Petak, 13.08.2021.

14:20

Smatra se najlepšim gradom Albanije: "Grad hiljadu prozora" čuva tragičnu legendu

Izvor: punkufer.hr

Smatra se najlepšim gradom Albanije: "Grad hiljadu prozora" èuva tragiènu legendu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

hm

pre 2 godine

Eto ti ga na. Hrvati ispadose Srbi, Srbi su pak Bugari, a Bugari ?!?! Verovatno Rusi. Na kraju smo svi Rusi. Kako samo uspete u tekst o Albaniji ubaciti i hrvate ? Kompleksi su cudo...

grupni_flex

pre 2 godine

"Umesto vređanja samo navedite čiji su toponim Beli Grad i pokušajte da argumentujete"
(Milan, 15. avgust 2021 15:37)

Uopće ne moram argumentirati, davno je dokazano prije. Beli Grad = Minas Tirith, Gondor.
Nepobitan dokaz da su Srbi stariji od svega i da je cijeli svijet nastao od Srbije !

leila

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Šta misliš koliko zgrada u Zapadnoj Evropi su podigli bauštelci iz Hrvatske? Kapiraš?
(Милош, 15. avgust 2021 10:29)

@(Милош, 15. avgust 2021 10:29)

Dakle, Kotoranin Vita koji se i potpisao iznad jednih od decanskih vrata je GRADIO Visoke Decane, nije ih zidao kao pomenuti baustelci.
Bio je projektant, arhitekta, AUTOR, ne fizicki radnik.

ketiS

pre 2 godine

@Tom "Nego, tko je gradio objektivno najljepse ( danas ) srpske gradove, one po VojvodinI?

Prvo - Lepota je u oko posmatraca, ne postoji nista objektivno lepo.
Drugo - Gradovi u Vojvodini su ugarsko-habsburski.
Trece - Oni su to ostali i danas iako se nalaze u drzavi Srbiji, jer Srbija postuje sopstvenu multikulturalnost, te ne prisvaja nista tudje.
Cetvrto - Srbi na prostoru Vojvodine imaju sosptveno, srpsko-pravoslavno pozno-srednjovekovno, barokno i klasicisticko-romanticarsko kulturno nasledje.
Peto - Nadam se da je odgovor zadovoljavajuci.

xox

pre 2 godine

А град се звао Београд (па и дан данас искварено) јер је неки Дарданац помислио како је то баш забавно?
(Јабучило, 14. avgust 2021 19:23)

jabučilo, mnogo si pametan, sigurno imaš barem jedno 4 razreda škole. ipak nedovoljno da stigneš do 6. razreda, gde bi saznao i da je u osnovi imena naše prestonice bugarski toponim (belograd). beograd je kontinuirana prestonica srbije tek vek i po, mislite o tome.

deniro

pre 2 godine

Da zaključimo ovu nepotrebnu raspravu.......evandelje po Ivanu jasno veli - U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog i Riječ bijaše "BRE" !

ISKRENO

pre 2 godine

NISK1---Ako nisi znao Grad Nis kao prvo i u Vizantinskom i u Otomanskom Imerijom Bio Najveci Albanski Grad posle Durraha--Draca i to sve do 1877 godine do te godine u Nisu je zivelo svega 2% Srba, i 8% Bugara. I ime grada je Albanski Toponim. Najbolji dokaz je da mnoge Porodice sto ste isterali sa silom 1877-78 ima prezime Nisliu,Nislija,Nisori, koje zive u Kosovu,Makedoniju i Tursku , Svi imaju svoje korenu u grad NIS. Za ove Etnicko ciscenje piao Srbski istoricar Manojlo Manojlovic - Nis i Toplica 1877-78 vise od 300 Albanski sela vrseno je Etnicko Ciscnje. Sve to lepo Napiao on i mnogi Srbski Istoricari.

Milan

pre 2 godine

@grupni flex
Tipično je da oni koji nemaju argumenata počinju sa vređanjem. Obrnuto, mi koji imamo argumente ne moramo da se spuštamo na vaš nivo. Umesto vređanja samo navedite čiji su toponim Beli Grad i pokušajte da argumentujete

Bunge

pre 2 godine

@Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)
Srbin katolik, iz Kotora, grada kraljevine Srbije.
(mosa, 15. avgust 2021

I egipatske piramide je gradio srbin arap. Vidi se po tpopnimima i hijeroglifima. Cisti srpski rukopis.
I dalaj lama je srbin budist!
Da ne pricam da je papa franjo srbin katolik iz iz dijela stare srpske zemlje argentine...i tako sve do nastanka svijeta kada je bog rekao - nista se bre ne vidi neka bude dan.

www

pre 2 godine

Ako dobro vidim, odmah su krenuli komentari da je to "stari srpski grad". Ime Beligrad su mu dali Bugari kad su ga osvojili od Vizantije.

na ekranu sve je lepo

pre 2 godine

Fanstasticna kolicina zloumlja na komentarima, bogom dani kvazi istoricari drze cas iz samoispravnosti, gde god i kad god iako ih niko nista nije pitao. Nema veze, tek da nesto kazu. Za rodjendan trazite da vam kupe ogledalo, treba vam.

Bio sam u Beratu pocetkom jula ove godine, divan gradic iznad kog je jos lepsa srednjevekovna tvrdjava, mozda nije "must see" ali je svakako vredno pomena u rubrici PUTOVANJA, za citaoce koje to zanima. Mnogi, nazalost, nisu u mogucnosti da prevrnu svaki kamen na planeti, zato od davnih vremena i postoje putopisi.

Hiljadu prozora su tu gde jesu da bi bogati trgovci videli trgovacke putnike koji dolaze da nude so iz solane u Vlori na putu do Djirokastera, bogatiji trgovci imali su kuce na vecem uzvisenju od manje bogatih, sa vece visine je bolja preglednost. So je u to vreme bila kao zlato, taman je i toliko vredela. Trgovina se odvijala na ulici ispod gradica, a umorni putnici nocili bi sa druge strane reke Drinos, cijim tokom su u nemilim uslovima dugo putovali.

Eto male dopune jednom lepom i nenamtljivom tekstu, koga zanima, a trovace molim da se vrate nazad u svoje pecine i iskljuce internet, verujte, nikom necete nedostajati.

mosa

pre 2 godine

@
TREBA!
Taj lokalitet se prvi put spominje šestom veku pre nove ere i bio je naseljen Ilircima, tačnije Dasaretima. Okupirali su ga antički Grci i pojavljuje se pod imenom Antipatreia (314. godine p.n.e.). 200. godine estare ere ga osvajaju Rimljani koji vrše egzekuciju svih muškaraca u gradu. Sve do 9-og veka nove ere se zove Pulcheriopolis kada za osvaja Prvo Bugarsko Carstvo i daje mu ime Beligrad i pod njim ostaje do 12-og veka i pod Vizantijom. Otomaske snage ga preuzimaju i daju mu ime Berat, a 1337-e godine ga napadaju lokalna albanska plemena koja su sve vreme bila ugnjetavana od svih okupatora koji prošli kroz Berat. Zaboravih da kažem da je grad bio i pod Burgundskim kraljem Sicilije Karlom I Anžujskim (1280-1281)...onda opet Vizantijci, Albanci, Turci, itd.
Te tako da od nas Srba tamo nema ni S u istoriji zapisano. Naši smo, nemoj da se laženo među sobom.
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)
Tvrdnja da su lokalna albanska plemena derivat Dardanaca odnosno Ilira je apsurd.
Osvojeni od Rimljana u drugom veke pne, pa se javljaju u 11 veku. 1300 godina vakuuma u srcu Rimske, Vizantijske,Bugarske i Sroske drzave.
Inace navedeni toponimi su slovenski, ne latinski, ne protobugarski, ne grcki, sto znaci da su ih imenovali Srbi.
Pusa za tebe.

mosa

pre 2 godine

@Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.
(Leo, 14. avgust 2021 18:43)
Pogledaj Uneskovu listu.

Александар

pre 2 godine

Типичан грчки назив града БЕЛИГРАД или још бољи пример Бела Зора, три је тешко рећи стари српски град, када нису то једини српски топоними и хидроними у данашњој Албанији, препорука слободно се опустите, и што рек'о мој деда, почните да размишљате, али стварно !!!

mosa

pre 2 godine

@Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)
Srbin katolik, iz Kotora, grada kraljevine Srbije.

mosa

pre 2 godine

@Сеновић, 14. avgust 2021 20:05)

Прво бугарско царство које су историчари назвали и дунавском Бугарском и разликовали га од Волшке Бугарске, била је прва средњовековна бугарска држава основана 681. године на територији дуж делте Дунава и Црног мора која је постојала до 1018. године када је поново уједињена са Византијским царством.
На врхунцу моћи, границе тог царства биле су од Будимпеште до Црног мора и од реке Дњепар у данашњој Украјини до Јадранског мора. После Првог бугарског царства, Бугари су 1185. основали Друго бугарско царство, које је постојало до 1396.
У почетку се Прво бугарско царство звало само Бугарска, све док га Византијско царство није признало 681. Између 681. и 864. године, ова творевина се звала Бугарски Канат.
И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 21:55)
Postovana Vanja, bojim se da brkate pojmove a i datume.
Kan Asparuh je doveo turkijsko pleme Bugara 671, ne 681, preko Dunava, to je bila plemenska drzava ne carstvo.
Teritorija pod njihovom kontrolom je bila velika, ali znatno manja od one koje ste naveli, a granice fluidne.
Prvo Bugarsko carstvo je stvoreno 924, kada se kan Simeon krunisao za cara,ne 681.

mosa

pre 2 godine

@Dali vi Srbi znate da mi Odgovorite od koga se uzeli Hriscansku Veru na koju se mnogo prozivate i kao veliki Vernici, Svi znamo da u Balkan ste dosli u 7-veku to potvrdio i vas Veliki Naucnik Jovan Cvijic, Onda Kosta Novakovic Istoricar i mnogi drugi Istoricari .
(JEDNO PITANJE, 14. avgust 2021 23:35)
Od Vizantije, sto pitas?
Prvi talas hristijanizacije je usledio odmah u 7 veku i to u priobalnim delu Jadrana, u onim oblastima koje su naseljavali Srbi ( od reke Cetine do reke Bojane ) Paganija ( poslednja primila hriscanstvo ), Zahumlje, Travunija i Duklja. Taj prvi talas je zapljusnuo samo priobalje, u zaledju se i dalje praktikovala paganska religija.
Drugi talas je usledio za vreme cara Vasilija u 9 veku. On je organizovao misiju Konstantina i Metodija u Moravsku knezevinu ( danasnja Slovacka ), njihovi ucenici Kliment i Naum su nastavili sa hristijanizacijom na Balkanu.
Treci talas za vreme najveceg srpskog svetitelja, Svetog Save.
Inace Albanci se prvi put u istorijskim izvorima pominju 1071 godine, ili ti u 11 veku.

ime

pre 2 godine

(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)

Ko su Ilirci?

Ili mislis na Ilire?

To su isti oni koje istorija naziva Tracanima, Getima, Venedima, Vlasima, Tribalima, Mizima… Srbima.

Tu je pocetak u kraj razbijanja tvoje iluzije.

Che

pre 2 godine

Kakva ima veze ko je šta gradio na hrvatskoj i albanskoj obali. Činjenica je da smo mi Srbi zbog našeg seljačkog mentaliteta bežali od mora ko đavo od tamjana. Jer, tamo su vrućine, komarci, neplodna zemlja, sta će nam more imamo banje....I eto nam sad. Jedini narod na Balkanu bez mora! A kao sila smo. P.S. Makedonija Ohrid, nije more ali kao da je.

Милош

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Šta misliš koliko zgrada u Zapadnoj Evropi su podigli bauštelci iz Hrvatske? Kapiraš?

mosa

pre 2 godine

@
Vasa istorija se nalazi u svjetskim arhivima? Posteno me nasmija. Nebitni ste svima, sto prije to shvatite krenuce vas bolje.
(Nikola, 14. avgust 2021 19:48)
Prica lik kome su Ugri osvojili drzavu 1097 i obnovili je 1991.

Tom

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

Gradili su Hrvati dosta toga, realno dosta toga i nisu, svejedno je danas naše (za 100 ili 400 godina, tko ziv tko mrtav).

Nego, tko je gradio objektivno najljepse (danas) srpske gradove, one po Vojvodini?

darkwood

pre 2 godine

Čitam pojedine komentare...i vi se onda čudite što već desetljećima stojite na mjestu u što su "svi protiv vas"? Moja iskrena sućut.
(Zag, 14. avgust 2021 19:44)

zato vi napredujete i idete napred
narocito u minken i irsku
hnjo

chupavi

pre 2 godine

@ Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07

Po toj logici isto se moze napisati i za svaki srpski grad u Srbiji.

Osnovali Rimljani, srusili drugi, pa Vizantijci (koji su opet Rimljani) i na kraju osvojili Turci...

Zaboravlja se ono kljucno, a to je da su osvajaci koje sam gore pomenuo, ziveli u gradovima i utvrdjenjima, dok je narod po brdima, selima i svuda u okolini bio srpski.

To se vidi svuda kroz istoriju pa cak i kroz onu u XX veku kada su Srbiju okupirali u oba svetska rata.

