem dinastije Nemanjica, Lazarevica i Brankovica, te novovekovme dinastije Obrenovica i Karadjordjevica koje su to postale zato sto su bile nosioci borbe za obnovu srpske drzavnosti odnosno stvaranje najvece juznoslovenske drzave koju vecina vas Hrvata nikada nije "gotivila". Na kraju shvatite vec jednom da nas 'boli uvce" sta su svi oni jedni drugima radili, inace nista bitno drugacije u poredjenju sa bilo kojom evropskom dinastijom, vec smo im zahvalni zbog drzave, bogatog istorijskog, kulturnog i uopste duhovnog nasledja koje su nam ostavili. Konacno, drzavnost Hrvatske pocinje na kraju 20-og veka, a Hrvatska sa Slavonijom kao istorijska oblast vekovima je bila deo drzavnopravnog i kulturnoistorijskog subjektiviteta Kraljevine Ugarske i to nema nikakve veze sa bilo kakvom drzavnoscu. Da ne navodim dalje posebnost istorijskih oblasti poput Dalmacije i Istre. Takodje kulturna i duhovna visestranost tih oblasti pokazuje da u njima ima mnogo vise ugarskog, germanskog ili romanskog elementa, dok kada je slovenski element u pitanju, prisutniji je srpski nego hrvatski. To sto se od polovine 20-og veka vecina slovenskih katolika na ovim prostorima etnicki izjasnjavaju kao Hrvati, sasvim je druga prica. Konacno, da nije bilo Jugoslavije, ne bi bilo ni vase danasnje drzave.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Jole @ još da kažem ,svi ti kraljevi,carevi, kneževi ništa vam dobro nisu donijeli jer nisu ništa činili za srpski narod već samo za sebe, a dokaz je ona stara "samo sloga Srbina spašava", samo spletke, ubojstva, atentati, masakri, bratoubilački ratovi.
Kakove je koristi od toga imao srpski narod, da izmišljao je mitove, Miloš Obilić naprimjer koju je još i Murata ubio a postojao nije, prekrajanje istine o junaštvu Kraljevića Marka . Da njegov otac Vukašin Mrnjavčević bio je srpski junak ali kraljević Marko bio je turski vazal i srpska kukavica . Dušan je bio Silni ali je morao utamničiti vlastitog oca i izroditi sina Uroša Nejakog. Eto za to su vam služili vaši vlastodršci da bi imali mitove i grobove ali povijesne koristi nikakve. Ali zato mantrate da mi Hrvati nismo postojali i onda nas Tuđman odjednom samo stvorio.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Jole@ vi kao imate dinastije,pa kada u kako su vam nastale te dinastije. U prvom i drugom srpskom ustanku protiv Turaka. Od kuda je došao siroti Karađorđe, niotkud da tako kažem, povukao petnaestogodišnji ustanak ubio oca i brata i gro svojih suradnika kao Staljin i vi ga proglasili ocem dinastije. Ali nije poživio dugo jer mu glavu skine nosioc druge proglašene dinastije i odnio Sultanu na pladnju .
Taj je ratovao samo dva mjeseca sa Turcima ali im se lijepo glavom svoga prethodnika dodvorio . E taj je još postao i Miloš Veliki . Vama su trebali vođe i zato ste izmišljali dinastije .
Nije moguće da smo mi opstali sa tako jakim nacionalnim identitetom a da svo to vrijeme praktički nismo postojali no tek samo oko Zagreba , pa što se svi ti ljudi uokolo ne izjašnjavaju kao Srbi naprimjer .

jole

pre 1 godinu

@omni...
komšija, Hrvati kao narod su postojali u malom delu oko Zagreba. Izvorno Slavonija, Bosna, Hercegovina, Istra, Dalmacija, nemaju veze sa tim starim narodom. Dubrovnik nije čuo za Hrvate do kraja 19. veka. Dokazi o postojanju hrvatske nezavisne države NE POSTOJE a da nisu upravo iz tih karata koje pominješ (rekoh ja lepo- pisani dokumenti isključivo). A prouči malo kad su crtane te karte. Opet, kao što sam naglasio , pisani izvori nastajali po 400 godina nakon događaja. Ti veruješ da postoji karta sačuvana iz 9. ili 10. veka?
Hrvati se isključivo pominju kao narod sa nekom državom u takvim izvorima kojih je pritom jako malo. Prepisi porfirogenita, prepis pisma Pape kralju hrvatskom, prepis letopisa popa dukljanina koji je svakako živeo kasnije... svuda isti obrazac... tzv krstionicu onu i baščansku ploču ne bih komentarisao, istoričari ih svakako ne uzimaju za ozbiljno, više služe za zezanje.
Nemoj mi o drugačijem putu. Toliko drugih naroda u okolini vas ima dokaze materijalne o svom nezavisnom a dugom postojanju kroz srednji vek: Mađari, Srbi, Bugari, Italijanski gradovi države, Austrijanci(Nemci). I imaju dokaze o postojanju ovih drugih okolnih naroda. Pa Dante u Božanstvenoj komediji pominje srpskog kralja Milutina jer je falsifokovao mletački novac. Kako samo vi nemate ali eto imali ste silne kraljeve. Nit grobova kraljeva, nit familije kraljica, nit zadužbina, nit utvrđenja dokazivih da su oni osnivali, nit žitija (biografija), nit krune, nit kovanog novca... Svi ostali nabrojani to imaju itekako. Tu Pacta Conventu samo vi pominjete (pritom opet dokument koji ako nije potpuni falsifikat za koji ga mnogi smatraju, onda je prepis nastao oko 300 godina kasnije) . Mađari u svom narodnom muzeju nemaju jednu jedinu reč na tu temu. Ništa. Hrvatska je deo Mađarske i to im je to. Bio i video uživo. I naravno izvorno ta Hrvatska im je upravo samo deo oko Zagreba isključivo.
Dakle, ne sporim nikome pravo da se izjašnjava kako želi danas, ali nemoj mi o istoriji državnosti Hrvatske i drugom putu koji eto nema dinastije...

ketiS

pre 1 godinu

@NN, mario

Vi ne da nemate nista svoje, ne racunajuci poslednjih 30 i nesto godina, vec i ne kapirate nesto sto se prosto receno zove "figurativno poredjenje".

pizza pametnica

pre 1 godinu

A ti lepo pokupiš prnje pa pravac Slovenija. Šta te tera da živiš u Srbiji punoj đubreta? Mazohizam?
(ivan grozni, 18. novembar 2022 12:26)

Sto da kupi prnje, bolje da pokupi djubre.

