Utorak, 06.10.2020.

10:00

Lista najmoćnijih pasoša sveta: Srbi "prešišali" Amerikance

Izvor: B92

Lista najmoænijih pasoša sveta: Srbi "prešišali" Amerikance IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

vidoje

pre 3 godine

"Podaci su jasni: Uz privremene zabrane putovanja i vizna ograničenja, mnoge zemlje koje su nekada imale moćan pasoš sada se svrstavaju među najniže na svetu."
Tacno. Evo za nas iz Srbije cela EU je zatvorena plus Engleska, Australija, Kanada, Novi Zeland, Japan, Koreja .... preko 30 zemalja odjednom!

rebro

pre 3 godine

@Eldorado, piše se "japanske". To je samo prisvojni pridev koji se završava na -ski i piše se malim slovom.
Isto tako se piše i "američke, srpske, ruske, italijanske". Nema nikakve razlike jer su i to prisvojni pridevi.
Svi koji se završavaju na -ski, -čki, -ški se pišu malim slovom. I onda takav nepismeni kao ti otvori svoju firmu i teroršie zaposlene koji su obrazovaniji od njega jer eto on je radfio sa japanskim firmama.

mario

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 06. oktobar 2020 19:09)
Nisi ništa objasnio niti će vam uskoro one koje si nabrojao da vam ukinu vize.
Eto mi u Hrvatskoj se baš brinemo zbog toga što ne možemo bez vize u Rusiju i Kinu možeš misliti problem nam je jedino zbog turista iz Rusije i Kine koji dolaze u Hravtsku.

rebro

pre 3 godine

@istina, svi nešto računate dečije dodatke. To ti ne stoji u ugovoru za posao. Tamo ti stoji samo BRUTO plata, a ako ti sa dečijim dodatkom dobaciš jedva do 2300 onda bez dodatka imaš baš malu platu.
Ja recimo u Pragu imam 2300 neto. Bonuse ne računam jer oni ne pišu u ugovoru. Supruga i ja imamo svoj trosoban stan i svi računi za njega su 300 evra mesečno i još 2 koja izdajemo. Ti sada vidi razliku.

Strucni komentator

pre 3 godine

U praksi, treba nam viza za SAD i Veliku Britaniju. Dokle god je tako, moćno i pasoš Srbije ne idu u istu rečenicu.
p.s.Hrvatskim pasošem se može ući u V.Britaniju bez vize. I moglo je i pre hrvatskog ulaska u eu i može i posle bregzita.
(Sirotinja, 06. oktobar 2020 10:12)

@sirotinja
meni su ruskinje 100 puta bolje ribe od britanki I amerikanki. sta cu tamo. prema tome srpski pasos je bolji!

Inntal

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 06. oktobar 2020 19:09)


nisi objasnio i nemas pojma o cemu pises...
Amwrika ce vam.ukinuti vize za 100 godina...zivi bili pa vidjeli....

Petar

pre 3 godine

Najjaci pasosi su. oni koji ti pruzaju najvise sloboda. Sloboda putovanja za vecinu zemalja sveta nije neki problem, cak i ako negde treba viza onda se dobija. uporediti nas pasos sa bilo kojim iz EU nije ravnopravno. Oni mogu neograniceno da borave u bilo kojoj zemlji EU i najvaznije mogu da rade bez ikakvih ogranicenja u EU, Norveskoj , Islandu i Svajcarskoj i da putuju bez vise u SAD, VB, Kanadu, i Australiju i NZ. Kada bi mi uspeli da udjemo u EU, a u isto vreme da zadrzimo bezvizni rezim sa Rusijom i Kinom, onda bi nas pasos bio najprohodniji na svetu. Ali obe stvari su naucna fantastika, barem u narednih 10-15 godina.

mint

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 6. oktobar 2020 19:09)

Hrvatska od 90ih ne treba vizu za Veliku Britaniju, a SAD im ukuda vize do kraja ove godine. Srbija naprotiv nije ni blizu ukidanja. Za ukidanje viza prema SAD postotak odbijenih viza ne smije preći 3% podnešenih zahtjeva. Srbija je na oko 30%, a Hrvati su se spustili ispod navedenog broja. To ti pokazuje i ko s kakvim motivima želi da ide u SAD, odnosno ekonomsko stanje građana. Jedni putuju turistički, drugi poput uzemalja trećeg svijeta u potrazi za boljim životom.

NS, Srpska Vojvodina, Srbija

pre 3 godine

(ury, 6. oktobar 2020 16:19)

Borili su se u AU vojsci tako što su odvođeni silom u Galiciju na Ruski front gde su redom dezertirali.
Ako ste pripadnik jednog od naroda Dvojne monarhije u kojem se nalazila Vojvodina, jasno mi je zašto ovakvo perfidno pisanje.
Ako pak niste, pročitajte nešto o Jovanu/Janošu Damjanoviću ili Dimitriju Stojakoviću iliti Deme Stojaju!!

ne kapiram

pre 3 godine

Zašto je kod nas bolje nego drugde? Obrati pažnju i napregni svaku, ali SVAKU vijugu koju imaš. To je zato i SAMO ZATO jer smo bili prestali sa ubogim merama. Pošto jesmo naši klinci - da, baš ti zlikovci sa autobuske stanice - su na našu sreću uglavnom zadržali normalno ponašanje. Nisu slušali "društvo" ni "struku" i druge štetočine. Radili su ono što radi čopor majmuna na grani - skače grupno unaokolo družeći se. I tako je celo drvo up to date sa novostima iz sveta imunologije. Pa su bar donekle, srećom, i covid-19 raširili i odradili. Sebe imunizovali a asimptotski i deo drugih. Počujte o vi panični i antinaučni: tako nas je Teorija Evolucije oblikovala. Da jeste sa maskama pa ajde - ali nije. Sluzokoža da, maske ne. Uostalom već mesec dana radi sve od vrtića do fakulteta, maske ni na pola i - gde je eksplozija bolesti?
Treći talas sledi, bez sumnje. Najmanje će pogoditi - da, pogodili ste - Švedsku. Zašto će najmanje pogoditi Švedsku? Ajmo još jednom, svi, svi, ajmo sve vijuge da napregnu koliko god to bolelo - zašto će Švedska najbolje proći?
(Helios, 04. oktobar 2020 15:25)

a kako to Srbija može u EU, keve ti? Ti i dalje veruješ u beli šengen, šta?