Me,Myself and I

pre 2 godine

Brate Albanače, morao bi mnogo knjiga da pročitaš da bi razumeo da se Sloveni-Srbi nisu doselili na Balkan vec su autohtono stanovništvo.
ako si poreklom sa severa Albanije ili imas familiju tamo, budi siguran da su pradedovi Srbi.
Pozdrav od Skenderbegovog zemljaka iz Šumadije.

Me,Myself and I

pre 2 godine

И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 21:55)

Vanja brkas pojmove (teritorija/narod).
Zasto Bugari kao tatarsko pleme ne prica svojim jezikom nego slovenskim?
Pa zato sto su se kao osvajacka vojska nakon odredjenog vremena asimilovali i utopili u apsolutno većinsko slovensko stanovnistvo, u vecoj meri Srbe.
Usput, raspitaj se gde su pohranjene mosti kralja Milutina, pa kad nadjes odgovor a onda procitaj zbog cega je nas kralj zeleo bas tamo da bude sahranjen, sigurno ne da bi ga postovali i obilazili Bugari.

JEDAN ODGOVOR

pre 2 godine

@JEDNO PITANJE
Ni smo ni otkuda došli, tu smo oduvek, ili bar od naseljavanja prvih zemljoradnika sa bliskog istoka.
A od kada ste vi tu? I ko ste uopšte VI?

Slavoljub Petrović

pre 2 godine

Srbi su na Balkan došli pre ameba i to može da potvrdi naš najveći kvazi istoričar Jovan I. Deretić, na fejsbuku poznat kao János Derety

N1SK1

pre 2 godine

@ccc
Neki Nis !? Wow...
Za pocetak je u nekom Nisu rodjen car Konstantin, pa je u npr.nekom Nisu jedna od najbolje ocuvanih ratnih tvrdjava iz srednjeg veka, pa je u nekom Nisu vodjena neka bitka na Cegru, pa je u nekom Nisu bio ozloglaseni nacisticki logor u drugom svetakom ratu, pa je u nekim Nisu cuvena Cele kula sa glavom Stevana Sindjelica...I ti uporedjujes Skadar-Otomanski grad sa najvecim srpskim gradom uSrbiji(po popisu stanovnistva procentualno vise Srba ima od Beograda i Novog Sada) najmanje nacionalnih manjina.Eh, da i Barbararosa se sastao sa Nemanjom u nekom Nisu za vreme krstaskih pohoda. Ups, u Nisu su najbolje kafane i najbolji burek...
Je l dosta burazerche, ili !?
Brabooo...
E, da i Familija je Niski ;)

dino

pre 2 godine

Jako , ali bas jako me ne zanima ni taj Berat ni Albanija, ni njihovo poreklo ni buducnost , toliko ima interesantnijih zemalja i gradova za videti

NisamMilicajac

pre 2 godine

У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих.
(Боске, 14. avgust 2021 23:13)

evo Teslinog dnevnika koji Beograd skriva. "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim ,jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16.stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak."
Evo šta Tesla kaže jel ima ili nema Hrvata.

ketiS

pre 2 godine

@leptirica, Flying Dutchman, Radovan III

Hrvatska istoriografija se zasniva na stavu da je etnicki identitet istorijska datost koja postoji sama po sebi, te da se katolicizam izjednacava sa "hrvatstvom". Prema tome, sustina je u tome, a ne u povesnim cinjenicama koje nemaju nikakve veze sa takvom ispolitiziranom mantrom.

grupni_flex

pre 2 godine

"У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих."
(Боске, 14. avgust 2021 23:13)

Nitko nikad nije čuo za niti jedan narod na svijetu, sve su to Srbi. Primjerice, Englezi su Srbi protestanti a Kinezi su Srbi budisti. Ne postoji ništa osim Srba i Srbije.

grupni_flex

pre 2 godine

"Ne radi se samo o Beligradu, cela Albanija je puna srpskih toponima."
(Milan, 14. avgust 2021 22:05)

Cijeli svijet je prepun srpskih toponima. Tajina Mahala, Rodićev kolos, Aleksandrov svjetionik, Artemićev hram ... kompletna zemaljska civilizacija (a vjerojatno i dobar dio svemirske) nastao je od Srba i Srbije.

JEDNO PITANJE

pre 2 godine

Dali vi Srbi znate da mi Odgovorite od koga se uzeli Hriscansku Veru na koju se mnogo prozivate i kao veliki Vernici, Svi znamo da u Balkan ste dosli u 7-veku to potvrdio i vas Veliki Naucnik Jovan Cvijic, Onda Kosta Novakovic Istoricar i mnogi drugi Istoricari .

inat

pre 2 godine

Vezano za toponime…bedem/zastitni zid iz 4. veka koji opasuje grad Rim se na latinskom jeziku zove Murus Servii Tullii; a,na italijanskom: Mura Serviane…Jel’ i njega pravio neki franjevac iz Kotora?

Bendzo Kazui

pre 2 godine

Na celom Balkanu zive samo Srbi i njihovi potomci,e sad za Evropu i svet nisam bas siguran mada mislim da su i Turci Srbi samo su promenili veru...NA CEMU STE BRE VI KOMENTATORI???

Боске

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Не, био је Србин католик.

У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих.

Боске

pre 2 godine

Zasto je sa narodom Stefan Nemanja govorio preko prevodioca? Ajmo Srbine, pismeni patrioto, objasni nam!
(ссс, 14. avgust 2021 20:39)

Мислиш са грчким народом? Тешко. Био је заточен у Цариграду, имао је довољно времена да научи грчки.

Иначе, Грци су, уз Србе, једини народ на Балкану. Сви остали су нације, тј. конструкти историјских околности и пројекти моћних. Већина их је настала тек у 20. вијеку, а неки од њих једва да су пунољетни.

Mijak

pre 2 godine

Al ste zapeli s tim Srbi pa Srbi. Nisu svi J Sloveni Srbi. Tamo je bilo nesto Srba ali vecinu juznih Slovena koja je naseljavala danasnju S Makedoniju, Grcku do Peloponeza i Albaniju su bili pripadnici manjih plemena/grupacija: Dragovici (koji su cak imali svoju bogumilaku crkvu), Strumljani, Brsjaci, Mijaci, itd. Bilo ih je na desetine. Neki su upali u etnogenezu Grka, Albanaca, Srba i na kraju i S Makedonaca. Procitajte o tome jednu od knjiga profesora Trajana Stojanovica koji je sve to lepo izucio i objasnio i koji se za zivota deklarisao kao Srbin iz S Makedonije. U prevodu: ne mora da znaci da je Berat srpski grad

REKOS

pre 2 godine

Berat je na Latinskon jeziku Sto na Albanskom znaci Qyteti i Bardh, A na Srbskom ili slavenskom jeziku znaci Beli Grad.
A Gospodzi Petrovic Kapa Dole

Ogorčeni

pre 2 godine

Svačeg se načitah po ovim komentarima, sve sam znalac do znalca. Od srBskih, preko albanskih, hrvatskih, bošnjačkih(muslanakih) nacionalista, a u biti plemena. Neka sa više, neka s manje istorije, neki malo više divlji, drugi raskorenjeni, oni treći u dekadenciji i raspadanju. Suština sreće, tolerancije i međusobnog razumevanja.

Radovan III

pre 2 godine

(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)

odakle ti to o 'lokalnim albanskim plemenima' 1337? Neka maštovita istorija ili prosto izmišljaš? Zna se vrlo dobro ko je držao Berat većinom 14. veka.

Radovan III

pre 2 godine

(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

imaš li neki izvor za narodnost fra Vita ili samo tupavo podrazumevaš da ako je neko na ovim prostorima katolik, onda je Hrvat?

Mishi G.

pre 2 godine

Ne razumem zasto se objavljuju hejterski komentari? Tim ljudima je ozbiljno naruseno mentalno zdravlje. To je privatan problem, nije to neko kvalitetno misljenje da bi bilo dobro za objaviti u javnosti. Preporucujem svima da sto vise putuju nasim Balkanskim poluostrvom i neka sto vise uce i upoznaju pre svega ljude. Radio sam jedno vreme na severu Evrope i od tada sve sto je sa Balkana ocu da zagrlim svim srcem. Putujte deco, tako ce srce da vam naraste.

Radovan III

pre 2 godine

(Leo, 14. avgust 2021 20:09)

blago majci koja te rodi tako mudrog. Šteta što više nema one antibot verifikacije na ovim komentarima, ne bi morali da budemo izloženi tom tvom intelektualnom sloju.

Vanja Petrović

pre 2 godine

(Сеновић, 14. avgust 2021 20:05)

Прво бугарско царство које су историчари назвали и дунавском Бугарском и разликовали га од Волшке Бугарске, била је прва средњовековна бугарска држава основана 681. године на територији дуж делте Дунава и Црног мора која је постојала до 1018. године када је поново уједињена са Византијским царством.
На врхунцу моћи, границе тог царства биле су од Будимпеште до Црног мора и од реке Дњепар у данашњој Украјини до Јадранског мора. После Првог бугарског царства, Бугари су 1185. основали Друго бугарско царство, које је постојало до 1396.
У почетку се Прво бугарско царство звало само Бугарска, све док га Византијско царство није признало 681. Између 681. и 864. године, ова творевина се звала Бугарски Канат.
И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?

Flying Dutchman

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50) # Link komentara

Po čemu je Vito od oca Trifuna iz Kotora Hrvat? Po tome što je bio katolik, franjevac? Ne znate gde bijete od gluposti…
Objavite mi komentar kad već niste prethodni a svakakve neproverene tvrdnje dopuštate.

Гиле

pre 2 godine

Бесмислене полемике водите, јер кад се погледа да је ово све било источно римско царство, па део простора заузели Турци, да има Цанцара, кад су који народи настали у садашњим називима, а не Илири, бежању народа од Турака, прављење Војне Крајне и осталог, само се запетљавамо у зачаран круг. Од тога што је Сплитски Хајдук (први грб) писао на ћирилици, данас нема ништа. Нажалост овде се убијају комшије због вере. Нисам Југоностагичар, јер би постојало да је ваљало, али очигледно чим се кува у свету овде се прави буре барута. И то никако да превазиђемо.

ссс

pre 2 godine

@Opismeni se
Nisi rekao znacenja, nego prevode, ocigledno ne znas razliku.
Dakle, turski toponimi u Srbiji su dokaz da je to sve tursko, kao i srpski u Albaniji.
Jok, nije se radilo nista lose, pitaj nekog ko je isao u skolu sta se radilo na KiM posle balkanskih i I svetskog rata, a tek posle II svetskog. Da nije, danas bi na Kosovu bilo 10 miliona Albanaca.
Zasto ti ne kazes ko su roditelji Stefana Nemanje, koje im je poreklo, gde je bio sahranjen Sveti Sava, ko su roditelji Cara Dusana, kojim je jezikom taj srpski car govorio i zasto je Stefan Nemanja do temelja spalio svaki grad u Duklji? Zasto je sa narodom Stefan Nemanja govorio preko prevodioca? Ajmo Srbine, pismeni patrioto, objasni nam!

ссс

pre 2 godine

@BendaSr
Kakav bre Nis, Subotica, Vrnjacka Banja, zasto bi neko iz zemlje koja ima daleko lepsu prirodu promovisao neki Nis? Albanija ima lepu morsku obalu, stare gradove i mnogo je atraktivnija destinacija od Srbije koja strancima nema sta da ponudi?
Kao sto npr. Skadar ne moze da konkurise Kotoru ili Dubrovniku, tako ni Nis ne moze da konkurise Skadru npr.

Leo

pre 2 godine

@Oki

Pre Turaka su tamo bili Srbi prijatelju. Ove reči koje pominješ su turcizmi i ostali su u upotrebi u srpskom jeziku. A naziv Beligrad dokazuje da to sa Albancima ima veze isto kao i Srbi sa Rejkjavikom...
(Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945., 14. avgust 2021 19:03)

Ja sam pisao da jedno vreme u srednjom vekom Berat je bio pod bugarima što nema veze ništa sa vama srbima jer tada vi niste postojili, vi ste kao nacija stvorena od rusa u 19 vekom. Jel ti je jasno sad zašto se zvao Beligrad ( na bugarskom).

MedeaBg

pre 2 godine

Дакле, све (древни) топоними су српски...
(Кен Ли, 14. avgust 2021 15:38

Ma da Srbi bili do Tokija...ali nije zapatilo.Kakve prepotentne teorije da čovek ne poveruje.Srpski elitizam propali.Glupost ljudska je beskrajna kao svemir.

Da se ne lažemo

pre 2 godine

@Opismeni se

Nismo se mi ništa pitali. Oni koji su vladali nam su rešili da turski nazivi ostanu. Po meni veoma nepravilno. Ali pošto u Srbiji do promena ne sme da dolazi, sve ostaje nazvano onako kako su Srbi zatekli.

Komsija

pre 2 godine

Samo u Srbiji na rubrici putovanja, gdje ljudi citaju gdje je sta zanimljivo za posjetiti, na pomen HR,Al, BiH, javljaju je ko muhe na go..o milion malih nacionalista. Za razliku od samo komentarisanja, posjetite ta mjesta, nacionalizam se lijeci putovanjima i upoznavanjem drugih ljudi.

