Sreda, 06.10.2021.

09:07

Top 20 svetskih destinacija, među njima i komšije

Izvor: B92

Top 20 svetskih destinacija, meðu njima i komšije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 2 godine

@svetozar

Neverovatno je koliko komentatori na ovom portalu pojedine reci ili izraze shvataju doslovno. Izraz "skriveni dragulj" sam upotrebila u prenesenom, a ne doslovnom smislu. Drugim recima, za one turiste koje privlace turisticka odredista kao sto je Srbija, nasa zemlja vec odavno nije "skrivena". Ali ce zato ostati uvek "skrivena" za one kojima su prvi izbor za putovanja uvek i iskljucivo primorske zemlje. Dakle, za zemlju kao sto je Srbija koja ne tezi da postane "mass tour-destination", epitet "hidden gem" ce uvek biti prednost i kompliment, a ne nedostatak.

svetozar

pre 2 godine

@ ketiS
Promocija nečega kao hidden gem je u biti dubiozna, budući se uvek vrši u cilju da to "skriveno" takvo ne ostane. Najbolji primer su Plitvička jezera. S više od milion posetioca godišnje ne može ga se nazvati "skrivenim draguljem" - danas ceo svet zna za taj lokalitet. Inače imamo jedino dovoljno ex-yu (posebno BiH) turista, svih ostalih je više nego nedovoljno.

ketiS

pre 2 godine

@veselin, ekonomista, omniameamecumporto

Slazem se da za zemlje kojima je turizam znacajna privredna grana, u smislu uticaja na BDP, moraju da vode racuna da se sto cesce nalaze na ovakvim listma. Medjutim, izvan tog konteksta ovakve liste nemaju sutinski znacaj. Shodno tome, Srbija koja niti jeste, niti moze da postane masovna tour-destinacija i nema potrebu da se trudi da se tako cesto nadje na ovakvim listama. Najveca car Srbije je u cinjenici da je, da citiramo doslovno najnoviji promidzbeni slogan TOS-a, "drugacija", te da ce kao svojevrsni, evropski turisticki "hidden gem", uvek biti dovoljno posecena od strane onih turista koji traze upravo to nesto, "drugacije". Stavise, usudicu se da kazem da mi je cesto "zao" kada vidim da takve kulturne velesile poput, u slucaju ove liste, Grcke ili Turske, te izuzetno kulturno-istorijski zanimljive Portugalije, "placaju cenu" cinjenici da su puke primorske destinacije, te da se tako cesto nalaze na ovakvim i slicnim listama. Ali, bar moje licno iskustvo govori, da su takve zemlje poput pomenutih, ipak daleko pozantije i prepoznatljivije po bogatstvu sopstvenog kulturnog i istorijskog nasledja, nego po cinjenici da su masovna primorska odredista, i to je naravno s pravom tako.

leptirica

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

Islo bi ovako :Ja ,kao Hrvat koji vrlo dobro poznaje Srbiju ,moram da kazem da je ,po mom misljenju ,Srbija mnogo lepsa od Hrvatske .
(popadic, 07. oktobar 2021 09:01)

Moram reći umjesto mora da kažem, puno umjesto mnogo i ljepša umjesto lepsa.

Panta

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

kako može hrvaska da bidne lepša? evo ja hrvat otvoreno da kažem da nije ! televizori kumulatori frižideri po jezerima rekama plivaju, gde nogom zakoračiš đubre , građani se guraju u autobus, smrdi , ulice po gradovima razvaljene prljave, omladina celi dan po kafićima, fabrike zvrje prazne nema ko da radi . eto to je slika "lepe naše"

veselin

pre 2 godine

@ KetiS
Kao što se Srbija dovija da bude privlačna za strane investitore, tako se i Hrvatska dovija da bude privlačna za strane turiste. Potpuno legitimno!

ekonomista

pre 2 godine

@ ketiS
Komentarisanjem "slučaja" i ti mu daješ - nepotreban - značaj.
Inače, elementarna računica dokazuje da sve i da su Hrvati - kako tvrdiš - "podmazivali", debelo im se isplatilo. Naime, sve se to zove ulaganje u turizam, pri čemu je neko dosetljiv, sposoban i vešt, a neko trapav, nespreman i nevešt.

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, nisi u pravu, ovo je web a ono što nije na webu niti ne postoji. Cijenim tvoje mišljenje ali da ovim se ne slažem. Hrvatska je uvijek na nekim listama i to je cool za naš turizam i uvijek dobro dođe.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Jednostavno, Srbija kao i mnoge druge zemlje ne mogu biti turističke. To je jednostavno tako i tu nema pomoći....ali da možete i morate učiniti puno više što nije sporno. Možete izvući više novca iz te grane . No morate se prvo pozabaviti ekologijom.
Srbija je prirodno lijepa i to vam ne može nitko oduzeti ali vi ju ne zaslužujete jer ju unerađujete. Dobro bi vam tu došla EU da vas natjera da uvedete i provodite neka pravila ponašanja,jer ćete u protivnom od turizma imati više štete nego koristi.
Sve što sam rekao dobronamjerno sam rekao jer stvarno prošao prugom B-B i vidio tu ljepotu, radio sam i u Subotici neko vrijeme i služio vojsku u Senti.
Evo, prijatelj Srbije u duši iako se ne slažem sa vanjskom politikom vaših političara pa me po mojim komentarima mnogi i ne smatraju prijateljem.
PS za mog prijatelja Dragana Milanovića...Segan.. ako ikada ovo pročita...prekomanda Banja Luka.

