Nedelja, 06.11.2022.

15:40

Zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi; Lista od 10 najboljih na svetu

Izvor: Hayat Ba

Zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi; Lista od 10 najboljih na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

Gas

pre 1 godinu

Moj kolega ide u penziju u januaru. Puni 65 a ima 49 god radnog staza, pa ce da nastavi da radi 60 dana godisnje sto se ne oporezuje da dopuni budzet. Prestonica EU i bede. Inace Belgijanac, a ne neki stranac. Penzija oko 1700€, kaze nema do kraja meseca.

wiener

pre 1 godinu

(Mila, 8. novembar 2022 16:15)

13. i 14. plata se u austriji ne dobijaju skoro uvek, vec uvek u normalnom radnom odnosu. ponekad, doduse retko kad i 15.

Eto!

pre 1 godinu

Belorusija??? Pa to je mogao da napise samo neko ko Belorusiju nikad video nije, niti u njoj bio! Ona vam je kao SSSR iz polovine proslog veka, ali je takva diktatura da se strah ljudi fizicki oseca na ulicama!

Duki

pre 1 godinu

Eee, kakva je Danska bila pre 30 godina! To je bio..."komunizam". Neverovatno. I pomisli covek, je li dosao iz kapitalisticke, Titine, u komunisticku. Mogu oni to zvati drugim imenom. Svejedno. Ali vise nije isto. Mnogo sta se promenilo. Uskladilo sa EU propisima. Mada je i dalje daleko bolje nego drugde. Narocito briga o starima. Tu im nema ravnih, mislim.

Mila

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 6. novembar 2022 18:43)

Probaj nešto da završiš u Austriji petkom posle 13h, i sa srećom ti bilo. Toliko se jadni naradiše. Plate nisu jake za EU, ali su baš daleko od najniže, na to skoro uvek dolaze 13. i 14.ta plata koje se i manje oporezuju, pa budu veće nego ostale. Na to dodaj i jako jeftin, a odličan prevoz, od države subvencionisano oko 50% stanova u Beču, besplatno i skroz pristojno školstvo i zdravstvo, ekološki osvešćen narod, relativno dobro integrisanu imigraciju (mahom Nemci, naši i Turci), skroz ok "domaći" narod kad naučiš jezik da sa njima progovoriš i koju prostoproširenu, vidiš da imamo i neke simpatične sličnosti, i zaista poprilično relaksiranu radnu kulturu. Stvarno ne znam kako neko može da pljuje Austriju, mogu da razumem da nije za svakoga sve to prioritet, ali je sa razlogom dobro kotirana u svim listama. Priroda je fantastična, Beč ima jako puno toga da ponudi, selendre su selendre kao i svuda, kao i mentalitet palanke kao i bilo gde drugo. Može povoljno i lako da se skokne na produženi vikend bilo gde u Evropi, kome je do drugačijeg flair-a. Meni je kako godine prolaze sve teže da se odlučim da odem negde dalje, a volela bih da isprobam i nešto drugačije.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 6. novembar 2022 19:54)

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.
(dox, 7. novembar 2022 00:17)

Ne nego zato što su to sve neradničke zemlje. Možda su se samo Rumunji malo otrgnuli tog mentaliteta. Ostali 0 bodova.
Amere uče od malih nogu da ih samo rad može spasiti bijede. Slično kao i u protestantskim zemljama. Zato su i međuljudski odnosi hladni jer se sve gleda kroz novac. Čak i u familiji.
Zlatna sredina su Mediteranske katoličke zemlje. Odnosi su puno bliskiji i između prijatelja, a o familiji da ne govorimo, ali postoji i jedan fer odnos prema radu. Svi znaju da moraju dosta raditi da zarade, ali se ne ubijaju od rada.
Italija, Španjolska, Francuska, Portugal, Slovenija, Hrvatska.

Ova lista kao da je uzela u obzir samo broj dana godišnjeg i BDP. Ali nije bitno koliko zarađujete nego koliko vam na kraju mjeseca ostane. Okruženje nije uopće uzeto u obzir kao ni vrijeme. nije isto živjeti u Oslu ili Barceloni, Štokholmu ili Splitu. U Splitu si najdalje 15 minuta od kupanja do kraja 10-tog mjeseca, a u Štokholmu se ne kupaš ni 1.8. jer je prehladno.
Tako da lista je bez veze.

hmmm

pre 1 godinu

(Neko iz mase, 7. novembar 2022 13:47)
Jeste tako je dok svi koji nisu na budzetu ne odu jer nece da izdrzavaju parazite a onda ce sistem da krahira

Mike

pre 1 godinu

(Granadina, 7. novembar 2022 16:15)

Ako si zavrsila fakultet kako kazes, a radis dva ili tri posla za minimalac, ja ne znam sta da ti kazem. Umesto da krivis sistem, mozda pogledaj u ogledalo?

Milosav

pre 1 godinu

U Ontariju svako dobija barem dve nedelje (10 radnih dana odmora) na pocetku radnog odnosa. To je propisano zakonom.
Radna nedelja je 8 sati dnevno, 40 sati nedeljno, ali moze da bude manje zavisno od poslodavca. Drzavnih praznika je 11 neradnih dana.
Licno, kod nas je radna nedelja 37.5 sati. Radim u firmi preko 20 godina i imam 25 radnih dana placenodmora plus 6 dana koje mogu da koristim u slucaju mi treba za nesto (personal time off).
Vidim puno komentatora navodi kako u Americi nema odmora ili sta vec sto uopste nije tacno. Osim ako se ne radi na crno ili ko zna za koga i gde. Ako znate engleski jezik slobodno pogledajte na internetu siguran sam da ima puno toga tako da ne morate sta vam prica "stric" ili "tetka".
Pozdrav iz Toronta.

Mike

pre 1 godinu

Moj stric zivi tamo, bas tako, ima 70 godina i jos uvek ide redovno na posao, kaze mora tako da bi pomogao deci i unucima. Pitam ja njega da li ce tako i kada bude imao 90, on samo vice: moram, moram ... Ma ne bih se menjao s njim ni za kakve pare ovog sveta, to nije zivot to je robija!
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Takvih kao tvoj stric ima koliko hoces i ne samo nasih ljudi. Zato i imas iskivljenu sliku o zivotu i radu u Americi, verovatno sve sto znas si cuo od njega. Znaci on zeli da pomaze svojoj deci i unucima koji su se verovatno navadili na pomoc i sada je ocekuju. Puno toga zavisi kakav posao imas, za koga radis, kako si obrazovan. Niko ga ne sprecava da ode u penziju sa 65 godina (moze i ranije pod odredjenim uslovima)
Uglavnom jedna prednost Amerike je sto su porezi na zaradu dosta niski kao i PDV u vecini njenih drzava.
Ne treba generalizovati, zivot vam je vecinom onakav kakvog ga vi napravite od onoga sto vam je dato. Nekome je i malo dovoljno, nekome ni milioni ne mogu da donesu zadovoljstvo.

Peci

pre 1 godinu

Samo da pojasnim komentare ovih Amerikanaca koji spominju 3 nedelje odmora da je to u stvari 15 radnih dana, cisto da ne bude zabune. Takodje bih zamolio te komentatore da daju imena firmi koje im daju po mesec dana odmora da proverimo na sajtu doticne kompanije. Mesec dana (ako se pod tim misli 30 radnih dana) nema ni u federalnoj drzavi (https://www.gao.gov/about/careers/benefits). Mozda ima 20 firmi i to velikih i to ako tamo radite skoro ceo radni vek (koliko je u danasnje vreme takvih). Standardno vam je 15 radnih dana, velika firma. Mala firma 10 dana. Poslovi tipa radite u kafani, servisnom sektoru, auto servis itd sve sto dobijete od odmora racunajte kao bozji dar.

Granadina

pre 1 godinu

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".

@ma da: Zivim u SAD vec 14 godina, imam njihovo drzavljanstvo, ovde sam zavrsila srednju i faks i vec neko vreme radim na tome da se za stalno vratim u Evropu. Goru zemlju od ove ja licno nisam videla, a zivela sam i radila u nekoliko razlicitih zemalja. Ovde radis kao rob za minimalac, imas po dva-tri posla, godisnji odmor je naucna fantastika, vecina zaposlenih ima oko 5 do 7 dana godisnjeg odmora. To sto ste vi naveli kao primer je VEOMA retko! O zdravstvenom sistemu i da ne pricam, on je nepostojeci i ide u prilog iskljucivo bogatijem sloju stanovnistva. Tako da nemojte, molim vas, nasem narodu da prosipate prazne price o ovoj zemlji. Ovo je robovlasnicki sistem. Jedva cekam da odem odavde. Uostalom, ko mi ne veruje, neka dodje i sam se uveri. Pozdrav svima iz Teksasa.

Neko iz mase

pre 1 godinu

Drzavni posao u Srbiji je keva. Imaš 30 dana godišnjeg, plus državni praznici, plus spajanje dana plus slava.
Efektivno radiš 3-4 sata, uvek može da se izleti na neku kaficu, da nešto završiš, registruješ kola, vodiš decu kod lekara i sl. Plata je redovna, lako dobiješ kredit, a još ako ti ostane neka nekretnina u nasledstvu da je izdaješ onda živiš bez ikakvog stresa. Ima se za letovanja, zimovanja, izlete, nema da te neko cima van radnog vremena ili vikendom.
Naravno, ovo važi za fakultetski obrazovane koji idu do 100.000 platu. Kod srednjoškolaca je drugačije, imaju 40tak hiljada i moraju nešto dodatno da rade (muški). Žene, sa srednjom, se snađu udajom/dečkom, premda i one tu i tamo valjaju neku šminku, parfeme i sl. One promućurnije, kupe diplomu pa im plata značajno skoči.

Nucky Thompson

pre 1 godinu

U SAD ne postoji jedan obrazac za sve. Ja sam recimo imao 3 sedmice placenog odmora i to raste na 5.
Drugo, u SAD ste placeni ili sedmicno ili svake dve sedmice a to znaci 13 mjesecnih plata kad se sve sabere! Dakke ne Bizicni Bonus, ne Performance Bonusi, nego puna mjescna plata tj 13-ta plata. I naravno jos plus godisnji odmor.
Vrlo rijetko se uzme cijeli godisnji, nego se ide na odmor nekoliko puta godisnje. Najcesce ljeti, oko Bozica se uvijek doda nekoliko dana i skoro svi koje znam, zimi zapale barem 7 dana na Floridu, Karibe.
Ne znam da li u Evropi imate 12 godisnjih plata plus placen odmor ili je kao u SAD 13 godisnjih plata plus godisnji odmor?!

Mina

pre 1 godinu

Živim u Srbiji ,godišnji odmor 35 radnih dana plus 5 dana zimi ( radim kao vaspitač) ,radno vreme 6 h..znači 30 h nedeljno ! Radim posao koji volim ,okružena svojim prijateljima,rođacima,svojim narodom...platim račune,a ono što ostane ..nisam gladna ! Za sreću mi malo treba,tambura i parče ' leba!

...

pre 1 godinu

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.
(nenad ch, 07. novembar 2022 08:53)

Zar nije 5 nedelja zakonski? Zavisi od firme i ako ima nagrada za starosnu dob. Ja od 45te imam 27 radnih dana.

wiener

pre 1 godinu

ne razumem ljude koji misle da su austrijski gradovi sterilni. mozda mala mesta (koja su sterilna svuda na svetu), ali veci gradovi uglavnom imaju zivahne cetvrti. u becu sam se uvek dobro provodio, nocni zivot je zivahan, ali naravno tamo gde nocnog zivota ima. u stambenim cetvrtima je mirno, kako i treba biti. i preko dana ima mnogo mogucnosti za razlicite aktivnosti. ljudi se druze i deca su im itekako vazna, mada je prirodni prirastaj nizak. uostalom kao i u srbiji.

s druge strane je to mozda stvar mentaliteta. ja sam vise ovdasnji nego srpski. mene su moji roditelji doveli u austriju i ovde sam zavrsio skole, sve do vise tehnicke. druzim se sa austrijancima i posecujemo jedni druge redovno. u srbiji sam bio samo kao turista.

isto ne razumem ljude koji ocekuju da se mediteranske zemlje nalaze na ovoj listi. francuska je isto mediteranska zemlja. a ostale jednostavno po mnogim kriterijumima ne odgovaraju. ljudi misle da je mediteran samo sunce, plaze i more, ali mnogi ljudi ne zive ni blizu plaza i mora, leti zna da bude pretoplo, a plate se ne mogu porediti sa zemljama na ovoj listi. vise od milion portugalaca zive u inostranstvu, upravo u luxemburgu su 10% stanovnistva. redovno putujem kao turista u portugal, imam i poznanike/drugare tamo, ali to je realnost.

Drvo

pre 1 godinu

Србија је најбогатија земља на свету ,нигде се више не краде а погледај колико је још остало .
(мишо, 6. novembar 2022 17:55)

Krade se svuda.

Rokoko

pre 1 godinu

Ma 'ajde..... Eto prijatelju, i sami ste svojim komentarom dali razlog zbog cega se ne vracam nazad u svoju drzavu. Svi smo razliciti i imamo svoje specificne i odredjene poglede na zivot. Ja licno ne zelim da zivim u nesredjenom drustvu, u kojem nikad nisi siguran, niti mozes da planiras svoju buducnost. Hvala Bogu sto mogu da, neopterecen od nacionalizma, mrznje, pakosti, ljubomore, itd. zivim u Danskoj, daleko od ljudi koji su poput Vas

mario

pre 1 godinu

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.
(dox, 07. novembar 2022 00:17)
Ma jel da nisu krale od drugih??Rusija nije osvajala?Bugarska nije osvjala?Grčka isto nije?Srbija isto nije?

Franceska

pre 1 godinu

Luxemburg stvarno je prelep ,miran ,uredjen u svakom smislu, luxemburgzani su divni ljudi i skromni i ako su bogati. Cena nekretnina je ok prema njihovom standardu. Ja bar 2-3 puta godisnje odem u Luxemburgu i stvarno je prelep ,.

crkni stoko

pre 1 godinu

Ne znam za ostale zemlje, ali za Švajcarsku mogu sigurno reci da skoro svi rade preko 10h na dan. Dali je to jedan posao ili je jedan mini job posle posla.
Drogba

ako je tako, onda treba da rade 15h, da, i vikendom.
nema tu duse, to su bedni materijalisti i nista vise.

Bokius

pre 1 godinu

Sve daske od zemalja. Belorusija jos najbolja od izlistanih: dobri ljudi, lepi gradovi. A kamo Grcka, Spanija, Kipar, Portugal…

prokleta raja

pre 1 godinu

Belorusija na listi ? ozbiljno iznenadjenje !!!
ovono

iznenadjenje, kako za koga. belorusija je divna zemlja koja svesnom coveku nudi mnogo dobrog zivota a pogotovo slobode. znam, da to mnogi ne vide tako, jer mnogi jos uvek veruju u lazi i obmane obecanog blagostanja - pozdrav!

Duki

pre 1 godinu

Prosecno radno vreme u Britaniji 36h? Ne znam kako su do toga dosli, ne poznajem nikog ko radi manje od 50h, a cesto ide i do 80h... samo to se ne placa, pa se izgleda ni ne racuna. Mozda je tih 36 dobijeno kao prosek kad se uzmu u obzir oni koji nisu radili za vreme Covida, pa su uneti sa 0h?... a ima i onih koji imaju tzv kontrakt na 0h, sto ne znaci da rade 0h, nego da nemaju pojma kad ce ih cimnuti, a takodje ne smeju da imaju neki drugi rezervni posao. Britanci su sve blize vremima koje nam je docaravao Dikens.
(haha, 06. novembar 2022 22:54

Gospode mili, koja laz!!!
37.5h radno vreme, za skoro sve ljude koje znam. Barem iz moje okoline.Britanija je jos uvek jako dobra zemlja po mnogo cemu, ali ne shvataju to prosecnjaci...Bas trolujes zesce. Cuj neplacen prekovremeni. Hahaha, kakva laz!

krk

pre 1 godinu

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.
(nenad ch, 07. novembar 2022 08:53)

Ti si kao ovaj sto mu stric u usa ima 2 nedelje tj ako on ima 2 nedelje svi imaju toliko… procitaj jos jednom o cemu se glasalo na tom referendumu, mada verovatno opet neces razumeti. Inicijativa «6 Wochen Ferien für alle» znaci 6 nedelja za sve, ne samo za neke…

Borjana

pre 1 godinu

Lista vam je loša. Kao prvo u Luxemburgu, kao i u Švajcarskoj je nemoguće kupiti nekretninu na normalnoj lokaciji. Svi uglavnom žive preko granice u Luxemburgu i užasno puno vremena provode vozeći se na posao. Van samog centra grada Luxemburga, zemlja i gradovi su očajni tužbi i apsolutno se ne razlikuju od bilo kog oronulog grada u centralnoj Srbiji, mene lično su podsećali na najsiromašniji deo Valjeva, Prokuplje i Gornji Milanovac, osim što su nekretnine i po milion evra za bukvalno istu sliku kao u Srbiji. Samo je uži centar grada Luxemburga lep a tamo su nekretnine od milion pa naviše, uglavnom oko tri miliona evra za ništa specijalno. Švajcarska je neuporedivo lepša od Luxemburga, veća naravno, ali je priča takodjer slična, nemoguće je kupiti nekretninu a porezi su astronomski. Može se živeti po raznim selendrama švajcarske istina i voziti po sat i po do posla ali to nije život. Zapravo jeste ako dolaziš iz neke srpske Vuko*ebine pa pa ti je u poređenju s tim okej, ali ako to nije slučaj, onda je zaista veliko "Ne". Austrija, Francuska, Danska...sve ove ostale zemlje su dobre na listi. Nisu samo dani odmora kriterijum za dobar zivot, nekretnine i porezi su i te kako vazni, kao i vreme putovanja do posla. Zato vam lista zaista nije dobra.

nenad ch

pre 1 godinu

@krk

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.