Сеновић

pre 2 godine

Неко рече да му прво бугарско царство даде име Белиград. Одкуд Бугарима реч Бели, бело. Бугарски језик не постоји 1000 година. Говори га једва 80000 душа у Кабардино Балкарији. Нису му Бугари могли дати име Бели Град

Народ

pre 2 godine

Драги муслимани зна се кад су дошле Османлије и што. Њих нико није звао и били су окупатори. Није ми јасно што се буните за рушење џамија у периоду када је окупатор протеран. Нико није блесав да гаји било шта материјално од окупатора, после свих злочина,после свих вековних борби за слободу зар не? Сада би било ужасно да неко сруши неку џамију јер нисмо окупирани више и веру коју је оставио окупатор практикују наши СУНАРОДНИЦИ и суграђани и то је ок... Нису ми заиста јасна поређења таква, као да Словени треба да буду окупирани и да не постоје(СПЦ једина има материјалне доказе постојања Словена у бившој нам Југи)а сви остали имају право на то...Држимо се ми садашњег устава и да гледамо да боље живимо.. А комшијама свако добро и све најбоље..

Petar

pre 2 godine

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.
(Oki, 14. avgust 2021 18:37)

Mozda je tacno je da polovinom 19 veka srbi nisu bili vecina u Beogradu. Verovatno nisu bili vecina ni u jednom vecem gradu, jer su po gradovima ziveli muslimani (neki od njih su i srbi) a srbi pravoslavci su ziveli po selima. Ali hajde da se vratimo jos malu u nazad. Ko je bio vecina na podruciju Srbije i dok turci nisu krenuli iz Azije u osvajanje Evrope?

mosa

pre 2 godine

@ oki
Decko, islamski osvajaci su rusili nase bogomoljke od dolaska na Balkan, neke su pretvarali u stale, od nekih su gradili dzamije, a u Beogradu su ih rusili jer im je smetao pogled na njihove dzamije.
Mi smo samo vratili predjasnje stanje.
Inace u srednjoj evropi su srusili SVE dzamije od 1699 godine i proterali sve muslimane, ali sve.
Zamisli da smo mi bili takvi.

Nikola

pre 2 godine

Не знам ко си ни одакле си, а није ни важно, за твоје обавештење, наша историја је доступна сваком заинтересованом и може се наћи по највећим и најстаријим светским архивама и није производ конструкција као већине народа у окружењу који се стиде својих српских корена и тога што су издали своју прадедовску веру!
(Pravi Valter, 14. avgust 2021 19:14)

Vasa istorija se nalazi u svjetskim arhivima? Posteno me nasmija. Nebitni ste svima, sto prije to shvatite krenuce vas bolje.

Bjelokosti

pre 2 godine

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.
(Oki, 14. avgust 2021 18:37)


150 dzamija u Beogradu? Najvise je bilo 22 a neke su nastale od porusenih crkava od strane turaka. Kada vec pominjes dzamiju na mestu skupstine onda bi trebalo da znas da nju nisu kao i ostale dzamije u Beogradu srusili srbi nego austrijanci i onaj njihov Savojski. Ta damija na mestu skupstine mislim da se zvala batalidzamija.

Јабучило

pre 2 godine

Pokazi me jedan dokaz da ikada u Beratu živeo jedan srbin, a ja cu ti pokaziti deset dokaza da tamo nije živeo nikad ni s od srba.
(Oki, 14. avgust 2021 18:39)

А град се звао Београд (па и дан данас искварено) јер је неки Дарданац помислио како је то баш забавно?

leptirica

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.

Vanja Petrović

pre 2 godine

Beligrad, Gorica, ... Treba li jos koji dokaz?
(Olskul Crnogorac Sjever, 14. avgust 2021 17:11)

TREBA!
Taj lokalitet se prvi put spominje šestom veku pre nove ere i bio je naseljen Ilircima, tačnije Dasaretima. Okupirali su ga antički Grci i pojavljuje se pod imenom Antipatreia (314. godine p.n.e.). 200. godine estare ere ga osvajaju Rimljani koji vrše egzekuciju svih muškaraca u gradu. Sve do 9-og veka nove ere se zove Pulcheriopolis kada za osvaja Prvo Bugarsko Carstvo i daje mu ime Beligrad i pod njim ostaje do 12-og veka i pod Vizantijom. Otomaske snage ga preuzimaju i daju mu ime Berat, a 1337-e godine ga napadaju lokalna albanska plemena koja su sve vreme bila ugnjetavana od svih okupatora koji prošli kroz Berat. Zaboravih da kažem da je grad bio i pod Burgundskim kraljem Sicilije Karlom I Anžujskim (1280-1281)...onda opet Vizantijci, Albanci, Turci, itd.
Te tako da od nas Srba tamo nema ni S u istoriji zapisano. Naši smo, nemoj da se laženo među sobom.

Pravi Valter

pre 2 godine

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.
(Leo, 14. avgust 2021 18:43)

Не знам ко си ни одакле си, а није ни важно, за твоје обавештење, наша историја је доступна сваком заинтересованом и може се наћи по највећим и најстаријим светским архивама и није производ конструкција као већине народа у окружењу који се стиде својих српских корена и тога што су издали своју прадедовску веру!

Jos da se divimo genocidasima

pre 2 godine

nista posebno ovaj otomanski stil a kao da je neko kopiran japanski stil.
Sto se tice rusenja svega pa i dzamija a zasto da ne to je zidao okupator koga niko nije zvao u goste i koji je ugnjetavao i napravio genocid nad narodom i protiv koga se narod borio tristotine godina i kazes jos smo trebali da cuvamo sve to osmanlijsko sto niti tada niti sada nije niti ce ikada biti nas stil. Sikter od nas.

Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945.

pre 2 godine

@Oki

Pre Turaka su tamo bili Srbi prijatelju. Ove reči koje pominješ su turcizmi i ostali su u upotrebi u srpskom jeziku. A naziv Beligrad dokazuje da to sa Albancima ima veze isto kao i Srbi sa Rejkjavikom...

Opismeni se

pre 2 godine

A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)

Terazije - vaga. Kalemegdan - Ostrvo borbe. Dorcol - Raskrsnica. Tasmajdan - Rudnik. Topcider - Topovsko polje.
Eto ti na srpskom. Nazive koje mi danas koristimo su ostavili turci, a mi nismo radili denacifikaciju kao siptari ili bugari koji su listom zabranjivali upotrebu reci koje im se ne svidjaju. slicni stvar su uradili i hrvatijanci. Zato ste vi plemena bez istorijskog kontinuiteta i konteksta j zato imate debelih problema sa istorijom. Kod vas kad neko krene da kopa po istoriji, vi ga odmah nadgledate, nemoj slucajno neko da nadje poreklo Seknderbega, da kaze gde su mu brat i otac sahranjeni, ko mu je bila majka. ili hrvatijanci kad ih pitas gde su im sahranjeni ti silni kraljevi, oni odmah zapene. Brisanjem istorije ste obrisali svoje mozgove.

Oki

pre 2 godine

Kalamegdan, Dorčol nista ni na jednom jeziku ne znači. Pismenost ti nije jača. Ali prosvetlicu te za znacenje stvari na koje si mislio, to su turcizmi (iliti pozajmljenice) koji su ostali u upotrebi jer sam narod nije hteo da menja imena tih mesta zbog istorijske vrednosti.
(IgorPa, 14. avgust 2021 17:54)

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.

Solomon

pre 2 godine

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)
Био је под Бугарским царством али су становништво чинили Срби.
Зато је цар Душан и освојио лако те територије.

Leo

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.

Oki

pre 2 godine

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)
Био је под Бугарским царством али су становништво чинили Срби.
Зато је цар Душан и освојио лако те територије.
(Solomon, 14. avgust 2021 18:04)

Pokazi me jedan dokaz da ikada u Beratu živeo jedan srbin, a ja cu ti pokaziti deset dokaza da tamo nije živeo nikad ni s od srba.

Oki

pre 2 godine

Дакле, све (древни) топоними су српски...
(Кен Ли, 14. avgust 2021 15:38)

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?

IgorPa

pre 2 godine

@Oki

Kalamegdan, Dorčol nista ni na jednom jeziku ne znači. Pismenost ti nije jača. Ali prosvetlicu te za znacenje stvari na koje si mislio, to su turcizmi (iliti pozajmljenice) koji su ostali u upotrebi jer sam narod nije hteo da menja imena tih mesta zbog istorijske vrednosti.

BendaSr

pre 2 godine

Bio tamo. Bezveze je. Uvršten na UNESCO listu da bi Albanija dobila lokalitet kad već nema drugo. Ne znam zašto se u poslednje vreme toliko potencira Albanija u našim medijima. Ne trebamo biti neprijatelji, ali svakako ne moramo da im punimo džepove. Oni sigurno ne promovišu naše prirodne lepote. A ako nisam u pravu nek me neko od komentatora demantuje i ostavi link iz albanskih medija gde se hvali npr. Niš, Subotica, Uvac ili Vrnjačka Banja...

BendaSr

pre 2 godine

Bio tamo. Bezveze je. Uvršten na UNESCO listu da bi Albanija dobila lokalitet kad već nema drugo. Ne znam zašto se u poslednje vreme toliko potencira Albanija u našim medijima. Ne trebamo biti neprijatelji, ali svakako ne moramo da im punimo džepove. Oni sigurno ne promovišu naše prirodne lepote. A ako nisam u pravu nek me neko od komentatora demantuje i ostavi link iz albanskih medija gde se hvali npr. Niš, Subotica, Uvac ili Vrnjačka Banja...

Opismeni se

pre 2 godine

A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)

Terazije - vaga. Kalemegdan - Ostrvo borbe. Dorcol - Raskrsnica. Tasmajdan - Rudnik. Topcider - Topovsko polje.
Eto ti na srpskom. Nazive koje mi danas koristimo su ostavili turci, a mi nismo radili denacifikaciju kao siptari ili bugari koji su listom zabranjivali upotrebu reci koje im se ne svidjaju. slicni stvar su uradili i hrvatijanci. Zato ste vi plemena bez istorijskog kontinuiteta i konteksta j zato imate debelih problema sa istorijom. Kod vas kad neko krene da kopa po istoriji, vi ga odmah nadgledate, nemoj slucajno neko da nadje poreklo Seknderbega, da kaze gde su mu brat i otac sahranjeni, ko mu je bila majka. ili hrvatijanci kad ih pitas gde su im sahranjeni ti silni kraljevi, oni odmah zapene. Brisanjem istorije ste obrisali svoje mozgove.

Боске

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Не, био је Србин католик.

У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих.

Solomon

pre 2 godine

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)
Био је под Бугарским царством али су становништво чинили Срби.
Зато је цар Душан и освојио лако те територије.

Pravi Valter

pre 2 godine

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.
(Leo, 14. avgust 2021 18:43)

Не знам ко си ни одакле си, а није ни важно, за твоје обавештење, наша историја је доступна сваком заинтересованом и може се наћи по највећим и најстаријим светским архивама и није производ конструкција као већине народа у окружењу који се стиде својих српских корена и тога што су издали своју прадедовску веру!

Oki

pre 2 godine

Дакле, све (древни) топоними су српски...
(Кен Ли, 14. avgust 2021 15:38)

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?

Боске

pre 2 godine

Zasto je sa narodom Stefan Nemanja govorio preko prevodioca? Ajmo Srbine, pismeni patrioto, objasni nam!
(ссс, 14. avgust 2021 20:39)

Мислиш са грчким народом? Тешко. Био је заточен у Цариграду, имао је довољно времена да научи грчки.

Иначе, Грци су, уз Србе, једини народ на Балкану. Сви остали су нације, тј. конструкти историјских околности и пројекти моћних. Већина их је настала тек у 20. вијеку, а неки од њих једва да су пунољетни.

Vanja Petrović

pre 2 godine

Beligrad, Gorica, ... Treba li jos koji dokaz?
(Olskul Crnogorac Sjever, 14. avgust 2021 17:11)

TREBA!
Taj lokalitet se prvi put spominje šestom veku pre nove ere i bio je naseljen Ilircima, tačnije Dasaretima. Okupirali su ga antički Grci i pojavljuje se pod imenom Antipatreia (314. godine p.n.e.). 200. godine estare ere ga osvajaju Rimljani koji vrše egzekuciju svih muškaraca u gradu. Sve do 9-og veka nove ere se zove Pulcheriopolis kada za osvaja Prvo Bugarsko Carstvo i daje mu ime Beligrad i pod njim ostaje do 12-og veka i pod Vizantijom. Otomaske snage ga preuzimaju i daju mu ime Berat, a 1337-e godine ga napadaju lokalna albanska plemena koja su sve vreme bila ugnjetavana od svih okupatora koji prošli kroz Berat. Zaboravih da kažem da je grad bio i pod Burgundskim kraljem Sicilije Karlom I Anžujskim (1280-1281)...onda opet Vizantijci, Albanci, Turci, itd.
Te tako da od nas Srba tamo nema ni S u istoriji zapisano. Naši smo, nemoj da se laženo među sobom.

Flying Dutchman

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50) # Link komentara

Po čemu je Vito od oca Trifuna iz Kotora Hrvat? Po tome što je bio katolik, franjevac? Ne znate gde bijete od gluposti…
Objavite mi komentar kad već niste prethodni a svakakve neproverene tvrdnje dopuštate.