Balkancaffe

pre 3 godine

@ja
Ne vredjaj nam intelegenciju ,soj ljudi za koga nam se prestavljas ovde ne visi celi dan po balkanskim portalima!Ti Zapad a pogotovo Kinu video si samo na jutube.
Ubuduce,kad izmisljas profesije izmisljaj i novi nick;)

Los Angeles

pre 3 godine

@Nisam: Pazi stvarno ne trebaju. Ali im ipak treba za Kinu. Retki izuzetak koji govori o tome da im je zemlja Bogu iza nogu na totalno strateski nevaznom mesto. Sto ce se za Srbiju desiti nikada.

Los Angeles

pre 3 godine

@Nisam: Takav pasos ne postoji. Cim ne treba viza za UK ili USA odmah treba za Rusiju. Ni Japan ni Nemačka ni Singapur ne mogu u Rusiju bez viza, ali odredjenje zemlje treceg sveta ne trebaju vizu.

Nisam

pre 3 godine

Cile ne treba ni za kanadu,ameriku,englesku pa ni rusiju. Mislim da uz malo truda za godinu dana mozemo i mi kao i cile. Srpski pasos moze uz malo truda kroz 12 meseci bit u top 5 u svetu.

@ ja, @ stef

pre 3 godine

Ma, sta to pisete o Kini ljudi, ako za Boga znate?! Dovukljace nam se pola Srbije i komsiluka ovamo! Dragi Srbi, ljubitelji Amerike, Nemacke, Engleske i ostalih "prijateljskih" zemalja, ne dolazite u Kinu ni za zivu glavu, jer:
Kina je jadna, siromasna i zaostala zemlja. Svi nose prosivene jakne i one kape za koje je Mao maznuo fazon od sovjetskog marsala Budjonija. Svi idu peske ili voze bicikle, nema privatnih kola u Kini. Zive u kucama od blata, bez struje, vode i interneta. Ako je nesto puteva i pruga ostalo od carskog vremena, to vam je to. Aerodrome i avione uopste nemaju.
Mozes da kupis 100g mesa, malo povrca i saku pirinca po clanu porodice nedeljno. Nadjite na Google tackice, ili pitajte babe i dede, ako su jos zivi. Sve se placa kesom, nemaju ni kartice, a kamoli aplikacije za placanje. Policija je do zuba naoruzana i vrlo opasna; popreko ih pogledas i odmah ti skoce za vrat, pa mozes samo da vices: I can't breathe.
Nemaju Parove, Zadrugu, uopste nemaju Pink, Happy i tako to. Njihovi pulmolozi zene ne salju u soping u Milano. Nemaju naprednjake, sto je samo dokaz da su krajnje nazadni i uopste nisu vredni da ih demokratski, pro-evropski Srbi i Srpkinje ikad posecuju.
Za kraj, od Generacije 5 pesmica "Ti samo budi dovoljno daleko".

Nisam

pre 3 godine

I sta onda...?
sece ce ti biti na mjestu...?
tad ces moci reci da si uspio u zivotu....?
bravo govornice.....nastavi...

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio

Inntal

pre 3 godine

Izvini, a jel bitno na koji način Kina privlači svetske naučnike? Pa svako ide tamo gde mu je bolje. Radio sam i na Zapadu, i sada u Kini, pa mogu da upoređujem. U nauci nikada nije bilo mnogo para - na postdiplomskim studijama, dok sam radio u Holandiji, institut mi je plaćao stan na periferiji Amsterdama, a zarađivao sam svega 1.000 evra mesečno (i to se ta plata zapravo vodila kao stipendija). Kad sam prešao u Nemačku, posle doktorata, imao sam veći novac, ali to je bilo dovoljno samo za pristojan život i ništa više od toga. Sada je situacija neuporedivo bolja, jer prvi put u životu mogu da kažem da zaista imam novca i da mi ništa ne fali. Uzgred, i u Holandiji, i u Nemačkoj, sam imao gomile kolega Kineza, koji su kopali i rukama i nogama da ostanu na Zapadu... sve do pre 3-4 godine, kada je Kina krenula žestoko da ulaže u svoje naučno istraživačke centre. Sada su SVI DO JEDNOG u Kini. Rade posao koji vole i za koji su se školovali i zarađuju jako veliki novac. Bilo je uobičajeno da kolege Nemci i Holanđani idu da rade u Ameriku, međutim i to se potpuno preokrenulo - sada je destinacija br. 1 za zapadnoevropske naučnike Kina. Em je regulativa takva da ti pruža mnogo više slobode u istraživanjima (pogotovo onima koja su na Zapadu etički upitna, kao što su testiranja na životinjama), em su uslovi za rad fenomenalni (u Nemačkoj sam mesecima morao da čekam red za superkompjuter, u Šangaju to dobijem odmah), em što je plata fenomenalna.
(ja, 06. oktobar 2020 15:52)


laze selo ,lazu ljudi..