Tea

pre 1 godinu

Eee, gde smo mi od Slovenije? Pa mi smo sve uništili. Smeće na svakom koraku. Reke zagađene. Nemamo mi svest o čuvanju svoje lepe zemlje Srbije.

Joj

pre 1 godinu

Ima li u Srbiji neko jezero a da nije nastalo pregradjivanjem rijeka ili ispunjenjem otvorenih kopova vodom?
(E Viva Montenegro, 18. novembar 2022 15:31)
Srbija ima dosta prirodnih jezera samo nisu velika po površini i dubini.
Najveće prirodno jezero u Srbiji je Palićko jezero.

knight

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
@Dodo, taj dvorac na Bledu je star 1020 godina, izgradit ga je dao njemački cesar Henrik drugi. Jel su Karadjordevi tada bili u Dojčland na građevini pa su išli pravit taj dvorac i zato je to njihovo? :-) Henrik drugi je dvorac po završetku radova podario crkvi iz Briksena u južnom Tirolu u sadašnjoj Italiji (blizu granice s Austrijom, prelaz Brener..). Ovi popovi su bili vlasnici dvorca 800 godina, u to vreme na dvorcu su bili i Blejski vitezovi.Kasnije su bili vlasnici neki knezovi i baroni iz područja današnje Slovenije,Austrije i Italije, dok nije došla nacionalizacija.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

jole@ Mi nemamo niti jednog dokaza, mi nismo postojali, pogledajte malo povijesne karte i 9 stoljeća naprimjer pa vidite jesmo li postojali, nismo mi te karte pravili to je svjetska baština. Kako smo mogli opstati sve te godine ako nismo postojali ako nismo imali vođe. Istina je da smo od Pacta Convente u asocijaciji i da nam opstojnost izgleda drugačije ali smo postojali. Naš genom to dokazuje jer je najviše sačuvan, sačuvali smo jezik, kulturu i državu. Vaš put je drugačiji ali cijelo vrijeme se koljete međusobno što ništa dobro ne donosi narodu. Dušan Silni protiv vlastita oca ratuje i baca ga u tamnicu. Ako je to cijena slobode bolje da smo mi živjeli mirnije, ali smo znali ustati kad treba, Turci ,seljačka buna , Jelačić... Uostalom pod Siskom je pao Hasan Paša Predojević koji je proizašao iz turskog zuluma. Obrenović Miloš veliki naređuje odsjecanje glave kolegi Karađorđu. Ovi pak na komade sijeku kralja i kraljicu Draginju. Ne znam čiju su lubanju iz groba iskopali, kojeg kneza.
Dakle uvijek vi , nas nema vi ste imali dinastije ali kakove treba o tome malo čitati. Naš put je drugačiji i u svakom tekstu nađu se likovi koji poništavaju našu opstojnost.....Ništa nam niste darovali već ste samo svojom politikom tu gdje ste. Da su vaš vlastodršci mislili na narod a ne na sebe samo i spletkarenja stvari bi izgledale drugačije, ali Turci su neminovno ostavili traga sve te godine.

Tea

pre 1 godinu

Eee, gde smo mi od Slovenije? Pa mi smo sve uništili. Smeće na svakom koraku. Reke zagađene. Nemamo mi svest o čuvanju svoje lepe zemlje Srbije.

a braca su nam Bugari

pre 1 godinu

Jedino sto smo mi Srbi patentirali je da smo jedini narod na svetu koji je u stanju da zagadi najgadnijim smecem najlepse prirodne lepote a da nas za to zabole ona stvar. E za to smo doktori. Mogu nacionalisti-rodoljubi da se nerviraju do sutra ali tako je. Neka prodju kroz Dezelu pa vide o cemu pricam.

jole

pre 1 godinu

@omni...
pa Hrvati nemaju niti jednu dokazivu dinastiju i to ikada u svojoj istoriji, samo izmišljene kraljeve o kojima sem nekih pisama i prepisima nastalih 400 godina kasnije nema niti jednog jedinog dokaza. Buvalno 0, Nula! Prisvajate čak i bosanske kraljeve koji su se jedino srpskim sami zvali. Jedino Srbe kao narod u tituli pominju. Krunišu se u srpskim manastririma. Nema ni Hrvata ni Bošnjaka ni u snovima još uvek.
Stoga i ne znate kako izgledaju dinastijske borbe. Proverite engleske, švedske, napuljske... dinastije šta su radile jedne drugima za početak.
I nemojte pisati o stvarima koje nemate odakle da znate. Ove teme nisu bliske Hrvatima i to je okej. Državu imate 30ak godina i slavite to što imate. To je u redu.

NN

pre 1 godinu

@ mario
Spomenuta persona je s ponosom isticala slične nazive kojima se "kite" gradovi i predjeli Srbije. Nisam siguran da bi bila ponosna i na ovaj slovenski "uvoz".

Novi Sad

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ...….. ? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.
(Jasna, 18. novembar 2022 10:16)
A jeli imate vi nesto osim mrznje prema svemu srpskom ???