Drogba

pre 1 godinu

Ne znam za ostale zemlje, ali za Švajcarsku mogu sigurno reci da skoro svi rade preko 10h na dan. Dali je to jedan posao ili je jedan mini job posle posla.

Nik

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 06. novembar 2022 19:54)

Da, najbolje da predjemo u Islam pa da zivimo k'o seici?

Pedja

pre 1 godinu

Svedska : prosecna plata oko 2300 evra , stan 1000 , auto 500 , hrana 500 za troclanu porodicu ,ko zivi u kuci struja zimi (prosle zime ) vise od 1000 evra .Valuta je Svedska kruna (preveo u evro) Licno radim u Skaniji ,radna nedelja moze da bude i 54 sata ,zavisi kako firma odluci ,odmor 5 nedelja . Za one koji pisu ako ti se ne svidja vrati se savetujem da dodju i probaju , u stvari je raj ovde ja posadio jedno drvo zove se kruna i na njemu rastu pare ,drvo uspeva u Svedskoj samo ! poz . Pedja

Aus der Stadt der Bewegung

pre 1 godinu

Sta je to u Nemackoj toliko lose da se nije na ovom spisku nasla? Ne znam za druge, ali ja nikada nisam duze od 38,5 sati nedeljno radio, odmor sam od prvog dana imao 29 dana, da bi mi poslodavac posle 5 god. vernosti firmi odmor podigao na 34 dana, sto je ujedno i maksimum u Nemackoj koliko znam. Ne bih Nemacku ni za jednu od drzava sa spiska menjao, mozda samo za Luksemburg, iako mislim da je Luksemburg teeesko depresivno mrtvilo, cak i za penzionerski nacin zivota.

Ovako

pre 1 godinu

Molim vas, odakle ove nebuloze? Neću o državama gde ne boravim, ali evo u mom slučaju u Americi imao sam minimum tri sedmice plaćeno na svakom radnom mestu, trenutno 23 dana. Plus imam pravo ako želim ući u crno jednu sedmicu. Moja supruga ima 25 dana. U mnogim slučajevima, ako se saberu i plaćeni dani za bolovanje, te očinski ili majćinski dani posle porađaja, ulazimo u plaćene mesece. Da, dobro ste pročitali, celi meseci plaćeni. Dakle, nikakve veze što piše u ovom članku s istinom.

Ako ćemo o 10-15 miliona ilegalaca što ovde rade ili o ovima što rade poluvremenski, onda se slažemo. Ali to nikakve veze nema sa prosečnim životom u Americi.

www

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 6. novembar 2022 18:43)

Priroda i sjajni kvalitet vazduha.

Lea USA

pre 1 godinu

(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Ja imam 3 nedelje i koristim kad dolazim u Srbiju. Inace kad idem na Karibe ili ovde negde blize onda uzmem samo nedelju dana odjednom. Inace iskoristim sav svoj godisnji odmor

Timocanin

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Ne lazi.
Moj drug iz Vasingtona je bio letos kuci mesec dana na placenom odmoru.
Sta bulaznis?

Arthammer

pre 1 godinu

Zivio i Danskoj. Tacno. Sve ok. Samo se na vrijeme moze zaliti. Ali po statistikama mnogo nesrecan narod. Sam sve vidio. Alkohol i antidepresive konzumiraju najvise u evropi.
Nema duse i prijateljstva. 700.000 samaca, teski egoisti. Vratio se i shvatio kao svako stariji, nema tu srece.
(SrbinMusliman, 06. novembar 2022 22:07)

Svako životno iskustvo može biti potpuno subjektivna stvar. Ja sam takođe radio u Danskoj ali imam malo drugačije mišljenje o životu u toj zemlji. Leto je predivno i dani su neobično dugi (sunce izlazi oko pola 4, a zalazi oko 22,20h). Ali zato jesen i zima su grozni i bez sunčeve svetlosti. Nedostatak vitamina D je hronična bolest u Danskoj, Norveškoj i ostalim Skandinavskim zemljama pa je to i najveći razlog njihove depresije. Ali da su egoisti to nisam primetio. Naprotiv. Imaju dosta samaca jer im se može, kao u ostalom i u drugim zapadnim zemljama. Samostalni su, ne zavise od roditelja ili bračnog partnera. Ako ne ide razilaze se sporazumno bez drame, svađe i nasilja... Ali najveća vrednost i kod njih i kod njihovih suseda je zapravo sistem. I ako se neko u potpunosti prilagodi sve ostalo je mane više nebitno.

dox

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 6. novembar 2022 19:54)

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.

Alkares

pre 1 godinu

Ne znam ko pravi liste? Luksembourg je na prvom mestu zbog primanja , sigurnosti.Medjutim , to je zemlja gde su ljudi pod stalnim pritiskom , radi se nenormalno.Skoro niko ne radi 40 sati sedmicno. Minimum je 45.Loše je vidjeno ako odete sa posla u 17h.Francuzi, Belgijanci i Nemci su stalna konkurencija te ljudi u Luxu žive pod presijom .Troškovi života su nenormalno visoki..Kao najveći plus je pozicija zemlje i blizina primamljivim destinacijama.Da, i prevoz je besplatan

Slepac

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)

Ljudi uvek hoce bolje, zato sto uvek moze bolje. Sto je jos vaznije, u tim drzavama koje si naveo se sme strajkovati. U Francuskoj je to skoro deo identiteta.
Mislis da su u Severnoj Koreji svi sretni i vlada blagostanje zato sto nema strajkova?

krk

pre 1 godinu

Švajc 6 nedelja zvanicno, nezvanicno ide i do 12 (prekovremeni, praznici, bonusi…), ako mi zatreba jos vise uzmem neplaceno, cak mi dobro i dodje zbog poreza…

Maksa

pre 1 godinu

Bilo nekada..Sad ce rusi da ih deru za gas. em vise nece dzabe moci da greju fabrike i da tako imaju jeftinu cenu proizvodnje a visoke plate em ce rusi da zive od nerada,tj od tudjeg rada,samo ce da kaplje :)))))) Bogat je onaj ko ima bogatstvo ne ko stvara..

krk

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)
-----------------------------------------------

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".
(ma da, 06. novembar 2022 18:37)

Ne laze stric, uzima sebe za primer i mozda ne zna da ima i skolovanih ljudi koji rade u ozbiljnim firmama gde zaposleni imaju pravo na par nedelja placenog odmora…

SrbinMusliman

pre 1 godinu

Zivio i Danskoj. Tacno. Sve ok. Samo se na vrijeme moze zaliti. Ali po statistikama mnogo nesrecan narod. Sam sve vidio. Alkohol i antidepresive konzumiraju najvise u evropi.
Nema duse i prijateljstva. 700.000 samaca, teski egoisti. Vratio se i shvatio kao svako stariji, nema tu srece.

haha

pre 1 godinu

Prosecno radno vreme u Britaniji 36h? Ne znam kako su do toga dosli, ne poznajem nikog ko radi manje od 50h, a cesto ide i do 80h... samo to se ne placa, pa se izgleda ni ne racuna. Mozda je tih 36 dobijeno kao prosek kad se uzmu u obzir oni koji nisu radili za vreme Covida, pa su uneti sa 0h?... a ima i onih koji imaju tzv kontrakt na 0h, sto ne znaci da rade 0h, nego da nemaju pojma kad ce ih cimnuti, a takodje ne smeju da imaju neki drugi rezervni posao. Britanci su sve blize vremima koje nam je docaravao Dikens.

ma ajde

pre 1 godinu

Max... Bravo na komentaru, pravo kako jeste. Zivim u Danskoj i sve je tako kako ste napisali. Visok standard, ali je sve i skupo, a o klimi da ne pricam. Tacno je da nije sve u parama, ali jedino sto me drzi da se ne vratim je, sredjena drzava i neopterecenost glupostima kao kod nas.
(Rokoko, 6. novembar 2022 20:49)
-------------------------------------------

Meni ste vi ovakvi najbolji. Uvek ima gomila stvari koja ne valja, ali se uvek nadje jedan (ma 'ajde) zbog koje tamo, gde vam ne valja i sve smeta, ostajete.

Alan Ford Sierra

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 06. novembar 2022 18:43) ja ne znam s kim si ti imao kontakt u Austriji pa pises ovake nebuloze. U Austriji rijetko ko radi dva posla iz prostog razloga jer se ne isplati i drzava ti sve uzme pa taj drugi posao radis za dzabe. Prosjecna plata koju si naveo je isto glupost. Nije sve u plati nego sta ces s njom i ako dobro zaradjujes. Ja imam odlicnu menadzersku platu, bonuse, auto od firme vise klase i karticu za sipanje goriva u nedogled ako treba. 5 nedelja godisnjeg a sestu cu ubrzo dobiti zbog dugog staza u firmi. Plus svaki mjesec mogu uzeti dan slobodno pa sate odraditi. Znaci sve ukupno preko 8 nedelja godisnjeg. Ali Austrija je cudna zemlja sa ljudima koji zive po principu ne pitaj me nista i ne diraj me. Obozavaju pse a djeca su im sve vise opterecenje a ne ljubav. Dosta njih teski egoisti. Gradovi sterilni do zla boga. Za nas „juznjake“ neshvatljivo. Ali ima rjesenje, puno se putuje kad god se moze. Mislim da ljudi u npr. Spaniji i Italiji iako mozda manje zaradjuju bolje zive jer je mentalitet i klima drugacija. Vise se druze i uzivaju u zivotu.

gramatikus_picajzlus

pre 1 godinu

Ceste i autoputove necete skoro zavrsiti,iz PG i Tivta letite samo za Ljubljanu,Beograd i Istambul,nemate brodsku liniju sa Italijom, o stanju u zdravstvu mi je dovoljno da procitam u vasim novinama stalno skupljanje para za lijecenje osoba u inozemstvu za neke rutinske zahvate, da su vam place O.K ne bi dolazili kod nas da radite,i najveci problem stanje sigurnosti...Kao sto sam napisao lijepa zemlja i dobri ljudi ali sa razlogom sam vas izostavio.
(Max, 6. novembar 2022 20:24)

Nikad nisam vidio duzu recenicu.
Treba cijei godisnji odmor jednog Kineza za ovako nesto srocit.

Dividendaš

pre 1 godinu

Za dobar život najvažnije:
1. zdravlje
2. godine ne preko 60
3. dobra plata
4. mir i bezbednost
5. dobre državne usluge zdravstvo, školstvo, putevi
6. zdrava i kontrolisana hrana i voda
7. po mogućnosti lijep pejzaž tamo gdje živiš i sadržaji za rekreaciju
8. što manje stresa
9. normalna porodica
10. čist vazduh.

Šta ti drugo treba u životu? Kad radiš fin posao i kad je plata redovna a troškovi manji od plate, milina.
(srećno prasence, 6. novembar 2022 18:44)

Neoporezovane dividende!

Rokoko

pre 1 godinu

Max... Bravo na komentaru, pravo kako jeste. Zivim u Danskoj i sve je tako kako ste napisali. Visok standard, ali je sve i skupo, a o klimi da ne pricam. Tacno je da nije sve u parama, ali jedino sto me drzi da se ne vratim je, sredjena drzava i neopterecenost glupostima kao kod nas.

Max

pre 1 godinu

@ xy
Crna Gora je prelijepa zemlja ali da si procitao tekst shvatio bi da se gleda vise kriterija od kojih su neka za CG misaona imenica. Ceste i autoputove necete skoro zavrsiti,iz PG i Tivta letite samo za Ljubljanu,Beograd i Istambul,nemate brodsku liniju sa Italijom, o stanju u zdravstvu mi je dovoljno da procitam u vasim novinama stalno skupljanje para za lijecenje osoba u inozemstvu za neke rutinske zahvate, da su vam place O.K ne bi dolazili kod nas da radite,i najveci problem stanje sigurnosti...Kao sto sam napisao lijepa zemlja i dobri ljudi ali sa razlogom sam vas izostavio.

denverac

pre 1 godinu

U Americi ne postoje pravila, tako da sve zavisi.

Radim za veliku tech firmu u SAD, radio sam prethodno u CH i Nemačkoj. zdravstvo kada ste na visoko plaćenom poslu je san snova - bilo kog specijalistu nogu da vidim za najviše nedelju dana. Imam fleksibilan PTO i uzimam 6 nedelja godišnje + minimum 12 slobodnih praznika. Dakle i bolje zdravstvo i daleko veću kompenzaciju i više odmora od Švice.
Većina kolega u ITu imaju slične benefite.

S druge strane, potpuno suprotno važi za mnogo ljudi koji nisu specijalizovani za traženu struku. Amerika je oduvek jedna od najboljih opcija za visoko plaćen i stručan kadar a jedna od gorih (među bogatijim zemljama) za ljude bez specijalizacije

mario

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)
Tamo štrajkaju jer za razliku od Kine,Rusije,Sjeverne Koreje i sličnih zemalja smiju štrajkati i ne moraju se bojati da će završiti u zatvoru i štrajkaju jer se bore za još bolje uvjete za razliku od Srbije gdje se šuti i gdje skoro,pa sindikati ne postoje.
I da zašto bježite u te zemlje koje si nabrojio jer misliš da u njima ne valja,a ne bježite u Kinu i Rusiju živjeti i raditi.?

Tomy Čubura

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 06. novembar 2022 18:43)
druze ne misli se na prosečnu platu baba sera nego na prosečnu u državi

prihvatimo realnost

pre 1 godinu

O.k. ima nešto i u dobroj državi ali mnogima ni to ne može da pomogne. Ima mnogo ljudi u Srbiji koji bolje žive nego mnogi u Austriji. Naravno ima i suprotno. Život treba da se prihvata sa svim njegovim dobrim i lošim stranama. Nije dobro da se idealizuje i da se sugeriše pojedincima i porodicama da je njima loše a eto nekima sposobnima je dobro. Jer svima je nekad doboro i nekad loše. Sve to treba da se prihvata realno i bez panike i tuge. Svi ljudi su u mnogo toga jednaki a tek u mali stvarima su različiti. Svima je važno zdravlje, Stiv Džops ode u 56. i ostavi milione. Svi moramo da jedemo, pijemo, dišemo, spavamo. Svi moramo da umremo. Svi moramo da izgubimo drage i važne osobe iz porodice. Svi se nekad razbolimo. Zašto da se dramatizuje okositnih razlika. Treba da uživamo u onom šta imamo a ne da patimozbog onog šta nemamo. Da budemo pozitivni prema svojima i prema svima sa kojima dolzimo u kontakt. Sreća je u nama.

Spearman

pre 1 godinu

U Danskoj dobiješ te dane, tačno, ali zato ostatak vremena stvarno radiš efikasno. U Srbiji možda zvanično ne dobiješ toliko dana, ali sve vreme ti je opušteno, pogotovo ako radiš u državnoj firmi ili ustanovi. Puš i kafe pauze, javašluk, nedostatak odgovornosti, itd. Da su to uzimali u obzir onda bismo bili pri vrhu opuštenosti na poslu. Znam da ima i puno njih koji se muče kod ludih privrednika koji ih izrabljuju, ali stvarno ima puno ovih koji bleje ceo dan na poslu.

a nisam jedini sa takvim godisnjim

pre 1 godinu

Austrija i Danska 25 dana, ja u Nemackoj 30. Ali moguce da to nije u svakoj profesiji tako i da je i u Nemackoj 25, ali sigurno nije manje. Nemoguce je da razlika izmedju profesija bude bas vise od 7 radnih dana.

Dule

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.