Народ

pre 2 godine

Драги муслимани зна се кад су дошле Османлије и што. Њих нико није звао и били су окупатори. Није ми јасно што се буните за рушење џамија у периоду када је окупатор протеран. Нико није блесав да гаји било шта материјално од окупатора, после свих злочина,после свих вековних борби за слободу зар не? Сада би било ужасно да неко сруши неку џамију јер нисмо окупирани више и веру коју је оставио окупатор практикују наши СУНАРОДНИЦИ и суграђани и то је ок... Нису ми заиста јасна поређења таква, као да Словени треба да буду окупирани и да не постоје(СПЦ једина има материјалне доказе постојања Словена у бившој нам Југи)а сви остали имају право на то...Држимо се ми садашњег устава и да гледамо да боље живимо.. А комшијама свако добро и све најбоље..

Jos da se divimo genocidasima

pre 2 godine

nista posebno ovaj otomanski stil a kao da je neko kopiran japanski stil.
Sto se tice rusenja svega pa i dzamija a zasto da ne to je zidao okupator koga niko nije zvao u goste i koji je ugnjetavao i napravio genocid nad narodom i protiv koga se narod borio tristotine godina i kazes jos smo trebali da cuvamo sve to osmanlijsko sto niti tada niti sada nije niti ce ikada biti nas stil. Sikter od nas.

Јабучило

pre 2 godine

Pokazi me jedan dokaz da ikada u Beratu živeo jedan srbin, a ja cu ti pokaziti deset dokaza da tamo nije živeo nikad ni s od srba.
(Oki, 14. avgust 2021 18:39)

А град се звао Београд (па и дан данас искварено) јер је неки Дарданац помислио како је то баш забавно?

Bjelokosti

pre 2 godine

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.
(Oki, 14. avgust 2021 18:37)


150 dzamija u Beogradu? Najvise je bilo 22 a neke su nastale od porusenih crkava od strane turaka. Kada vec pominjes dzamiju na mestu skupstine onda bi trebalo da znas da nju nisu kao i ostale dzamije u Beogradu srusili srbi nego austrijanci i onaj njihov Savojski. Ta damija na mestu skupstine mislim da se zvala batalidzamija.

Komsija

pre 2 godine

Samo u Srbiji na rubrici putovanja, gdje ljudi citaju gdje je sta zanimljivo za posjetiti, na pomen HR,Al, BiH, javljaju je ko muhe na go..o milion malih nacionalista. Za razliku od samo komentarisanja, posjetite ta mjesta, nacionalizam se lijeci putovanjima i upoznavanjem drugih ljudi.

Radovan III

pre 2 godine

(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

imaš li neki izvor za narodnost fra Vita ili samo tupavo podrazumevaš da ako je neko na ovim prostorima katolik, onda je Hrvat?

mosa

pre 2 godine

@ oki
Decko, islamski osvajaci su rusili nase bogomoljke od dolaska na Balkan, neke su pretvarali u stale, od nekih su gradili dzamije, a u Beogradu su ih rusili jer im je smetao pogled na njihove dzamije.
Mi smo samo vratili predjasnje stanje.
Inace u srednjoj evropi su srusili SVE dzamije od 1699 godine i proterali sve muslimane, ali sve.
Zamisli da smo mi bili takvi.

Сеновић

pre 2 godine

Неко рече да му прво бугарско царство даде име Белиград. Одкуд Бугарима реч Бели, бело. Бугарски језик не постоји 1000 година. Говори га једва 80000 душа у Кабардино Балкарији. Нису му Бугари могли дати име Бели Град

Гиле

pre 2 godine

Бесмислене полемике водите, јер кад се погледа да је ово све било источно римско царство, па део простора заузели Турци, да има Цанцара, кад су који народи настали у садашњим називима, а не Илири, бежању народа од Турака, прављење Војне Крајне и осталог, само се запетљавамо у зачаран круг. Од тога што је Сплитски Хајдук (први грб) писао на ћирилици, данас нема ништа. Нажалост овде се убијају комшије због вере. Нисам Југоностагичар, јер би постојало да је ваљало, али очигледно чим се кува у свету овде се прави буре барута. И то никако да превазиђемо.

Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945.

pre 2 godine

@Oki

Pre Turaka su tamo bili Srbi prijatelju. Ove reči koje pominješ su turcizmi i ostali su u upotrebi u srpskom jeziku. A naziv Beligrad dokazuje da to sa Albancima ima veze isto kao i Srbi sa Rejkjavikom...

inat

pre 2 godine

Vezano za toponime…bedem/zastitni zid iz 4. veka koji opasuje grad Rim se na latinskom jeziku zove Murus Servii Tullii; a,na italijanskom: Mura Serviane…Jel’ i njega pravio neki franjevac iz Kotora?

ссс

pre 2 godine

@Opismeni se
Nisi rekao znacenja, nego prevode, ocigledno ne znas razliku.
Dakle, turski toponimi u Srbiji su dokaz da je to sve tursko, kao i srpski u Albaniji.
Jok, nije se radilo nista lose, pitaj nekog ko je isao u skolu sta se radilo na KiM posle balkanskih i I svetskog rata, a tek posle II svetskog. Da nije, danas bi na Kosovu bilo 10 miliona Albanaca.
Zasto ti ne kazes ko su roditelji Stefana Nemanje, koje im je poreklo, gde je bio sahranjen Sveti Sava, ko su roditelji Cara Dusana, kojim je jezikom taj srpski car govorio i zasto je Stefan Nemanja do temelja spalio svaki grad u Duklji? Zasto je sa narodom Stefan Nemanja govorio preko prevodioca? Ajmo Srbine, pismeni patrioto, objasni nam!

Petar

pre 2 godine

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.
(Oki, 14. avgust 2021 18:37)

Mozda je tacno je da polovinom 19 veka srbi nisu bili vecina u Beogradu. Verovatno nisu bili vecina ni u jednom vecem gradu, jer su po gradovima ziveli muslimani (neki od njih su i srbi) a srbi pravoslavci su ziveli po selima. Ali hajde da se vratimo jos malu u nazad. Ko je bio vecina na podruciju Srbije i dok turci nisu krenuli iz Azije u osvajanje Evrope?

Bendzo Kazui

pre 2 godine

Na celom Balkanu zive samo Srbi i njihovi potomci,e sad za Evropu i svet nisam bas siguran mada mislim da su i Turci Srbi samo su promenili veru...NA CEMU STE BRE VI KOMENTATORI???

Mishi G.

pre 2 godine

Ne razumem zasto se objavljuju hejterski komentari? Tim ljudima je ozbiljno naruseno mentalno zdravlje. To je privatan problem, nije to neko kvalitetno misljenje da bi bilo dobro za objaviti u javnosti. Preporucujem svima da sto vise putuju nasim Balkanskim poluostrvom i neka sto vise uce i upoznaju pre svega ljude. Radio sam jedno vreme na severu Evrope i od tada sve sto je sa Balkana ocu da zagrlim svim srcem. Putujte deco, tako ce srce da vam naraste.

MedeaBg

pre 2 godine

Дакле, све (древни) топоними су српски...
(Кен Ли, 14. avgust 2021 15:38

Ma da Srbi bili do Tokija...ali nije zapatilo.Kakve prepotentne teorije da čovek ne poveruje.Srpski elitizam propali.Glupost ljudska je beskrajna kao svemir.

ссс

pre 2 godine

@BendaSr
Kakav bre Nis, Subotica, Vrnjacka Banja, zasto bi neko iz zemlje koja ima daleko lepsu prirodu promovisao neki Nis? Albanija ima lepu morsku obalu, stare gradove i mnogo je atraktivnija destinacija od Srbije koja strancima nema sta da ponudi?
Kao sto npr. Skadar ne moze da konkurise Kotoru ili Dubrovniku, tako ni Nis ne moze da konkurise Skadru npr.

Ogorčeni

pre 2 godine

Svačeg se načitah po ovim komentarima, sve sam znalac do znalca. Od srBskih, preko albanskih, hrvatskih, bošnjačkih(muslanakih) nacionalista, a u biti plemena. Neka sa više, neka s manje istorije, neki malo više divlji, drugi raskorenjeni, oni treći u dekadenciji i raspadanju. Suština sreće, tolerancije i međusobnog razumevanja.

Oki

pre 2 godine

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)
Био је под Бугарским царством али су становништво чинили Срби.
Зато је цар Душан и освојио лако те територије.
(Solomon, 14. avgust 2021 18:04)

Pokazi me jedan dokaz da ikada u Beratu živeo jedan srbin, a ja cu ti pokaziti deset dokaza da tamo nije živeo nikad ni s od srba.

JEDNO PITANJE

pre 2 godine

Dali vi Srbi znate da mi Odgovorite od koga se uzeli Hriscansku Veru na koju se mnogo prozivate i kao veliki Vernici, Svi znamo da u Balkan ste dosli u 7-veku to potvrdio i vas Veliki Naucnik Jovan Cvijic, Onda Kosta Novakovic Istoricar i mnogi drugi Istoricari .

IgorPa

pre 2 godine

@Oki

Kalamegdan, Dorčol nista ni na jednom jeziku ne znači. Pismenost ti nije jača. Ali prosvetlicu te za znacenje stvari na koje si mislio, to su turcizmi (iliti pozajmljenice) koji su ostali u upotrebi jer sam narod nije hteo da menja imena tih mesta zbog istorijske vrednosti.

Radovan III

pre 2 godine

(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)

odakle ti to o 'lokalnim albanskim plemenima' 1337? Neka maštovita istorija ili prosto izmišljaš? Zna se vrlo dobro ko je držao Berat većinom 14. veka.

Leo

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.

Oki

pre 2 godine

Kalamegdan, Dorčol nista ni na jednom jeziku ne znači. Pismenost ti nije jača. Ali prosvetlicu te za znacenje stvari na koje si mislio, to su turcizmi (iliti pozajmljenice) koji su ostali u upotrebi jer sam narod nije hteo da menja imena tih mesta zbog istorijske vrednosti.
(IgorPa, 14. avgust 2021 17:54)

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.

Leo

pre 2 godine

@Oki

Pre Turaka su tamo bili Srbi prijatelju. Ove reči koje pominješ su turcizmi i ostali su u upotrebi u srpskom jeziku. A naziv Beligrad dokazuje da to sa Albancima ima veze isto kao i Srbi sa Rejkjavikom...
(Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945., 14. avgust 2021 19:03)

Ja sam pisao da jedno vreme u srednjom vekom Berat je bio pod bugarima što nema veze ništa sa vama srbima jer tada vi niste postojili, vi ste kao nacija stvorena od rusa u 19 vekom. Jel ti je jasno sad zašto se zvao Beligrad ( na bugarskom).

Mijak

pre 2 godine

Al ste zapeli s tim Srbi pa Srbi. Nisu svi J Sloveni Srbi. Tamo je bilo nesto Srba ali vecinu juznih Slovena koja je naseljavala danasnju S Makedoniju, Grcku do Peloponeza i Albaniju su bili pripadnici manjih plemena/grupacija: Dragovici (koji su cak imali svoju bogumilaku crkvu), Strumljani, Brsjaci, Mijaci, itd. Bilo ih je na desetine. Neki su upali u etnogenezu Grka, Albanaca, Srba i na kraju i S Makedonaca. Procitajte o tome jednu od knjiga profesora Trajana Stojanovica koji je sve to lepo izucio i objasnio i koji se za zivota deklarisao kao Srbin iz S Makedonije. U prevodu: ne mora da znaci da je Berat srpski grad

dino

pre 2 godine

Jako , ali bas jako me ne zanima ni taj Berat ni Albanija, ni njihovo poreklo ni buducnost , toliko ima interesantnijih zemalja i gradova za videti

Nikola

pre 2 godine

Не знам ко си ни одакле си, а није ни важно, за твоје обавештење, наша историја је доступна сваком заинтересованом и може се наћи по највећим и најстаријим светским архивама и није производ конструкција као већине народа у окружењу који се стиде својих српских корена и тога што су издали своју прадедовску веру!
(Pravi Valter, 14. avgust 2021 19:14)

Vasa istorija se nalazi u svjetskim arhivima? Posteno me nasmija. Nebitni ste svima, sto prije to shvatite krenuce vas bolje.

leptirica

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.

REKOS

pre 2 godine

Berat je na Latinskon jeziku Sto na Albanskom znaci Qyteti i Bardh, A na Srbskom ili slavenskom jeziku znaci Beli Grad.
A Gospodzi Petrovic Kapa Dole

Vanja Petrović

pre 2 godine

(Сеновић, 14. avgust 2021 20:05)

Прво бугарско царство које су историчари назвали и дунавском Бугарском и разликовали га од Волшке Бугарске, била је прва средњовековна бугарска држава основана 681. године на територији дуж делте Дунава и Црног мора која је постојала до 1018. године када је поново уједињена са Византијским царством.
На врхунцу моћи, границе тог царства биле су од Будимпеште до Црног мора и од реке Дњепар у данашњој Украјини до Јадранског мора. После Првог бугарског царства, Бугари су 1185. основали Друго бугарско царство, које је постојало до 1396.
У почетку се Прво бугарско царство звало само Бугарска, све док га Византијско царство није признало 681. Између 681. и 864. године, ова творевина се звала Бугарски Канат.
И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?

Radovan III

pre 2 godine

(Leo, 14. avgust 2021 20:09)

blago majci koja te rodi tako mudrog. Šteta što više nema one antibot verifikacije na ovim komentarima, ne bi morali da budemo izloženi tom tvom intelektualnom sloju.