Дрндоје

pre 1 godinu

Само су Срби идиоти могли да гину за ослобођење "браће" Словенаца који су вековима били штајерски коњушари и који су по ослобпђењу, опет због Срба идиота, пљачкали Србију. Зар није зликовац Броз, због нацодног страха од Стаљина, преселио индустрију из Србије у Словенију и Хрватску и тиме су и Словенија и Хрватска постале развијеније од Србије. Срби, браћо, срамота је што не поштујете историју

mario

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Slovenci su barem sačuvali dvorce dok su u Srbiji svi propali vidiš li tu razliku?i ono što je ostalo obnavlja vam EU.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Evo ga opet , opet srpska historija. Dvorac je njihov a Karađorđevića vam nitko ne može niti ne želi uzeti. Šta imam pitati Karađorđeviće za početak, znam njihov početak. Njihov začetnik crni Karađorđe ubije vlastitog oca i objesi vlastita brata i ne da sestrama danima da ga skinu već ga ptice izjedoše, strava. Odnos između tih vaših kraljevskih dinastija toliko je monstruozan da predstavlja jednu neviđenu sramotu i gadljivost a nikako samohvalu. Da su bili sposobni za nešto osim samo za vlastite gadosti ne bi vi danas bili tu gdje jeste i ne bi stalno predbacivali nama kako su nam nešto dali. Činili su ono što su morali jer niti svome narodu nisu bili dobri. Vi niti danas ne možete stati na stranu jedne ili druge dinastije jer obje su činile gadosti, ubojstva, masakre i slične trice.

vox

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Ja stvarno ne znam kako možete i kako vam se više da. Šta su Karađorđevići izgradili dvorac na Bledu? Stvarno jadno da ne može biti jadnije.

Dejan

pre 1 godinu

Dodo
Dvorac, o kome pričaš, nije na ovoj slici. Taj, kao Karađorđevičev dvorac, zakrit je u šumi, pa se ne vidi.
Taj je jedilni " sporan", a dve ostalo ni malo.

Da da

pre 1 godinu

Bled je turistička destinacija, lep, ali sa odvratnom gomilom turista i onih koji su tu da uzmu pare istima, koji zajedno kao crvi gamižu naokolo - potpuno bezvredan. I na sve to treba dodati slovenačku gordost i pogled s visine na sve što dolazi s balkana. Toplo ne preporučujem.

wal

pre 1 godinu

E draga djeco. Prodje leto 63-e ali se i dalje secam kad smo isli na Bledsko jezero, u okviru ekskurzije u osnovnoj skoli. Kakav je to bio sok kad sam usao u tamosnji WC, a ono cisto, plocice sijaju, mirise predivno ... Okrenuh se par puta i pogledah naokolo, cisto da vidim nisam li usao u pogresnu prostoriju. Daleko smo mi oduvek bili jedni od drugih, na nasu zalost. Zapad je to, ma kako mi zeleli da se izjednacimo. Ne moze. Ne da se. Odmaklo to. Mnogo.

Dokad breee

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)

Da nije i to naše? Sve nam uzese, nista dadoše

ivan grozni

pre 1 godinu

U celoj Sloveniji nema nigde djubreta u prirodi daleko su oni napredniji on nas.
(Ivan, 18. novembar 2022 11:06)

A ti lepo pokupiš prnje pa pravac Slovenija. Šta te tera da živiš u Srbiji punoj đubreta? Mazohizam?

Dodo

pre 1 godinu

Samo u Sloveniji nema ovih nelegalno napravljenih šupa. Nego dvorac.
(Đorđe, 18. novembar 2022 10:23)

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.

Jasna

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ............? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.

Turista

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ...….. ? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.
(Jasna, 18. novembar 2022 10:16)

Srpski Maldivi...

Turista

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ...….. ? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.
(Jasna, 18. novembar 2022 10:16)

Srpski Maldivi...

Jasna

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ............? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.

wal

pre 1 godinu

E draga djeco. Prodje leto 63-e ali se i dalje secam kad smo isli na Bledsko jezero, u okviru ekskurzije u osnovnoj skoli. Kakav je to bio sok kad sam usao u tamosnji WC, a ono cisto, plocice sijaju, mirise predivno ... Okrenuh se par puta i pogledah naokolo, cisto da vidim nisam li usao u pogresnu prostoriju. Daleko smo mi oduvek bili jedni od drugih, na nasu zalost. Zapad je to, ma kako mi zeleli da se izjednacimo. Ne moze. Ne da se. Odmaklo to. Mnogo.

Dodo

pre 1 godinu

Samo u Sloveniji nema ovih nelegalno napravljenih šupa. Nego dvorac.
(Đorđe, 18. novembar 2022 10:23)

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.

mario

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Slovenci su barem sačuvali dvorce dok su u Srbiji svi propali vidiš li tu razliku?i ono što je ostalo obnavlja vam EU.

vox

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Ja stvarno ne znam kako možete i kako vam se više da. Šta su Karađorđevići izgradili dvorac na Bledu? Stvarno jadno da ne može biti jadnije.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Evo ga opet , opet srpska historija. Dvorac je njihov a Karađorđevića vam nitko ne može niti ne želi uzeti. Šta imam pitati Karađorđeviće za početak, znam njihov početak. Njihov začetnik crni Karađorđe ubije vlastitog oca i objesi vlastita brata i ne da sestrama danima da ga skinu već ga ptice izjedoše, strava. Odnos između tih vaših kraljevskih dinastija toliko je monstruozan da predstavlja jednu neviđenu sramotu i gadljivost a nikako samohvalu. Da su bili sposobni za nešto osim samo za vlastite gadosti ne bi vi danas bili tu gdje jeste i ne bi stalno predbacivali nama kako su nam nešto dali. Činili su ono što su morali jer niti svome narodu nisu bili dobri. Vi niti danas ne možete stati na stranu jedne ili druge dinastije jer obje su činile gadosti, ubojstva, masakre i slične trice.

ivan grozni

pre 1 godinu

U celoj Sloveniji nema nigde djubreta u prirodi daleko su oni napredniji on nas.
(Ivan, 18. novembar 2022 11:06)

A ti lepo pokupiš prnje pa pravac Slovenija. Šta te tera da živiš u Srbiji punoj đubreta? Mazohizam?