Vozač

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 6. novembar 2022 16:45)

Misliš da se živi bolje u Demokratskoj Republici Kongo jer nikad ne štrajkuju ili u Srbiji u kojoj se retko štrajkuje? Evo ti moj primer. Radim u GSP. Ustajem kad mi kažu, radim koliko mi kažu (sve propise o broju sati i pauzama kršimo na našu štetu i niko se ne buni). Država dozvoljava mi ne štrajkujemo. Radimo 6 dana u nedelji po jednom mesečno imamo 2 dana slobodno. Ne mogu da ti pišem o svim zakonski propisanim maksimumima dnevne vožnje, nedeljne, mesečno... Pauzama. Kakvih pola sata jedem dok vozim a hranu naručim tokom vožnje pa izletim po nju jer su ki pauze od nula do 5 minuta. U ostalom štopuj vreme na zadnjoj stanici pa vidi kolika je pauza. A u toj pauzi treba i u wc neki put u toku rada da odeš. To ti je kao propis sa mora da ima klima a ko se vozi autobusom zna koliko se to poštuje. Ajmo dalje autobus nikada ne bi prošao tehnički pregled ali kad država namigne sve može. I sad me uporedi sa kolegom iz zemalja koje si nabrojao i u kojima se štrajkuje. Šro kaže moj rođak u Sloveniji mi se bunimo kad nam nokte režu jer kad ti prste otkinu tad je kasno.

Igorsulic

pre 1 godinu

Kalav odmor u kini?To ima mozda 10% stanovnistva. Vecina radnika u kini je u "vlasnistvu " firmi gdje svi spavaju u spavaonama, sele po potrebi. Kakav godisnji..

srećno prasence

pre 1 godinu

Za dobar život najvažnije:
1. zdravlje
2. godine ne preko 60
3. dobra plata
4. mir i bezbednost
5. dobre državne usluge zdravstvo, školstvo, putevi
6. zdrava i kontrolisana hrana i voda
7. po mogućnosti lijep pejzaž tamo gdje živiš i sadržaji za rekreaciju
8. što manje stresa
9. normalna porodica
10. čist vazduh.

Šta ti drugo treba u životu? Kad radiš fin posao i kad je plata redovna a troškovi manji od plate, milina.

Milojko

pre 1 godinu

u americi rade ko bivoli sve do kasnih osamdesetih, samo da bi imali za zdravstveno i penziono.....
(samo redmi,

Takvi se umore i kad vide druge kad rade. Od vas radnika nit je bilo nit ce biti.

Mikii

pre 1 godinu

u americi rade ko bivoli sve do kasnih osamdesetih, samo da bi imali za zdravstveno i penziono.....
(samo redmi, 06. novembar 2022 17:55)

Ne, već da bi imali sve ono što ti sa istim takvim radom u Srbiji možeš samo da sanjaš. Ej, još će ispasti da se u Srbiji bolje živi nego u Americi. Cirkus!

putnik

pre 1 godinu

Ja u Srbiji imam 34 dana plaćenog odmora, doduše radim već trideset godina u istoj firmi. Na dobrom sam položaju, dosta sam napredovao od kad sam počeo da radim i pristojno sam plaćen. Meni je u Srbiji dobro.

Black

pre 1 godinu

@A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)

Pa štrajkuju ali samo na našim vestima. U stvarnom životu je to ipak malo drugačije. Ali bolja nam je ova paralelna realnost koju nam plasiraju kao istinu. Najbolji smo!

Max

pre 1 godinu

Izem ti listu na kojoj u prvih 10 zemalja nema ni jedne mediteranske. Spanjolska,Portugal,Francuska,Italija,Hrvatska,Grcka,Cipar nista? Nije u soldima sve. U svim tim zemljama ljudi zive ko roboti i po pravilima. Osjecaj srece im daju razne tabletice. Standard im je veci ali se to ne vidi previse. I hladno braco. Hrana uzasna i neukusna a preskupa kao i pice. O stanarinama da ne govorim. Neki od vas misle da su ljudi koji zaradjuju mjesecno 4-5 000 CHF ili € u CH,Danskoj ili Luksemburgu bogatasi. Daleko je to od istine. Sve vam to drzava uredno uzme nazad. Pogledajte koliki su porezi na automobile u Danskoj u odnosu na Njemacku. Pogledajte cijene najma stanova u CH ili Luksemburgu. Mislim kvalitetnih stanova ne nekih rupa u kojima zive neki gastozi. Zdravstveno osiguranje,gorivo,osiguranje auta i zivotno,kvalitetnija hrana i cigarete( ko pusi) i na pozitivnoj ste nuli. Nigdje nije lako ali kod kuce je ipak lakse.

ma da

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)
-----------------------------------------------

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".

Ivan

pre 1 godinu

Ovi što pričaju da se u Srbiji mnogo radi, jeste ali samo u statistici. U praksi smo najveći neradnici. Pa u državnoj upravi i javnim preduzećima bukvalno niko ništa ne radi ili radi veoma malo, samo čekaju da im iskuca sat, a zaposleno je troduplo više radnika nego što je potrebno. Inače i ovi što rade posao kod privatnika samo gledaju da nađu neki posao gde se sedi i gde nemaju nikakvu odgovornost. U Srbiji fali ogroman broj radnika, majstora na građevini svih profila i zarade su veoma dobre za naše standarde, ali to neće niko da radi. Svi bi neku ladovinu od posla i onda kuka kako radi za 300€. O preduzetničkim duhu da ne govorim, nula čista. Kakav smo narod, dobro mi živimo.

Ako želite da vidite prava gov.a,dođite u hrvatsku 🤣

pre 1 godinu

Subota 5 novembar 2022 otišao u 11 zavrsio tablu osigurača vratio se u 14 h kuci, istusirao se i napravio deci rostilj!
Srbija je tata i mama!

Mikii

pre 1 godinu

pa vidiš da je amerika
(dux, 06. novembar 2022 17:12)

Zemlja zbog koje bi pola Srbije dalo zadnjicu samo da može da je se dokopa?! Hajde da budemo malo realni, ljudi, koliko god da ste rusofili.

Splavar

pre 1 godinu

@Robi
Ne mozes iz primera tvog strica izvlaciti generalne zakljucke o polozaju zaposlenih u celoj Americi. Situacija se znacajno razlikuje od drzave do drzave, ali i po razlicitim industrijama Generalno vecina poslova pada pod 4 kategorije. Zaposleni u velikim korporacijama imaju i zdravstveno i neki broj dana godisnjeg odmora. Slicno vazi i za drzavne sluzbenike jer su svi pokriveni raznim sindikatima. U klasicnom privatnom sektoru je sareno, jace kompanije obicno dopustaju sindikate jer je to uslov za dobijanje poslova s drzavnim firmama, tada redovno postoji zdravstveno, a godisnji odmor zavisno od jednog do drugog kolektivnog ugovora. Najvise ljudi ipak je zaposleno u malim privatnim biznisima, a tu vec nema pravila. Ja svoje placam iznad standarda industrije i pokrivam im 80% zdravstvenog osiguranja iako zakonski nisam na to obavezan, jednostavno ne zelim da ih izgubim, sindikat bi ih rado negde angazovao. Kako bilo, u industriji teske masinerije u mojoj drzavi godisnji odmor nije standard ni pri sindikatu, tako da to ne placam. Svakako mogu da uzmu neplaceno kad kod pozele. Bolovanje takodje nemam, to drzava pokriva kroz naknadu za privremeni invaliditet. Ne vidim problem oko toga, jer u taj fond se sliva deo nasih poreza. Po povratku radnika s takvog bolovanja, primam ih nazad ako ih u slucaju duzeg odsustva nisam morao zameniti. Ne cujem mnogo kukanja od radnika, niti vidim da se iseljavaju negde gde je “bolje” naprotiv. Ako moj bagerista zaradjuje vise od doktora u Njemackoj, a i od mene, ne bih rekao da nije zadovoljan svojim poslom i da mu je potreban dodatni. Druga je stvar sa nkv. radnom snagom koja ne zeli da se usavrsi, njima stvarno trebaju i 3 posla da pokriju racune, bio sam i u njihovoj kozi dok nisam obezbedio sebi prve profesionalne licence

Dr. Realan

pre 1 godinu

“””A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)
“””

Zato što im se može i zato što ti štrajkovi uspevaju. Štrajkuj ti u Srbiji a ne daj bože u Rusiji…

мишо

pre 1 godinu

Србија је најбогатија земља на свету ,нигде се више не краде а погледај колико је још остало .

Veliki brat

pre 1 godinu

U Americi...
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

SAD imaju liberalni oblik kapitalizma, ti dobijaš bruto platu pa radi šta hoćeš i kako hoćeš, imaš neko minimalno obavezno zdravstveno i neku varijantu penzionog, sve ostalo je tvoja volja. Možeš da uplaćuješ to minimalno zdravstveno, ali posle nemoj da kukaš ako ti zatreba hirurška intervencija kao što se desilo onom našem studentu nedavno.
Takođe, ako plaćaš skupo zdravstveno, a do kraja života ti ne zatreba, takođe nema kukanja kako si bacio novac, ko ti je branio da uplaćuješ u neki siguran fond, pa ako zatreba za lečenje, novac je tu, ako ne zatreba, onda ostane za stare dane ili deci.

Inače, američki sistem je napravljen da bude dobar preduzetnicima, dakle ko ti je kriv što radiš za drugog pa makar bio i vrhunski inženjer, jer si mogao lepo da budeš keramičar, električar, vodoinstalater ili moler, a možda i automehaničar, pa da se lepo razbijaš od para ako si vredan i dobro radiš, pa još kad zaposliš nekoliko meksikanaca da rade za tebe, lova kaplje na sve strane ;)

Robi

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana, jer znaju da ako su dugo odsutni iz firme i ako njihovi menadzeri primete da poslovi sasvim lepo idu i bez njih, lako mogu da zakljuce da im ovi nisu potrebni i onda - zna se. Isto vazi i za bolovanje, pa jos gore, jer ako nemas regulisano kvalitetno zdravstveno zavrsis jos pride s ogromnim racunima za lecenje. Da ne govorimo o tome da mnogi rade po 2-3 posla u isto vreme. Uzas! Moj stric zivi tamo, bas tako, ima 70 godina i jos uvek ide redovno na posao, kaze mora tako da bi pomogao deci i unucima. Pitam ja njega da li ce tako i kada bude imao 90, on samo vice: moram, moram ... Ma ne bih se menjao s njim ni za kakve pare ovog sveta, to nije zivot to je robija!

Bečlija

pre 1 godinu

Šta ako neko živi par mjeseci duže ili godinu dvije? Za kvalitet života važane su mnoge druge stvari npr. odnosi u porodici, dobar i stabilan posao, fina plata, ne previše stresa, zdrava okolina, ćist vazduh, zabava, fina hrana, dobar sistem, osecaj bezbednosti, uređena država. Tako u istoj drzavi životi pojedinaca mogu da budu značajno razlićiti.

мишо

pre 1 godinu

Србија је најбогатија земља на свету ,нигде се више не краде а погледај колико је још остало .

Robi

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana, jer znaju da ako su dugo odsutni iz firme i ako njihovi menadzeri primete da poslovi sasvim lepo idu i bez njih, lako mogu da zakljuce da im ovi nisu potrebni i onda - zna se. Isto vazi i za bolovanje, pa jos gore, jer ako nemas regulisano kvalitetno zdravstveno zavrsis jos pride s ogromnim racunima za lecenje. Da ne govorimo o tome da mnogi rade po 2-3 posla u isto vreme. Uzas! Moj stric zivi tamo, bas tako, ima 70 godina i jos uvek ide redovno na posao, kaze mora tako da bi pomogao deci i unucima. Pitam ja njega da li ce tako i kada bude imao 90, on samo vice: moram, moram ... Ma ne bih se menjao s njim ni za kakve pare ovog sveta, to nije zivot to je robija!

Vozač

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 6. novembar 2022 16:45)

Misliš da se živi bolje u Demokratskoj Republici Kongo jer nikad ne štrajkuju ili u Srbiji u kojoj se retko štrajkuje? Evo ti moj primer. Radim u GSP. Ustajem kad mi kažu, radim koliko mi kažu (sve propise o broju sati i pauzama kršimo na našu štetu i niko se ne buni). Država dozvoljava mi ne štrajkujemo. Radimo 6 dana u nedelji po jednom mesečno imamo 2 dana slobodno. Ne mogu da ti pišem o svim zakonski propisanim maksimumima dnevne vožnje, nedeljne, mesečno... Pauzama. Kakvih pola sata jedem dok vozim a hranu naručim tokom vožnje pa izletim po nju jer su ki pauze od nula do 5 minuta. U ostalom štopuj vreme na zadnjoj stanici pa vidi kolika je pauza. A u toj pauzi treba i u wc neki put u toku rada da odeš. To ti je kao propis sa mora da ima klima a ko se vozi autobusom zna koliko se to poštuje. Ajmo dalje autobus nikada ne bi prošao tehnički pregled ali kad država namigne sve može. I sad me uporedi sa kolegom iz zemalja koje si nabrojao i u kojima se štrajkuje. Šro kaže moj rođak u Sloveniji mi se bunimo kad nam nokte režu jer kad ti prste otkinu tad je kasno.

Dr. Realan

pre 1 godinu

“””A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)
“””

Zato što im se može i zato što ti štrajkovi uspevaju. Štrajkuj ti u Srbiji a ne daj bože u Rusiji…

Ivan

pre 1 godinu

Ovi što pričaju da se u Srbiji mnogo radi, jeste ali samo u statistici. U praksi smo najveći neradnici. Pa u državnoj upravi i javnim preduzećima bukvalno niko ništa ne radi ili radi veoma malo, samo čekaju da im iskuca sat, a zaposleno je troduplo više radnika nego što je potrebno. Inače i ovi što rade posao kod privatnika samo gledaju da nađu neki posao gde se sedi i gde nemaju nikakvu odgovornost. U Srbiji fali ogroman broj radnika, majstora na građevini svih profila i zarade su veoma dobre za naše standarde, ali to neće niko da radi. Svi bi neku ladovinu od posla i onda kuka kako radi za 300€. O preduzetničkim duhu da ne govorim, nula čista. Kakav smo narod, dobro mi živimo.

Slepac

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)

Ljudi uvek hoce bolje, zato sto uvek moze bolje. Sto je jos vaznije, u tim drzavama koje si naveo se sme strajkovati. U Francuskoj je to skoro deo identiteta.
Mislis da su u Severnoj Koreji svi sretni i vlada blagostanje zato sto nema strajkova?

Bečlija

pre 1 godinu

Šta ako neko živi par mjeseci duže ili godinu dvije? Za kvalitet života važane su mnoge druge stvari npr. odnosi u porodici, dobar i stabilan posao, fina plata, ne previše stresa, zdrava okolina, ćist vazduh, zabava, fina hrana, dobar sistem, osecaj bezbednosti, uređena država. Tako u istoj drzavi životi pojedinaca mogu da budu značajno razlićiti.

srećno prasence

pre 1 godinu

Za dobar život najvažnije:
1. zdravlje
2. godine ne preko 60
3. dobra plata
4. mir i bezbednost
5. dobre državne usluge zdravstvo, školstvo, putevi
6. zdrava i kontrolisana hrana i voda
7. po mogućnosti lijep pejzaž tamo gdje živiš i sadržaji za rekreaciju
8. što manje stresa
9. normalna porodica
10. čist vazduh.

Šta ti drugo treba u životu? Kad radiš fin posao i kad je plata redovna a troškovi manji od plate, milina.

Max

pre 1 godinu

Izem ti listu na kojoj u prvih 10 zemalja nema ni jedne mediteranske. Spanjolska,Portugal,Francuska,Italija,Hrvatska,Grcka,Cipar nista? Nije u soldima sve. U svim tim zemljama ljudi zive ko roboti i po pravilima. Osjecaj srece im daju razne tabletice. Standard im je veci ali se to ne vidi previse. I hladno braco. Hrana uzasna i neukusna a preskupa kao i pice. O stanarinama da ne govorim. Neki od vas misle da su ljudi koji zaradjuju mjesecno 4-5 000 CHF ili € u CH,Danskoj ili Luksemburgu bogatasi. Daleko je to od istine. Sve vam to drzava uredno uzme nazad. Pogledajte koliki su porezi na automobile u Danskoj u odnosu na Njemacku. Pogledajte cijene najma stanova u CH ili Luksemburgu. Mislim kvalitetnih stanova ne nekih rupa u kojima zive neki gastozi. Zdravstveno osiguranje,gorivo,osiguranje auta i zivotno,kvalitetnija hrana i cigarete( ko pusi) i na pozitivnoj ste nuli. Nigdje nije lako ali kod kuce je ipak lakse.

prihvatimo realnost

pre 1 godinu

O.k. ima nešto i u dobroj državi ali mnogima ni to ne može da pomogne. Ima mnogo ljudi u Srbiji koji bolje žive nego mnogi u Austriji. Naravno ima i suprotno. Život treba da se prihvata sa svim njegovim dobrim i lošim stranama. Nije dobro da se idealizuje i da se sugeriše pojedincima i porodicama da je njima loše a eto nekima sposobnima je dobro. Jer svima je nekad doboro i nekad loše. Sve to treba da se prihvata realno i bez panike i tuge. Svi ljudi su u mnogo toga jednaki a tek u mali stvarima su različiti. Svima je važno zdravlje, Stiv Džops ode u 56. i ostavi milione. Svi moramo da jedemo, pijemo, dišemo, spavamo. Svi moramo da umremo. Svi moramo da izgubimo drage i važne osobe iz porodice. Svi se nekad razbolimo. Zašto da se dramatizuje okositnih razlika. Treba da uživamo u onom šta imamo a ne da patimozbog onog šta nemamo. Da budemo pozitivni prema svojima i prema svima sa kojima dolzimo u kontakt. Sreća je u nama.