popadic

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

Islo bi ovako :Ja ,kao Hrvat koji vrlo dobro poznaje Srbiju ,moram da kazem da je ,po mom misljenju ,Srbija mnogo lepsa od Hrvatske .

ketiS

pre 2 godine

Zaista mi je smesno kada se ovakvim listama pridaje veliki znacaj. S jedne strane je sve stvar ukusa, a s druge strane "domoljubno clickanje" uz odgovarajuce sadejstvo Ministarstva i Turisticke Organizacije, i to je u sustini to. Naravno ne treba zaboraviti ni "solidno podmazivanje". U svakom slucaju, biti turisticki privlacan za zemlje poput Hrvatske, nije nimalo jeftino.

Lucky

pre 2 godine

Koga čudi da je Hrvatska na listi taj nema pojma.Hrvatska je kad je u pitanju turizam svemirski brod za mnoge zemlje.Srbija i turizam medjutim ne idu ni u istu rečenicu.

statistika

pre 2 godine

@ dijaspora, Francuski Hrvat
Srpska wikipedija na sajtu Srbi u Americi tvrdi da se 2005. prilikom popisa stanovništva 1,023.993 amerikanaca izjasnilo kao Srbi. S druge strane hrvatska vikipedija iznosi podatak da se te iste godine 401.208 američkih državljana izjasnilo kao Hrvati. Očito postoje svakojake statistike.

Danko

pre 2 godine

Cesto razmisljam, da mi imamo obalu, napravili bi "Zlatibor" od svakog kvadratnog metra iste. Mozda je sa te strane i bolje sto nemamo. Mada, Hrvati su npr dosta obale uspeli da urbanisticki upropaste, ali mi bi nadmasili to 10 puta.

nikola

pre 2 godine

@ rosko
A obalna konfiguracija Španije i Francuske (pravolinijska i bez ostrva) ni do kolena Hrvatskoj! To si namerno zanemario ili...? I što ti znači "loša lista", ako je ista rezultat izbora čitaoca?

Tak vam je to dečeci mali

pre 2 godine

A jooooojjjj , ljutih li susjeda. Ta što ste toliko nesretni? Zar vam na ugodu nije ,što vam je u sudsjedstvu vašem jedna od najljepših zemalja svijeta? Zar vam na ugodu nije , kad u dijaspori , na tlaci svojoj , s ponosom strancu možeš reći : "Ako ne znaš gdje je zemlja Srbija , onda znaj da graniči sa Hrvatskom svetinjom i ljepotom." Ta , zar vas uistinu toliko muči i izjeda "demon posjedovanja"? Ako je tako , onda znajte i na utjehu nek vam bude , da mnogi narodi bijahu zavedeni "demonom" istim ..., i Nijemci i Austrijanci i Mađari i Francuzi i Mleci i Talijani i Turci i vi susjedi Srbi , no sve njih "demon" napusti kad uvidje da travu posjeći može ,a korijenje Hrvatsko nikada. Tako će jednom i od vas otići ,a Bog će vam podariti mir u duši. Uživajte zajedno sa nama u daru Božijem Hrvatima i odrecite se "demona posjedovanja" koji vas proždire , za svagda. Lijepa , prelijepa domovino Hrvata sviju , Bogu hvala..

prekasno

pre 2 godine

Mene su oterali 95e.ja tamo ne idem. Moja sestra i mama odu cistit jedan hotel za vreme sezone i to je sve
(C i n i k, 6. oktobar 2021 10:26)
Ma oterali smo te barem 30 godina prekasno , ali ipak sretni da nam više nećeš doći i na tome ti hvala.

rosko

pre 2 godine

Na listi bez Spanije, Francuske i Japana je Hrvatska i Maldivi. Maldivi zaista imaju prelepe plaže, boju okeana i tropsku klimu, i tu završava opis lepota te države. Za razliku od Španskih i francuskih gradova u hrvatskim ne možeš naći dovoljno raznovrsnu kuhinju u restoranima. Tu su mediteranska i balkanska kuhinja. Ponuda vijetnamske, tajlandske, kineske, japanske i meksičke kuhinje je skoro nepostojeća ili ima po koji kiosk škarta brze hrane. Cene za usluge u hr su previsoke(prenaduvane) u odnosu na druge destinacije. Čistoća mora i plaže su rangu Spanije, arhitektura u gradovima ni do kolena španskim i francuskim. Lista je loša.

dijaspora

pre 2 godine

@koločep- nije. Srpska dijaspora je samo u Čikagu veča od hrvatske. U ostalim krajevima USA je bez mjere manja. Ukupno u USA je HR dijaspora pet puta veča od SRB.

mauro

pre 2 godine

ja sam prije korone na kratko bio u kladovu i kupao se tamo na dunavu, ima i odbojka , poslje smo išli na ćevape , odlični su ! i jeftino je bilo. eto moj glas

Poreč

pre 2 godine

Mene su oterali 95e.ja tamo ne idem. Moja sestra i mama odu cistit jedan hotel za vreme sezone i to je sve
(C i n i k, 6. oktobar 2021 10:26)
Dakle, mrziš nas, ali ne mrziš naše kune...zanimljivo. Barem budi dosljedan, ne daj svojima u Hrvatsku!