Inntal

pre 3 godine

Srpski ce da uskoro bude jaci od hrvatskog i slovenackog! Zapamtite moje reci!
(Nisam, 06. oktobar 2020 16:47)


i sta onda...?
sece ce ti biti na mjestu...?
tad ces moci reci da si uspio u zivotu....?
bravo govornice.....nastavi...

Inntal

pre 3 godine

@istina, sa 1800 evra neto u toj Nemačkoj jedva preživljavaš. JEDVA.
Pa u jednom lamenom Nirnbergu je dvosoban stan 800 evra. U malo većem Bonu ispod 1000 ništa.
Pa tih 1800 evra ti je dovoljno za Prag recimo, ali za Nemačku nije.
(rebro, 06. oktobar 2020 15:26


racunaj djeciji doplatak,ako mu je potreban dvosoban stan ,onda je tu i zena ,pa ce i ona raditi i eto jos 1000€ pa ti vidi...

ja i zena sa djecijim doplatcima imamo oko 4600 netto ,stan je sa rezijama 1200,i ne kazem da zivim ko lord,(jer ima tu jos dosta izdataka) jer pored mene zive neki i imaju 3 puta vise pa ne oskacu od nas ostalih,ali zivim dobro i priustim si svega...a 500km sam od Zagreba gdje imam kucu....

Eldorado

pre 3 godine

Pola Srbije predaje engleski u Kini i svi super žive tamo a ovde i dalje likovi u fazonu Kina zagadjena i nebitna zemlja trećeg sveta ?.
Na stranu i beskonačne prirodne lepote, uredjena infrastruktura, životni standard koji se svakodnevno poboljšava i sve ostalo.
To uglavnom pricaju ljudi koji su najdalje otišli do jonske obale u Grčkoj, bio više puta u Kinu i video.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stef, 6. oktobar 2020 16:44)

Apsolutno.
Pored toga, ima tu i neznanja, predrasuda i rasizma.

mario

pre 3 godine

(Eldorado, 06. oktobar 2020 16:20)
Ništa ja ne blatim Kinu, ali gle dovoljno mi je znati odakle je krenuo ovaj virus i odakle uvijek dolazi većina virusa. Što se tiče Kine, pa svi vidimo kakav je život tamo, a i kakve su im prehrambene navike.
I da ti si opisao Japan, a to je razlika nebo i zemlja nasuprot Kine.

Lala

pre 3 godine

Samo da se nadovezem,supruga i ja u normalbom radnom odnosu bez dodatnih radnih sati,kada odbijemo troskove ostaje nam viska 2000 eura mesecno..pa ti vidi koliko je lose u Nemackoj. Ovog leta 2 puta u Italiji i jednom u Austriji.

istina

pre 3 godine

rebro@
Zivim u gradiću od 20 000 stanovnika pored Hanovera.
Trosoban stan u centru plaćam 650€.
Sa decijim imam oko 2300 € bez ženine plate.
Neka potrosim 850€ na hranu i odeću,a ne potrosim.
I ti mi kazeš da prezivljavam?
A inače i supruga radi.
Sta bi prosjecan gradjanin Srbije dao da se "pati" kao moja porodica i ja.
Nisam bogat,ali zivim ko covjek.
To je sve bez bonusa, povraćaja poreza itd ...sto i ti dobro znaš ako si tamo.

Eldorado

pre 3 godine

Koliko ti plaćaju da reklamiraš Kinu?
Sva sreća, pa postoji Internet, pa se može vidjeti kako se to lijepo živi u Kini.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mario, 6. oktobar 2020 13:50)

A koliko vama da blatite Kinu?
Eto, ja volim Istok više nego Zapad. Radeći za Japanske kompanije sam zaradio dosta novca, i pokrenuo svoj posao.
Koga zanima tehnologija, Japan je broj 1.
Sony, Panasonic, Pioneer, Epson, Olympus, Alpine, Omron, Canon, NEC, Toshiba, Eizo, TDK, JVC, Denso, Aisin, Hitachi, AEON, Fujitsu, Bridgestone, Sharp... Mogu do sutra nabrajati a sve to na prostoru nešto većem od exYu.
Da ne pominjem pride koliko je sve čisto, infrastruktura besprekorna, kriminal gotovo nepostojeći a ljudi kulturni.

ury

pre 3 godine

Vojvođanski pasoš? Vaši preci se sada obrću u grobu, Vojvodina je Srbija. Sram vas bilo.
(Englez, 06. oktobar 2020 10:36)

ne oni bi se okretali kad bi saznali da smo opet u srbiji iz koje smo i onda otišli....pa nasi su ratovali za AU.

stef

pre 3 godine

Pola Srbije predaje engleski u Kini i svi super žive tamo a ovde i dalje likovi u fazonu Kina zagadjena i nebitna zemlja trećeg sveta ?.

Na stranu i beskonačne prirodne lepote, uredjena infrastruktura, životni standard koji se svakodnevno poboljšava i sve ostalo.

To uglavnom pricaju ljudi koji su najdalje otišli do jonske obale u Grčkoj, bio više puta u Kinu i video.

Los Angeles

pre 3 godine

@stef: “Pola srbije predaje engleski u Kini”. A da prvo makar nauče decu u školama u Srbiji taj engleski? Deca vam uče godinama a ne znaju da beknu, osim par holivudskih fraza.

Tajni detektiv Djido Mova

pre 3 godine

Hahahahaha hahahahaha ahahahahahahahahahahahaahahahahahahaha, nas pasos je na nivou Bangladesa, izvinite braco iz Bangladesa, mozda ste i jaci sta znam. Zato ko da smo krmace gde god odes pecat ko da si kod veterinara otisao idi begaj.