Da se ne lažemo

pre 2 godine

@Opismeni se

Nismo se mi ništa pitali. Oni koji su vladali nam su rešili da turski nazivi ostanu. Po meni veoma nepravilno. Ali pošto u Srbiji do promena ne sme da dolazi, sve ostaje nazvano onako kako su Srbi zatekli.

mosa

pre 2 godine

@Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)
Srbin katolik, iz Kotora, grada kraljevine Srbije.

mosa

pre 2 godine

@
Vasa istorija se nalazi u svjetskim arhivima? Posteno me nasmija. Nebitni ste svima, sto prije to shvatite krenuce vas bolje.
(Nikola, 14. avgust 2021 19:48)
Prica lik kome su Ugri osvojili drzavu 1097 i obnovili je 1991.

mosa

pre 2 godine

@Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.
(Leo, 14. avgust 2021 18:43)
Pogledaj Uneskovu listu.

mosa

pre 2 godine

@
TREBA!
Taj lokalitet se prvi put spominje šestom veku pre nove ere i bio je naseljen Ilircima, tačnije Dasaretima. Okupirali su ga antički Grci i pojavljuje se pod imenom Antipatreia (314. godine p.n.e.). 200. godine estare ere ga osvajaju Rimljani koji vrše egzekuciju svih muškaraca u gradu. Sve do 9-og veka nove ere se zove Pulcheriopolis kada za osvaja Prvo Bugarsko Carstvo i daje mu ime Beligrad i pod njim ostaje do 12-og veka i pod Vizantijom. Otomaske snage ga preuzimaju i daju mu ime Berat, a 1337-e godine ga napadaju lokalna albanska plemena koja su sve vreme bila ugnjetavana od svih okupatora koji prošli kroz Berat. Zaboravih da kažem da je grad bio i pod Burgundskim kraljem Sicilije Karlom I Anžujskim (1280-1281)...onda opet Vizantijci, Albanci, Turci, itd.
Te tako da od nas Srba tamo nema ni S u istoriji zapisano. Naši smo, nemoj da se laženo među sobom.
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)
Tvrdnja da su lokalna albanska plemena derivat Dardanaca odnosno Ilira je apsurd.
Osvojeni od Rimljana u drugom veke pne, pa se javljaju u 11 veku. 1300 godina vakuuma u srcu Rimske, Vizantijske,Bugarske i Sroske drzave.
Inace navedeni toponimi su slovenski, ne latinski, ne protobugarski, ne grcki, sto znaci da su ih imenovali Srbi.
Pusa za tebe.

Me,Myself and I

pre 2 godine

И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 21:55)

Vanja brkas pojmove (teritorija/narod).
Zasto Bugari kao tatarsko pleme ne prica svojim jezikom nego slovenskim?
Pa zato sto su se kao osvajacka vojska nakon odredjenog vremena asimilovali i utopili u apsolutno većinsko slovensko stanovnistvo, u vecoj meri Srbe.
Usput, raspitaj se gde su pohranjene mosti kralja Milutina, pa kad nadjes odgovor a onda procitaj zbog cega je nas kralj zeleo bas tamo da bude sahranjen, sigurno ne da bi ga postovali i obilazili Bugari.

Александар

pre 2 godine

Типичан грчки назив града БЕЛИГРАД или још бољи пример Бела Зора, три је тешко рећи стари српски град, када нису то једини српски топоними и хидроними у данашњој Албанији, препорука слободно се опустите, и што рек'о мој деда, почните да размишљате, али стварно !!!

N1SK1

pre 2 godine

@ccc
Neki Nis !? Wow...
Za pocetak je u nekom Nisu rodjen car Konstantin, pa je u npr.nekom Nisu jedna od najbolje ocuvanih ratnih tvrdjava iz srednjeg veka, pa je u nekom Nisu vodjena neka bitka na Cegru, pa je u nekom Nisu bio ozloglaseni nacisticki logor u drugom svetakom ratu, pa je u nekim Nisu cuvena Cele kula sa glavom Stevana Sindjelica...I ti uporedjujes Skadar-Otomanski grad sa najvecim srpskim gradom uSrbiji(po popisu stanovnistva procentualno vise Srba ima od Beograda i Novog Sada) najmanje nacionalnih manjina.Eh, da i Barbararosa se sastao sa Nemanjom u nekom Nisu za vreme krstaskih pohoda. Ups, u Nisu su najbolje kafane i najbolji burek...
Je l dosta burazerche, ili !?
Brabooo...
E, da i Familija je Niski ;)

darkwood

pre 2 godine

Čitam pojedine komentare...i vi se onda čudite što već desetljećima stojite na mjestu u što su "svi protiv vas"? Moja iskrena sućut.
(Zag, 14. avgust 2021 19:44)

zato vi napredujete i idete napred
narocito u minken i irsku
hnjo

Me,Myself and I

pre 2 godine

Brate Albanače, morao bi mnogo knjiga da pročitaš da bi razumeo da se Sloveni-Srbi nisu doselili na Balkan vec su autohtono stanovništvo.
ako si poreklom sa severa Albanije ili imas familiju tamo, budi siguran da su pradedovi Srbi.
Pozdrav od Skenderbegovog zemljaka iz Šumadije.

mosa

pre 2 godine

@Dali vi Srbi znate da mi Odgovorite od koga se uzeli Hriscansku Veru na koju se mnogo prozivate i kao veliki Vernici, Svi znamo da u Balkan ste dosli u 7-veku to potvrdio i vas Veliki Naucnik Jovan Cvijic, Onda Kosta Novakovic Istoricar i mnogi drugi Istoricari .
(JEDNO PITANJE, 14. avgust 2021 23:35)
Od Vizantije, sto pitas?
Prvi talas hristijanizacije je usledio odmah u 7 veku i to u priobalnim delu Jadrana, u onim oblastima koje su naseljavali Srbi ( od reke Cetine do reke Bojane ) Paganija ( poslednja primila hriscanstvo ), Zahumlje, Travunija i Duklja. Taj prvi talas je zapljusnuo samo priobalje, u zaledju se i dalje praktikovala paganska religija.
Drugi talas je usledio za vreme cara Vasilija u 9 veku. On je organizovao misiju Konstantina i Metodija u Moravsku knezevinu ( danasnja Slovacka ), njihovi ucenici Kliment i Naum su nastavili sa hristijanizacijom na Balkanu.
Treci talas za vreme najveceg srpskog svetitelja, Svetog Save.
Inace Albanci se prvi put u istorijskim izvorima pominju 1071 godine, ili ti u 11 veku.

Милош

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Šta misliš koliko zgrada u Zapadnoj Evropi su podigli bauštelci iz Hrvatske? Kapiraš?

chupavi

pre 2 godine

@ Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07

Po toj logici isto se moze napisati i za svaki srpski grad u Srbiji.

Osnovali Rimljani, srusili drugi, pa Vizantijci (koji su opet Rimljani) i na kraju osvojili Turci...

Zaboravlja se ono kljucno, a to je da su osvajaci koje sam gore pomenuo, ziveli u gradovima i utvrdjenjima, dok je narod po brdima, selima i svuda u okolini bio srpski.

To se vidi svuda kroz istoriju pa cak i kroz onu u XX veku kada su Srbiju okupirali u oba svetska rata.

xox

pre 2 godine

А град се звао Београд (па и дан данас искварено) јер је неки Дарданац помислио како је то баш забавно?
(Јабучило, 14. avgust 2021 19:23)

jabučilo, mnogo si pametan, sigurno imaš barem jedno 4 razreda škole. ipak nedovoljno da stigneš do 6. razreda, gde bi saznao i da je u osnovi imena naše prestonice bugarski toponim (belograd). beograd je kontinuirana prestonica srbije tek vek i po, mislite o tome.

grupni_flex

pre 2 godine

"У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих."
(Боске, 14. avgust 2021 23:13)

Nitko nikad nije čuo za niti jedan narod na svijetu, sve su to Srbi. Primjerice, Englezi su Srbi protestanti a Kinezi su Srbi budisti. Ne postoji ništa osim Srba i Srbije.

Tom

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

Gradili su Hrvati dosta toga, realno dosta toga i nisu, svejedno je danas naše (za 100 ili 400 godina, tko ziv tko mrtav).

Nego, tko je gradio objektivno najljepse (danas) srpske gradove, one po Vojvodini?

ime

pre 2 godine

(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)

Ko su Ilirci?

Ili mislis na Ilire?

To su isti oni koje istorija naziva Tracanima, Getima, Venedima, Vlasima, Tribalima, Mizima… Srbima.

Tu je pocetak u kraj razbijanja tvoje iluzije.

mosa

pre 2 godine

@Сеновић, 14. avgust 2021 20:05)

Прво бугарско царство које су историчари назвали и дунавском Бугарском и разликовали га од Волшке Бугарске, била је прва средњовековна бугарска држава основана 681. године на територији дуж делте Дунава и Црног мора која је постојала до 1018. године када је поново уједињена са Византијским царством.
На врхунцу моћи, границе тог царства биле су од Будимпеште до Црног мора и од реке Дњепар у данашњој Украјини до Јадранског мора. После Првог бугарског царства, Бугари су 1185. основали Друго бугарско царство, које је постојало до 1396.
У почетку се Прво бугарско царство звало само Бугарска, све док га Византијско царство није признало 681. Између 681. и 864. године, ова творевина се звала Бугарски Канат.
И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 21:55)
Postovana Vanja, bojim se da brkate pojmove a i datume.
Kan Asparuh je doveo turkijsko pleme Bugara 671, ne 681, preko Dunava, to je bila plemenska drzava ne carstvo.
Teritorija pod njihovom kontrolom je bila velika, ali znatno manja od one koje ste naveli, a granice fluidne.
Prvo Bugarsko carstvo je stvoreno 924, kada se kan Simeon krunisao za cara,ne 681.

ISKRENO

pre 2 godine

NISK1---Ako nisi znao Grad Nis kao prvo i u Vizantinskom i u Otomanskom Imerijom Bio Najveci Albanski Grad posle Durraha--Draca i to sve do 1877 godine do te godine u Nisu je zivelo svega 2% Srba, i 8% Bugara. I ime grada je Albanski Toponim. Najbolji dokaz je da mnoge Porodice sto ste isterali sa silom 1877-78 ima prezime Nisliu,Nislija,Nisori, koje zive u Kosovu,Makedoniju i Tursku , Svi imaju svoje korenu u grad NIS. Za ove Etnicko ciscenje piao Srbski istoricar Manojlo Manojlovic - Nis i Toplica 1877-78 vise od 300 Albanski sela vrseno je Etnicko Ciscnje. Sve to lepo Napiao on i mnogi Srbski Istoricari.

grupni_flex

pre 2 godine

"Ne radi se samo o Beligradu, cela Albanija je puna srpskih toponima."
(Milan, 14. avgust 2021 22:05)

Cijeli svijet je prepun srpskih toponima. Tajina Mahala, Rodićev kolos, Aleksandrov svjetionik, Artemićev hram ... kompletna zemaljska civilizacija (a vjerojatno i dobar dio svemirske) nastao je od Srba i Srbije.

Slavoljub Petrović

pre 2 godine

Srbi su na Balkan došli pre ameba i to može da potvrdi naš najveći kvazi istoričar Jovan I. Deretić, na fejsbuku poznat kao János Derety

Bunge

pre 2 godine

@Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)
Srbin katolik, iz Kotora, grada kraljevine Srbije.
(mosa, 15. avgust 2021

I egipatske piramide je gradio srbin arap. Vidi se po tpopnimima i hijeroglifima. Cisti srpski rukopis.
I dalaj lama je srbin budist!
Da ne pricam da je papa franjo srbin katolik iz iz dijela stare srpske zemlje argentine...i tako sve do nastanka svijeta kada je bog rekao - nista se bre ne vidi neka bude dan.

ketiS

pre 2 godine

@leptirica, Flying Dutchman, Radovan III

Hrvatska istoriografija se zasniva na stavu da je etnicki identitet istorijska datost koja postoji sama po sebi, te da se katolicizam izjednacava sa "hrvatstvom". Prema tome, sustina je u tome, a ne u povesnim cinjenicama koje nemaju nikakve veze sa takvom ispolitiziranom mantrom.

Che

pre 2 godine

Kakva ima veze ko je šta gradio na hrvatskoj i albanskoj obali. Činjenica je da smo mi Srbi zbog našeg seljačkog mentaliteta bežali od mora ko đavo od tamjana. Jer, tamo su vrućine, komarci, neplodna zemlja, sta će nam more imamo banje....I eto nam sad. Jedini narod na Balkanu bez mora! A kao sila smo. P.S. Makedonija Ohrid, nije more ali kao da je.

na ekranu sve je lepo

pre 2 godine

Fanstasticna kolicina zloumlja na komentarima, bogom dani kvazi istoricari drze cas iz samoispravnosti, gde god i kad god iako ih niko nista nije pitao. Nema veze, tek da nesto kazu. Za rodjendan trazite da vam kupe ogledalo, treba vam.

Bio sam u Beratu pocetkom jula ove godine, divan gradic iznad kog je jos lepsa srednjevekovna tvrdjava, mozda nije "must see" ali je svakako vredno pomena u rubrici PUTOVANJA, za citaoce koje to zanima. Mnogi, nazalost, nisu u mogucnosti da prevrnu svaki kamen na planeti, zato od davnih vremena i postoje putopisi.

Hiljadu prozora su tu gde jesu da bi bogati trgovci videli trgovacke putnike koji dolaze da nude so iz solane u Vlori na putu do Djirokastera, bogatiji trgovci imali su kuce na vecem uzvisenju od manje bogatih, sa vece visine je bolja preglednost. So je u to vreme bila kao zlato, taman je i toliko vredela. Trgovina se odvijala na ulici ispod gradica, a umorni putnici nocili bi sa druge strane reke Drinos, cijim tokom su u nemilim uslovima dugo putovali.