Francuski Hrvat_Les Halles

pre 2 godine

Srpska dijaspora u USA broji gotovo dvostruko više pripadnika nego hrvatska. Pa ipak, broj američkih turista u Hrvatskoj je 15-16 puta veći nego u Srbiji i taj je odnos konstantan svih ovih posljednjih godina. Netko je primjetio da i Ameri srpskog porijekla umjesto u Srbiji ljetuju u Dubrovniku i Hvaru, što je svakako zanimljiva teza.
(koločep, 6. oktobar 2021 10:30)

Ovo što ste napisali o Srpskoj dijaspori nije točno. Hrvatska dijaspora u USA broji više pripadnika nego srpska. Lijepo provjerite statistiku.
Napomenuo bih još da je Hrvatska dijaspora brojnija od srpske i u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Americi.
Nemojte širiti dezinformacije. Hvala
Jedan Hrvat iz Francuske.

traveler

pre 2 godine

Ima "mali milion" ovakvih lista i svako se nađe na nekoj od njih, pre ili kasnije. Sem Srbije! Nije se našla ni pre, a kako stoje stvari neće ni kasnije. Priupitajte se zašto?!

Ružmarinka

pre 2 godine

Listu predvode Portugal, Novi Zeland, Japan, Maroko, Šri Lanka, Italija, Island, Grčka i Hrvatska.

Nakon toga slede Turska, Norveška, Maldivi, Kenija, Irska, Izrael, Australija, Švajcarska, Indonezija, Bocvana i Filipini
......

Pa to je top 10, a ne top 20 svjetskih destinacija...

lepa zemlja

pre 2 godine

Zahvaljujuci privremeno otetom srpskom Jadranu su na listi. Ali vratice Srbija to kad-tad i onda cemo mi biti na toj listi na kojoj zudimo da budemo vekovima unazad - turisticka destinacija godine. Naravno da se salim, zelo sam u duhu ovih smesnih nacionalistickih prepucavanja da odgovorim a zapravo smatram da je HRV jako lepa zemlja i da zasluzuje da bude na toj listi.

Labudizator

pre 2 godine

A Sopot,Vrnjačka Banja,Sićevačka klisura,Mećavnik,Smederevska tvrđava,Banja Gornja Trepča,Palićko jezero i ostale svetski poznate destinacije od Horgoša do Preševa kako njih nema na listi.
Lider u regionu kad nam za Novu Godinu nagrne 10 000 bugara da vide okićeni Beograd na h2o

koločep

pre 2 godine

Srpska dijaspora u USA broji gotovo dvostruko više pripadnika nego hrvatska. Pa ipak, broj američkih turista u Hrvatskoj je 15-16 puta veći nego u Srbiji i taj je odnos konstantan svih ovih posljednjih godina. Netko je primjetio da i Ameri srpskog porijekla umjesto u Srbiji ljetuju u Dubrovniku i Hvaru, što je svakako zanimljiva teza.

Labudizator

pre 2 godine

A Sopot,Vrnjačka Banja,Sićevačka klisura,Mećavnik,Smederevska tvrđava,Banja Gornja Trepča,Palićko jezero i ostale svetski poznate destinacije od Horgoša do Preševa kako njih nema na listi.
Lider u regionu kad nam za Novu Godinu nagrne 10 000 bugara da vide okićeni Beograd na h2o

lepa zemlja

pre 2 godine

Zahvaljujuci privremeno otetom srpskom Jadranu su na listi. Ali vratice Srbija to kad-tad i onda cemo mi biti na toj listi na kojoj zudimo da budemo vekovima unazad - turisticka destinacija godine. Naravno da se salim, zelo sam u duhu ovih smesnih nacionalistickih prepucavanja da odgovorim a zapravo smatram da je HRV jako lepa zemlja i da zasluzuje da bude na toj listi.

traveler

pre 2 godine

Ima "mali milion" ovakvih lista i svako se nađe na nekoj od njih, pre ili kasnije. Sem Srbije! Nije se našla ni pre, a kako stoje stvari neće ni kasnije. Priupitajte se zašto?!

koločep

pre 2 godine

Srpska dijaspora u USA broji gotovo dvostruko više pripadnika nego hrvatska. Pa ipak, broj američkih turista u Hrvatskoj je 15-16 puta veći nego u Srbiji i taj je odnos konstantan svih ovih posljednjih godina. Netko je primjetio da i Ameri srpskog porijekla umjesto u Srbiji ljetuju u Dubrovniku i Hvaru, što je svakako zanimljiva teza.

prekasno

pre 2 godine

Mene su oterali 95e.ja tamo ne idem. Moja sestra i mama odu cistit jedan hotel za vreme sezone i to je sve
(C i n i k, 6. oktobar 2021 10:26)
Ma oterali smo te barem 30 godina prekasno , ali ipak sretni da nam više nećeš doći i na tome ti hvala.