Александар

pre 3 godine

Јесте,али нису све земље на свету исте. Без да икога вређам,али није исто да ли слободно путујеш у Канаду или Бангладеш.
Тачно је да можемо отићи у доста земаља без визе,али и даље не можемо у оне најпривлачније...Канада, Аустралија,Нови Зеланд,Велика Британија, САД.....
Боље би било да можемо да путујемо у дупло мање земаља,али да буду корисније. Земље трећег света стварно не знам коме су занимљиве.

Dex

pre 3 godine

Ipak je pitanje koliko je zemalja ispred nas kad svako mesto dele mnoge zemlje. Računa se normalno pozicija za koliko je zemalja ispred nas. Prvo mesto mogu da dele 200 zemalja a mi drugo i kažemo mi smo drugi......

ja

pre 3 godine

@ (Los Angeles, 6. oktobar 2020 13:53)

Izvini, a jel bitno na koji način Kina privlači svetske naučnike? Pa svako ide tamo gde mu je bolje. Radio sam i na Zapadu, i sada u Kini, pa mogu da upoređujem. U nauci nikada nije bilo mnogo para - na postdiplomskim studijama, dok sam radio u Holandiji, institut mi je plaćao stan na periferiji Amsterdama, a zarađivao sam svega 1.000 evra mesečno (i to se ta plata zapravo vodila kao stipendija). Kad sam prešao u Nemačku, posle doktorata, imao sam veći novac, ali to je bilo dovoljno samo za pristojan život i ništa više od toga. Sada je situacija neuporedivo bolja, jer prvi put u životu mogu da kažem da zaista imam novca i da mi ništa ne fali. Uzgred, i u Holandiji, i u Nemačkoj, sam imao gomile kolega Kineza, koji su kopali i rukama i nogama da ostanu na Zapadu... sve do pre 3-4 godine, kada je Kina krenula žestoko da ulaže u svoje naučno istraživačke centre. Sada su SVI DO JEDNOG u Kini. Rade posao koji vole i za koji su se školovali i zarađuju jako veliki novac. Bilo je uobičajeno da kolege Nemci i Holanđani idu da rade u Ameriku, međutim i to se potpuno preokrenulo - sada je destinacija br. 1 za zapadnoevropske naučnike Kina. Em je regulativa takva da ti pruža mnogo više slobode u istraživanjima (pogotovo onima koja su na Zapadu etički upitna, kao što su testiranja na životinjama), em su uslovi za rad fenomenalni (u Nemačkoj sam mesecima morao da čekam red za superkompjuter, u Šangaju to dobijem odmah), em što je plata fenomenalna.

rebro

pre 3 godine

@istina, sa 1800 evra neto u toj Nemačkoj jedva preživljavaš. JEDVA.
Pa u jednom lamenom Nirnbergu je dvosoban stan 800 evra. U malo većem Bonu ispod 1000 ništa.
Pa tih 1800 evra ti je dovoljno za Prag recimo, ali za Nemačku nije.

pomorac

pre 3 godine

@realno
vi pricate o periodu od pre 30 godina, kakvi sverceri svile iz kine...pa u kini sad zivi i radi brdo nasih ljudi, i super zaradjuju..U mojoj neposrednoj okolini ima vise onih parova koji zive i rade u kini, nego u amerci i zemljama zapadne evrope zajedno, a pricam o beogradu.
A sto se tice americkog pasosa, oni su zasticeni i prostiru im crvene tepihe da na aerodromima, ali se zato i desi poneki teroristicki napad po hotelima , kao npr. u indiji skoro, gde su pobili sve amere, a srbi prosli bez ogrebotine....takodje, kad po svetu cuju da je neko amer, pokusace da ih oderu za neku uslugu, dok srbe , na primer, procene da su sirotinja pa im i ne odrape neku cenu

brm

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.
(Bokserski ustanak, 6. oktobar 2020 13:51)

Slovenija je i za vreme one velike Juge bila po svemu tri koplja ispred ostalih republika. Kad su se osamostalili, samo su se oslobodili kandži nas koji smo ih vukli nadole. Samo prošetaj 5 min. Ljubljanom i odmah ćeš videti razliku, ne treba ti ništa više. A da je naš narod spreman na teške mere za dugoročni boljitak, uradili bismo to već odavno, ali posle 30 godina mi i dalje biramo isto, ki se ponašamo isto,... Nikoga nije briga za korupciju, smeće na ulici,... Svi kažu "nije to moj problem" ili "zašto bih ja bio pošten ako drugi nisu", "i ja bih krao da sam na vlasti",... Ne, narod sa većinski takvim razmišljanjem nije spreman na teške mere. Slovenci ni po čemu nisu kao mi.

istina

pre 3 godine

Ljudi,u Nemačkoj su me pri zaposlenju u DHL pitali samo koje imam dokumente(imam hrvatske) .
Odmah sam dobio posao i platu od 1800 € bez bonusa, bez decijeg dodatka od 210€ po detetu itd .
Eto koliko vredi pasoš .
Vredi onoliko da mogu dostojanstveno da zivim.
Nemojte da vas brojke da smo "najbolji" u nečemu prevare .

krajisnik

pre 3 godine

Hr pasoš i ziviš ko covjek u Nemačkoj ili bilo kojoj zemlji zapadne Evrope.
Sve ostalo su gluposti i nebuloze.
Čuj možeš sa srpskim pasošem u Mongoliju?

Amerikanac

pre 3 godine

Preporucio bih vam da se testirate na teske metale, posto znam da vecina ljudi ima znacajniji % istih u telu nakon zivota u Kini (zbog zagadjenosti zemljista). Pogledajte samo koliko se u Srbiji vazduh pogorsao otkako smo dozvolili kineskim investitorima da pootvaraju fabrike. Materijalno znaci dosta dok zdravlje nije ugrozeno.