Dokad breee

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)

Da nije i to naše? Sve nam uzese, nista dadoše

jole

pre 1 godinu

@omni...
pa Hrvati nemaju niti jednu dokazivu dinastiju i to ikada u svojoj istoriji, samo izmišljene kraljeve o kojima sem nekih pisama i prepisima nastalih 400 godina kasnije nema niti jednog jedinog dokaza. Buvalno 0, Nula! Prisvajate čak i bosanske kraljeve koji su se jedino srpskim sami zvali. Jedino Srbe kao narod u tituli pominju. Krunišu se u srpskim manastririma. Nema ni Hrvata ni Bošnjaka ni u snovima još uvek.
Stoga i ne znate kako izgledaju dinastijske borbe. Proverite engleske, švedske, napuljske... dinastije šta su radile jedne drugima za početak.
I nemojte pisati o stvarima koje nemate odakle da znate. Ove teme nisu bliske Hrvatima i to je okej. Državu imate 30ak godina i slavite to što imate. To je u redu.

a braca su nam Bugari

pre 1 godinu

Jedino sto smo mi Srbi patentirali je da smo jedini narod na svetu koji je u stanju da zagadi najgadnijim smecem najlepse prirodne lepote a da nas za to zabole ona stvar. E za to smo doktori. Mogu nacionalisti-rodoljubi da se nerviraju do sutra ali tako je. Neka prodju kroz Dezelu pa vide o cemu pricam.

Novi Sad

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ...….. ? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.
(Jasna, 18. novembar 2022 10:16)
A jeli imate vi nesto osim mrznje prema svemu srpskom ???

Дрндоје

pre 1 godinu

Само су Срби идиоти могли да гину за ослобођење "браће" Словенаца који су вековима били штајерски коњушари и који су по ослобпђењу, опет због Срба идиота, пљачкали Србију. Зар није зликовац Броз, због нацодног страха од Стаљина, преселио индустрију из Србије у Словенију и Хрватску и тиме су и Словенија и Хрватска постале развијеније од Србије. Срби, браћо, срамота је што не поштујете историју

Tea

pre 1 godinu

Eee, gde smo mi od Slovenije? Pa mi smo sve uništili. Smeće na svakom koraku. Reke zagađene. Nemamo mi svest o čuvanju svoje lepe zemlje Srbije.

Dejan

pre 1 godinu

Dodo
Dvorac, o kome pričaš, nije na ovoj slici. Taj, kao Karađorđevičev dvorac, zakrit je u šumi, pa se ne vidi.
Taj je jedilni " sporan", a dve ostalo ni malo.

knight

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
@Dodo, taj dvorac na Bledu je star 1020 godina, izgradit ga je dao njemački cesar Henrik drugi. Jel su Karadjordevi tada bili u Dojčland na građevini pa su išli pravit taj dvorac i zato je to njihovo? :-) Henrik drugi je dvorac po završetku radova podario crkvi iz Briksena u južnom Tirolu u sadašnjoj Italiji (blizu granice s Austrijom, prelaz Brener..). Ovi popovi su bili vlasnici dvorca 800 godina, u to vreme na dvorcu su bili i Blejski vitezovi.Kasnije su bili vlasnici neki knezovi i baroni iz područja današnje Slovenije,Austrije i Italije, dok nije došla nacionalizacija.

Da da

pre 1 godinu

Bled je turistička destinacija, lep, ali sa odvratnom gomilom turista i onih koji su tu da uzmu pare istima, koji zajedno kao crvi gamižu naokolo - potpuno bezvredan. I na sve to treba dodati slovenačku gordost i pogled s visine na sve što dolazi s balkana. Toplo ne preporučujem.

Tea

pre 1 godinu

Eee, gde smo mi od Slovenije? Pa mi smo sve uništili. Smeće na svakom koraku. Reke zagađene. Nemamo mi svest o čuvanju svoje lepe zemlje Srbije.

pizza pametnica

pre 1 godinu

A ti lepo pokupiš prnje pa pravac Slovenija. Šta te tera da živiš u Srbiji punoj đubreta? Mazohizam?
(ivan grozni, 18. novembar 2022 12:26)

Sto da kupi prnje, bolje da pokupi djubre.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

jole@ Mi nemamo niti jednog dokaza, mi nismo postojali, pogledajte malo povijesne karte i 9 stoljeća naprimjer pa vidite jesmo li postojali, nismo mi te karte pravili to je svjetska baština. Kako smo mogli opstati sve te godine ako nismo postojali ako nismo imali vođe. Istina je da smo od Pacta Convente u asocijaciji i da nam opstojnost izgleda drugačije ali smo postojali. Naš genom to dokazuje jer je najviše sačuvan, sačuvali smo jezik, kulturu i državu. Vaš put je drugačiji ali cijelo vrijeme se koljete međusobno što ništa dobro ne donosi narodu. Dušan Silni protiv vlastita oca ratuje i baca ga u tamnicu. Ako je to cijena slobode bolje da smo mi živjeli mirnije, ali smo znali ustati kad treba, Turci ,seljačka buna , Jelačić... Uostalom pod Siskom je pao Hasan Paša Predojević koji je proizašao iz turskog zuluma. Obrenović Miloš veliki naređuje odsjecanje glave kolegi Karađorđu. Ovi pak na komade sijeku kralja i kraljicu Draginju. Ne znam čiju su lubanju iz groba iskopali, kojeg kneza.
Dakle uvijek vi , nas nema vi ste imali dinastije ali kakove treba o tome malo čitati. Naš put je drugačiji i u svakom tekstu nađu se likovi koji poništavaju našu opstojnost.....Ništa nam niste darovali već ste samo svojom politikom tu gdje ste. Da su vaš vlastodršci mislili na narod a ne na sebe samo i spletkarenja stvari bi izgledale drugačije, ali Turci su neminovno ostavili traga sve te godine.