Poreč

pre 2 godine

Mene su oterali 95e.ja tamo ne idem. Moja sestra i mama odu cistit jedan hotel za vreme sezone i to je sve
(C i n i k, 6. oktobar 2021 10:26)
Dakle, mrziš nas, ali ne mrziš naše kune...zanimljivo. Barem budi dosljedan, ne daj svojima u Hrvatsku!

Ružmarinka

pre 2 godine

Listu predvode Portugal, Novi Zeland, Japan, Maroko, Šri Lanka, Italija, Island, Grčka i Hrvatska.

Nakon toga slede Turska, Norveška, Maldivi, Kenija, Irska, Izrael, Australija, Švajcarska, Indonezija, Bocvana i Filipini
......

Pa to je top 10, a ne top 20 svjetskih destinacija...

Francuski Hrvat_Les Halles

pre 2 godine

Srpska dijaspora u USA broji gotovo dvostruko više pripadnika nego hrvatska. Pa ipak, broj američkih turista u Hrvatskoj je 15-16 puta veći nego u Srbiji i taj je odnos konstantan svih ovih posljednjih godina. Netko je primjetio da i Ameri srpskog porijekla umjesto u Srbiji ljetuju u Dubrovniku i Hvaru, što je svakako zanimljiva teza.
(koločep, 6. oktobar 2021 10:30)

Ovo što ste napisali o Srpskoj dijaspori nije točno. Hrvatska dijaspora u USA broji više pripadnika nego srpska. Lijepo provjerite statistiku.
Napomenuo bih još da je Hrvatska dijaspora brojnija od srpske i u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Americi.
Nemojte širiti dezinformacije. Hvala
Jedan Hrvat iz Francuske.

dijaspora

pre 2 godine

@koločep- nije. Srpska dijaspora je samo u Čikagu veča od hrvatske. U ostalim krajevima USA je bez mjere manja. Ukupno u USA je HR dijaspora pet puta veča od SRB.

Lucky

pre 2 godine

Koga čudi da je Hrvatska na listi taj nema pojma.Hrvatska je kad je u pitanju turizam svemirski brod za mnoge zemlje.Srbija i turizam medjutim ne idu ni u istu rečenicu.

nikola

pre 2 godine

@ rosko
A obalna konfiguracija Španije i Francuske (pravolinijska i bez ostrva) ni do kolena Hrvatskoj! To si namerno zanemario ili...? I što ti znači "loša lista", ako je ista rezultat izbora čitaoca?

mauro

pre 2 godine

ja sam prije korone na kratko bio u kladovu i kupao se tamo na dunavu, ima i odbojka , poslje smo išli na ćevape , odlični su ! i jeftino je bilo. eto moj glas

Tak vam je to dečeci mali

pre 2 godine

A jooooojjjj , ljutih li susjeda. Ta što ste toliko nesretni? Zar vam na ugodu nije ,što vam je u sudsjedstvu vašem jedna od najljepših zemalja svijeta? Zar vam na ugodu nije , kad u dijaspori , na tlaci svojoj , s ponosom strancu možeš reći : "Ako ne znaš gdje je zemlja Srbija , onda znaj da graniči sa Hrvatskom svetinjom i ljepotom." Ta , zar vas uistinu toliko muči i izjeda "demon posjedovanja"? Ako je tako , onda znajte i na utjehu nek vam bude , da mnogi narodi bijahu zavedeni "demonom" istim ..., i Nijemci i Austrijanci i Mađari i Francuzi i Mleci i Talijani i Turci i vi susjedi Srbi , no sve njih "demon" napusti kad uvidje da travu posjeći može ,a korijenje Hrvatsko nikada. Tako će jednom i od vas otići ,a Bog će vam podariti mir u duši. Uživajte zajedno sa nama u daru Božijem Hrvatima i odrecite se "demona posjedovanja" koji vas proždire , za svagda. Lijepa , prelijepa domovino Hrvata sviju , Bogu hvala..

Danko

pre 2 godine

Cesto razmisljam, da mi imamo obalu, napravili bi "Zlatibor" od svakog kvadratnog metra iste. Mozda je sa te strane i bolje sto nemamo. Mada, Hrvati su npr dosta obale uspeli da urbanisticki upropaste, ali mi bi nadmasili to 10 puta.

rosko

pre 2 godine

Na listi bez Spanije, Francuske i Japana je Hrvatska i Maldivi. Maldivi zaista imaju prelepe plaže, boju okeana i tropsku klimu, i tu završava opis lepota te države. Za razliku od Španskih i francuskih gradova u hrvatskim ne možeš naći dovoljno raznovrsnu kuhinju u restoranima. Tu su mediteranska i balkanska kuhinja. Ponuda vijetnamske, tajlandske, kineske, japanske i meksičke kuhinje je skoro nepostojeća ili ima po koji kiosk škarta brze hrane. Cene za usluge u hr su previsoke(prenaduvane) u odnosu na druge destinacije. Čistoća mora i plaže su rangu Spanije, arhitektura u gradovima ni do kolena španskim i francuskim. Lista je loša.