Eto male dopune jednom lepom i nenamtljivom tekstu, koga zanima, a trovace molim da se vrate nazad u svoje pecine i iskljuce internet, verujte, nikom necete nedostajati.

ketiS

pre 2 godine

@Tom "Nego, tko je gradio objektivno najljepse ( danas ) srpske gradove, one po VojvodinI?

Prvo - Lepota je u oko posmatraca, ne postoji nista objektivno lepo.
Drugo - Gradovi u Vojvodini su ugarsko-habsburski.
Trece - Oni su to ostali i danas iako se nalaze u drzavi Srbiji, jer Srbija postuje sopstvenu multikulturalnost, te ne prisvaja nista tudje.
Cetvrto - Srbi na prostoru Vojvodine imaju sosptveno, srpsko-pravoslavno pozno-srednjovekovno, barokno i klasicisticko-romanticarsko kulturno nasledje.
Peto - Nadam se da je odgovor zadovoljavajuci.

NisamMilicajac

pre 2 godine

У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих.
(Боске, 14. avgust 2021 23:13)

evo Teslinog dnevnika koji Beograd skriva. "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim ,jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16.stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak."
Evo šta Tesla kaže jel ima ili nema Hrvata.

JEDAN ODGOVOR

pre 2 godine

@JEDNO PITANJE
Ni smo ni otkuda došli, tu smo oduvek, ili bar od naseljavanja prvih zemljoradnika sa bliskog istoka.
A od kada ste vi tu? I ko ste uopšte VI?

www

pre 2 godine

Ako dobro vidim, odmah su krenuli komentari da je to "stari srpski grad". Ime Beligrad su mu dali Bugari kad su ga osvojili od Vizantije.

Milan

pre 2 godine

@grupni flex
Tipično je da oni koji nemaju argumenata počinju sa vređanjem. Obrnuto, mi koji imamo argumente ne moramo da se spuštamo na vaš nivo. Umesto vređanja samo navedite čiji su toponim Beli Grad i pokušajte da argumentujete

deniro

pre 2 godine

Da zaključimo ovu nepotrebnu raspravu.......evandelje po Ivanu jasno veli - U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog i Riječ bijaše "BRE" !

leila

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Šta misliš koliko zgrada u Zapadnoj Evropi su podigli bauštelci iz Hrvatske? Kapiraš?
(Милош, 15. avgust 2021 10:29)

@(Милош, 15. avgust 2021 10:29)

Dakle, Kotoranin Vita koji se i potpisao iznad jednih od decanskih vrata je GRADIO Visoke Decane, nije ih zidao kao pomenuti baustelci.
Bio je projektant, arhitekta, AUTOR, ne fizicki radnik.

grupni_flex

pre 2 godine

"Umesto vređanja samo navedite čiji su toponim Beli Grad i pokušajte da argumentujete"
(Milan, 15. avgust 2021 15:37)

Uopće ne moram argumentirati, davno je dokazano prije. Beli Grad = Minas Tirith, Gondor.
Nepobitan dokaz da su Srbi stariji od svega i da je cijeli svijet nastao od Srbije !

hm

pre 2 godine

Eto ti ga na. Hrvati ispadose Srbi, Srbi su pak Bugari, a Bugari ?!?! Verovatno Rusi. Na kraju smo svi Rusi. Kako samo uspete u tekst o Albaniji ubaciti i hrvate ? Kompleksi su cudo...

JEDNO PITANJE

pre 2 godine

Dali vi Srbi znate da mi Odgovorite od koga se uzeli Hriscansku Veru na koju se mnogo prozivate i kao veliki Vernici, Svi znamo da u Balkan ste dosli u 7-veku to potvrdio i vas Veliki Naucnik Jovan Cvijic, Onda Kosta Novakovic Istoricar i mnogi drugi Istoricari .

Oki

pre 2 godine

Дакле, све (древни) топоними су српски...
(Кен Ли, 14. avgust 2021 15:38)

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?

Oki

pre 2 godine

Kalamegdan, Dorčol nista ni na jednom jeziku ne znači. Pismenost ti nije jača. Ali prosvetlicu te za znacenje stvari na koje si mislio, to su turcizmi (iliti pozajmljenice) koji su ostali u upotrebi jer sam narod nije hteo da menja imena tih mesta zbog istorijske vrednosti.
(IgorPa, 14. avgust 2021 17:54)

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.

Leo

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.

Leo

pre 2 godine

@Oki

Pre Turaka su tamo bili Srbi prijatelju. Ove reči koje pominješ su turcizmi i ostali su u upotrebi u srpskom jeziku. A naziv Beligrad dokazuje da to sa Albancima ima veze isto kao i Srbi sa Rejkjavikom...
(Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945., 14. avgust 2021 19:03)

Ja sam pisao da jedno vreme u srednjom vekom Berat je bio pod bugarima što nema veze ništa sa vama srbima jer tada vi niste postojili, vi ste kao nacija stvorena od rusa u 19 vekom. Jel ti je jasno sad zašto se zvao Beligrad ( na bugarskom).

ссс

pre 2 godine

@Opismeni se
Nisi rekao znacenja, nego prevode, ocigledno ne znas razliku.
Dakle, turski toponimi u Srbiji su dokaz da je to sve tursko, kao i srpski u Albaniji.
Jok, nije se radilo nista lose, pitaj nekog ko je isao u skolu sta se radilo na KiM posle balkanskih i I svetskog rata, a tek posle II svetskog. Da nije, danas bi na Kosovu bilo 10 miliona Albanaca.
Zasto ti ne kazes ko su roditelji Stefana Nemanje, koje im je poreklo, gde je bio sahranjen Sveti Sava, ko su roditelji Cara Dusana, kojim je jezikom taj srpski car govorio i zasto je Stefan Nemanja do temelja spalio svaki grad u Duklji? Zasto je sa narodom Stefan Nemanja govorio preko prevodioca? Ajmo Srbine, pismeni patrioto, objasni nam!

MedeaBg

pre 2 godine

Дакле, све (древни) топоними су српски...
(Кен Ли, 14. avgust 2021 15:38

Ma da Srbi bili do Tokija...ali nije zapatilo.Kakve prepotentne teorije da čovek ne poveruje.Srpski elitizam propali.Glupost ljudska je beskrajna kao svemir.

BendaSr

pre 2 godine

Bio tamo. Bezveze je. Uvršten na UNESCO listu da bi Albanija dobila lokalitet kad već nema drugo. Ne znam zašto se u poslednje vreme toliko potencira Albanija u našim medijima. Ne trebamo biti neprijatelji, ali svakako ne moramo da im punimo džepove. Oni sigurno ne promovišu naše prirodne lepote. A ako nisam u pravu nek me neko od komentatora demantuje i ostavi link iz albanskih medija gde se hvali npr. Niš, Subotica, Uvac ili Vrnjačka Banja...

Oki

pre 2 godine

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)
Био је под Бугарским царством али су становништво чинили Срби.
Зато је цар Душан и освојио лако те територије.
(Solomon, 14. avgust 2021 18:04)

Pokazi me jedan dokaz da ikada u Beratu živeo jedan srbin, a ja cu ti pokaziti deset dokaza da tamo nije živeo nikad ni s od srba.

ссс

pre 2 godine

@BendaSr
Kakav bre Nis, Subotica, Vrnjacka Banja, zasto bi neko iz zemlje koja ima daleko lepsu prirodu promovisao neki Nis? Albanija ima lepu morsku obalu, stare gradove i mnogo je atraktivnija destinacija od Srbije koja strancima nema sta da ponudi?
Kao sto npr. Skadar ne moze da konkurise Kotoru ili Dubrovniku, tako ni Nis ne moze da konkurise Skadru npr.

Nikola

pre 2 godine

Не знам ко си ни одакле си, а није ни важно, за твоје обавештење, наша историја је доступна сваком заинтересованом и може се наћи по највећим и најстаријим светским архивама и није производ конструкција као већине народа у окружењу који се стиде својих српских корена и тога што су издали своју прадедовску веру!
(Pravi Valter, 14. avgust 2021 19:14)

Vasa istorija se nalazi u svjetskim arhivima? Posteno me nasmija. Nebitni ste svima, sto prije to shvatite krenuce vas bolje.

Vanja Petrović

pre 2 godine

Beligrad, Gorica, ... Treba li jos koji dokaz?
(Olskul Crnogorac Sjever, 14. avgust 2021 17:11)

TREBA!
Taj lokalitet se prvi put spominje šestom veku pre nove ere i bio je naseljen Ilircima, tačnije Dasaretima. Okupirali su ga antički Grci i pojavljuje se pod imenom Antipatreia (314. godine p.n.e.). 200. godine estare ere ga osvajaju Rimljani koji vrše egzekuciju svih muškaraca u gradu. Sve do 9-og veka nove ere se zove Pulcheriopolis kada za osvaja Prvo Bugarsko Carstvo i daje mu ime Beligrad i pod njim ostaje do 12-og veka i pod Vizantijom. Otomaske snage ga preuzimaju i daju mu ime Berat, a 1337-e godine ga napadaju lokalna albanska plemena koja su sve vreme bila ugnjetavana od svih okupatora koji prošli kroz Berat. Zaboravih da kažem da je grad bio i pod Burgundskim kraljem Sicilije Karlom I Anžujskim (1280-1281)...onda opet Vizantijci, Albanci, Turci, itd.
Te tako da od nas Srba tamo nema ni S u istoriji zapisano. Naši smo, nemoj da se laženo među sobom.

Bendzo Kazui

pre 2 godine

Na celom Balkanu zive samo Srbi i njihovi potomci,e sad za Evropu i svet nisam bas siguran mada mislim da su i Turci Srbi samo su promenili veru...NA CEMU STE BRE VI KOMENTATORI???

leptirica

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.

IgorPa

pre 2 godine

@Oki

Kalamegdan, Dorčol nista ni na jednom jeziku ne znači. Pismenost ti nije jača. Ali prosvetlicu te za znacenje stvari na koje si mislio, to su turcizmi (iliti pozajmljenice) koji su ostali u upotrebi jer sam narod nije hteo da menja imena tih mesta zbog istorijske vrednosti.

Opismeni se

pre 2 godine

A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)

Terazije - vaga. Kalemegdan - Ostrvo borbe. Dorcol - Raskrsnica. Tasmajdan - Rudnik. Topcider - Topovsko polje.
Eto ti na srpskom. Nazive koje mi danas koristimo su ostavili turci, a mi nismo radili denacifikaciju kao siptari ili bugari koji su listom zabranjivali upotrebu reci koje im se ne svidjaju. slicni stvar su uradili i hrvatijanci. Zato ste vi plemena bez istorijskog kontinuiteta i konteksta j zato imate debelih problema sa istorijom. Kod vas kad neko krene da kopa po istoriji, vi ga odmah nadgledate, nemoj slucajno neko da nadje poreklo Seknderbega, da kaze gde su mu brat i otac sahranjeni, ko mu je bila majka. ili hrvatijanci kad ih pitas gde su im sahranjeni ti silni kraljevi, oni odmah zapene. Brisanjem istorije ste obrisali svoje mozgove.

Crvena Zvezda Tirana 22.04.1945.

pre 2 godine

@Oki

Pre Turaka su tamo bili Srbi prijatelju. Ove reči koje pominješ su turcizmi i ostali su u upotrebi u srpskom jeziku. A naziv Beligrad dokazuje da to sa Albancima ima veze isto kao i Srbi sa Rejkjavikom...

Komsija

pre 2 godine

Samo u Srbiji na rubrici putovanja, gdje ljudi citaju gdje je sta zanimljivo za posjetiti, na pomen HR,Al, BiH, javljaju je ko muhe na go..o milion malih nacionalista. Za razliku od samo komentarisanja, posjetite ta mjesta, nacionalizam se lijeci putovanjima i upoznavanjem drugih ljudi.

Solomon

pre 2 godine

Neki toponimi su bugarski, jer ovaj deo bio pod bugarskom carstvom u srednjom vekom. A reci mi šta znači Terazije, Kalamegdan, Dorčol, Tašmajdan, Topčider na srpskom?
(Oki, 14. avgust 2021 17:14)
Био је под Бугарским царством али су становништво чинили Срби.
Зато је цар Душан и освојио лако те територије.

Боске

pre 2 godine

Zasto je sa narodom Stefan Nemanja govorio preko prevodioca? Ajmo Srbine, pismeni patrioto, objasni nam!
(ссс, 14. avgust 2021 20:39)

Мислиш са грчким народом? Тешко. Био је заточен у Цариграду, имао је довољно времена да научи грчки.

Иначе, Грци су, уз Србе, једини народ на Балкану. Сви остали су нације, тј. конструкти историјских околности и пројекти моћних. Већина их је настала тек у 20. вијеку, а неки од њих једва да су пунољетни.

Јабучило

pre 2 godine

Pokazi me jedan dokaz da ikada u Beratu živeo jedan srbin, a ja cu ti pokaziti deset dokaza da tamo nije živeo nikad ni s od srba.
(Oki, 14. avgust 2021 18:39)

А град се звао Београд (па и дан данас искварено) јер је неки Дарданац помислио како је то баш забавно?