ketiS

pre 1 godinu

@omniameamecumporto

Najpre da vam spomenem neke stare srednjovekovne vlasteoske porodice kao sto su bili Vlastimirovici ili Vojisavljevici, a potom da navedem dinastije Nemanjica, Lazarevica i Brankovica, te novovekovme dinastije Obrenovica i Karadjordjevica koje su to postale zato sto su bile nosioci borbe za obnovu srpske drzavnosti odnosno stvaranje najvece juznoslovenske drzave koju vecina vas Hrvata nikada nije "gotivila". Na kraju shvatite vec jednom da nas 'boli uvce" sta su svi oni jedni drugima radili, inace nista bitno drugacije u poredjenju sa bilo kojom evropskom dinastijom, vec smo im zahvalni zbog drzave, bogatog istorijskog, kulturnog i uopste duhovnog nasledja koje su nam ostavili. Konacno, drzavnost Hrvatske pocinje na kraju 20-og veka, a Hrvatska sa Slavonijom kao istorijska oblast vekovima je bila deo drzavnopravnog i kulturnoistorijskog subjektiviteta Kraljevine Ugarske i to nema nikakve veze sa bilo kakvom drzavnoscu. Da ne navodim dalje posebnost istorijskih oblasti poput Dalmacije i Istre. Takodje kulturna i duhovna visestranost tih oblasti pokazuje da u njima ima mnogo vise ugarskog, germanskog ili romanskog elementa, dok kada je slovenski element u pitanju, prisutniji je srpski nego hrvatski. To sto se od polovine 20-og veka vecina slovenskih katolika na ovim prostorima etnicki izjasnjavaju kao Hrvati, sasvim je druga prica. Konacno, da nije bilo Jugoslavije, ne bi bilo ni vase danasnje drzave.

Laza

pre 1 godinu

Znate sta je Slovenija za Srbiju? Raj!
Nismo naučili da poštujemo prirodna dobra koja imamo, đubre na sve strane gde god da se nadjete. Od Vrnjačke Banje kao "kraljice turizma" do "glavnog grada" betonskog Zlatibora.

Joj

pre 1 godinu

Ima li u Srbiji neko jezero a da nije nastalo pregradjivanjem rijeka ili ispunjenjem otvorenih kopova vodom?
(E Viva Montenegro, 18. novembar 2022 15:31)
Srbija ima dosta prirodnih jezera samo nisu velika po površini i dubini.
Najveće prirodno jezero u Srbiji je Palićko jezero.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Jole@ vi kao imate dinastije,pa kada u kako su vam nastale te dinastije. U prvom i drugom srpskom ustanku protiv Turaka. Od kuda je došao siroti Karađorđe, niotkud da tako kažem, povukao petnaestogodišnji ustanak ubio oca i brata i gro svojih suradnika kao Staljin i vi ga proglasili ocem dinastije. Ali nije poživio dugo jer mu glavu skine nosioc druge proglašene dinastije i odnio Sultanu na pladnju .
Taj je ratovao samo dva mjeseca sa Turcima ali im se lijepo glavom svoga prethodnika dodvorio . E taj je još postao i Miloš Veliki . Vama su trebali vođe i zato ste izmišljali dinastije .
Nije moguće da smo mi opstali sa tako jakim nacionalnim identitetom a da svo to vrijeme praktički nismo postojali no tek samo oko Zagreba , pa što se svi ti ljudi uokolo ne izjašnjavaju kao Srbi naprimjer .

ketiS

pre 1 godinu

@NN, mario

Vi ne da nemate nista svoje, ne racunajuci poslednjih 30 i nesto godina, vec i ne kapirate nesto sto se prosto receno zove "figurativno poredjenje".

jole

pre 1 godinu

@omni...
komšija, Hrvati kao narod su postojali u malom delu oko Zagreba. Izvorno Slavonija, Bosna, Hercegovina, Istra, Dalmacija, nemaju veze sa tim starim narodom. Dubrovnik nije čuo za Hrvate do kraja 19. veka. Dokazi o postojanju hrvatske nezavisne države NE POSTOJE a da nisu upravo iz tih karata koje pominješ (rekoh ja lepo- pisani dokumenti isključivo). A prouči malo kad su crtane te karte. Opet, kao što sam naglasio , pisani izvori nastajali po 400 godina nakon događaja. Ti veruješ da postoji karta sačuvana iz 9. ili 10. veka?
Hrvati se isključivo pominju kao narod sa nekom državom u takvim izvorima kojih je pritom jako malo. Prepisi porfirogenita, prepis pisma Pape kralju hrvatskom, prepis letopisa popa dukljanina koji je svakako živeo kasnije... svuda isti obrazac... tzv krstionicu onu i baščansku ploču ne bih komentarisao, istoričari ih svakako ne uzimaju za ozbiljno, više služe za zezanje.
Nemoj mi o drugačijem putu. Toliko drugih naroda u okolini vas ima dokaze materijalne o svom nezavisnom a dugom postojanju kroz srednji vek: Mađari, Srbi, Bugari, Italijanski gradovi države, Austrijanci(Nemci). I imaju dokaze o postojanju ovih drugih okolnih naroda. Pa Dante u Božanstvenoj komediji pominje srpskog kralja Milutina jer je falsifokovao mletački novac. Kako samo vi nemate ali eto imali ste silne kraljeve. Nit grobova kraljeva, nit familije kraljica, nit zadužbina, nit utvrđenja dokazivih da su oni osnivali, nit žitija (biografija), nit krune, nit kovanog novca... Svi ostali nabrojani to imaju itekako. Tu Pacta Conventu samo vi pominjete (pritom opet dokument koji ako nije potpuni falsifikat za koji ga mnogi smatraju, onda je prepis nastao oko 300 godina kasnije) . Mađari u svom narodnom muzeju nemaju jednu jedinu reč na tu temu. Ništa. Hrvatska je deo Mađarske i to im je to. Bio i video uživo. I naravno izvorno ta Hrvatska im je upravo samo deo oko Zagreba isključivo.
Dakle, ne sporim nikome pravo da se izjašnjava kako želi danas, ali nemoj mi o istoriji državnosti Hrvatske i drugom putu koji eto nema dinastije...