Alan Ford Sierra

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 06. novembar 2022 18:43) ja ne znam s kim si ti imao kontakt u Austriji pa pises ovake nebuloze. U Austriji rijetko ko radi dva posla iz prostog razloga jer se ne isplati i drzava ti sve uzme pa taj drugi posao radis za dzabe. Prosjecna plata koju si naveo je isto glupost. Nije sve u plati nego sta ces s njom i ako dobro zaradjujes. Ja imam odlicnu menadzersku platu, bonuse, auto od firme vise klase i karticu za sipanje goriva u nedogled ako treba. 5 nedelja godisnjeg a sestu cu ubrzo dobiti zbog dugog staza u firmi. Plus svaki mjesec mogu uzeti dan slobodno pa sate odraditi. Znaci sve ukupno preko 8 nedelja godisnjeg. Ali Austrija je cudna zemlja sa ljudima koji zive po principu ne pitaj me nista i ne diraj me. Obozavaju pse a djeca su im sve vise opterecenje a ne ljubav. Dosta njih teski egoisti. Gradovi sterilni do zla boga. Za nas „juznjake“ neshvatljivo. Ali ima rjesenje, puno se putuje kad god se moze. Mislim da ljudi u npr. Spaniji i Italiji iako mozda manje zaradjuju bolje zive jer je mentalitet i klima drugacija. Vise se druze i uzivaju u zivotu.

Ako želite da vidite prava gov.a,dođite u hrvatsku 🤣

pre 1 godinu

Subota 5 novembar 2022 otišao u 11 zavrsio tablu osigurača vratio se u 14 h kuci, istusirao se i napravio deci rostilj!
Srbija je tata i mama!

SrbinMusliman

pre 1 godinu

Zivio i Danskoj. Tacno. Sve ok. Samo se na vrijeme moze zaliti. Ali po statistikama mnogo nesrecan narod. Sam sve vidio. Alkohol i antidepresive konzumiraju najvise u evropi.
Nema duse i prijateljstva. 700.000 samaca, teski egoisti. Vratio se i shvatio kao svako stariji, nema tu srece.

denverac

pre 1 godinu

U Americi ne postoje pravila, tako da sve zavisi.

Radim za veliku tech firmu u SAD, radio sam prethodno u CH i Nemačkoj. zdravstvo kada ste na visoko plaćenom poslu je san snova - bilo kog specijalistu nogu da vidim za najviše nedelju dana. Imam fleksibilan PTO i uzimam 6 nedelja godišnje + minimum 12 slobodnih praznika. Dakle i bolje zdravstvo i daleko veću kompenzaciju i više odmora od Švice.
Većina kolega u ITu imaju slične benefite.

S druge strane, potpuno suprotno važi za mnogo ljudi koji nisu specijalizovani za traženu struku. Amerika je oduvek jedna od najboljih opcija za visoko plaćen i stručan kadar a jedna od gorih (među bogatijim zemljama) za ljude bez specijalizacije

putnik

pre 1 godinu

Ja u Srbiji imam 34 dana plaćenog odmora, doduše radim već trideset godina u istoj firmi. Na dobrom sam položaju, dosta sam napredovao od kad sam počeo da radim i pristojno sam plaćen. Meni je u Srbiji dobro.

ma da

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)
-----------------------------------------------

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".

Mikii

pre 1 godinu

u americi rade ko bivoli sve do kasnih osamdesetih, samo da bi imali za zdravstveno i penziono.....
(samo redmi, 06. novembar 2022 17:55)

Ne, već da bi imali sve ono što ti sa istim takvim radom u Srbiji možeš samo da sanjaš. Ej, još će ispasti da se u Srbiji bolje živi nego u Americi. Cirkus!

Spearman

pre 1 godinu

U Danskoj dobiješ te dane, tačno, ali zato ostatak vremena stvarno radiš efikasno. U Srbiji možda zvanično ne dobiješ toliko dana, ali sve vreme ti je opušteno, pogotovo ako radiš u državnoj firmi ili ustanovi. Puš i kafe pauze, javašluk, nedostatak odgovornosti, itd. Da su to uzimali u obzir onda bismo bili pri vrhu opuštenosti na poslu. Znam da ima i puno njih koji se muče kod ludih privrednika koji ih izrabljuju, ali stvarno ima puno ovih koji bleje ceo dan na poslu.

Igorsulic

pre 1 godinu

Kalav odmor u kini?To ima mozda 10% stanovnistva. Vecina radnika u kini je u "vlasnistvu " firmi gdje svi spavaju u spavaonama, sele po potrebi. Kakav godisnji..

Veliki brat

pre 1 godinu

U Americi...
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

SAD imaju liberalni oblik kapitalizma, ti dobijaš bruto platu pa radi šta hoćeš i kako hoćeš, imaš neko minimalno obavezno zdravstveno i neku varijantu penzionog, sve ostalo je tvoja volja. Možeš da uplaćuješ to minimalno zdravstveno, ali posle nemoj da kukaš ako ti zatreba hirurška intervencija kao što se desilo onom našem studentu nedavno.
Takođe, ako plaćaš skupo zdravstveno, a do kraja života ti ne zatreba, takođe nema kukanja kako si bacio novac, ko ti je branio da uplaćuješ u neki siguran fond, pa ako zatreba za lečenje, novac je tu, ako ne zatreba, onda ostane za stare dane ili deci.

Inače, američki sistem je napravljen da bude dobar preduzetnicima, dakle ko ti je kriv što radiš za drugog pa makar bio i vrhunski inženjer, jer si mogao lepo da budeš keramičar, električar, vodoinstalater ili moler, a možda i automehaničar, pa da se lepo razbijaš od para ako si vredan i dobro radiš, pa još kad zaposliš nekoliko meksikanaca da rade za tebe, lova kaplje na sve strane ;)

mario

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)
Tamo štrajkaju jer za razliku od Kine,Rusije,Sjeverne Koreje i sličnih zemalja smiju štrajkati i ne moraju se bojati da će završiti u zatvoru i štrajkaju jer se bore za još bolje uvjete za razliku od Srbije gdje se šuti i gdje skoro,pa sindikati ne postoje.
I da zašto bježite u te zemlje koje si nabrojio jer misliš da u njima ne valja,a ne bježite u Kinu i Rusiju živjeti i raditi.?

krk

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)
-----------------------------------------------

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".
(ma da, 06. novembar 2022 18:37)

Ne laze stric, uzima sebe za primer i mozda ne zna da ima i skolovanih ljudi koji rade u ozbiljnim firmama gde zaposleni imaju pravo na par nedelja placenog odmora…

Splavar

pre 1 godinu

@Robi
Ne mozes iz primera tvog strica izvlaciti generalne zakljucke o polozaju zaposlenih u celoj Americi. Situacija se znacajno razlikuje od drzave do drzave, ali i po razlicitim industrijama Generalno vecina poslova pada pod 4 kategorije. Zaposleni u velikim korporacijama imaju i zdravstveno i neki broj dana godisnjeg odmora. Slicno vazi i za drzavne sluzbenike jer su svi pokriveni raznim sindikatima. U klasicnom privatnom sektoru je sareno, jace kompanije obicno dopustaju sindikate jer je to uslov za dobijanje poslova s drzavnim firmama, tada redovno postoji zdravstveno, a godisnji odmor zavisno od jednog do drugog kolektivnog ugovora. Najvise ljudi ipak je zaposleno u malim privatnim biznisima, a tu vec nema pravila. Ja svoje placam iznad standarda industrije i pokrivam im 80% zdravstvenog osiguranja iako zakonski nisam na to obavezan, jednostavno ne zelim da ih izgubim, sindikat bi ih rado negde angazovao. Kako bilo, u industriji teske masinerije u mojoj drzavi godisnji odmor nije standard ni pri sindikatu, tako da to ne placam. Svakako mogu da uzmu neplaceno kad kod pozele. Bolovanje takodje nemam, to drzava pokriva kroz naknadu za privremeni invaliditet. Ne vidim problem oko toga, jer u taj fond se sliva deo nasih poreza. Po povratku radnika s takvog bolovanja, primam ih nazad ako ih u slucaju duzeg odsustva nisam morao zameniti. Ne cujem mnogo kukanja od radnika, niti vidim da se iseljavaju negde gde je “bolje” naprotiv. Ako moj bagerista zaradjuje vise od doktora u Njemackoj, a i od mene, ne bih rekao da nije zadovoljan svojim poslom i da mu je potreban dodatni. Druga je stvar sa nkv. radnom snagom koja ne zeli da se usavrsi, njima stvarno trebaju i 3 posla da pokriju racune, bio sam i u njihovoj kozi dok nisam obezbedio sebi prve profesionalne licence

Rokoko

pre 1 godinu

Max... Bravo na komentaru, pravo kako jeste. Zivim u Danskoj i sve je tako kako ste napisali. Visok standard, ali je sve i skupo, a o klimi da ne pricam. Tacno je da nije sve u parama, ali jedino sto me drzi da se ne vratim je, sredjena drzava i neopterecenost glupostima kao kod nas.

Black

pre 1 godinu

@A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)

Pa štrajkuju ali samo na našim vestima. U stvarnom životu je to ipak malo drugačije. Ali bolja nam je ova paralelna realnost koju nam plasiraju kao istinu. Najbolji smo!

Mikii

pre 1 godinu

pa vidiš da je amerika
(dux, 06. novembar 2022 17:12)

Zemlja zbog koje bi pola Srbije dalo zadnjicu samo da može da je se dokopa?! Hajde da budemo malo realni, ljudi, koliko god da ste rusofili.

Borjana

pre 1 godinu

Lista vam je loša. Kao prvo u Luxemburgu, kao i u Švajcarskoj je nemoguće kupiti nekretninu na normalnoj lokaciji. Svi uglavnom žive preko granice u Luxemburgu i užasno puno vremena provode vozeći se na posao. Van samog centra grada Luxemburga, zemlja i gradovi su očajni tužbi i apsolutno se ne razlikuju od bilo kog oronulog grada u centralnoj Srbiji, mene lično su podsećali na najsiromašniji deo Valjeva, Prokuplje i Gornji Milanovac, osim što su nekretnine i po milion evra za bukvalno istu sliku kao u Srbiji. Samo je uži centar grada Luxemburga lep a tamo su nekretnine od milion pa naviše, uglavnom oko tri miliona evra za ništa specijalno. Švajcarska je neuporedivo lepša od Luxemburga, veća naravno, ali je priča takodjer slična, nemoguće je kupiti nekretninu a porezi su astronomski. Može se živeti po raznim selendrama švajcarske istina i voziti po sat i po do posla ali to nije život. Zapravo jeste ako dolaziš iz neke srpske Vuko*ebine pa pa ti je u poređenju s tim okej, ali ako to nije slučaj, onda je zaista veliko "Ne". Austrija, Francuska, Danska...sve ove ostale zemlje su dobre na listi. Nisu samo dani odmora kriterijum za dobar zivot, nekretnine i porezi su i te kako vazni, kao i vreme putovanja do posla. Zato vam lista zaista nije dobra.

Arthammer

pre 1 godinu

Zivio i Danskoj. Tacno. Sve ok. Samo se na vrijeme moze zaliti. Ali po statistikama mnogo nesrecan narod. Sam sve vidio. Alkohol i antidepresive konzumiraju najvise u evropi.
Nema duse i prijateljstva. 700.000 samaca, teski egoisti. Vratio se i shvatio kao svako stariji, nema tu srece.
(SrbinMusliman, 06. novembar 2022 22:07)

Svako životno iskustvo može biti potpuno subjektivna stvar. Ja sam takođe radio u Danskoj ali imam malo drugačije mišljenje o životu u toj zemlji. Leto je predivno i dani su neobično dugi (sunce izlazi oko pola 4, a zalazi oko 22,20h). Ali zato jesen i zima su grozni i bez sunčeve svetlosti. Nedostatak vitamina D je hronična bolest u Danskoj, Norveškoj i ostalim Skandinavskim zemljama pa je to i najveći razlog njihove depresije. Ali da su egoisti to nisam primetio. Naprotiv. Imaju dosta samaca jer im se može, kao u ostalom i u drugim zapadnim zemljama. Samostalni su, ne zavise od roditelja ili bračnog partnera. Ako ne ide razilaze se sporazumno bez drame, svađe i nasilja... Ali najveća vrednost i kod njih i kod njihovih suseda je zapravo sistem. I ako se neko u potpunosti prilagodi sve ostalo je mane više nebitno.

Max

pre 1 godinu

@ xy
Crna Gora je prelijepa zemlja ali da si procitao tekst shvatio bi da se gleda vise kriterija od kojih su neka za CG misaona imenica. Ceste i autoputove necete skoro zavrsiti,iz PG i Tivta letite samo za Ljubljanu,Beograd i Istambul,nemate brodsku liniju sa Italijom, o stanju u zdravstvu mi je dovoljno da procitam u vasim novinama stalno skupljanje para za lijecenje osoba u inozemstvu za neke rutinske zahvate, da su vam place O.K ne bi dolazili kod nas da radite,i najveci problem stanje sigurnosti...Kao sto sam napisao lijepa zemlja i dobri ljudi ali sa razlogom sam vas izostavio.

Tomy Čubura

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 06. novembar 2022 18:43)
druze ne misli se na prosečnu platu baba sera nego na prosečnu u državi

haha

pre 1 godinu

Prosecno radno vreme u Britaniji 36h? Ne znam kako su do toga dosli, ne poznajem nikog ko radi manje od 50h, a cesto ide i do 80h... samo to se ne placa, pa se izgleda ni ne racuna. Mozda je tih 36 dobijeno kao prosek kad se uzmu u obzir oni koji nisu radili za vreme Covida, pa su uneti sa 0h?... a ima i onih koji imaju tzv kontrakt na 0h, sto ne znaci da rade 0h, nego da nemaju pojma kad ce ih cimnuti, a takodje ne smeju da imaju neki drugi rezervni posao. Britanci su sve blize vremima koje nam je docaravao Dikens.

Dividendaš

pre 1 godinu

Za dobar život najvažnije:
1. zdravlje
2. godine ne preko 60
3. dobra plata
4. mir i bezbednost
5. dobre državne usluge zdravstvo, školstvo, putevi
6. zdrava i kontrolisana hrana i voda
7. po mogućnosti lijep pejzaž tamo gdje živiš i sadržaji za rekreaciju
8. što manje stresa
9. normalna porodica
10. čist vazduh.

Šta ti drugo treba u životu? Kad radiš fin posao i kad je plata redovna a troškovi manji od plate, milina.
(srećno prasence, 6. novembar 2022 18:44)

Neoporezovane dividende!

a nisam jedini sa takvim godisnjim

pre 1 godinu

Austrija i Danska 25 dana, ja u Nemackoj 30. Ali moguce da to nije u svakoj profesiji tako i da je i u Nemackoj 25, ali sigurno nije manje. Nemoguce je da razlika izmedju profesija bude bas vise od 7 radnih dana.

krk

pre 1 godinu

Švajc 6 nedelja zvanicno, nezvanicno ide i do 12 (prekovremeni, praznici, bonusi…), ako mi zatreba jos vise uzmem neplaceno, cak mi dobro i dodje zbog poreza…

Milojko

pre 1 godinu

u americi rade ko bivoli sve do kasnih osamdesetih, samo da bi imali za zdravstveno i penziono.....
(samo redmi,

Takvi se umore i kad vide druge kad rade. Od vas radnika nit je bilo nit ce biti.

gramatikus_picajzlus

pre 1 godinu

Ceste i autoputove necete skoro zavrsiti,iz PG i Tivta letite samo za Ljubljanu,Beograd i Istambul,nemate brodsku liniju sa Italijom, o stanju u zdravstvu mi je dovoljno da procitam u vasim novinama stalno skupljanje para za lijecenje osoba u inozemstvu za neke rutinske zahvate, da su vam place O.K ne bi dolazili kod nas da radite,i najveci problem stanje sigurnosti...Kao sto sam napisao lijepa zemlja i dobri ljudi ali sa razlogom sam vas izostavio.
(Max, 6. novembar 2022 20:24)

Nikad nisam vidio duzu recenicu.
Treba cijei godisnji odmor jednog Kineza za ovako nesto srocit.