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, nisi u pravu, ovo je web a ono što nije na webu niti ne postoji. Cijenim tvoje mišljenje ali da ovim se ne slažem. Hrvatska je uvijek na nekim listama i to je cool za naš turizam i uvijek dobro dođe.

statistika

pre 2 godine

@ dijaspora, Francuski Hrvat
Srpska wikipedija na sajtu Srbi u Americi tvrdi da se 2005. prilikom popisa stanovništva 1,023.993 amerikanaca izjasnilo kao Srbi. S druge strane hrvatska vikipedija iznosi podatak da se te iste godine 401.208 američkih državljana izjasnilo kao Hrvati. Očito postoje svakojake statistike.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Jednostavno, Srbija kao i mnoge druge zemlje ne mogu biti turističke. To je jednostavno tako i tu nema pomoći....ali da možete i morate učiniti puno više što nije sporno. Možete izvući više novca iz te grane . No morate se prvo pozabaviti ekologijom.
Srbija je prirodno lijepa i to vam ne može nitko oduzeti ali vi ju ne zaslužujete jer ju unerađujete. Dobro bi vam tu došla EU da vas natjera da uvedete i provodite neka pravila ponašanja,jer ćete u protivnom od turizma imati više štete nego koristi.
Sve što sam rekao dobronamjerno sam rekao jer stvarno prošao prugom B-B i vidio tu ljepotu, radio sam i u Subotici neko vrijeme i služio vojsku u Senti.
Evo, prijatelj Srbije u duši iako se ne slažem sa vanjskom politikom vaših političara pa me po mojim komentarima mnogi i ne smatraju prijateljem.
PS za mog prijatelja Dragana Milanovića...Segan.. ako ikada ovo pročita...prekomanda Banja Luka.

ekonomista

pre 2 godine

@ ketiS
Komentarisanjem "slučaja" i ti mu daješ - nepotreban - značaj.
Inače, elementarna računica dokazuje da sve i da su Hrvati - kako tvrdiš - "podmazivali", debelo im se isplatilo. Naime, sve se to zove ulaganje u turizam, pri čemu je neko dosetljiv, sposoban i vešt, a neko trapav, nespreman i nevešt.

veselin

pre 2 godine

@ KetiS
Kao što se Srbija dovija da bude privlačna za strane investitore, tako se i Hrvatska dovija da bude privlačna za strane turiste. Potpuno legitimno!

leptirica

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

Islo bi ovako :Ja ,kao Hrvat koji vrlo dobro poznaje Srbiju ,moram da kazem da je ,po mom misljenju ,Srbija mnogo lepsa od Hrvatske .
(popadic, 07. oktobar 2021 09:01)

Moram reći umjesto mora da kažem, puno umjesto mnogo i ljepša umjesto lepsa.

popadic

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

Islo bi ovako :Ja ,kao Hrvat koji vrlo dobro poznaje Srbiju ,moram da kazem da je ,po mom misljenju ,Srbija mnogo lepsa od Hrvatske .

Panta

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

kako može hrvaska da bidne lepša? evo ja hrvat otvoreno da kažem da nije ! televizori kumulatori frižideri po jezerima rekama plivaju, gde nogom zakoračiš đubre , građani se guraju u autobus, smrdi , ulice po gradovima razvaljene prljave, omladina celi dan po kafićima, fabrike zvrje prazne nema ko da radi . eto to je slika "lepe naše"

svetozar

pre 2 godine

@ ketiS
Promocija nečega kao hidden gem je u biti dubiozna, budući se uvek vrši u cilju da to "skriveno" takvo ne ostane. Najbolji primer su Plitvička jezera. S više od milion posetioca godišnje ne može ga se nazvati "skrivenim draguljem" - danas ceo svet zna za taj lokalitet. Inače imamo jedino dovoljno ex-yu (posebno BiH) turista, svih ostalih je više nego nedovoljno.

ketiS

pre 2 godine

@svetozar

Neverovatno je koliko komentatori na ovom portalu pojedine reci ili izraze shvataju doslovno. Izraz "skriveni dragulj" sam upotrebila u prenesenom, a ne doslovnom smislu. Drugim recima, za one turiste koje privlace turisticka odredista kao sto je Srbija, nasa zemlja vec odavno nije "skrivena". Ali ce zato ostati uvek "skrivena" za one kojima su prvi izbor za putovanja uvek i iskljucivo primorske zemlje. Dakle, za zemlju kao sto je Srbija koja ne tezi da postane "mass tour-destination", epitet "hidden gem" ce uvek biti prednost i kompliment, a ne nedostatak.

ketiS

pre 2 godine

Zaista mi je smesno kada se ovakvim listama pridaje veliki znacaj. S jedne strane je sve stvar ukusa, a s druge strane "domoljubno clickanje" uz odgovarajuce sadejstvo Ministarstva i Turisticke Organizacije, i to je u sustini to. Naravno ne treba zaboraviti ni "solidno podmazivanje". U svakom slucaju, biti turisticki privlacan za zemlje poput Hrvatske, nije nimalo jeftino.