U Kini je 2017. bilo manje od 1.000 Srba, a sada, svega 3 godine kasnije, ih je oko 20.000 i broj se stalno povećava. Da ne pričamo tek o Zapadnjacima. Kina je obećana zemlja. Moja deca su u Nemačkoj išla u njihove škole. Sad u Kini idu u posebne, nemačke škole, koje rade po nemačkom programu i gde su profesori Nemci. Pored nemačkih, imaš američke, engleske, francuske i ruske škole, pa povrh svega i internacionalne škole. U Pudongu (Menhetn Šangaja), gde sada živim ima više stranaca nego Kineza. I to pričamo o najškolovanijim ljudima iz Evrope i Severne Amerike, a rade po institutima i kompanijama koje su svemirski brodovi. Da li tebi dopire do mozga da sam ja, kako bih prešao u Kinu da radim, dobio DUPLO veću platu nego u Nemačkoj (na Instututu Maks Plank), posao za suprugu, plaćene troškove školarine za decu (a godišnja školarina je 10+K evra, po detetu) i stan od 100 kvadrata?!
(ja, 06. oktobar 2020 13:12)

rebro

pre 3 godine

@turd, mi sa evropskim pasošima dobijamo vize sa Kinu i Rusiju bez problema. Kada je posao u pitanju Kineze više zanima EU od Srbije. Da se ne lažemo.

Bokserski ustanak

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.

ja

pre 3 godine

@ (košta vas to, 6. oktobar 2020 10:49)

U Kini je 2017. bilo manje od 1.000 Srba, a sada, svega 3 godine kasnije, ih je oko 20.000 i broj se stalno povećava. Da ne pričamo tek o Zapadnjacima. Kina je obećana zemlja. Moja deca su u Nemačkoj išla u njihove škole. Sad u Kini idu u posebne, nemačke škole, koje rade po nemačkom programu i gde su profesori Nemci. Pored nemačkih, imaš američke, engleske, francuske i ruske škole, pa povrh svega i internacionalne škole. U Pudongu (Menhetn Šangaja), gde sada živim ima više stranaca nego Kineza. I to pričamo o najškolovanijim ljudima iz Evrope i Severne Amerike, a rade po institutima i kompanijama koje su svemirski brodovi. Da li tebi dopire do mozga da sam ja, kako bih prešao u Kinu da radim, dobio DUPLO veću platu nego u Nemačkoj (na Instututu Maks Plank), posao za suprugu, plaćene troškove školarine za decu (a godišnja školarina je 10+K evra, po detetu) i stan od 100 kvadrata?!

Bokserski ustanak

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.

mario

pre 3 godine

(ja, 06. oktobar 2020 13:12
Koliko ti plaćaju da reklamiraš Kinu?
Sva sreća, pa postoji Internet, pa se može vidjeti kako se to lijepo živi u Kini.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Napravim 1000-1200 evra u Srbiji mesecno,pasos mi je potreban da odem na more,a u Nemacku da idem za 300 evra vise ne pada mi na pamet,dakle,zadovoljan sam Srbijom,ali da mogu bolje da zive ljudi u Srbiji,mogu!

Milan Indjija

pre 3 godine

Zna li autor teksta sta uopste znaci americki pasos? Ocigledno da ne zna, ili ima neku ozbilju averziju. Kada imate americki pasos. Vi ste zasticena i postovana licnost gde god se pojavili. Na americki pasos se "ne krece" tek tako, jer je americka administracija strasno azurna kada su americki drzavljani u pitanju. Prevrnuce i nebo i zemlju da zastiti svog drzavljana. Dakle, prvo americki, pa onda svi ostali.

ProkopijeElGrande

pre 3 godine

E rado bi Srbi menjali to sto mogu da putuju u Rusiju, Kinu, Kubu bez vize, za to da mogu da rade u EU bez vize.
(Milojko, 6. oktobar 2020 12:36)

U svoje ime govori... Nismo svi zeljni zapada i EU.

Joca Milinović

pre 3 godine

@ja, 6. oktobar 2020 13:12

Nisam znao da su i perača prozora iz Nemačke povukli u Kinu jer su ga kupili zajedno sa nekakvim institutom.
Te bajke pričaj svojoj deci u Malom Mokrom Lugu.

turd

pre 3 godine

Značajno je što možemo bez vize u kinu i rusiju, što ne mogu mnogi državljani zapadnih država. Ali to se ne koristi dovoljno za promociju investicija iz zapadnih država. Treba nemcu/italijanu objasniti da će lakše poslati srpskog radnika(naravno "turisticki") da traži tržište u kini nego sopstvenog. Jako je bitno da ostvarimo pravo i na ulazak bez vize u SAD, na tom bi vlada trebala raditi.

Los Angeles

pre 3 godine

@ja: Druže, ne pali se toliko. Kina jedino tako može da privuče strane stručnjake. Za to vreme svetski naučni krem, uključujući i kineski, dolazi da radi u USA i tu i ostaje. U Kinu se ide samo ako dete može da ti ide u stranu školu, u USA se ide sa ciljem da ti dete ide isključivo u njihovu školu, na top USA univerzitet. Kad običan kineski lekar, naučnik, inženjer, bude mogao da priušti sebi kuću od 250 kvadrata sa bazenom u dvorištu i dva automobila, letovanje na Havajima, onda će svi trčati u Kinu. Ovako, idu oni koji ne mogu bolje da se snadju negde gde je bolje. I to je ok, i treba da idu, ali ne treba sad dizati u nebo kineze. Ko misli da će u Kini da izgradi karijeru, u takmičenju sa kolegama kinezima koji rade 14 sati dnevno, ceo život uče, i nemaju socijalni život - ma nek mu je sa srećom. Radio sa njima, video, osetio. Ovako, zvučiš malo kao oni naši kvazigradjevinari koji prve pokretne stepenice vide u Moskvi pa se onda ceo život zaklinju da je Rusija vrh.