Pedja

pre 1 godinu

Svedska : prosecna plata oko 2300 evra , stan 1000 , auto 500 , hrana 500 za troclanu porodicu ,ko zivi u kuci struja zimi (prosle zime ) vise od 1000 evra .Valuta je Svedska kruna (preveo u evro) Licno radim u Skaniji ,radna nedelja moze da bude i 54 sata ,zavisi kako firma odluci ,odmor 5 nedelja . Za one koji pisu ako ti se ne svidja vrati se savetujem da dodju i probaju , u stvari je raj ovde ja posadio jedno drvo zove se kruna i na njemu rastu pare ,drvo uspeva u Svedskoj samo ! poz . Pedja

ma ajde

pre 1 godinu

Max... Bravo na komentaru, pravo kako jeste. Zivim u Danskoj i sve je tako kako ste napisali. Visok standard, ali je sve i skupo, a o klimi da ne pricam. Tacno je da nije sve u parama, ali jedino sto me drzi da se ne vratim je, sredjena drzava i neopterecenost glupostima kao kod nas.
(Rokoko, 6. novembar 2022 20:49)
-------------------------------------------

Meni ste vi ovakvi najbolji. Uvek ima gomila stvari koja ne valja, ali se uvek nadje jedan (ma 'ajde) zbog koje tamo, gde vam ne valja i sve smeta, ostajete.

Nik

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 06. novembar 2022 19:54)

Da, najbolje da predjemo u Islam pa da zivimo k'o seici?

Dule

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.

Aus der Stadt der Bewegung

pre 1 godinu

Sta je to u Nemackoj toliko lose da se nije na ovom spisku nasla? Ne znam za druge, ali ja nikada nisam duze od 38,5 sati nedeljno radio, odmor sam od prvog dana imao 29 dana, da bi mi poslodavac posle 5 god. vernosti firmi odmor podigao na 34 dana, sto je ujedno i maksimum u Nemackoj koliko znam. Ne bih Nemacku ni za jednu od drzava sa spiska menjao, mozda samo za Luksemburg, iako mislim da je Luksemburg teeesko depresivno mrtvilo, cak i za penzionerski nacin zivota.

Maksa

pre 1 godinu

Bilo nekada..Sad ce rusi da ih deru za gas. em vise nece dzabe moci da greju fabrike i da tako imaju jeftinu cenu proizvodnje a visoke plate em ce rusi da zive od nerada,tj od tudjeg rada,samo ce da kaplje :)))))) Bogat je onaj ko ima bogatstvo ne ko stvara..

Drogba

pre 1 godinu

Ne znam za ostale zemlje, ali za Švajcarsku mogu sigurno reci da skoro svi rade preko 10h na dan. Dali je to jedan posao ili je jedan mini job posle posla.

dox

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 6. novembar 2022 19:54)

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.

Ovako

pre 1 godinu

Molim vas, odakle ove nebuloze? Neću o državama gde ne boravim, ali evo u mom slučaju u Americi imao sam minimum tri sedmice plaćeno na svakom radnom mestu, trenutno 23 dana. Plus imam pravo ako želim ući u crno jednu sedmicu. Moja supruga ima 25 dana. U mnogim slučajevima, ako se saberu i plaćeni dani za bolovanje, te očinski ili majćinski dani posle porađaja, ulazimo u plaćene mesece. Da, dobro ste pročitali, celi meseci plaćeni. Dakle, nikakve veze što piše u ovom članku s istinom.

Ako ćemo o 10-15 miliona ilegalaca što ovde rade ili o ovima što rade poluvremenski, onda se slažemo. Ali to nikakve veze nema sa prosečnim životom u Americi.

Timocanin

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Ne lazi.
Moj drug iz Vasingtona je bio letos kuci mesec dana na placenom odmoru.
Sta bulaznis?

Alkares

pre 1 godinu

Ne znam ko pravi liste? Luksembourg je na prvom mestu zbog primanja , sigurnosti.Medjutim , to je zemlja gde su ljudi pod stalnim pritiskom , radi se nenormalno.Skoro niko ne radi 40 sati sedmicno. Minimum je 45.Loše je vidjeno ako odete sa posla u 17h.Francuzi, Belgijanci i Nemci su stalna konkurencija te ljudi u Luxu žive pod presijom .Troškovi života su nenormalno visoki..Kao najveći plus je pozicija zemlje i blizina primamljivim destinacijama.Da, i prevoz je besplatan

Lea USA

pre 1 godinu

(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Ja imam 3 nedelje i koristim kad dolazim u Srbiju. Inace kad idem na Karibe ili ovde negde blize onda uzmem samo nedelju dana odjednom. Inace iskoristim sav svoj godisnji odmor

www

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 6. novembar 2022 18:43)

Priroda i sjajni kvalitet vazduha.

Mike

pre 1 godinu

Moj stric zivi tamo, bas tako, ima 70 godina i jos uvek ide redovno na posao, kaze mora tako da bi pomogao deci i unucima. Pitam ja njega da li ce tako i kada bude imao 90, on samo vice: moram, moram ... Ma ne bih se menjao s njim ni za kakve pare ovog sveta, to nije zivot to je robija!
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Takvih kao tvoj stric ima koliko hoces i ne samo nasih ljudi. Zato i imas iskivljenu sliku o zivotu i radu u Americi, verovatno sve sto znas si cuo od njega. Znaci on zeli da pomaze svojoj deci i unucima koji su se verovatno navadili na pomoc i sada je ocekuju. Puno toga zavisi kakav posao imas, za koga radis, kako si obrazovan. Niko ga ne sprecava da ode u penziju sa 65 godina (moze i ranije pod odredjenim uslovima)
Uglavnom jedna prednost Amerike je sto su porezi na zaradu dosta niski kao i PDV u vecini njenih drzava.
Ne treba generalizovati, zivot vam je vecinom onakav kakvog ga vi napravite od onoga sto vam je dato. Nekome je i malo dovoljno, nekome ni milioni ne mogu da donesu zadovoljstvo.

Granadina

pre 1 godinu

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".

@ma da: Zivim u SAD vec 14 godina, imam njihovo drzavljanstvo, ovde sam zavrsila srednju i faks i vec neko vreme radim na tome da se za stalno vratim u Evropu. Goru zemlju od ove ja licno nisam videla, a zivela sam i radila u nekoliko razlicitih zemalja. Ovde radis kao rob za minimalac, imas po dva-tri posla, godisnji odmor je naucna fantastika, vecina zaposlenih ima oko 5 do 7 dana godisnjeg odmora. To sto ste vi naveli kao primer je VEOMA retko! O zdravstvenom sistemu i da ne pricam, on je nepostojeci i ide u prilog iskljucivo bogatijem sloju stanovnistva. Tako da nemojte, molim vas, nasem narodu da prosipate prazne price o ovoj zemlji. Ovo je robovlasnicki sistem. Jedva cekam da odem odavde. Uostalom, ko mi ne veruje, neka dodje i sam se uveri. Pozdrav svima iz Teksasa.

nenad ch

pre 1 godinu

@krk

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.

Neko iz mase

pre 1 godinu

Drzavni posao u Srbiji je keva. Imaš 30 dana godišnjeg, plus državni praznici, plus spajanje dana plus slava.
Efektivno radiš 3-4 sata, uvek može da se izleti na neku kaficu, da nešto završiš, registruješ kola, vodiš decu kod lekara i sl. Plata je redovna, lako dobiješ kredit, a još ako ti ostane neka nekretnina u nasledstvu da je izdaješ onda živiš bez ikakvog stresa. Ima se za letovanja, zimovanja, izlete, nema da te neko cima van radnog vremena ili vikendom.
Naravno, ovo važi za fakultetski obrazovane koji idu do 100.000 platu. Kod srednjoškolaca je drugačije, imaju 40tak hiljada i moraju nešto dodatno da rade (muški). Žene, sa srednjom, se snađu udajom/dečkom, premda i one tu i tamo valjaju neku šminku, parfeme i sl. One promućurnije, kupe diplomu pa im plata značajno skoči.

Mina

pre 1 godinu

Živim u Srbiji ,godišnji odmor 35 radnih dana plus 5 dana zimi ( radim kao vaspitač) ,radno vreme 6 h..znači 30 h nedeljno ! Radim posao koji volim ,okružena svojim prijateljima,rođacima,svojim narodom...platim račune,a ono što ostane ..nisam gladna ! Za sreću mi malo treba,tambura i parče ' leba!

Rokoko

pre 1 godinu

Ma 'ajde..... Eto prijatelju, i sami ste svojim komentarom dali razlog zbog cega se ne vracam nazad u svoju drzavu. Svi smo razliciti i imamo svoje specificne i odredjene poglede na zivot. Ja licno ne zelim da zivim u nesredjenom drustvu, u kojem nikad nisi siguran, niti mozes da planiras svoju buducnost. Hvala Bogu sto mogu da, neopterecen od nacionalizma, mrznje, pakosti, ljubomore, itd. zivim u Danskoj, daleko od ljudi koji su poput Vas

Mila

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 6. novembar 2022 18:43)

Probaj nešto da završiš u Austriji petkom posle 13h, i sa srećom ti bilo. Toliko se jadni naradiše. Plate nisu jake za EU, ali su baš daleko od najniže, na to skoro uvek dolaze 13. i 14.ta plata koje se i manje oporezuju, pa budu veće nego ostale. Na to dodaj i jako jeftin, a odličan prevoz, od države subvencionisano oko 50% stanova u Beču, besplatno i skroz pristojno školstvo i zdravstvo, ekološki osvešćen narod, relativno dobro integrisanu imigraciju (mahom Nemci, naši i Turci), skroz ok "domaći" narod kad naučiš jezik da sa njima progovoriš i koju prostoproširenu, vidiš da imamo i neke simpatične sličnosti, i zaista poprilično relaksiranu radnu kulturu. Stvarno ne znam kako neko može da pljuje Austriju, mogu da razumem da nije za svakoga sve to prioritet, ali je sa razlogom dobro kotirana u svim listama. Priroda je fantastična, Beč ima jako puno toga da ponudi, selendre su selendre kao i svuda, kao i mentalitet palanke kao i bilo gde drugo. Može povoljno i lako da se skokne na produženi vikend bilo gde u Evropi, kome je do drugačijeg flair-a. Meni je kako godine prolaze sve teže da se odlučim da odem negde dalje, a volela bih da isprobam i nešto drugačije.

wiener

pre 1 godinu

ne razumem ljude koji misle da su austrijski gradovi sterilni. mozda mala mesta (koja su sterilna svuda na svetu), ali veci gradovi uglavnom imaju zivahne cetvrti. u becu sam se uvek dobro provodio, nocni zivot je zivahan, ali naravno tamo gde nocnog zivota ima. u stambenim cetvrtima je mirno, kako i treba biti. i preko dana ima mnogo mogucnosti za razlicite aktivnosti. ljudi se druze i deca su im itekako vazna, mada je prirodni prirastaj nizak. uostalom kao i u srbiji.

s druge strane je to mozda stvar mentaliteta. ja sam vise ovdasnji nego srpski. mene su moji roditelji doveli u austriju i ovde sam zavrsio skole, sve do vise tehnicke. druzim se sa austrijancima i posecujemo jedni druge redovno. u srbiji sam bio samo kao turista.

isto ne razumem ljude koji ocekuju da se mediteranske zemlje nalaze na ovoj listi. francuska je isto mediteranska zemlja. a ostale jednostavno po mnogim kriterijumima ne odgovaraju. ljudi misle da je mediteran samo sunce, plaze i more, ali mnogi ljudi ne zive ni blizu plaza i mora, leti zna da bude pretoplo, a plate se ne mogu porediti sa zemljama na ovoj listi. vise od milion portugalaca zive u inostranstvu, upravo u luxemburgu su 10% stanovnistva. redovno putujem kao turista u portugal, imam i poznanike/drugare tamo, ali to je realnost.

Milosav

pre 1 godinu

U Ontariju svako dobija barem dve nedelje (10 radnih dana odmora) na pocetku radnog odnosa. To je propisano zakonom.
Radna nedelja je 8 sati dnevno, 40 sati nedeljno, ali moze da bude manje zavisno od poslodavca. Drzavnih praznika je 11 neradnih dana.
Licno, kod nas je radna nedelja 37.5 sati. Radim u firmi preko 20 godina i imam 25 radnih dana placenodmora plus 6 dana koje mogu da koristim u slucaju mi treba za nesto (personal time off).
Vidim puno komentatora navodi kako u Americi nema odmora ili sta vec sto uopste nije tacno. Osim ako se ne radi na crno ili ko zna za koga i gde. Ako znate engleski jezik slobodno pogledajte na internetu siguran sam da ima puno toga tako da ne morate sta vam prica "stric" ili "tetka".
Pozdrav iz Toronta.

Peci

pre 1 godinu

Samo da pojasnim komentare ovih Amerikanaca koji spominju 3 nedelje odmora da je to u stvari 15 radnih dana, cisto da ne bude zabune. Takodje bih zamolio te komentatore da daju imena firmi koje im daju po mesec dana odmora da proverimo na sajtu doticne kompanije. Mesec dana (ako se pod tim misli 30 radnih dana) nema ni u federalnoj drzavi (https://www.gao.gov/about/careers/benefits). Mozda ima 20 firmi i to velikih i to ako tamo radite skoro ceo radni vek (koliko je u danasnje vreme takvih). Standardno vam je 15 radnih dana, velika firma. Mala firma 10 dana. Poslovi tipa radite u kafani, servisnom sektoru, auto servis itd sve sto dobijete od odmora racunajte kao bozji dar.

Eto!

pre 1 godinu

Belorusija??? Pa to je mogao da napise samo neko ko Belorusiju nikad video nije, niti u njoj bio! Ona vam je kao SSSR iz polovine proslog veka, ali je takva diktatura da se strah ljudi fizicki oseca na ulicama!

crkni stoko

pre 1 godinu

Ne znam za ostale zemlje, ali za Švajcarsku mogu sigurno reci da skoro svi rade preko 10h na dan. Dali je to jedan posao ili je jedan mini job posle posla.
Drogba

ako je tako, onda treba da rade 15h, da, i vikendom.
nema tu duse, to su bedni materijalisti i nista vise.

Franceska

pre 1 godinu

Luxemburg stvarno je prelep ,miran ,uredjen u svakom smislu, luxemburgzani su divni ljudi i skromni i ako su bogati. Cena nekretnina je ok prema njihovom standardu. Ja bar 2-3 puta godisnje odem u Luxemburgu i stvarno je prelep ,.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 6. novembar 2022 19:54)

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.
(dox, 7. novembar 2022 00:17)

Ne nego zato što su to sve neradničke zemlje. Možda su se samo Rumunji malo otrgnuli tog mentaliteta. Ostali 0 bodova.
Amere uče od malih nogu da ih samo rad može spasiti bijede. Slično kao i u protestantskim zemljama. Zato su i međuljudski odnosi hladni jer se sve gleda kroz novac. Čak i u familiji.
Zlatna sredina su Mediteranske katoličke zemlje. Odnosi su puno bliskiji i između prijatelja, a o familiji da ne govorimo, ali postoji i jedan fer odnos prema radu. Svi znaju da moraju dosta raditi da zarade, ali se ne ubijaju od rada.
Italija, Španjolska, Francuska, Portugal, Slovenija, Hrvatska.

Ova lista kao da je uzela u obzir samo broj dana godišnjeg i BDP. Ali nije bitno koliko zarađujete nego koliko vam na kraju mjeseca ostane. Okruženje nije uopće uzeto u obzir kao ni vrijeme. nije isto živjeti u Oslu ili Barceloni, Štokholmu ili Splitu. U Splitu si najdalje 15 minuta od kupanja do kraja 10-tog mjeseca, a u Štokholmu se ne kupaš ni 1.8. jer je prehladno.
Tako da lista je bez veze.

Duki

pre 1 godinu

Eee, kakva je Danska bila pre 30 godina! To je bio..."komunizam". Neverovatno. I pomisli covek, je li dosao iz kapitalisticke, Titine, u komunisticku. Mogu oni to zvati drugim imenom. Svejedno. Ali vise nije isto. Mnogo sta se promenilo. Uskladilo sa EU propisima. Mada je i dalje daleko bolje nego drugde. Narocito briga o starima. Tu im nema ravnih, mislim.

Drvo

pre 1 godinu

Србија је најбогатија земља на свету ,нигде се више не краде а погледај колико је још остало .
(мишо, 6. novembar 2022 17:55)

Krade se svuda.