NN

pre 1 godinu

@ mario
Spomenuta persona je s ponosom isticala slične nazive kojima se "kite" gradovi i predjeli Srbije. Nisam siguran da bi bila ponosna i na ovaj slovenski "uvoz".

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Jole @ još da kažem ,svi ti kraljevi,carevi, kneževi ništa vam dobro nisu donijeli jer nisu ništa činili za srpski narod već samo za sebe, a dokaz je ona stara "samo sloga Srbina spašava", samo spletke, ubojstva, atentati, masakri, bratoubilački ratovi.
Kakove je koristi od toga imao srpski narod, da izmišljao je mitove, Miloš Obilić naprimjer koju je još i Murata ubio a postojao nije, prekrajanje istine o junaštvu Kraljevića Marka . Da njegov otac Vukašin Mrnjavčević bio je srpski junak ali kraljević Marko bio je turski vazal i srpska kukavica . Dušan je bio Silni ali je morao utamničiti vlastitog oca i izroditi sina Uroša Nejakog. Eto za to su vam služili vaši vlastodršci da bi imali mitove i grobove ali povijesne koristi nikakve. Ali zato mantrate da mi Hrvati nismo postojali i onda nas Tuđman odjednom samo stvorio.

ivan grozni

pre 1 godinu

U celoj Sloveniji nema nigde djubreta u prirodi daleko su oni napredniji on nas.
(Ivan, 18. novembar 2022 11:06)

A ti lepo pokupiš prnje pa pravac Slovenija. Šta te tera da živiš u Srbiji punoj đubreta? Mazohizam?

Dodo

pre 1 godinu

Samo u Sloveniji nema ovih nelegalno napravljenih šupa. Nego dvorac.
(Đorđe, 18. novembar 2022 10:23)

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.

Novi Sad

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ...….. ? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.
(Jasna, 18. novembar 2022 10:16)
A jeli imate vi nesto osim mrznje prema svemu srpskom ???

jole

pre 1 godinu

@omni...
pa Hrvati nemaju niti jednu dokazivu dinastiju i to ikada u svojoj istoriji, samo izmišljene kraljeve o kojima sem nekih pisama i prepisima nastalih 400 godina kasnije nema niti jednog jedinog dokaza. Buvalno 0, Nula! Prisvajate čak i bosanske kraljeve koji su se jedino srpskim sami zvali. Jedino Srbe kao narod u tituli pominju. Krunišu se u srpskim manastririma. Nema ni Hrvata ni Bošnjaka ni u snovima još uvek.
Stoga i ne znate kako izgledaju dinastijske borbe. Proverite engleske, švedske, napuljske... dinastije šta su radile jedne drugima za početak.
I nemojte pisati o stvarima koje nemate odakle da znate. Ove teme nisu bliske Hrvatima i to je okej. Državu imate 30ak godina i slavite to što imate. To je u redu.

Jasna

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ............? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.

Дрндоје

pre 1 godinu

Само су Срби идиоти могли да гину за ослобођење "браће" Словенаца који су вековима били штајерски коњушари и који су по ослобпђењу, опет због Срба идиота, пљачкали Србију. Зар није зликовац Броз, због нацодног страха од Стаљина, преселио индустрију из Србије у Словенију и Хрватску и тиме су и Словенија и Хрватска постале развијеније од Србије. Срби, браћо, срамота је што не поштујете историју

Da da

pre 1 godinu

Bled je turistička destinacija, lep, ali sa odvratnom gomilom turista i onih koji su tu da uzmu pare istima, koji zajedno kao crvi gamižu naokolo - potpuno bezvredan. I na sve to treba dodati slovenačku gordost i pogled s visine na sve što dolazi s balkana. Toplo ne preporučujem.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Evo ga opet , opet srpska historija. Dvorac je njihov a Karađorđevića vam nitko ne može niti ne želi uzeti. Šta imam pitati Karađorđeviće za početak, znam njihov početak. Njihov začetnik crni Karađorđe ubije vlastitog oca i objesi vlastita brata i ne da sestrama danima da ga skinu već ga ptice izjedoše, strava. Odnos između tih vaših kraljevskih dinastija toliko je monstruozan da predstavlja jednu neviđenu sramotu i gadljivost a nikako samohvalu. Da su bili sposobni za nešto osim samo za vlastite gadosti ne bi vi danas bili tu gdje jeste i ne bi stalno predbacivali nama kako su nam nešto dali. Činili su ono što su morali jer niti svome narodu nisu bili dobri. Vi niti danas ne možete stati na stranu jedne ili druge dinastije jer obje su činile gadosti, ubojstva, masakre i slične trice.

vox

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Ja stvarno ne znam kako možete i kako vam se više da. Šta su Karađorđevići izgradili dvorac na Bledu? Stvarno jadno da ne može biti jadnije.