Kojot

pre 3 godine

Mi nismo na 14. mestu. Posto 8 zemalja deli 2. mesto, to znaci da ovi sto su na "3. mestu" zapravo dele 10. mesto, a ne 3., itd. Ko zna koliko je zemalja ukupno ispred nas.

T

pre 3 godine

Radim u firmi koja radi i sa Kinom, i sa Indijom, Japanom i SAD. Zaista je super sto nam za ove prve tri zemlje ne treba viza, i sto njihovi drzavljani mogu da dodju kod nas. Ali nama je u firmi mnogo bitnije putovanje u SAD, UK i Kanadu.

nikos

pre 3 godine

@Augsburg ... Znaci ispred nas su Slovenija Bugarska Rumunija Hrvatska Bosna Makedonija Crna Gora.......bas smo uspesni I ovde ......
Nisi dobro procitao - CG, SMakedonija i BiH su iza Srbije, a za Slovence, Bugare, Rumune i Hrvate nije cudo jer su sve u EU. A to nesto znaci.

genius

pre 3 godine

Nešto slično je bilo za vreme Juge - Zapad blokirao istok, istok blokirao zapad, a u nesvrstane niko pri zdravoj pameti nije ni hteo da ide (no disrespect, ali zamislite turistički aranžman u Africi pre 60 godina), ni sa istoka ni sa zapada. Ispali mi, ni krivi ni dužni, "najbolji".
Rekao vam CK da možete da putujete gde oćete - i Jugovići i dan danas pričaju o "crvenom pasošu". I kako se lepše živelo nego u Čehoslovačkoj (a nije nikada), možda u nekim kriznim periodima, kao i u Mađarskoj i Poljskoj.
Eto, bar smo bili "bolji" od Rumuna i Bugara. Sila bila Juga ;)

Time Traveller

pre 3 godine

Последњи пут кад су Срби ишли у Кину (а и тада само ретки шверцери) је био кад су 90-их шверцовали свилене кошуље из Кине. Толико о томе да могу да иду у Кину...ко да иде, шта да ради тамо?!
(Realno, 6. oktobar 2020 11:05)
Kakvi crni šverceri, 90-te ... O čemu Vi pričate? Ima ko će da ide tamo, ne brinite. Kina je zemlja koja pruža puno mogučnosti.

neutralno zapažanje

pre 3 godine

Daj mi ti EU pasoš da mogu da se zaposlim gde god hoću po Evropi i da putujem bez vize u USA, a za kinu, rusiju, uzbekistan i iran me baš zabole...

đole

pre 3 godine

S tim ako imate američki pasoš, svaki vaš problem se rešava brzo. Dok sam ja sam npr. zbog pandemije bio zaglavljen u CG i istekla mi registracija na automobilu u međuvremenu. Zovem našu ambasadu da pitam šta da radim, koje je rešenje, a dobijem odgovor "probajte da uđete autom u Srbiju kada se otvore granice, možda vas puste". "Probajte" i "možda" nije nešto što ambasade treba da vas savetuju.

LOL

pre 3 godine

Ne bi se menjao sa novim zelandom ni za zivu glavu. Pa dzaba im dobar pasos kad zive u najudaljenim mestu na svetu! Cak i kada im ne treba viza, oni moraju daplate ogromne pare da doputuje negde. Ja lepo odem ovde u koju god ambasadu treba da odem platim nesto sitno i uzmem vizu. A oni za to vreme putuju dva dana samo da dodju do mesta na kojemu presedaju za konacnu destinaciju...

drtan

pre 3 godine

Koliko ja znam, sa srpskim pasosem se trenutno moze samo u BiH i SLO, uslovno u Cg i Hr (cak i Bugarska, Madjarska, Grcka... zatvorene kao i cela EU). Sa bilo kojom radnom dozvolom iz EU se moze putovati u bilo koju zemlju EU. Pa sad procenite sami, moc pasosa... sve je relativno u teoriji u praksi je mnogo drugacije. Pitanje je i kriterijuma ako se meri po broju stanovnika onda bezvizni rezim u Kinu (zemlju od 1,6 milijardi ljudi) vuce vise triput bodova od cele EU. A koliko je nama potrebno da idemo tamo ili ovamo je drugo, prakticno, pitanje

Realno

pre 3 godine

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...
(ja, 6. oktobar 2020 10:31)
Последњи пут кад су Срби ишли у Кину (а и тада само ретки шверцери) је био кад су 90-их шверцовали свилене кошуље из Кине. Толико о томе да могу да иду у Кину...ко да иде, шта да ради тамо?!

brm

pre 3 godine

Išao sam na putovanje sa drugarom koji ima američki pasoš. Njega samo što nisu sa cvećem dočekivali na aerodromu. Uvek sa osmehom, jedva da pogledaju pasoš. A ja uvek u onaj poseban red za "ostale" zemlje. Pa sve mrko gleda pasoš, pa me pita koliko ostajem, koji je razlog dolaska, koliko sam novca poneo, da im pokažem dokaz da imam smeštaj,...

bane

pre 3 godine

Sam broj zemalja za ulazak bez vize nema nikakvog smisla, ako se USA i Papua Nova Gvineja obe broje kao jedan. Slažem se, kao što je neko primetio, viza za USA i UK jeste od značaja ali, Srbija je jedna od retkih koja može bez vize, u isto vreme:
u EU, u Rusiju, u Kinu, u Tursku. Manje bitne zemlje nisam pomenuo. To što ne možemo u UK ne vidim kao neki poseban hendikep. Ali ovakvu situaciju da možemo i na istok i na zapad nemaju mnogi.
Treće pitanje koje se ovde postavlja, a koje muti priču je i težina dobijanja neke vize, odnosno uslovi koji su neophodni. Na primer, iako građanima RS ne treba viza za Rusiju turistički, treba im za montažne radove. Da biste dobili tu vizu, treba da rodite mečku, tj. treba vam pozivno pismo njihovog MUP-a, dok građani EU to dobijaju na osnovu pozivnog pisma na memorandumu kompanije koja poziva.