Mike

pre 1 godinu

(Granadina, 7. novembar 2022 16:15)

Ako si zavrsila fakultet kako kazes, a radis dva ili tri posla za minimalac, ja ne znam sta da ti kazem. Umesto da krivis sistem, mozda pogledaj u ogledalo?

prokleta raja

pre 1 godinu

Belorusija na listi ? ozbiljno iznenadjenje !!!
ovono

iznenadjenje, kako za koga. belorusija je divna zemlja koja svesnom coveku nudi mnogo dobrog zivota a pogotovo slobode. znam, da to mnogi ne vide tako, jer mnogi jos uvek veruju u lazi i obmane obecanog blagostanja - pozdrav!

wiener

pre 1 godinu

(Mila, 8. novembar 2022 16:15)

13. i 14. plata se u austriji ne dobijaju skoro uvek, vec uvek u normalnom radnom odnosu. ponekad, doduse retko kad i 15.

Duki

pre 1 godinu

Prosecno radno vreme u Britaniji 36h? Ne znam kako su do toga dosli, ne poznajem nikog ko radi manje od 50h, a cesto ide i do 80h... samo to se ne placa, pa se izgleda ni ne racuna. Mozda je tih 36 dobijeno kao prosek kad se uzmu u obzir oni koji nisu radili za vreme Covida, pa su uneti sa 0h?... a ima i onih koji imaju tzv kontrakt na 0h, sto ne znaci da rade 0h, nego da nemaju pojma kad ce ih cimnuti, a takodje ne smeju da imaju neki drugi rezervni posao. Britanci su sve blize vremima koje nam je docaravao Dikens.
(haha, 06. novembar 2022 22:54

Gospode mili, koja laz!!!
37.5h radno vreme, za skoro sve ljude koje znam. Barem iz moje okoline.Britanija je jos uvek jako dobra zemlja po mnogo cemu, ali ne shvataju to prosecnjaci...Bas trolujes zesce. Cuj neplacen prekovremeni. Hahaha, kakva laz!

Bokius

pre 1 godinu

Sve daske od zemalja. Belorusija jos najbolja od izlistanih: dobri ljudi, lepi gradovi. A kamo Grcka, Spanija, Kipar, Portugal…

krk

pre 1 godinu

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.
(nenad ch, 07. novembar 2022 08:53)

Ti si kao ovaj sto mu stric u usa ima 2 nedelje tj ako on ima 2 nedelje svi imaju toliko… procitaj jos jednom o cemu se glasalo na tom referendumu, mada verovatno opet neces razumeti. Inicijativa «6 Wochen Ferien für alle» znaci 6 nedelja za sve, ne samo za neke…

mario

pre 1 godinu

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.
(dox, 07. novembar 2022 00:17)
Ma jel da nisu krale od drugih??Rusija nije osvajala?Bugarska nije osvjala?Grčka isto nije?Srbija isto nije?

Nucky Thompson

pre 1 godinu

U SAD ne postoji jedan obrazac za sve. Ja sam recimo imao 3 sedmice placenog odmora i to raste na 5.
Drugo, u SAD ste placeni ili sedmicno ili svake dve sedmice a to znaci 13 mjesecnih plata kad se sve sabere! Dakke ne Bizicni Bonus, ne Performance Bonusi, nego puna mjescna plata tj 13-ta plata. I naravno jos plus godisnji odmor.
Vrlo rijetko se uzme cijeli godisnji, nego se ide na odmor nekoliko puta godisnje. Najcesce ljeti, oko Bozica se uvijek doda nekoliko dana i skoro svi koje znam, zimi zapale barem 7 dana na Floridu, Karibe.
Ne znam da li u Evropi imate 12 godisnjih plata plus placen odmor ili je kao u SAD 13 godisnjih plata plus godisnji odmor?!

hmmm

pre 1 godinu

(Neko iz mase, 7. novembar 2022 13:47)
Jeste tako je dok svi koji nisu na budzetu ne odu jer nece da izdrzavaju parazite a onda ce sistem da krahira

Gas

pre 1 godinu

Moj kolega ide u penziju u januaru. Puni 65 a ima 49 god radnog staza, pa ce da nastavi da radi 60 dana godisnje sto se ne oporezuje da dopuni budzet. Prestonica EU i bede. Inace Belgijanac, a ne neki stranac. Penzija oko 1700€, kaze nema do kraja meseca.

...

pre 1 godinu

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.
(nenad ch, 07. novembar 2022 08:53)

Zar nije 5 nedelja zakonski? Zavisi od firme i ako ima nagrada za starosnu dob. Ja od 45te imam 27 radnih dana.

Robi

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana, jer znaju da ako su dugo odsutni iz firme i ako njihovi menadzeri primete da poslovi sasvim lepo idu i bez njih, lako mogu da zakljuce da im ovi nisu potrebni i onda - zna se. Isto vazi i za bolovanje, pa jos gore, jer ako nemas regulisano kvalitetno zdravstveno zavrsis jos pride s ogromnim racunima za lecenje. Da ne govorimo o tome da mnogi rade po 2-3 posla u isto vreme. Uzas! Moj stric zivi tamo, bas tako, ima 70 godina i jos uvek ide redovno na posao, kaze mora tako da bi pomogao deci i unucima. Pitam ja njega da li ce tako i kada bude imao 90, on samo vice: moram, moram ... Ma ne bih se menjao s njim ni za kakve pare ovog sveta, to nije zivot to je robija!

Maksa

pre 1 godinu

Bilo nekada..Sad ce rusi da ih deru za gas. em vise nece dzabe moci da greju fabrike i da tako imaju jeftinu cenu proizvodnje a visoke plate em ce rusi da zive od nerada,tj od tudjeg rada,samo ce da kaplje :)))))) Bogat je onaj ko ima bogatstvo ne ko stvara..

Ako želite da vidite prava gov.a,dođite u hrvatsku 🤣

pre 1 godinu

Subota 5 novembar 2022 otišao u 11 zavrsio tablu osigurača vratio se u 14 h kuci, istusirao se i napravio deci rostilj!
Srbija je tata i mama!

Ivan

pre 1 godinu

Ovi što pričaju da se u Srbiji mnogo radi, jeste ali samo u statistici. U praksi smo najveći neradnici. Pa u državnoj upravi i javnim preduzećima bukvalno niko ništa ne radi ili radi veoma malo, samo čekaju da im iskuca sat, a zaposleno je troduplo više radnika nego što je potrebno. Inače i ovi što rade posao kod privatnika samo gledaju da nađu neki posao gde se sedi i gde nemaju nikakvu odgovornost. U Srbiji fali ogroman broj radnika, majstora na građevini svih profila i zarade su veoma dobre za naše standarde, ali to neće niko da radi. Svi bi neku ladovinu od posla i onda kuka kako radi za 300€. O preduzetničkim duhu da ne govorim, nula čista. Kakav smo narod, dobro mi živimo.

putnik

pre 1 godinu

Ja u Srbiji imam 34 dana plaćenog odmora, doduše radim već trideset godina u istoj firmi. Na dobrom sam položaju, dosta sam napredovao od kad sam počeo da radim i pristojno sam plaćen. Meni je u Srbiji dobro.

Max

pre 1 godinu

Izem ti listu na kojoj u prvih 10 zemalja nema ni jedne mediteranske. Spanjolska,Portugal,Francuska,Italija,Hrvatska,Grcka,Cipar nista? Nije u soldima sve. U svim tim zemljama ljudi zive ko roboti i po pravilima. Osjecaj srece im daju razne tabletice. Standard im je veci ali se to ne vidi previse. I hladno braco. Hrana uzasna i neukusna a preskupa kao i pice. O stanarinama da ne govorim. Neki od vas misle da su ljudi koji zaradjuju mjesecno 4-5 000 CHF ili € u CH,Danskoj ili Luksemburgu bogatasi. Daleko je to od istine. Sve vam to drzava uredno uzme nazad. Pogledajte koliki su porezi na automobile u Danskoj u odnosu na Njemacku. Pogledajte cijene najma stanova u CH ili Luksemburgu. Mislim kvalitetnih stanova ne nekih rupa u kojima zive neki gastozi. Zdravstveno osiguranje,gorivo,osiguranje auta i zivotno,kvalitetnija hrana i cigarete( ko pusi) i na pozitivnoj ste nuli. Nigdje nije lako ali kod kuce je ipak lakse.

Dule

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.

Mikii

pre 1 godinu

u americi rade ko bivoli sve do kasnih osamdesetih, samo da bi imali za zdravstveno i penziono.....
(samo redmi, 06. novembar 2022 17:55)

Ne, već da bi imali sve ono što ti sa istim takvim radom u Srbiji možeš samo da sanjaš. Ej, još će ispasti da se u Srbiji bolje živi nego u Americi. Cirkus!

Mikii

pre 1 godinu

pa vidiš da je amerika
(dux, 06. novembar 2022 17:12)

Zemlja zbog koje bi pola Srbije dalo zadnjicu samo da može da je se dokopa?! Hajde da budemo malo realni, ljudi, koliko god da ste rusofili.

SrbinMusliman

pre 1 godinu

Zivio i Danskoj. Tacno. Sve ok. Samo se na vrijeme moze zaliti. Ali po statistikama mnogo nesrecan narod. Sam sve vidio. Alkohol i antidepresive konzumiraju najvise u evropi.
Nema duse i prijateljstva. 700.000 samaca, teski egoisti. Vratio se i shvatio kao svako stariji, nema tu srece.

ma da

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)
-----------------------------------------------

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".

dox

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 6. novembar 2022 19:54)

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.

haha

pre 1 godinu

Prosecno radno vreme u Britaniji 36h? Ne znam kako su do toga dosli, ne poznajem nikog ko radi manje od 50h, a cesto ide i do 80h... samo to se ne placa, pa se izgleda ni ne racuna. Mozda je tih 36 dobijeno kao prosek kad se uzmu u obzir oni koji nisu radili za vreme Covida, pa su uneti sa 0h?... a ima i onih koji imaju tzv kontrakt na 0h, sto ne znaci da rade 0h, nego da nemaju pojma kad ce ih cimnuti, a takodje ne smeju da imaju neki drugi rezervni posao. Britanci su sve blize vremima koje nam je docaravao Dikens.

mario

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)
Tamo štrajkaju jer za razliku od Kine,Rusije,Sjeverne Koreje i sličnih zemalja smiju štrajkati i ne moraju se bojati da će završiti u zatvoru i štrajkaju jer se bore za još bolje uvjete za razliku od Srbije gdje se šuti i gdje skoro,pa sindikati ne postoje.
I da zašto bježite u te zemlje koje si nabrojio jer misliš da u njima ne valja,a ne bježite u Kinu i Rusiju živjeti i raditi.?

Spearman

pre 1 godinu

U Danskoj dobiješ te dane, tačno, ali zato ostatak vremena stvarno radiš efikasno. U Srbiji možda zvanično ne dobiješ toliko dana, ali sve vreme ti je opušteno, pogotovo ako radiš u državnoj firmi ili ustanovi. Puš i kafe pauze, javašluk, nedostatak odgovornosti, itd. Da su to uzimali u obzir onda bismo bili pri vrhu opuštenosti na poslu. Znam da ima i puno njih koji se muče kod ludih privrednika koji ih izrabljuju, ali stvarno ima puno ovih koji bleje ceo dan na poslu.

Dr. Realan

pre 1 godinu

“””A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)
“””

Zato što im se može i zato što ti štrajkovi uspevaju. Štrajkuj ti u Srbiji a ne daj bože u Rusiji…

ma ajde

pre 1 godinu

Max... Bravo na komentaru, pravo kako jeste. Zivim u Danskoj i sve je tako kako ste napisali. Visok standard, ali je sve i skupo, a o klimi da ne pricam. Tacno je da nije sve u parama, ali jedino sto me drzi da se ne vratim je, sredjena drzava i neopterecenost glupostima kao kod nas.
(Rokoko, 6. novembar 2022 20:49)
-------------------------------------------

Meni ste vi ovakvi najbolji. Uvek ima gomila stvari koja ne valja, ali se uvek nadje jedan (ma 'ajde) zbog koje tamo, gde vam ne valja i sve smeta, ostajete.

Alan Ford Sierra

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 06. novembar 2022 18:43) ja ne znam s kim si ti imao kontakt u Austriji pa pises ovake nebuloze. U Austriji rijetko ko radi dva posla iz prostog razloga jer se ne isplati i drzava ti sve uzme pa taj drugi posao radis za dzabe. Prosjecna plata koju si naveo je isto glupost. Nije sve u plati nego sta ces s njom i ako dobro zaradjujes. Ja imam odlicnu menadzersku platu, bonuse, auto od firme vise klase i karticu za sipanje goriva u nedogled ako treba. 5 nedelja godisnjeg a sestu cu ubrzo dobiti zbog dugog staza u firmi. Plus svaki mjesec mogu uzeti dan slobodno pa sate odraditi. Znaci sve ukupno preko 8 nedelja godisnjeg. Ali Austrija je cudna zemlja sa ljudima koji zive po principu ne pitaj me nista i ne diraj me. Obozavaju pse a djeca su im sve vise opterecenje a ne ljubav. Dosta njih teski egoisti. Gradovi sterilni do zla boga. Za nas „juznjake“ neshvatljivo. Ali ima rjesenje, puno se putuje kad god se moze. Mislim da ljudi u npr. Spaniji i Italiji iako mozda manje zaradjuju bolje zive jer je mentalitet i klima drugacija. Vise se druze i uzivaju u zivotu.

Milojko

pre 1 godinu

u americi rade ko bivoli sve do kasnih osamdesetih, samo da bi imali za zdravstveno i penziono.....
(samo redmi,

Takvi se umore i kad vide druge kad rade. Od vas radnika nit je bilo nit ce biti.

Timocanin

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Ne lazi.
Moj drug iz Vasingtona je bio letos kuci mesec dana na placenom odmoru.
Sta bulaznis?

Slepac

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)

Ljudi uvek hoce bolje, zato sto uvek moze bolje. Sto je jos vaznije, u tim drzavama koje si naveo se sme strajkovati. U Francuskoj je to skoro deo identiteta.
Mislis da su u Severnoj Koreji svi sretni i vlada blagostanje zato sto nema strajkova?

krk

pre 1 godinu

Švajc 6 nedelja zvanicno, nezvanicno ide i do 12 (prekovremeni, praznici, bonusi…), ako mi zatreba jos vise uzmem neplaceno, cak mi dobro i dodje zbog poreza…

Veliki brat

pre 1 godinu

U Americi...
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

SAD imaju liberalni oblik kapitalizma, ti dobijaš bruto platu pa radi šta hoćeš i kako hoćeš, imaš neko minimalno obavezno zdravstveno i neku varijantu penzionog, sve ostalo je tvoja volja. Možeš da uplaćuješ to minimalno zdravstveno, ali posle nemoj da kukaš ako ti zatreba hirurška intervencija kao što se desilo onom našem studentu nedavno.
Takođe, ako plaćaš skupo zdravstveno, a do kraja života ti ne zatreba, takođe nema kukanja kako si bacio novac, ko ti je branio da uplaćuješ u neki siguran fond, pa ako zatreba za lečenje, novac je tu, ako ne zatreba, onda ostane za stare dane ili deci.

Inače, američki sistem je napravljen da bude dobar preduzetnicima, dakle ko ti je kriv što radiš za drugog pa makar bio i vrhunski inženjer, jer si mogao lepo da budeš keramičar, električar, vodoinstalater ili moler, a možda i automehaničar, pa da se lepo razbijaš od para ako si vredan i dobro radiš, pa još kad zaposliš nekoliko meksikanaca da rade za tebe, lova kaplje na sve strane ;)

мишо

pre 1 godinu

Србија је најбогатија земља на свету ,нигде се више не краде а погледај колико је још остало .

Black

pre 1 godinu

@A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 06. novembar 2022 16:45)

Pa štrajkuju ali samo na našim vestima. U stvarnom životu je to ipak malo drugačije. Ali bolja nam je ova paralelna realnost koju nam plasiraju kao istinu. Najbolji smo!

Bečlija

pre 1 godinu

Šta ako neko živi par mjeseci duže ili godinu dvije? Za kvalitet života važane su mnoge druge stvari npr. odnosi u porodici, dobar i stabilan posao, fina plata, ne previše stresa, zdrava okolina, ćist vazduh, zabava, fina hrana, dobar sistem, osecaj bezbednosti, uređena država. Tako u istoj drzavi životi pojedinaca mogu da budu značajno razlićiti.