ketiS

pre 2 godine

@veselin, ekonomista, omniameamecumporto

Slazem se da za zemlje kojima je turizam znacajna privredna grana, u smislu uticaja na BDP, moraju da vode racuna da se sto cesce nalaze na ovakvim listma. Medjutim, izvan tog konteksta ovakve liste nemaju sutinski znacaj. Shodno tome, Srbija koja niti jeste, niti moze da postane masovna tour-destinacija i nema potrebu da se trudi da se tako cesto nadje na ovakvim listama. Najveca car Srbije je u cinjenici da je, da citiramo doslovno najnoviji promidzbeni slogan TOS-a, "drugacija", te da ce kao svojevrsni, evropski turisticki "hidden gem", uvek biti dovoljno posecena od strane onih turista koji traze upravo to nesto, "drugacije". Stavise, usudicu se da kazem da mi je cesto "zao" kada vidim da takve kulturne velesile poput, u slucaju ove liste, Grcke ili Turske, te izuzetno kulturno-istorijski zanimljive Portugalije, "placaju cenu" cinjenici da su puke primorske destinacije, te da se tako cesto nalaze na ovakvim i slicnim listama. Ali, bar moje licno iskustvo govori, da su takve zemlje poput pomenutih, ipak daleko pozantije i prepoznatljivije po bogatstvu sopstvenog kulturnog i istorijskog nasledja, nego po cinjenici da su masovna primorska odredista, i to je naravno s pravom tako.

rosko

pre 2 godine

Na listi bez Spanije, Francuske i Japana je Hrvatska i Maldivi. Maldivi zaista imaju prelepe plaže, boju okeana i tropsku klimu, i tu završava opis lepota te države. Za razliku od Španskih i francuskih gradova u hrvatskim ne možeš naći dovoljno raznovrsnu kuhinju u restoranima. Tu su mediteranska i balkanska kuhinja. Ponuda vijetnamske, tajlandske, kineske, japanske i meksičke kuhinje je skoro nepostojeća ili ima po koji kiosk škarta brze hrane. Cene za usluge u hr su previsoke(prenaduvane) u odnosu na druge destinacije. Čistoća mora i plaže su rangu Spanije, arhitektura u gradovima ni do kolena španskim i francuskim. Lista je loša.

lepa zemlja

pre 2 godine

Zahvaljujuci privremeno otetom srpskom Jadranu su na listi. Ali vratice Srbija to kad-tad i onda cemo mi biti na toj listi na kojoj zudimo da budemo vekovima unazad - turisticka destinacija godine. Naravno da se salim, zelo sam u duhu ovih smesnih nacionalistickih prepucavanja da odgovorim a zapravo smatram da je HRV jako lepa zemlja i da zasluzuje da bude na toj listi.

koločep

pre 2 godine

Srpska dijaspora u USA broji gotovo dvostruko više pripadnika nego hrvatska. Pa ipak, broj američkih turista u Hrvatskoj je 15-16 puta veći nego u Srbiji i taj je odnos konstantan svih ovih posljednjih godina. Netko je primjetio da i Ameri srpskog porijekla umjesto u Srbiji ljetuju u Dubrovniku i Hvaru, što je svakako zanimljiva teza.

prekasno

pre 2 godine

Mene su oterali 95e.ja tamo ne idem. Moja sestra i mama odu cistit jedan hotel za vreme sezone i to je sve
(C i n i k, 6. oktobar 2021 10:26)
Ma oterali smo te barem 30 godina prekasno , ali ipak sretni da nam više nećeš doći i na tome ti hvala.

traveler

pre 2 godine

Ima "mali milion" ovakvih lista i svako se nađe na nekoj od njih, pre ili kasnije. Sem Srbije! Nije se našla ni pre, a kako stoje stvari neće ni kasnije. Priupitajte se zašto?!

Labudizator

pre 2 godine

A Sopot,Vrnjačka Banja,Sićevačka klisura,Mećavnik,Smederevska tvrđava,Banja Gornja Trepča,Palićko jezero i ostale svetski poznate destinacije od Horgoša do Preševa kako njih nema na listi.
Lider u regionu kad nam za Novu Godinu nagrne 10 000 bugara da vide okićeni Beograd na h2o

ketiS

pre 2 godine

Zaista mi je smesno kada se ovakvim listama pridaje veliki znacaj. S jedne strane je sve stvar ukusa, a s druge strane "domoljubno clickanje" uz odgovarajuce sadejstvo Ministarstva i Turisticke Organizacije, i to je u sustini to. Naravno ne treba zaboraviti ni "solidno podmazivanje". U svakom slucaju, biti turisticki privlacan za zemlje poput Hrvatske, nije nimalo jeftino.

Ružmarinka

pre 2 godine

Listu predvode Portugal, Novi Zeland, Japan, Maroko, Šri Lanka, Italija, Island, Grčka i Hrvatska.

Nakon toga slede Turska, Norveška, Maldivi, Kenija, Irska, Izrael, Australija, Švajcarska, Indonezija, Bocvana i Filipini
......