wal

pre 1 godinu

E draga djeco. Prodje leto 63-e ali se i dalje secam kad smo isli na Bledsko jezero, u okviru ekskurzije u osnovnoj skoli. Kakav je to bio sok kad sam usao u tamosnji WC, a ono cisto, plocice sijaju, mirise predivno ... Okrenuh se par puta i pogledah naokolo, cisto da vidim nisam li usao u pogresnu prostoriju. Daleko smo mi oduvek bili jedni od drugih, na nasu zalost. Zapad je to, ma kako mi zeleli da se izjednacimo. Ne moze. Ne da se. Odmaklo to. Mnogo.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

jole@ Mi nemamo niti jednog dokaza, mi nismo postojali, pogledajte malo povijesne karte i 9 stoljeća naprimjer pa vidite jesmo li postojali, nismo mi te karte pravili to je svjetska baština. Kako smo mogli opstati sve te godine ako nismo postojali ako nismo imali vođe. Istina je da smo od Pacta Convente u asocijaciji i da nam opstojnost izgleda drugačije ali smo postojali. Naš genom to dokazuje jer je najviše sačuvan, sačuvali smo jezik, kulturu i državu. Vaš put je drugačiji ali cijelo vrijeme se koljete međusobno što ništa dobro ne donosi narodu. Dušan Silni protiv vlastita oca ratuje i baca ga u tamnicu. Ako je to cijena slobode bolje da smo mi živjeli mirnije, ali smo znali ustati kad treba, Turci ,seljačka buna , Jelačić... Uostalom pod Siskom je pao Hasan Paša Predojević koji je proizašao iz turskog zuluma. Obrenović Miloš veliki naređuje odsjecanje glave kolegi Karađorđu. Ovi pak na komade sijeku kralja i kraljicu Draginju. Ne znam čiju su lubanju iz groba iskopali, kojeg kneza.
Dakle uvijek vi , nas nema vi ste imali dinastije ali kakove treba o tome malo čitati. Naš put je drugačiji i u svakom tekstu nađu se likovi koji poništavaju našu opstojnost.....Ništa nam niste darovali već ste samo svojom politikom tu gdje ste. Da su vaš vlastodršci mislili na narod a ne na sebe samo i spletkarenja stvari bi izgledale drugačije, ali Turci su neminovno ostavili traga sve te godine.

Turista

pre 1 godinu

Srpska Sveta gora, srpska Atina, srpska Provansa, srpska Toskana, srpski Bled, srpski ...….. ? Samo govori da ništa nemamo svoje orginalno.
(Jasna, 18. novembar 2022 10:16)

Srpski Maldivi...

mario

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
Slovenci su barem sačuvali dvorce dok su u Srbiji svi propali vidiš li tu razliku?i ono što je ostalo obnavlja vam EU.

Joj

pre 1 godinu

Ima li u Srbiji neko jezero a da nije nastalo pregradjivanjem rijeka ili ispunjenjem otvorenih kopova vodom?
(E Viva Montenegro, 18. novembar 2022 15:31)
Srbija ima dosta prirodnih jezera samo nisu velika po površini i dubini.
Najveće prirodno jezero u Srbiji je Palićko jezero.

jole

pre 1 godinu

@omni...
komšija, Hrvati kao narod su postojali u malom delu oko Zagreba. Izvorno Slavonija, Bosna, Hercegovina, Istra, Dalmacija, nemaju veze sa tim starim narodom. Dubrovnik nije čuo za Hrvate do kraja 19. veka. Dokazi o postojanju hrvatske nezavisne države NE POSTOJE a da nisu upravo iz tih karata koje pominješ (rekoh ja lepo- pisani dokumenti isključivo). A prouči malo kad su crtane te karte. Opet, kao što sam naglasio , pisani izvori nastajali po 400 godina nakon događaja. Ti veruješ da postoji karta sačuvana iz 9. ili 10. veka?
Hrvati se isključivo pominju kao narod sa nekom državom u takvim izvorima kojih je pritom jako malo. Prepisi porfirogenita, prepis pisma Pape kralju hrvatskom, prepis letopisa popa dukljanina koji je svakako živeo kasnije... svuda isti obrazac... tzv krstionicu onu i baščansku ploču ne bih komentarisao, istoričari ih svakako ne uzimaju za ozbiljno, više služe za zezanje.
Nemoj mi o drugačijem putu. Toliko drugih naroda u okolini vas ima dokaze materijalne o svom nezavisnom a dugom postojanju kroz srednji vek: Mađari, Srbi, Bugari, Italijanski gradovi države, Austrijanci(Nemci). I imaju dokaze o postojanju ovih drugih okolnih naroda. Pa Dante u Božanstvenoj komediji pominje srpskog kralja Milutina jer je falsifokovao mletački novac. Kako samo vi nemate ali eto imali ste silne kraljeve. Nit grobova kraljeva, nit familije kraljica, nit zadužbina, nit utvrđenja dokazivih da su oni osnivali, nit žitija (biografija), nit krune, nit kovanog novca... Svi ostali nabrojani to imaju itekako. Tu Pacta Conventu samo vi pominjete (pritom opet dokument koji ako nije potpuni falsifikat za koji ga mnogi smatraju, onda je prepis nastao oko 300 godina kasnije) . Mađari u svom narodnom muzeju nemaju jednu jedinu reč na tu temu. Ništa. Hrvatska je deo Mađarske i to im je to. Bio i video uživo. I naravno izvorno ta Hrvatska im je upravo samo deo oko Zagreba isključivo.
Dakle, ne sporim nikome pravo da se izjašnjava kako želi danas, ali nemoj mi o istoriji državnosti Hrvatske i drugom putu koji eto nema dinastije...

Dokad breee

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)

Da nije i to naše? Sve nam uzese, nista dadoše

ketiS

pre 1 godinu

@NN, mario

Vi ne da nemate nista svoje, ne racunajuci poslednjih 30 i nesto godina, vec i ne kapirate nesto sto se prosto receno zove "figurativno poredjenje".