Tomy Čubura

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 06. novembar 2022 18:43)
druze ne misli se na prosečnu platu baba sera nego na prosečnu u državi

Ovako

pre 1 godinu

Molim vas, odakle ove nebuloze? Neću o državama gde ne boravim, ali evo u mom slučaju u Americi imao sam minimum tri sedmice plaćeno na svakom radnom mestu, trenutno 23 dana. Plus imam pravo ako želim ući u crno jednu sedmicu. Moja supruga ima 25 dana. U mnogim slučajevima, ako se saberu i plaćeni dani za bolovanje, te očinski ili majćinski dani posle porađaja, ulazimo u plaćene mesece. Da, dobro ste pročitali, celi meseci plaćeni. Dakle, nikakve veze što piše u ovom članku s istinom.

Ako ćemo o 10-15 miliona ilegalaca što ovde rade ili o ovima što rade poluvremenski, onda se slažemo. Ali to nikakve veze nema sa prosečnim životom u Americi.

Borjana

pre 1 godinu

Lista vam je loša. Kao prvo u Luxemburgu, kao i u Švajcarskoj je nemoguće kupiti nekretninu na normalnoj lokaciji. Svi uglavnom žive preko granice u Luxemburgu i užasno puno vremena provode vozeći se na posao. Van samog centra grada Luxemburga, zemlja i gradovi su očajni tužbi i apsolutno se ne razlikuju od bilo kog oronulog grada u centralnoj Srbiji, mene lično su podsećali na najsiromašniji deo Valjeva, Prokuplje i Gornji Milanovac, osim što su nekretnine i po milion evra za bukvalno istu sliku kao u Srbiji. Samo je uži centar grada Luxemburga lep a tamo su nekretnine od milion pa naviše, uglavnom oko tri miliona evra za ništa specijalno. Švajcarska je neuporedivo lepša od Luxemburga, veća naravno, ali je priča takodjer slična, nemoguće je kupiti nekretninu a porezi su astronomski. Može se živeti po raznim selendrama švajcarske istina i voziti po sat i po do posla ali to nije život. Zapravo jeste ako dolaziš iz neke srpske Vuko*ebine pa pa ti je u poređenju s tim okej, ali ako to nije slučaj, onda je zaista veliko "Ne". Austrija, Francuska, Danska...sve ove ostale zemlje su dobre na listi. Nisu samo dani odmora kriterijum za dobar zivot, nekretnine i porezi su i te kako vazni, kao i vreme putovanja do posla. Zato vam lista zaista nije dobra.

Igorsulic

pre 1 godinu

Kalav odmor u kini?To ima mozda 10% stanovnistva. Vecina radnika u kini je u "vlasnistvu " firmi gdje svi spavaju u spavaonama, sele po potrebi. Kakav godisnji..

Vozač

pre 1 godinu

A zašto onda štrajkuju i prave pobune u Holandiji Francuskoj, Belgiji kad je tako dobro.
Ajde odmorite malo sa glupim pričama.
(Rodeo, 6. novembar 2022 16:45)

Misliš da se živi bolje u Demokratskoj Republici Kongo jer nikad ne štrajkuju ili u Srbiji u kojoj se retko štrajkuje? Evo ti moj primer. Radim u GSP. Ustajem kad mi kažu, radim koliko mi kažu (sve propise o broju sati i pauzama kršimo na našu štetu i niko se ne buni). Država dozvoljava mi ne štrajkujemo. Radimo 6 dana u nedelji po jednom mesečno imamo 2 dana slobodno. Ne mogu da ti pišem o svim zakonski propisanim maksimumima dnevne vožnje, nedeljne, mesečno... Pauzama. Kakvih pola sata jedem dok vozim a hranu naručim tokom vožnje pa izletim po nju jer su ki pauze od nula do 5 minuta. U ostalom štopuj vreme na zadnjoj stanici pa vidi kolika je pauza. A u toj pauzi treba i u wc neki put u toku rada da odeš. To ti je kao propis sa mora da ima klima a ko se vozi autobusom zna koliko se to poštuje. Ajmo dalje autobus nikada ne bi prošao tehnički pregled ali kad država namigne sve može. I sad me uporedi sa kolegom iz zemalja koje si nabrojao i u kojima se štrajkuje. Šro kaže moj rođak u Sloveniji mi se bunimo kad nam nokte režu jer kad ti prste otkinu tad je kasno.

gramatikus_picajzlus

pre 1 godinu

Ceste i autoputove necete skoro zavrsiti,iz PG i Tivta letite samo za Ljubljanu,Beograd i Istambul,nemate brodsku liniju sa Italijom, o stanju u zdravstvu mi je dovoljno da procitam u vasim novinama stalno skupljanje para za lijecenje osoba u inozemstvu za neke rutinske zahvate, da su vam place O.K ne bi dolazili kod nas da radite,i najveci problem stanje sigurnosti...Kao sto sam napisao lijepa zemlja i dobri ljudi ali sa razlogom sam vas izostavio.
(Max, 6. novembar 2022 20:24)

Nikad nisam vidio duzu recenicu.
Treba cijei godisnji odmor jednog Kineza za ovako nesto srocit.

Max

pre 1 godinu

@ xy
Crna Gora je prelijepa zemlja ali da si procitao tekst shvatio bi da se gleda vise kriterija od kojih su neka za CG misaona imenica. Ceste i autoputove necete skoro zavrsiti,iz PG i Tivta letite samo za Ljubljanu,Beograd i Istambul,nemate brodsku liniju sa Italijom, o stanju u zdravstvu mi je dovoljno da procitam u vasim novinama stalno skupljanje para za lijecenje osoba u inozemstvu za neke rutinske zahvate, da su vam place O.K ne bi dolazili kod nas da radite,i najveci problem stanje sigurnosti...Kao sto sam napisao lijepa zemlja i dobri ljudi ali sa razlogom sam vas izostavio.

Rokoko

pre 1 godinu

Max... Bravo na komentaru, pravo kako jeste. Zivim u Danskoj i sve je tako kako ste napisali. Visok standard, ali je sve i skupo, a o klimi da ne pricam. Tacno je da nije sve u parama, ali jedino sto me drzi da se ne vratim je, sredjena drzava i neopterecenost glupostima kao kod nas.

mario

pre 1 godinu

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.
(dox, 07. novembar 2022 00:17)
Ma jel da nisu krale od drugih??Rusija nije osvajala?Bugarska nije osvjala?Grčka isto nije?Srbija isto nije?

Splavar

pre 1 godinu

@Robi
Ne mozes iz primera tvog strica izvlaciti generalne zakljucke o polozaju zaposlenih u celoj Americi. Situacija se znacajno razlikuje od drzave do drzave, ali i po razlicitim industrijama Generalno vecina poslova pada pod 4 kategorije. Zaposleni u velikim korporacijama imaju i zdravstveno i neki broj dana godisnjeg odmora. Slicno vazi i za drzavne sluzbenike jer su svi pokriveni raznim sindikatima. U klasicnom privatnom sektoru je sareno, jace kompanije obicno dopustaju sindikate jer je to uslov za dobijanje poslova s drzavnim firmama, tada redovno postoji zdravstveno, a godisnji odmor zavisno od jednog do drugog kolektivnog ugovora. Najvise ljudi ipak je zaposleno u malim privatnim biznisima, a tu vec nema pravila. Ja svoje placam iznad standarda industrije i pokrivam im 80% zdravstvenog osiguranja iako zakonski nisam na to obavezan, jednostavno ne zelim da ih izgubim, sindikat bi ih rado negde angazovao. Kako bilo, u industriji teske masinerije u mojoj drzavi godisnji odmor nije standard ni pri sindikatu, tako da to ne placam. Svakako mogu da uzmu neplaceno kad kod pozele. Bolovanje takodje nemam, to drzava pokriva kroz naknadu za privremeni invaliditet. Ne vidim problem oko toga, jer u taj fond se sliva deo nasih poreza. Po povratku radnika s takvog bolovanja, primam ih nazad ako ih u slucaju duzeg odsustva nisam morao zameniti. Ne cujem mnogo kukanja od radnika, niti vidim da se iseljavaju negde gde je “bolje” naprotiv. Ako moj bagerista zaradjuje vise od doktora u Njemackoj, a i od mene, ne bih rekao da nije zadovoljan svojim poslom i da mu je potreban dodatni. Druga je stvar sa nkv. radnom snagom koja ne zeli da se usavrsi, njima stvarno trebaju i 3 posla da pokriju racune, bio sam i u njihovoj kozi dok nisam obezbedio sebi prve profesionalne licence

krk

pre 1 godinu

U Americi imas 2 nedelje godisnjeg odmora, ali to skoro niko ne koristi. Ljudi jedva uzmu nedelju dana... Moj stric zivi tamo, bas tako,
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)
-----------------------------------------------

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".
(ma da, 06. novembar 2022 18:37)

Ne laze stric, uzima sebe za primer i mozda ne zna da ima i skolovanih ljudi koji rade u ozbiljnim firmama gde zaposleni imaju pravo na par nedelja placenog odmora…

Nucky Thompson

pre 1 godinu

U SAD ne postoji jedan obrazac za sve. Ja sam recimo imao 3 sedmice placenog odmora i to raste na 5.
Drugo, u SAD ste placeni ili sedmicno ili svake dve sedmice a to znaci 13 mjesecnih plata kad se sve sabere! Dakke ne Bizicni Bonus, ne Performance Bonusi, nego puna mjescna plata tj 13-ta plata. I naravno jos plus godisnji odmor.
Vrlo rijetko se uzme cijeli godisnji, nego se ide na odmor nekoliko puta godisnje. Najcesce ljeti, oko Bozica se uvijek doda nekoliko dana i skoro svi koje znam, zimi zapale barem 7 dana na Floridu, Karibe.
Ne znam da li u Evropi imate 12 godisnjih plata plus placen odmor ili je kao u SAD 13 godisnjih plata plus godisnji odmor?!

Pedja

pre 1 godinu

Svedska : prosecna plata oko 2300 evra , stan 1000 , auto 500 , hrana 500 za troclanu porodicu ,ko zivi u kuci struja zimi (prosle zime ) vise od 1000 evra .Valuta je Svedska kruna (preveo u evro) Licno radim u Skaniji ,radna nedelja moze da bude i 54 sata ,zavisi kako firma odluci ,odmor 5 nedelja . Za one koji pisu ako ti se ne svidja vrati se savetujem da dodju i probaju , u stvari je raj ovde ja posadio jedno drvo zove se kruna i na njemu rastu pare ,drvo uspeva u Svedskoj samo ! poz . Pedja

srećno prasence

pre 1 godinu

Za dobar život najvažnije:
1. zdravlje
2. godine ne preko 60
3. dobra plata
4. mir i bezbednost
5. dobre državne usluge zdravstvo, školstvo, putevi
6. zdrava i kontrolisana hrana i voda
7. po mogućnosti lijep pejzaž tamo gdje živiš i sadržaji za rekreaciju
8. što manje stresa
9. normalna porodica
10. čist vazduh.

Šta ti drugo treba u životu? Kad radiš fin posao i kad je plata redovna a troškovi manji od plate, milina.

Arthammer

pre 1 godinu

Zivio i Danskoj. Tacno. Sve ok. Samo se na vrijeme moze zaliti. Ali po statistikama mnogo nesrecan narod. Sam sve vidio. Alkohol i antidepresive konzumiraju najvise u evropi.
Nema duse i prijateljstva. 700.000 samaca, teski egoisti. Vratio se i shvatio kao svako stariji, nema tu srece.
(SrbinMusliman, 06. novembar 2022 22:07)

Svako životno iskustvo može biti potpuno subjektivna stvar. Ja sam takođe radio u Danskoj ali imam malo drugačije mišljenje o životu u toj zemlji. Leto je predivno i dani su neobično dugi (sunce izlazi oko pola 4, a zalazi oko 22,20h). Ali zato jesen i zima su grozni i bez sunčeve svetlosti. Nedostatak vitamina D je hronična bolest u Danskoj, Norveškoj i ostalim Skandinavskim zemljama pa je to i najveći razlog njihove depresije. Ali da su egoisti to nisam primetio. Naprotiv. Imaju dosta samaca jer im se može, kao u ostalom i u drugim zapadnim zemljama. Samostalni su, ne zavise od roditelja ili bračnog partnera. Ako ne ide razilaze se sporazumno bez drame, svađe i nasilja... Ali najveća vrednost i kod njih i kod njihovih suseda je zapravo sistem. I ako se neko u potpunosti prilagodi sve ostalo je mane više nebitno.

Drogba

pre 1 godinu

Ne znam za ostale zemlje, ali za Švajcarsku mogu sigurno reci da skoro svi rade preko 10h na dan. Dali je to jedan posao ili je jedan mini job posle posla.

Dividendaš

pre 1 godinu

Za dobar život najvažnije:
1. zdravlje
2. godine ne preko 60
3. dobra plata
4. mir i bezbednost
5. dobre državne usluge zdravstvo, školstvo, putevi
6. zdrava i kontrolisana hrana i voda
7. po mogućnosti lijep pejzaž tamo gdje živiš i sadržaji za rekreaciju
8. što manje stresa
9. normalna porodica
10. čist vazduh.

Šta ti drugo treba u životu? Kad radiš fin posao i kad je plata redovna a troškovi manji od plate, milina.
(srećno prasence, 6. novembar 2022 18:44)

Neoporezovane dividende!

Aus der Stadt der Bewegung

pre 1 godinu

Sta je to u Nemackoj toliko lose da se nije na ovom spisku nasla? Ne znam za druge, ali ja nikada nisam duze od 38,5 sati nedeljno radio, odmor sam od prvog dana imao 29 dana, da bi mi poslodavac posle 5 god. vernosti firmi odmor podigao na 34 dana, sto je ujedno i maksimum u Nemackoj koliko znam. Ne bih Nemacku ni za jednu od drzava sa spiska menjao, mozda samo za Luksemburg, iako mislim da je Luksemburg teeesko depresivno mrtvilo, cak i za penzionerski nacin zivota.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 6. novembar 2022 19:54)

Zato što pravoslavne zemlje nisu krale od drugih i uglnjetavale druge nego su ugnjetavane ili žive same od sebe.
(dox, 7. novembar 2022 00:17)

Ne nego zato što su to sve neradničke zemlje. Možda su se samo Rumunji malo otrgnuli tog mentaliteta. Ostali 0 bodova.
Amere uče od malih nogu da ih samo rad može spasiti bijede. Slično kao i u protestantskim zemljama. Zato su i međuljudski odnosi hladni jer se sve gleda kroz novac. Čak i u familiji.
Zlatna sredina su Mediteranske katoličke zemlje. Odnosi su puno bliskiji i između prijatelja, a o familiji da ne govorimo, ali postoji i jedan fer odnos prema radu. Svi znaju da moraju dosta raditi da zarade, ali se ne ubijaju od rada.
Italija, Španjolska, Francuska, Portugal, Slovenija, Hrvatska.

Ova lista kao da je uzela u obzir samo broj dana godišnjeg i BDP. Ali nije bitno koliko zarađujete nego koliko vam na kraju mjeseca ostane. Okruženje nije uopće uzeto u obzir kao ni vrijeme. nije isto živjeti u Oslu ili Barceloni, Štokholmu ili Splitu. U Splitu si najdalje 15 minuta od kupanja do kraja 10-tog mjeseca, a u Štokholmu se ne kupaš ni 1.8. jer je prehladno.
Tako da lista je bez veze.

www

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 6. novembar 2022 18:43)

Priroda i sjajni kvalitet vazduha.

denverac

pre 1 godinu

U Americi ne postoje pravila, tako da sve zavisi.

Radim za veliku tech firmu u SAD, radio sam prethodno u CH i Nemačkoj. zdravstvo kada ste na visoko plaćenom poslu je san snova - bilo kog specijalistu nogu da vidim za najviše nedelju dana. Imam fleksibilan PTO i uzimam 6 nedelja godišnje + minimum 12 slobodnih praznika. Dakle i bolje zdravstvo i daleko veću kompenzaciju i više odmora od Švice.
Većina kolega u ITu imaju slične benefite.

S druge strane, potpuno suprotno važi za mnogo ljudi koji nisu specijalizovani za traženu struku. Amerika je oduvek jedna od najboljih opcija za visoko plaćen i stručan kadar a jedna od gorih (među bogatijim zemljama) za ljude bez specijalizacije

Nik

pre 1 godinu

Bilo kako bilo, ali u pravoslavnim zemljama se ne uživa.
(Saša, 06. novembar 2022 19:54)

Da, najbolje da predjemo u Islam pa da zivimo k'o seici?

Drvo

pre 1 godinu

Србија је најбогатија земља на свету ,нигде се више не краде а погледај колико је још остало .
(мишо, 6. novembar 2022 17:55)

Krade se svuda.

Mina

pre 1 godinu

Živim u Srbiji ,godišnji odmor 35 radnih dana plus 5 dana zimi ( radim kao vaspitač) ,radno vreme 6 h..znači 30 h nedeljno ! Radim posao koji volim ,okružena svojim prijateljima,rođacima,svojim narodom...platim račune,a ono što ostane ..nisam gladna ! Za sreću mi malo treba,tambura i parče ' leba!