Jos da se divimo genocidasima

pre 2 godine

nista posebno ovaj otomanski stil a kao da je neko kopiran japanski stil.
Sto se tice rusenja svega pa i dzamija a zasto da ne to je zidao okupator koga niko nije zvao u goste i koji je ugnjetavao i napravio genocid nad narodom i protiv koga se narod borio tristotine godina i kazes jos smo trebali da cuvamo sve to osmanlijsko sto niti tada niti sada nije niti ce ikada biti nas stil. Sikter od nas.

Vanja Petrović

pre 2 godine

(Сеновић, 14. avgust 2021 20:05)

Прво бугарско царство које су историчари назвали и дунавском Бугарском и разликовали га од Волшке Бугарске, била је прва средњовековна бугарска држава основана 681. године на територији дуж делте Дунава и Црног мора која је постојала до 1018. године када је поново уједињена са Византијским царством.
На врхунцу моћи, границе тог царства биле су од Будимпеште до Црног мора и од реке Дњепар у данашњој Украјини до Јадранског мора. После Првог бугарског царства, Бугари су 1185. основали Друго бугарско царство, које је постојало до 1396.
У почетку се Прво бугарско царство звало само Бугарска, све док га Византијско царство није признало 681. Између 681. и 864. године, ова творевина се звала Бугарски Канат.
И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?

Pravi Valter

pre 2 godine

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.
(Leo, 14. avgust 2021 18:43)

Не знам ко си ни одакле си, а није ни важно, за твоје обавештење, наша историја је доступна сваком заинтересованом и може се наћи по највећим и најстаријим светским архивама и није производ конструкција као већине народа у окружењу који се стиде својих српских корена и тога што су издали своју прадедовску веру!

Mijak

pre 2 godine

Al ste zapeli s tim Srbi pa Srbi. Nisu svi J Sloveni Srbi. Tamo je bilo nesto Srba ali vecinu juznih Slovena koja je naseljavala danasnju S Makedoniju, Grcku do Peloponeza i Albaniju su bili pripadnici manjih plemena/grupacija: Dragovici (koji su cak imali svoju bogumilaku crkvu), Strumljani, Brsjaci, Mijaci, itd. Bilo ih je na desetine. Neki su upali u etnogenezu Grka, Albanaca, Srba i na kraju i S Makedonaca. Procitajte o tome jednu od knjiga profesora Trajana Stojanovica koji je sve to lepo izucio i objasnio i koji se za zivota deklarisao kao Srbin iz S Makedonije. U prevodu: ne mora da znaci da je Berat srpski grad

Боске

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Не, био је Србин католик.

У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих.

Flying Dutchman

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50) # Link komentara

Po čemu je Vito od oca Trifuna iz Kotora Hrvat? Po tome što je bio katolik, franjevac? Ne znate gde bijete od gluposti…
Objavite mi komentar kad već niste prethodni a svakakve neproverene tvrdnje dopuštate.

Сеновић

pre 2 godine

Неко рече да му прво бугарско царство даде име Белиград. Одкуд Бугарима реч Бели, бело. Бугарски језик не постоји 1000 година. Говори га једва 80000 душа у Кабардино Балкарији. Нису му Бугари могли дати име Бели Град

Radovan III

pre 2 godine

(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)

odakle ti to o 'lokalnim albanskim plemenima' 1337? Neka maštovita istorija ili prosto izmišljaš? Zna se vrlo dobro ko je držao Berat većinom 14. veka.

Bjelokosti

pre 2 godine

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.
(Oki, 14. avgust 2021 18:37)


150 dzamija u Beogradu? Najvise je bilo 22 a neke su nastale od porusenih crkava od strane turaka. Kada vec pominjes dzamiju na mestu skupstine onda bi trebalo da znas da nju nisu kao i ostale dzamije u Beogradu srusili srbi nego austrijanci i onaj njihov Savojski. Ta damija na mestu skupstine mislim da se zvala batalidzamija.

Radovan III

pre 2 godine

(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

imaš li neki izvor za narodnost fra Vita ili samo tupavo podrazumevaš da ako je neko na ovim prostorima katolik, onda je Hrvat?

dino

pre 2 godine

Jako , ali bas jako me ne zanima ni taj Berat ni Albanija, ni njihovo poreklo ni buducnost , toliko ima interesantnijih zemalja i gradova za videti

Me,Myself and I

pre 2 godine

Brate Albanače, morao bi mnogo knjiga da pročitaš da bi razumeo da se Sloveni-Srbi nisu doselili na Balkan vec su autohtono stanovništvo.
ako si poreklom sa severa Albanije ili imas familiju tamo, budi siguran da su pradedovi Srbi.
Pozdrav od Skenderbegovog zemljaka iz Šumadije.

Народ

pre 2 godine

Драги муслимани зна се кад су дошле Османлије и што. Њих нико није звао и били су окупатори. Није ми јасно што се буните за рушење џамија у периоду када је окупатор протеран. Нико није блесав да гаји било шта материјално од окупатора, после свих злочина,после свих вековних борби за слободу зар не? Сада би било ужасно да неко сруши неку џамију јер нисмо окупирани више и веру коју је оставио окупатор практикују наши СУНАРОДНИЦИ и суграђани и то је ок... Нису ми заиста јасна поређења таква, као да Словени треба да буду окупирани и да не постоје(СПЦ једина има материјалне доказе постојања Словена у бившој нам Југи)а сви остали имају право на то...Држимо се ми садашњег устава и да гледамо да боље живимо.. А комшијама свако добро и све најбоље..

REKOS

pre 2 godine

Berat je na Latinskon jeziku Sto na Albanskom znaci Qyteti i Bardh, A na Srbskom ili slavenskom jeziku znaci Beli Grad.
A Gospodzi Petrovic Kapa Dole

mosa

pre 2 godine

@
TREBA!
Taj lokalitet se prvi put spominje šestom veku pre nove ere i bio je naseljen Ilircima, tačnije Dasaretima. Okupirali su ga antički Grci i pojavljuje se pod imenom Antipatreia (314. godine p.n.e.). 200. godine estare ere ga osvajaju Rimljani koji vrše egzekuciju svih muškaraca u gradu. Sve do 9-og veka nove ere se zove Pulcheriopolis kada za osvaja Prvo Bugarsko Carstvo i daje mu ime Beligrad i pod njim ostaje do 12-og veka i pod Vizantijom. Otomaske snage ga preuzimaju i daju mu ime Berat, a 1337-e godine ga napadaju lokalna albanska plemena koja su sve vreme bila ugnjetavana od svih okupatora koji prošli kroz Berat. Zaboravih da kažem da je grad bio i pod Burgundskim kraljem Sicilije Karlom I Anžujskim (1280-1281)...onda opet Vizantijci, Albanci, Turci, itd.
Te tako da od nas Srba tamo nema ni S u istoriji zapisano. Naši smo, nemoj da se laženo među sobom.
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)
Tvrdnja da su lokalna albanska plemena derivat Dardanaca odnosno Ilira je apsurd.
Osvojeni od Rimljana u drugom veke pne, pa se javljaju u 11 veku. 1300 godina vakuuma u srcu Rimske, Vizantijske,Bugarske i Sroske drzave.
Inace navedeni toponimi su slovenski, ne latinski, ne protobugarski, ne grcki, sto znaci da su ih imenovali Srbi.
Pusa za tebe.

mosa

pre 2 godine

@ oki
Decko, islamski osvajaci su rusili nase bogomoljke od dolaska na Balkan, neke su pretvarali u stale, od nekih su gradili dzamije, a u Beogradu su ih rusili jer im je smetao pogled na njihove dzamije.
Mi smo samo vratili predjasnje stanje.
Inace u srednjoj evropi su srusili SVE dzamije od 1699 godine i proterali sve muslimane, ali sve.
Zamisli da smo mi bili takvi.

Petar

pre 2 godine

Ne, to pokazuje da vi do polovina 19 vekom niste bili vecina na Beogradu, vecina stanovništvo je bio muslimanska, zato su i turski toponimi, zato su postojili skoro 150 dzamije koji vi srbi srušili ste, samo jedan danas postoji. Za tvoju pismenost danas gde je vaša skupština bila je jedna džamija, koji ste u pocetku 20 vekom srušili ste da bi gradili skupštinu.
(Oki, 14. avgust 2021 18:37)

Mozda je tacno je da polovinom 19 veka srbi nisu bili vecina u Beogradu. Verovatno nisu bili vecina ni u jednom vecem gradu, jer su po gradovima ziveli muslimani (neki od njih su i srbi) a srbi pravoslavci su ziveli po selima. Ali hajde da se vratimo jos malu u nazad. Ko je bio vecina na podruciju Srbije i dok turci nisu krenuli iz Azije u osvajanje Evrope?

NisamMilicajac

pre 2 godine

У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих.
(Боске, 14. avgust 2021 23:13)

evo Teslinog dnevnika koji Beograd skriva. "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim ,jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16.stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak."
Evo šta Tesla kaže jel ima ili nema Hrvata.

mosa

pre 2 godine

@Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)
Srbin katolik, iz Kotora, grada kraljevine Srbije.

Che

pre 2 godine

Kakva ima veze ko je šta gradio na hrvatskoj i albanskoj obali. Činjenica je da smo mi Srbi zbog našeg seljačkog mentaliteta bežali od mora ko đavo od tamjana. Jer, tamo su vrućine, komarci, neplodna zemlja, sta će nam more imamo banje....I eto nam sad. Jedini narod na Balkanu bez mora! A kao sila smo. P.S. Makedonija Ohrid, nije more ali kao da je.

Ogorčeni

pre 2 godine

Svačeg se načitah po ovim komentarima, sve sam znalac do znalca. Od srBskih, preko albanskih, hrvatskih, bošnjačkih(muslanakih) nacionalista, a u biti plemena. Neka sa više, neka s manje istorije, neki malo više divlji, drugi raskorenjeni, oni treći u dekadenciji i raspadanju. Suština sreće, tolerancije i međusobnog razumevanja.

Slavoljub Petrović

pre 2 godine

Srbi su na Balkan došli pre ameba i to može da potvrdi naš najveći kvazi istoričar Jovan I. Deretić, na fejsbuku poznat kao János Derety

ime

pre 2 godine

(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07)

Ko su Ilirci?

Ili mislis na Ilire?

To su isti oni koje istorija naziva Tracanima, Getima, Venedima, Vlasima, Tribalima, Mizima… Srbima.

Tu je pocetak u kraj razbijanja tvoje iluzije.

mosa

pre 2 godine

@Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

A reci mi šta ste vi srbi gradili kada vecina od vas je živeo na brdima Crne Gore ili Bosnje gde i vecina od danasnje srpske u stanovništvo u Srbiju vodi porijeklo.
(Leo, 14. avgust 2021 18:43)
Pogledaj Uneskovu listu.

ketiS

pre 2 godine

@Tom "Nego, tko je gradio objektivno najljepse ( danas ) srpske gradove, one po VojvodinI?

Prvo - Lepota je u oko posmatraca, ne postoji nista objektivno lepo.
Drugo - Gradovi u Vojvodini su ugarsko-habsburski.
Trece - Oni su to ostali i danas iako se nalaze u drzavi Srbiji, jer Srbija postuje sopstvenu multikulturalnost, te ne prisvaja nista tudje.
Cetvrto - Srbi na prostoru Vojvodine imaju sosptveno, srpsko-pravoslavno pozno-srednjovekovno, barokno i klasicisticko-romanticarsko kulturno nasledje.
Peto - Nadam se da je odgovor zadovoljavajuci.

Mishi G.

pre 2 godine

Ne razumem zasto se objavljuju hejterski komentari? Tim ljudima je ozbiljno naruseno mentalno zdravlje. To je privatan problem, nije to neko kvalitetno misljenje da bi bilo dobro za objaviti u javnosti. Preporucujem svima da sto vise putuju nasim Balkanskim poluostrvom i neka sto vise uce i upoznaju pre svega ljude. Radio sam jedno vreme na severu Evrope i od tada sve sto je sa Balkana ocu da zagrlim svim srcem. Putujte deco, tako ce srce da vam naraste.

mosa

pre 2 godine

@
Vasa istorija se nalazi u svjetskim arhivima? Posteno me nasmija. Nebitni ste svima, sto prije to shvatite krenuce vas bolje.
(Nikola, 14. avgust 2021 19:48)
Prica lik kome su Ugri osvojili drzavu 1097 i obnovili je 1991.

ISKRENO

pre 2 godine

NISK1---Ako nisi znao Grad Nis kao prvo i u Vizantinskom i u Otomanskom Imerijom Bio Najveci Albanski Grad posle Durraha--Draca i to sve do 1877 godine do te godine u Nisu je zivelo svega 2% Srba, i 8% Bugara. I ime grada je Albanski Toponim. Najbolji dokaz je da mnoge Porodice sto ste isterali sa silom 1877-78 ima prezime Nisliu,Nislija,Nisori, koje zive u Kosovu,Makedoniju i Tursku , Svi imaju svoje korenu u grad NIS. Za ove Etnicko ciscenje piao Srbski istoricar Manojlo Manojlovic - Nis i Toplica 1877-78 vise od 300 Albanski sela vrseno je Etnicko Ciscnje. Sve to lepo Napiao on i mnogi Srbski Istoricari.

grupni_flex

pre 2 godine

"У Далмацији 13. вијека није било Хрвата, заправо нико никад није ни чуо за њих."
(Боске, 14. avgust 2021 23:13)

Nitko nikad nije čuo za niti jedan narod na svijetu, sve su to Srbi. Primjerice, Englezi su Srbi protestanti a Kinezi su Srbi budisti. Ne postoji ništa osim Srba i Srbije.