J.

pre 3 godine

"
A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? "
ja
Ne, ali u Kinu svaki drugi ove nedelje, a iduće nedelje prvi i treći. Ti si stvarno jako bitan za statistiku.

ja

pre 3 godine

@ (Sirotinja, 6. oktobar 2020 10:12)

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...

Englez

pre 3 godine

Najjači je vojvođanski tj oni vojvođani koji imaju i Srpski i Mađarski pasoš, sa Mađarskim možeš u USA i GB a sa Srpskim u Severnu Koreju i Kubu bez vize. Tako da oni mogu svugde.
(Građanin X)

Vojvođanski pasoš? Vaši preci se sada obrću u grobu, Vojvodina je Srbija. Sram vas bilo.

Sirotinja

pre 3 godine

U praksi, treba nam viza za SAD i Veliku Britaniju. Dokle god je tako, moćno i pasoš Srbije ne idu u istu rečenicu.
p.s.Hrvatskim pasošem se može ući u V.Britaniju bez vize. I moglo je i pre hrvatskog ulaska u eu i može i posle bregzita.

košta vas to

pre 3 godine

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...
(ja, 6. oktobar 2020 10:31)

A eto u Kinu se ubiše s putovanjima? Šta je tebi. Koliko Srba želi da živi u Kini najzagađenijoj državi na svijetu, a koliko ih ima po SAD. Imali ste vi i sa Iranom bezvizni režim ali upravo sporazumi sa takvim zemljama vam onemogučavaju putovanja po zapadnim državama jer stanovnici tih država su pokušali Srbiju upotrebiti kao most za dalje.

Građanin X

pre 3 godine

Najjači je vojvođanski tj oni vojvođani koji imaju i Srpski i Mađarski pasoš, sa Mađarskim možeš u USA i GB a sa Srpskim u Severnu Koreju i Kubu bez vize. Tako da oni mogu svugde.

Građanin X

pre 3 godine

Najjači je vojvođanski tj oni vojvođani koji imaju i Srpski i Mađarski pasoš, sa Mađarskim možeš u USA i GB a sa Srpskim u Severnu Koreju i Kubu bez vize. Tako da oni mogu svugde.

Sirotinja

pre 3 godine

U praksi, treba nam viza za SAD i Veliku Britaniju. Dokle god je tako, moćno i pasoš Srbije ne idu u istu rečenicu.
p.s.Hrvatskim pasošem se može ući u V.Britaniju bez vize. I moglo je i pre hrvatskog ulaska u eu i može i posle bregzita.

neutralno zapažanje

pre 3 godine

Daj mi ti EU pasoš da mogu da se zaposlim gde god hoću po Evropi i da putujem bez vize u USA, a za kinu, rusiju, uzbekistan i iran me baš zabole...

đole

pre 3 godine

S tim ako imate američki pasoš, svaki vaš problem se rešava brzo. Dok sam ja sam npr. zbog pandemije bio zaglavljen u CG i istekla mi registracija na automobilu u međuvremenu. Zovem našu ambasadu da pitam šta da radim, koje je rešenje, a dobijem odgovor "probajte da uđete autom u Srbiju kada se otvore granice, možda vas puste". "Probajte" i "možda" nije nešto što ambasade treba da vas savetuju.

brm

pre 3 godine

Išao sam na putovanje sa drugarom koji ima američki pasoš. Njega samo što nisu sa cvećem dočekivali na aerodromu. Uvek sa osmehom, jedva da pogledaju pasoš. A ja uvek u onaj poseban red za "ostale" zemlje. Pa sve mrko gleda pasoš, pa me pita koliko ostajem, koji je razlog dolaska, koliko sam novca poneo, da im pokažem dokaz da imam smeštaj,...

košta vas to

pre 3 godine

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...
(ja, 6. oktobar 2020 10:31)

A eto u Kinu se ubiše s putovanjima? Šta je tebi. Koliko Srba želi da živi u Kini najzagađenijoj državi na svijetu, a koliko ih ima po SAD. Imali ste vi i sa Iranom bezvizni režim ali upravo sporazumi sa takvim zemljama vam onemogučavaju putovanja po zapadnim državama jer stanovnici tih država su pokušali Srbiju upotrebiti kao most za dalje.

Milan Indjija

pre 3 godine

Zna li autor teksta sta uopste znaci americki pasos? Ocigledno da ne zna, ili ima neku ozbilju averziju. Kada imate americki pasos. Vi ste zasticena i postovana licnost gde god se pojavili. Na americki pasos se "ne krece" tek tako, jer je americka administracija strasno azurna kada su americki drzavljani u pitanju. Prevrnuce i nebo i zemlju da zastiti svog drzavljana. Dakle, prvo americki, pa onda svi ostali.

krajisnik

pre 3 godine

Hr pasoš i ziviš ko covjek u Nemačkoj ili bilo kojoj zemlji zapadne Evrope.
Sve ostalo su gluposti i nebuloze.
Čuj možeš sa srpskim pasošem u Mongoliju?

brm

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.
(Bokserski ustanak, 6. oktobar 2020 13:51)

Slovenija je i za vreme one velike Juge bila po svemu tri koplja ispred ostalih republika. Kad su se osamostalili, samo su se oslobodili kandži nas koji smo ih vukli nadole. Samo prošetaj 5 min. Ljubljanom i odmah ćeš videti razliku, ne treba ti ništa više. A da je naš narod spreman na teške mere za dugoročni boljitak, uradili bismo to već odavno, ali posle 30 godina mi i dalje biramo isto, ki se ponašamo isto,... Nikoga nije briga za korupciju, smeće na ulici,... Svi kažu "nije to moj problem" ili "zašto bih ja bio pošten ako drugi nisu", "i ja bih krao da sam na vlasti",... Ne, narod sa većinski takvim razmišljanjem nije spreman na teške mere. Slovenci ni po čemu nisu kao mi.