Eto!

pre 1 godinu

Belorusija??? Pa to je mogao da napise samo neko ko Belorusiju nikad video nije, niti u njoj bio! Ona vam je kao SSSR iz polovine proslog veka, ali je takva diktatura da se strah ljudi fizicki oseca na ulicama!

Duki

pre 1 godinu

Prosecno radno vreme u Britaniji 36h? Ne znam kako su do toga dosli, ne poznajem nikog ko radi manje od 50h, a cesto ide i do 80h... samo to se ne placa, pa se izgleda ni ne racuna. Mozda je tih 36 dobijeno kao prosek kad se uzmu u obzir oni koji nisu radili za vreme Covida, pa su uneti sa 0h?... a ima i onih koji imaju tzv kontrakt na 0h, sto ne znaci da rade 0h, nego da nemaju pojma kad ce ih cimnuti, a takodje ne smeju da imaju neki drugi rezervni posao. Britanci su sve blize vremima koje nam je docaravao Dikens.
(haha, 06. novembar 2022 22:54

Gospode mili, koja laz!!!
37.5h radno vreme, za skoro sve ljude koje znam. Barem iz moje okoline.Britanija je jos uvek jako dobra zemlja po mnogo cemu, ali ne shvataju to prosecnjaci...Bas trolujes zesce. Cuj neplacen prekovremeni. Hahaha, kakva laz!

prihvatimo realnost

pre 1 godinu

O.k. ima nešto i u dobroj državi ali mnogima ni to ne može da pomogne. Ima mnogo ljudi u Srbiji koji bolje žive nego mnogi u Austriji. Naravno ima i suprotno. Život treba da se prihvata sa svim njegovim dobrim i lošim stranama. Nije dobro da se idealizuje i da se sugeriše pojedincima i porodicama da je njima loše a eto nekima sposobnima je dobro. Jer svima je nekad doboro i nekad loše. Sve to treba da se prihvata realno i bez panike i tuge. Svi ljudi su u mnogo toga jednaki a tek u mali stvarima su različiti. Svima je važno zdravlje, Stiv Džops ode u 56. i ostavi milione. Svi moramo da jedemo, pijemo, dišemo, spavamo. Svi moramo da umremo. Svi moramo da izgubimo drage i važne osobe iz porodice. Svi se nekad razbolimo. Zašto da se dramatizuje okositnih razlika. Treba da uživamo u onom šta imamo a ne da patimozbog onog šta nemamo. Da budemo pozitivni prema svojima i prema svima sa kojima dolzimo u kontakt. Sreća je u nama.

Neko iz mase

pre 1 godinu

Drzavni posao u Srbiji je keva. Imaš 30 dana godišnjeg, plus državni praznici, plus spajanje dana plus slava.
Efektivno radiš 3-4 sata, uvek može da se izleti na neku kaficu, da nešto završiš, registruješ kola, vodiš decu kod lekara i sl. Plata je redovna, lako dobiješ kredit, a još ako ti ostane neka nekretnina u nasledstvu da je izdaješ onda živiš bez ikakvog stresa. Ima se za letovanja, zimovanja, izlete, nema da te neko cima van radnog vremena ili vikendom.
Naravno, ovo važi za fakultetski obrazovane koji idu do 100.000 platu. Kod srednjoškolaca je drugačije, imaju 40tak hiljada i moraju nešto dodatno da rade (muški). Žene, sa srednjom, se snađu udajom/dečkom, premda i one tu i tamo valjaju neku šminku, parfeme i sl. One promućurnije, kupe diplomu pa im plata značajno skoči.

nenad ch

pre 1 godinu

@krk

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.

Bokius

pre 1 godinu

Sve daske od zemalja. Belorusija jos najbolja od izlistanih: dobri ljudi, lepi gradovi. A kamo Grcka, Spanija, Kipar, Portugal…

Franceska

pre 1 godinu

Luxemburg stvarno je prelep ,miran ,uredjen u svakom smislu, luxemburgzani su divni ljudi i skromni i ako su bogati. Cena nekretnina je ok prema njihovom standardu. Ja bar 2-3 puta godisnje odem u Luxemburgu i stvarno je prelep ,.

a nisam jedini sa takvim godisnjim

pre 1 godinu

Austrija i Danska 25 dana, ja u Nemackoj 30. Ali moguce da to nije u svakoj profesiji tako i da je i u Nemackoj 25, ali sigurno nije manje. Nemoguce je da razlika izmedju profesija bude bas vise od 7 radnih dana.

Alkares

pre 1 godinu

Ne znam ko pravi liste? Luksembourg je na prvom mestu zbog primanja , sigurnosti.Medjutim , to je zemlja gde su ljudi pod stalnim pritiskom , radi se nenormalno.Skoro niko ne radi 40 sati sedmicno. Minimum je 45.Loše je vidjeno ako odete sa posla u 17h.Francuzi, Belgijanci i Nemci su stalna konkurencija te ljudi u Luxu žive pod presijom .Troškovi života su nenormalno visoki..Kao najveći plus je pozicija zemlje i blizina primamljivim destinacijama.Da, i prevoz je besplatan

Rokoko

pre 1 godinu

Ma 'ajde..... Eto prijatelju, i sami ste svojim komentarom dali razlog zbog cega se ne vracam nazad u svoju drzavu. Svi smo razliciti i imamo svoje specificne i odredjene poglede na zivot. Ja licno ne zelim da zivim u nesredjenom drustvu, u kojem nikad nisi siguran, niti mozes da planiras svoju buducnost. Hvala Bogu sto mogu da, neopterecen od nacionalizma, mrznje, pakosti, ljubomore, itd. zivim u Danskoj, daleko od ljudi koji su poput Vas

Granadina

pre 1 godinu

Mogu samo da se nasmejem na ovakve nebuloze. Godisnji odmor ne odredjuje drzava, nego firma. Ja imam pet nedelja. Moje kolege sa duzim stazom imaju 6 i 7 nedelja (sto je maksimum u mojoj firmi). Jeste mozda netipicno za danasnju Ameriku, ali nikako nemoguce ili nepostojece.

Nemoj ti verovati sve stricu, malo on "baronise".

@ma da: Zivim u SAD vec 14 godina, imam njihovo drzavljanstvo, ovde sam zavrsila srednju i faks i vec neko vreme radim na tome da se za stalno vratim u Evropu. Goru zemlju od ove ja licno nisam videla, a zivela sam i radila u nekoliko razlicitih zemalja. Ovde radis kao rob za minimalac, imas po dva-tri posla, godisnji odmor je naucna fantastika, vecina zaposlenih ima oko 5 do 7 dana godisnjeg odmora. To sto ste vi naveli kao primer je VEOMA retko! O zdravstvenom sistemu i da ne pricam, on je nepostojeci i ide u prilog iskljucivo bogatijem sloju stanovnistva. Tako da nemojte, molim vas, nasem narodu da prosipate prazne price o ovoj zemlji. Ovo je robovlasnicki sistem. Jedva cekam da odem odavde. Uostalom, ko mi ne veruje, neka dodje i sam se uveri. Pozdrav svima iz Teksasa.

Peci

pre 1 godinu

Samo da pojasnim komentare ovih Amerikanaca koji spominju 3 nedelje odmora da je to u stvari 15 radnih dana, cisto da ne bude zabune. Takodje bih zamolio te komentatore da daju imena firmi koje im daju po mesec dana odmora da proverimo na sajtu doticne kompanije. Mesec dana (ako se pod tim misli 30 radnih dana) nema ni u federalnoj drzavi (https://www.gao.gov/about/careers/benefits). Mozda ima 20 firmi i to velikih i to ako tamo radite skoro ceo radni vek (koliko je u danasnje vreme takvih). Standardno vam je 15 radnih dana, velika firma. Mala firma 10 dana. Poslovi tipa radite u kafani, servisnom sektoru, auto servis itd sve sto dobijete od odmora racunajte kao bozji dar.

Milosav

pre 1 godinu

U Ontariju svako dobija barem dve nedelje (10 radnih dana odmora) na pocetku radnog odnosa. To je propisano zakonom.
Radna nedelja je 8 sati dnevno, 40 sati nedeljno, ali moze da bude manje zavisno od poslodavca. Drzavnih praznika je 11 neradnih dana.
Licno, kod nas je radna nedelja 37.5 sati. Radim u firmi preko 20 godina i imam 25 radnih dana placenodmora plus 6 dana koje mogu da koristim u slucaju mi treba za nesto (personal time off).
Vidim puno komentatora navodi kako u Americi nema odmora ili sta vec sto uopste nije tacno. Osim ako se ne radi na crno ili ko zna za koga i gde. Ako znate engleski jezik slobodno pogledajte na internetu siguran sam da ima puno toga tako da ne morate sta vam prica "stric" ili "tetka".
Pozdrav iz Toronta.

Lea USA

pre 1 godinu

(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Ja imam 3 nedelje i koristim kad dolazim u Srbiju. Inace kad idem na Karibe ili ovde negde blize onda uzmem samo nedelju dana odjednom. Inace iskoristim sav svoj godisnji odmor

prokleta raja

pre 1 godinu

Belorusija na listi ? ozbiljno iznenadjenje !!!
ovono

iznenadjenje, kako za koga. belorusija je divna zemlja koja svesnom coveku nudi mnogo dobrog zivota a pogotovo slobode. znam, da to mnogi ne vide tako, jer mnogi jos uvek veruju u lazi i obmane obecanog blagostanja - pozdrav!

Mike

pre 1 godinu

Moj stric zivi tamo, bas tako, ima 70 godina i jos uvek ide redovno na posao, kaze mora tako da bi pomogao deci i unucima. Pitam ja njega da li ce tako i kada bude imao 90, on samo vice: moram, moram ... Ma ne bih se menjao s njim ni za kakve pare ovog sveta, to nije zivot to je robija!
(Robi, 6. novembar 2022 16:56)

Takvih kao tvoj stric ima koliko hoces i ne samo nasih ljudi. Zato i imas iskivljenu sliku o zivotu i radu u Americi, verovatno sve sto znas si cuo od njega. Znaci on zeli da pomaze svojoj deci i unucima koji su se verovatno navadili na pomoc i sada je ocekuju. Puno toga zavisi kakav posao imas, za koga radis, kako si obrazovan. Niko ga ne sprecava da ode u penziju sa 65 godina (moze i ranije pod odredjenim uslovima)
Uglavnom jedna prednost Amerike je sto su porezi na zaradu dosta niski kao i PDV u vecini njenih drzava.
Ne treba generalizovati, zivot vam je vecinom onakav kakvog ga vi napravite od onoga sto vam je dato. Nekome je i malo dovoljno, nekome ni milioni ne mogu da donesu zadovoljstvo.

Mike

pre 1 godinu

(Granadina, 7. novembar 2022 16:15)

Ako si zavrsila fakultet kako kazes, a radis dva ili tri posla za minimalac, ja ne znam sta da ti kazem. Umesto da krivis sistem, mozda pogledaj u ogledalo?

Mila

pre 1 godinu

Cista glupost, kad Austrijanci imaju skoro najlosije plate od stare EU( mislim bez ovih bivsih blokovskih i komunistickih zemalja) Prodecna plata od nekih 1500 € i uhlavnom svi rade po dva posla ili ostaju prekovremeno i gdje je tu uzitak, odmor i sve ove druge gluposti koje navodite.
(Dule, 6. novembar 2022 18:43)

Probaj nešto da završiš u Austriji petkom posle 13h, i sa srećom ti bilo. Toliko se jadni naradiše. Plate nisu jake za EU, ali su baš daleko od najniže, na to skoro uvek dolaze 13. i 14.ta plata koje se i manje oporezuju, pa budu veće nego ostale. Na to dodaj i jako jeftin, a odličan prevoz, od države subvencionisano oko 50% stanova u Beču, besplatno i skroz pristojno školstvo i zdravstvo, ekološki osvešćen narod, relativno dobro integrisanu imigraciju (mahom Nemci, naši i Turci), skroz ok "domaći" narod kad naučiš jezik da sa njima progovoriš i koju prostoproširenu, vidiš da imamo i neke simpatične sličnosti, i zaista poprilično relaksiranu radnu kulturu. Stvarno ne znam kako neko može da pljuje Austriju, mogu da razumem da nije za svakoga sve to prioritet, ali je sa razlogom dobro kotirana u svim listama. Priroda je fantastična, Beč ima jako puno toga da ponudi, selendre su selendre kao i svuda, kao i mentalitet palanke kao i bilo gde drugo. Može povoljno i lako da se skokne na produženi vikend bilo gde u Evropi, kome je do drugačijeg flair-a. Meni je kako godine prolaze sve teže da se odlučim da odem negde dalje, a volela bih da isprobam i nešto drugačije.

Duki

pre 1 godinu

Eee, kakva je Danska bila pre 30 godina! To je bio..."komunizam". Neverovatno. I pomisli covek, je li dosao iz kapitalisticke, Titine, u komunisticku. Mogu oni to zvati drugim imenom. Svejedno. Ali vise nije isto. Mnogo sta se promenilo. Uskladilo sa EU propisima. Mada je i dalje daleko bolje nego drugde. Narocito briga o starima. Tu im nema ravnih, mislim.

crkni stoko

pre 1 godinu

Ne znam za ostale zemlje, ali za Švajcarsku mogu sigurno reci da skoro svi rade preko 10h na dan. Dali je to jedan posao ili je jedan mini job posle posla.
Drogba

ako je tako, onda treba da rade 15h, da, i vikendom.
nema tu duse, to su bedni materijalisti i nista vise.

krk

pre 1 godinu

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.
(nenad ch, 07. novembar 2022 08:53)

Ti si kao ovaj sto mu stric u usa ima 2 nedelje tj ako on ima 2 nedelje svi imaju toliko… procitaj jos jednom o cemu se glasalo na tom referendumu, mada verovatno opet neces razumeti. Inicijativa «6 Wochen Ferien für alle» znaci 6 nedelja za sve, ne samo za neke…

...

pre 1 godinu

20 radnih dana zakonski. O 6 nedelja zakonski samo sanjati. To su odbili na referendumu. A prekovremeno nemozes racunatu u odmor jer si ga naradio.
(nenad ch, 07. novembar 2022 08:53)

Zar nije 5 nedelja zakonski? Zavisi od firme i ako ima nagrada za starosnu dob. Ja od 45te imam 27 radnih dana.

wiener

pre 1 godinu

ne razumem ljude koji misle da su austrijski gradovi sterilni. mozda mala mesta (koja su sterilna svuda na svetu), ali veci gradovi uglavnom imaju zivahne cetvrti. u becu sam se uvek dobro provodio, nocni zivot je zivahan, ali naravno tamo gde nocnog zivota ima. u stambenim cetvrtima je mirno, kako i treba biti. i preko dana ima mnogo mogucnosti za razlicite aktivnosti. ljudi se druze i deca su im itekako vazna, mada je prirodni prirastaj nizak. uostalom kao i u srbiji.

s druge strane je to mozda stvar mentaliteta. ja sam vise ovdasnji nego srpski. mene su moji roditelji doveli u austriju i ovde sam zavrsio skole, sve do vise tehnicke. druzim se sa austrijancima i posecujemo jedni druge redovno. u srbiji sam bio samo kao turista.

isto ne razumem ljude koji ocekuju da se mediteranske zemlje nalaze na ovoj listi. francuska je isto mediteranska zemlja. a ostale jednostavno po mnogim kriterijumima ne odgovaraju. ljudi misle da je mediteran samo sunce, plaze i more, ali mnogi ljudi ne zive ni blizu plaza i mora, leti zna da bude pretoplo, a plate se ne mogu porediti sa zemljama na ovoj listi. vise od milion portugalaca zive u inostranstvu, upravo u luxemburgu su 10% stanovnistva. redovno putujem kao turista u portugal, imam i poznanike/drugare tamo, ali to je realnost.

wiener

pre 1 godinu

(Mila, 8. novembar 2022 16:15)

13. i 14. plata se u austriji ne dobijaju skoro uvek, vec uvek u normalnom radnom odnosu. ponekad, doduse retko kad i 15.

Gas

pre 1 godinu

Moj kolega ide u penziju u januaru. Puni 65 a ima 49 god radnog staza, pa ce da nastavi da radi 60 dana godisnje sto se ne oporezuje da dopuni budzet. Prestonica EU i bede. Inace Belgijanac, a ne neki stranac. Penzija oko 1700€, kaze nema do kraja meseca.

hmmm

pre 1 godinu

(Neko iz mase, 7. novembar 2022 13:47)
Jeste tako je dok svi koji nisu na budzetu ne odu jer nece da izdrzavaju parazite a onda ce sistem da krahira