Bunge

pre 2 godine

@Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)
Srbin katolik, iz Kotora, grada kraljevine Srbije.
(mosa, 15. avgust 2021

I egipatske piramide je gradio srbin arap. Vidi se po tpopnimima i hijeroglifima. Cisti srpski rukopis.
I dalaj lama je srbin budist!
Da ne pricam da je papa franjo srbin katolik iz iz dijela stare srpske zemlje argentine...i tako sve do nastanka svijeta kada je bog rekao - nista se bre ne vidi neka bude dan.

inat

pre 2 godine

Vezano za toponime…bedem/zastitni zid iz 4. veka koji opasuje grad Rim se na latinskom jeziku zove Murus Servii Tullii; a,na italijanskom: Mura Serviane…Jel’ i njega pravio neki franjevac iz Kotora?

grupni_flex

pre 2 godine

"Ne radi se samo o Beligradu, cela Albanija je puna srpskih toponima."
(Milan, 14. avgust 2021 22:05)

Cijeli svijet je prepun srpskih toponima. Tajina Mahala, Rodićev kolos, Aleksandrov svjetionik, Artemićev hram ... kompletna zemaljska civilizacija (a vjerojatno i dobar dio svemirske) nastao je od Srba i Srbije.

darkwood

pre 2 godine

Čitam pojedine komentare...i vi se onda čudite što već desetljećima stojite na mjestu u što su "svi protiv vas"? Moja iskrena sućut.
(Zag, 14. avgust 2021 19:44)

zato vi napredujete i idete napred
narocito u minken i irsku
hnjo

Милош

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Šta misliš koliko zgrada u Zapadnoj Evropi su podigli bauštelci iz Hrvatske? Kapiraš?

xox

pre 2 godine

А град се звао Београд (па и дан данас искварено) јер је неки Дарданац помислио како је то баш забавно?
(Јабучило, 14. avgust 2021 19:23)

jabučilo, mnogo si pametan, sigurno imaš barem jedno 4 razreda škole. ipak nedovoljno da stigneš do 6. razreda, gde bi saznao i da je u osnovi imena naše prestonice bugarski toponim (belograd). beograd je kontinuirana prestonica srbije tek vek i po, mislite o tome.

Гиле

pre 2 godine

Бесмислене полемике водите, јер кад се погледа да је ово све било источно римско царство, па део простора заузели Турци, да има Цанцара, кад су који народи настали у садашњим називима, а не Илири, бежању народа од Турака, прављење Војне Крајне и осталог, само се запетљавамо у зачаран круг. Од тога што је Сплитски Хајдук (први грб) писао на ћирилици, данас нема ништа. Нажалост овде се убијају комшије због вере. Нисам Југоностагичар, јер би постојало да је ваљало, али очигледно чим се кува у свету овде се прави буре барута. И то никако да превазиђемо.

Tom

pre 2 godine

Sve je to super, samo sto kao i Hrvati, oni nista od toga nisu gradili
(razum, 14. avgust 2021 17:56)

Gradili su Hrvati dosta toga, realno dosta toga i nisu, svejedno je danas naše (za 100 ili 400 godina, tko ziv tko mrtav).

Nego, tko je gradio objektivno najljepse (danas) srpske gradove, one po Vojvodini?

mosa

pre 2 godine

@Сеновић, 14. avgust 2021 20:05)

Прво бугарско царство које су историчари назвали и дунавском Бугарском и разликовали га од Волшке Бугарске, била је прва средњовековна бугарска држава основана 681. године на територији дуж делте Дунава и Црног мора која је постојала до 1018. године када је поново уједињена са Византијским царством.
На врхунцу моћи, границе тог царства биле су од Будимпеште до Црног мора и од реке Дњепар у данашњој Украјини до Јадранског мора. После Првог бугарског царства, Бугари су 1185. основали Друго бугарско царство, које је постојало до 1396.
У почетку се Прво бугарско царство звало само Бугарска, све док га Византијско царство није признало 681. Између 681. и 864. године, ова творевина се звала Бугарски Канат.
И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 21:55)
Postovana Vanja, bojim se da brkate pojmove a i datume.
Kan Asparuh je doveo turkijsko pleme Bugara 671, ne 681, preko Dunava, to je bila plemenska drzava ne carstvo.
Teritorija pod njihovom kontrolom je bila velika, ali znatno manja od one koje ste naveli, a granice fluidne.
Prvo Bugarsko carstvo je stvoreno 924, kada se kan Simeon krunisao za cara,ne 681.

Александар

pre 2 godine

Типичан грчки назив града БЕЛИГРАД или још бољи пример Бела Зора, три је тешко рећи стари српски град, када нису то једини српски топоними и хидроними у данашњој Албанији, препорука слободно се опустите, и што рек'о мој деда, почните да размишљате, али стварно !!!

Da se ne lažemo

pre 2 godine

@Opismeni se

Nismo se mi ništa pitali. Oni koji su vladali nam su rešili da turski nazivi ostanu. Po meni veoma nepravilno. Ali pošto u Srbiji do promena ne sme da dolazi, sve ostaje nazvano onako kako su Srbi zatekli.

Radovan III

pre 2 godine

(Leo, 14. avgust 2021 20:09)

blago majci koja te rodi tako mudrog. Šteta što više nema one antibot verifikacije na ovim komentarima, ne bi morali da budemo izloženi tom tvom intelektualnom sloju.

JEDAN ODGOVOR

pre 2 godine

@JEDNO PITANJE
Ni smo ni otkuda došli, tu smo oduvek, ili bar od naseljavanja prvih zemljoradnika sa bliskog istoka.
A od kada ste vi tu? I ko ste uopšte VI?

mosa

pre 2 godine

@Dali vi Srbi znate da mi Odgovorite od koga se uzeli Hriscansku Veru na koju se mnogo prozivate i kao veliki Vernici, Svi znamo da u Balkan ste dosli u 7-veku to potvrdio i vas Veliki Naucnik Jovan Cvijic, Onda Kosta Novakovic Istoricar i mnogi drugi Istoricari .
(JEDNO PITANJE, 14. avgust 2021 23:35)
Od Vizantije, sto pitas?
Prvi talas hristijanizacije je usledio odmah u 7 veku i to u priobalnim delu Jadrana, u onim oblastima koje su naseljavali Srbi ( od reke Cetine do reke Bojane ) Paganija ( poslednja primila hriscanstvo ), Zahumlje, Travunija i Duklja. Taj prvi talas je zapljusnuo samo priobalje, u zaledju se i dalje praktikovala paganska religija.
Drugi talas je usledio za vreme cara Vasilija u 9 veku. On je organizovao misiju Konstantina i Metodija u Moravsku knezevinu ( danasnja Slovacka ), njihovi ucenici Kliment i Naum su nastavili sa hristijanizacijom na Balkanu.
Treci talas za vreme najveceg srpskog svetitelja, Svetog Save.
Inace Albanci se prvi put u istorijskim izvorima pominju 1071 godine, ili ti u 11 veku.

Me,Myself and I

pre 2 godine

И даље не мислите да су имали свој језик Бугари у свом Царству које трајало
од 681 - 1396. године?
(Vanja Petrović, 14. avgust 2021 21:55)

Vanja brkas pojmove (teritorija/narod).
Zasto Bugari kao tatarsko pleme ne prica svojim jezikom nego slovenskim?
Pa zato sto su se kao osvajacka vojska nakon odredjenog vremena asimilovali i utopili u apsolutno većinsko slovensko stanovnistvo, u vecoj meri Srbe.
Usput, raspitaj se gde su pohranjene mosti kralja Milutina, pa kad nadjes odgovor a onda procitaj zbog cega je nas kralj zeleo bas tamo da bude sahranjen, sigurno ne da bi ga postovali i obilazili Bugari.

na ekranu sve je lepo

pre 2 godine

Fanstasticna kolicina zloumlja na komentarima, bogom dani kvazi istoricari drze cas iz samoispravnosti, gde god i kad god iako ih niko nista nije pitao. Nema veze, tek da nesto kazu. Za rodjendan trazite da vam kupe ogledalo, treba vam.

Bio sam u Beratu pocetkom jula ove godine, divan gradic iznad kog je jos lepsa srednjevekovna tvrdjava, mozda nije "must see" ali je svakako vredno pomena u rubrici PUTOVANJA, za citaoce koje to zanima. Mnogi, nazalost, nisu u mogucnosti da prevrnu svaki kamen na planeti, zato od davnih vremena i postoje putopisi.

Hiljadu prozora su tu gde jesu da bi bogati trgovci videli trgovacke putnike koji dolaze da nude so iz solane u Vlori na putu do Djirokastera, bogatiji trgovci imali su kuce na vecem uzvisenju od manje bogatih, sa vece visine je bolja preglednost. So je u to vreme bila kao zlato, taman je i toliko vredela. Trgovina se odvijala na ulici ispod gradica, a umorni putnici nocili bi sa druge strane reke Drinos, cijim tokom su u nemilim uslovima dugo putovali.

Eto male dopune jednom lepom i nenamtljivom tekstu, koga zanima, a trovace molim da se vrate nazad u svoje pecine i iskljuce internet, verujte, nikom necete nedostajati.

N1SK1

pre 2 godine

@ccc
Neki Nis !? Wow...
Za pocetak je u nekom Nisu rodjen car Konstantin, pa je u npr.nekom Nisu jedna od najbolje ocuvanih ratnih tvrdjava iz srednjeg veka, pa je u nekom Nisu vodjena neka bitka na Cegru, pa je u nekom Nisu bio ozloglaseni nacisticki logor u drugom svetakom ratu, pa je u nekim Nisu cuvena Cele kula sa glavom Stevana Sindjelica...I ti uporedjujes Skadar-Otomanski grad sa najvecim srpskim gradom uSrbiji(po popisu stanovnistva procentualno vise Srba ima od Beograda i Novog Sada) najmanje nacionalnih manjina.Eh, da i Barbararosa se sastao sa Nemanjom u nekom Nisu za vreme krstaskih pohoda. Ups, u Nisu su najbolje kafane i najbolji burek...
Je l dosta burazerche, ili !?
Brabooo...
E, da i Familija je Niski ;)

chupavi

pre 2 godine

@ Vanja Petrović, 14. avgust 2021 19:07

Po toj logici isto se moze napisati i za svaki srpski grad u Srbiji.

Osnovali Rimljani, srusili drugi, pa Vizantijci (koji su opet Rimljani) i na kraju osvojili Turci...

Zaboravlja se ono kljucno, a to je da su osvajaci koje sam gore pomenuo, ziveli u gradovima i utvrdjenjima, dok je narod po brdima, selima i svuda u okolini bio srpski.

To se vidi svuda kroz istoriju pa cak i kroz onu u XX veku kada su Srbiju okupirali u oba svetska rata.

www

pre 2 godine

Ako dobro vidim, odmah su krenuli komentari da je to "stari srpski grad". Ime Beligrad su mu dali Bugari kad su ga osvojili od Vizantije.

ketiS

pre 2 godine

@leptirica, Flying Dutchman, Radovan III

Hrvatska istoriografija se zasniva na stavu da je etnicki identitet istorijska datost koja postoji sama po sebi, te da se katolicizam izjednacava sa "hrvatstvom". Prema tome, sustina je u tome, a ne u povesnim cinjenicama koje nemaju nikakve veze sa takvom ispolitiziranom mantrom.

deniro

pre 2 godine

Da zaključimo ovu nepotrebnu raspravu.......evandelje po Ivanu jasno veli - U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog i Riječ bijaše "BRE" !

grupni_flex

pre 2 godine

"Umesto vređanja samo navedite čiji su toponim Beli Grad i pokušajte da argumentujete"
(Milan, 15. avgust 2021 15:37)

Uopće ne moram argumentirati, davno je dokazano prije. Beli Grad = Minas Tirith, Gondor.
Nepobitan dokaz da su Srbi stariji od svega i da je cijeli svijet nastao od Srbije !

Milan

pre 2 godine

@grupni flex
Tipično je da oni koji nemaju argumenata počinju sa vređanjem. Obrnuto, mi koji imamo argumente ne moramo da se spuštamo na vaš nivo. Umesto vređanja samo navedite čiji su toponim Beli Grad i pokušajte da argumentujete

leila

pre 2 godine

Jedna zanimljivost. Manastir Decani je gradio Hrvat, Franjevac. Toliko o tome.
(leptirica, 14. avgust 2021 19:50)

Šta misliš koliko zgrada u Zapadnoj Evropi su podigli bauštelci iz Hrvatske? Kapiraš?
(Милош, 15. avgust 2021 10:29)

@(Милош, 15. avgust 2021 10:29)

Dakle, Kotoranin Vita koji se i potpisao iznad jednih od decanskih vrata je GRADIO Visoke Decane, nije ih zidao kao pomenuti baustelci.
Bio je projektant, arhitekta, AUTOR, ne fizicki radnik.

hm

pre 2 godine

Eto ti ga na. Hrvati ispadose Srbi, Srbi su pak Bugari, a Bugari ?!?! Verovatno Rusi. Na kraju smo svi Rusi. Kako samo uspete u tekst o Albaniji ubaciti i hrvate ? Kompleksi su cudo...