ketiS

pre 1 godinu

@omniameamecumporto

Najpre da vam spomenem neke stare srednjovekovne vlasteoske porodice kao sto su bili Vlastimirovici ili Vojisavljevici, a potom da navedem dinastije Nemanjica, Lazarevica i Brankovica, te novovekovme dinastije Obrenovica i Karadjordjevica koje su to postale zato sto su bile nosioci borbe za obnovu srpske drzavnosti odnosno stvaranje najvece juznoslovenske drzave koju vecina vas Hrvata nikada nije "gotivila". Na kraju shvatite vec jednom da nas 'boli uvce" sta su svi oni jedni drugima radili, inace nista bitno drugacije u poredjenju sa bilo kojom evropskom dinastijom, vec smo im zahvalni zbog drzave, bogatog istorijskog, kulturnog i uopste duhovnog nasledja koje su nam ostavili. Konacno, drzavnost Hrvatske pocinje na kraju 20-og veka, a Hrvatska sa Slavonijom kao istorijska oblast vekovima je bila deo drzavnopravnog i kulturnoistorijskog subjektiviteta Kraljevine Ugarske i to nema nikakve veze sa bilo kakvom drzavnoscu. Da ne navodim dalje posebnost istorijskih oblasti poput Dalmacije i Istre. Takodje kulturna i duhovna visestranost tih oblasti pokazuje da u njima ima mnogo vise ugarskog, germanskog ili romanskog elementa, dok kada je slovenski element u pitanju, prisutniji je srpski nego hrvatski. To sto se od polovine 20-og veka vecina slovenskih katolika na ovim prostorima etnicki izjasnjavaju kao Hrvati, sasvim je druga prica. Konacno, da nije bilo Jugoslavije, ne bi bilo ni vase danasnje drzave.

a braca su nam Bugari

pre 1 godinu

Jedino sto smo mi Srbi patentirali je da smo jedini narod na svetu koji je u stanju da zagadi najgadnijim smecem najlepse prirodne lepote a da nas za to zabole ona stvar. E za to smo doktori. Mogu nacionalisti-rodoljubi da se nerviraju do sutra ali tako je. Neka prodju kroz Dezelu pa vide o cemu pricam.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Jole@ vi kao imate dinastije,pa kada u kako su vam nastale te dinastije. U prvom i drugom srpskom ustanku protiv Turaka. Od kuda je došao siroti Karađorđe, niotkud da tako kažem, povukao petnaestogodišnji ustanak ubio oca i brata i gro svojih suradnika kao Staljin i vi ga proglasili ocem dinastije. Ali nije poživio dugo jer mu glavu skine nosioc druge proglašene dinastije i odnio Sultanu na pladnju .
Taj je ratovao samo dva mjeseca sa Turcima ali im se lijepo glavom svoga prethodnika dodvorio . E taj je još postao i Miloš Veliki . Vama su trebali vođe i zato ste izmišljali dinastije .
Nije moguće da smo mi opstali sa tako jakim nacionalnim identitetom a da svo to vrijeme praktički nismo postojali no tek samo oko Zagreba , pa što se svi ti ljudi uokolo ne izjašnjavaju kao Srbi naprimjer .

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Jole @ još da kažem ,svi ti kraljevi,carevi, kneževi ništa vam dobro nisu donijeli jer nisu ništa činili za srpski narod već samo za sebe, a dokaz je ona stara "samo sloga Srbina spašava", samo spletke, ubojstva, atentati, masakri, bratoubilački ratovi.
Kakove je koristi od toga imao srpski narod, da izmišljao je mitove, Miloš Obilić naprimjer koju je još i Murata ubio a postojao nije, prekrajanje istine o junaštvu Kraljevića Marka . Da njegov otac Vukašin Mrnjavčević bio je srpski junak ali kraljević Marko bio je turski vazal i srpska kukavica . Dušan je bio Silni ali je morao utamničiti vlastitog oca i izroditi sina Uroša Nejakog. Eto za to su vam služili vaši vlastodršci da bi imali mitove i grobove ali povijesne koristi nikakve. Ali zato mantrate da mi Hrvati nismo postojali i onda nas Tuđman odjednom samo stvorio.

NN

pre 1 godinu

@ mario
Spomenuta persona je s ponosom isticala slične nazive kojima se "kite" gradovi i predjeli Srbije. Nisam siguran da bi bila ponosna i na ovaj slovenski "uvoz".

Tea

pre 1 godinu

Eee, gde smo mi od Slovenije? Pa mi smo sve uništili. Smeće na svakom koraku. Reke zagađene. Nemamo mi svest o čuvanju svoje lepe zemlje Srbije.

Laza

pre 1 godinu

Znate sta je Slovenija za Srbiju? Raj!
Nismo naučili da poštujemo prirodna dobra koja imamo, đubre na sve strane gde god da se nadjete. Od Vrnjačke Banje kao "kraljice turizma" do "glavnog grada" betonskog Zlatibora.

Dejan

pre 1 godinu

Dodo
Dvorac, o kome pričaš, nije na ovoj slici. Taj, kao Karađorđevičev dvorac, zakrit je u šumi, pa se ne vidi.
Taj je jedilni " sporan", a dve ostalo ni malo.

Tea

pre 1 godinu

Eee, gde smo mi od Slovenije? Pa mi smo sve uništili. Smeće na svakom koraku. Reke zagađene. Nemamo mi svest o čuvanju svoje lepe zemlje Srbije.

pizza pametnica

pre 1 godinu

A ti lepo pokupiš prnje pa pravac Slovenija. Šta te tera da živiš u Srbiji punoj đubreta? Mazohizam?
(ivan grozni, 18. novembar 2022 12:26)

Sto da kupi prnje, bolje da pokupi djubre.

knight

pre 1 godinu

Samo sto taj dvorac nije njihov. I malo sta jeste. Pitaj Karadjordjevice za pocetak.
(Dodo, 18. novembar 2022 11:33)
@Dodo, taj dvorac na Bledu je star 1020 godina, izgradit ga je dao njemački cesar Henrik drugi. Jel su Karadjordevi tada bili u Dojčland na građevini pa su išli pravit taj dvorac i zato je to njihovo? :-) Henrik drugi je dvorac po završetku radova podario crkvi iz Briksena u južnom Tirolu u sadašnjoj Italiji (blizu granice s Austrijom, prelaz Brener..). Ovi popovi su bili vlasnici dvorca 800 godina, u to vreme na dvorcu su bili i Blejski vitezovi.Kasnije su bili vlasnici neki knezovi i baroni iz područja današnje Slovenije,Austrije i Italije, dok nije došla nacionalizacija.