Pa to je top 10, a ne top 20 svjetskih destinacija...

Poreč

pre 2 godine

Mene su oterali 95e.ja tamo ne idem. Moja sestra i mama odu cistit jedan hotel za vreme sezone i to je sve
(C i n i k, 6. oktobar 2021 10:26)
Dakle, mrziš nas, ali ne mrziš naše kune...zanimljivo. Barem budi dosljedan, ne daj svojima u Hrvatsku!

dijaspora

pre 2 godine

@koločep- nije. Srpska dijaspora je samo u Čikagu veča od hrvatske. U ostalim krajevima USA je bez mjere manja. Ukupno u USA je HR dijaspora pet puta veča od SRB.

mauro

pre 2 godine

ja sam prije korone na kratko bio u kladovu i kupao se tamo na dunavu, ima i odbojka , poslje smo išli na ćevape , odlični su ! i jeftino je bilo. eto moj glas

Francuski Hrvat_Les Halles

pre 2 godine

Srpska dijaspora u USA broji gotovo dvostruko više pripadnika nego hrvatska. Pa ipak, broj američkih turista u Hrvatskoj je 15-16 puta veći nego u Srbiji i taj je odnos konstantan svih ovih posljednjih godina. Netko je primjetio da i Ameri srpskog porijekla umjesto u Srbiji ljetuju u Dubrovniku i Hvaru, što je svakako zanimljiva teza.
(koločep, 6. oktobar 2021 10:30)

Ovo što ste napisali o Srpskoj dijaspori nije točno. Hrvatska dijaspora u USA broji više pripadnika nego srpska. Lijepo provjerite statistiku.
Napomenuo bih još da je Hrvatska dijaspora brojnija od srpske i u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Americi.
Nemojte širiti dezinformacije. Hvala
Jedan Hrvat iz Francuske.

statistika

pre 2 godine

@ dijaspora, Francuski Hrvat
Srpska wikipedija na sajtu Srbi u Americi tvrdi da se 2005. prilikom popisa stanovništva 1,023.993 amerikanaca izjasnilo kao Srbi. S druge strane hrvatska vikipedija iznosi podatak da se te iste godine 401.208 američkih državljana izjasnilo kao Hrvati. Očito postoje svakojake statistike.

Tak vam je to dečeci mali

pre 2 godine

A jooooojjjj , ljutih li susjeda. Ta što ste toliko nesretni? Zar vam na ugodu nije ,što vam je u sudsjedstvu vašem jedna od najljepših zemalja svijeta? Zar vam na ugodu nije , kad u dijaspori , na tlaci svojoj , s ponosom strancu možeš reći : "Ako ne znaš gdje je zemlja Srbija , onda znaj da graniči sa Hrvatskom svetinjom i ljepotom." Ta , zar vas uistinu toliko muči i izjeda "demon posjedovanja"? Ako je tako , onda znajte i na utjehu nek vam bude , da mnogi narodi bijahu zavedeni "demonom" istim ..., i Nijemci i Austrijanci i Mađari i Francuzi i Mleci i Talijani i Turci i vi susjedi Srbi , no sve njih "demon" napusti kad uvidje da travu posjeći može ,a korijenje Hrvatsko nikada. Tako će jednom i od vas otići ,a Bog će vam podariti mir u duši. Uživajte zajedno sa nama u daru Božijem Hrvatima i odrecite se "demona posjedovanja" koji vas proždire , za svagda. Lijepa , prelijepa domovino Hrvata sviju , Bogu hvala..

Danko

pre 2 godine

Cesto razmisljam, da mi imamo obalu, napravili bi "Zlatibor" od svakog kvadratnog metra iste. Mozda je sa te strane i bolje sto nemamo. Mada, Hrvati su npr dosta obale uspeli da urbanisticki upropaste, ali mi bi nadmasili to 10 puta.

popadic

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

Islo bi ovako :Ja ,kao Hrvat koji vrlo dobro poznaje Srbiju ,moram da kazem da je ,po mom misljenju ,Srbija mnogo lepsa od Hrvatske .

nikola

pre 2 godine

@ rosko
A obalna konfiguracija Španije i Francuske (pravolinijska i bez ostrva) ni do kolena Hrvatskoj! To si namerno zanemario ili...? I što ti znači "loša lista", ako je ista rezultat izbora čitaoca?

Lucky

pre 2 godine

Koga čudi da je Hrvatska na listi taj nema pojma.Hrvatska je kad je u pitanju turizam svemirski brod za mnoge zemlje.Srbija i turizam medjutim ne idu ni u istu rečenicu.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Jednostavno, Srbija kao i mnoge druge zemlje ne mogu biti turističke. To je jednostavno tako i tu nema pomoći....ali da možete i morate učiniti puno više što nije sporno. Možete izvući više novca iz te grane . No morate se prvo pozabaviti ekologijom.
Srbija je prirodno lijepa i to vam ne može nitko oduzeti ali vi ju ne zaslužujete jer ju unerađujete. Dobro bi vam tu došla EU da vas natjera da uvedete i provodite neka pravila ponašanja,jer ćete u protivnom od turizma imati više štete nego koristi.
Sve što sam rekao dobronamjerno sam rekao jer stvarno prošao prugom B-B i vidio tu ljepotu, radio sam i u Subotici neko vrijeme i služio vojsku u Senti.
Evo, prijatelj Srbije u duši iako se ne slažem sa vanjskom politikom vaših političara pa me po mojim komentarima mnogi i ne smatraju prijateljem.
PS za mog prijatelja Dragana Milanovića...Segan.. ako ikada ovo pročita...prekomanda Banja Luka.

ketiS

pre 2 godine

@veselin, ekonomista, omniameamecumporto

Slazem se da za zemlje kojima je turizam znacajna privredna grana, u smislu uticaja na BDP, moraju da vode racuna da se sto cesce nalaze na ovakvim listma. Medjutim, izvan tog konteksta ovakve liste nemaju sutinski znacaj. Shodno tome, Srbija koja niti jeste, niti moze da postane masovna tour-destinacija i nema potrebu da se trudi da se tako cesto nadje na ovakvim listama. Najveca car Srbije je u cinjenici da je, da citiramo doslovno najnoviji promidzbeni slogan TOS-a, "drugacija", te da ce kao svojevrsni, evropski turisticki "hidden gem", uvek biti dovoljno posecena od strane onih turista koji traze upravo to nesto, "drugacije". Stavise, usudicu se da kazem da mi je cesto "zao" kada vidim da takve kulturne velesile poput, u slucaju ove liste, Grcke ili Turske, te izuzetno kulturno-istorijski zanimljive Portugalije, "placaju cenu" cinjenici da su puke primorske destinacije, te da se tako cesto nalaze na ovakvim i slicnim listama. Ali, bar moje licno iskustvo govori, da su takve zemlje poput pomenutih, ipak daleko pozantije i prepoznatljivije po bogatstvu sopstvenog kulturnog i istorijskog nasledja, nego po cinjenici da su masovna primorska odredista, i to je naravno s pravom tako.

ketiS

pre 2 godine

@svetozar

Neverovatno je koliko komentatori na ovom portalu pojedine reci ili izraze shvataju doslovno. Izraz "skriveni dragulj" sam upotrebila u prenesenom, a ne doslovnom smislu. Drugim recima, za one turiste koje privlace turisticka odredista kao sto je Srbija, nasa zemlja vec odavno nije "skrivena". Ali ce zato ostati uvek "skrivena" za one kojima su prvi izbor za putovanja uvek i iskljucivo primorske zemlje. Dakle, za zemlju kao sto je Srbija koja ne tezi da postane "mass tour-destination", epitet "hidden gem" ce uvek biti prednost i kompliment, a ne nedostatak.

Panta

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

kako može hrvaska da bidne lepša? evo ja hrvat otvoreno da kažem da nije ! televizori kumulatori frižideri po jezerima rekama plivaju, gde nogom zakoračiš đubre , građani se guraju u autobus, smrdi , ulice po gradovima razvaljene prljave, omladina celi dan po kafićima, fabrike zvrje prazne nema ko da radi . eto to je slika "lepe naše"

leptirica

pre 2 godine

Ja kao Hrvat koji poznaje vrlo dobro Srbiju mora da kažem da je po meni Srbija mnogo lepsa od Hrvatske.
(Splico, 06. oktobar 2021 13:50)

Islo bi ovako :Ja ,kao Hrvat koji vrlo dobro poznaje Srbiju ,moram da kazem da je ,po mom misljenju ,Srbija mnogo lepsa od Hrvatske .
(popadic, 07. oktobar 2021 09:01)

Moram reći umjesto mora da kažem, puno umjesto mnogo i ljepša umjesto lepsa.

svetozar

pre 2 godine

@ ketiS
Promocija nečega kao hidden gem je u biti dubiozna, budući se uvek vrši u cilju da to "skriveno" takvo ne ostane. Najbolji primer su Plitvička jezera. S više od milion posetioca godišnje ne može ga se nazvati "skrivenim draguljem" - danas ceo svet zna za taj lokalitet. Inače imamo jedino dovoljno ex-yu (posebno BiH) turista, svih ostalih je više nego nedovoljno.

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, nisi u pravu, ovo je web a ono što nije na webu niti ne postoji. Cijenim tvoje mišljenje ali da ovim se ne slažem. Hrvatska je uvijek na nekim listama i to je cool za naš turizam i uvijek dobro dođe.

ekonomista

pre 2 godine

@ ketiS
Komentarisanjem "slučaja" i ti mu daješ - nepotreban - značaj.
Inače, elementarna računica dokazuje da sve i da su Hrvati - kako tvrdiš - "podmazivali", debelo im se isplatilo. Naime, sve se to zove ulaganje u turizam, pri čemu je neko dosetljiv, sposoban i vešt, a neko trapav, nespreman i nevešt.

veselin

pre 2 godine

@ KetiS
Kao što se Srbija dovija da bude privlačna za strane investitore, tako se i Hrvatska dovija da bude privlačna za strane turiste. Potpuno legitimno!