J.

pre 3 godine

"
A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? "
ja
Ne, ali u Kinu svaki drugi ove nedelje, a iduće nedelje prvi i treći. Ti si stvarno jako bitan za statistiku.

Realno

pre 3 godine

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...
(ja, 6. oktobar 2020 10:31)
Последњи пут кад су Срби ишли у Кину (а и тада само ретки шверцери) је био кад су 90-их шверцовали свилене кошуље из Кине. Толико о томе да могу да иду у Кину...ко да иде, шта да ради тамо?!

T

pre 3 godine

Radim u firmi koja radi i sa Kinom, i sa Indijom, Japanom i SAD. Zaista je super sto nam za ove prve tri zemlje ne treba viza, i sto njihovi drzavljani mogu da dodju kod nas. Ali nama je u firmi mnogo bitnije putovanje u SAD, UK i Kanadu.

Englez

pre 3 godine

Najjači je vojvođanski tj oni vojvođani koji imaju i Srpski i Mađarski pasoš, sa Mađarskim možeš u USA i GB a sa Srpskim u Severnu Koreju i Kubu bez vize. Tako da oni mogu svugde.
(Građanin X)

Vojvođanski pasoš? Vaši preci se sada obrću u grobu, Vojvodina je Srbija. Sram vas bilo.

bane

pre 3 godine

Sam broj zemalja za ulazak bez vize nema nikakvog smisla, ako se USA i Papua Nova Gvineja obe broje kao jedan. Slažem se, kao što je neko primetio, viza za USA i UK jeste od značaja ali, Srbija je jedna od retkih koja može bez vize, u isto vreme:
u EU, u Rusiju, u Kinu, u Tursku. Manje bitne zemlje nisam pomenuo. To što ne možemo u UK ne vidim kao neki poseban hendikep. Ali ovakvu situaciju da možemo i na istok i na zapad nemaju mnogi.
Treće pitanje koje se ovde postavlja, a koje muti priču je i težina dobijanja neke vize, odnosno uslovi koji su neophodni. Na primer, iako građanima RS ne treba viza za Rusiju turistički, treba im za montažne radove. Da biste dobili tu vizu, treba da rodite mečku, tj. treba vam pozivno pismo njihovog MUP-a, dok građani EU to dobijaju na osnovu pozivnog pisma na memorandumu kompanije koja poziva.

Kojot

pre 3 godine

Mi nismo na 14. mestu. Posto 8 zemalja deli 2. mesto, to znaci da ovi sto su na "3. mestu" zapravo dele 10. mesto, a ne 3., itd. Ko zna koliko je zemalja ukupno ispred nas.

istina

pre 3 godine

rebro@
Zivim u gradiću od 20 000 stanovnika pored Hanovera.
Trosoban stan u centru plaćam 650€.
Sa decijim imam oko 2300 € bez ženine plate.
Neka potrosim 850€ na hranu i odeću,a ne potrosim.
I ti mi kazeš da prezivljavam?
A inače i supruga radi.
Sta bi prosjecan gradjanin Srbije dao da se "pati" kao moja porodica i ja.
Nisam bogat,ali zivim ko covjek.
To je sve bez bonusa, povraćaja poreza itd ...sto i ti dobro znaš ako si tamo.

drtan

pre 3 godine

Koliko ja znam, sa srpskim pasosem se trenutno moze samo u BiH i SLO, uslovno u Cg i Hr (cak i Bugarska, Madjarska, Grcka... zatvorene kao i cela EU). Sa bilo kojom radnom dozvolom iz EU se moze putovati u bilo koju zemlju EU. Pa sad procenite sami, moc pasosa... sve je relativno u teoriji u praksi je mnogo drugacije. Pitanje je i kriterijuma ako se meri po broju stanovnika onda bezvizni rezim u Kinu (zemlju od 1,6 milijardi ljudi) vuce vise triput bodova od cele EU. A koliko je nama potrebno da idemo tamo ili ovamo je drugo, prakticno, pitanje

istina

pre 3 godine

Ljudi,u Nemačkoj su me pri zaposlenju u DHL pitali samo koje imam dokumente(imam hrvatske) .
Odmah sam dobio posao i platu od 1800 € bez bonusa, bez decijeg dodatka od 210€ po detetu itd .
Eto koliko vredi pasoš .
Vredi onoliko da mogu dostojanstveno da zivim.
Nemojte da vas brojke da smo "najbolji" u nečemu prevare .

ja

pre 3 godine

@ (Sirotinja, 6. oktobar 2020 10:12)

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...

Los Angeles

pre 3 godine

@ja: Druže, ne pali se toliko. Kina jedino tako može da privuče strane stručnjake. Za to vreme svetski naučni krem, uključujući i kineski, dolazi da radi u USA i tu i ostaje. U Kinu se ide samo ako dete može da ti ide u stranu školu, u USA se ide sa ciljem da ti dete ide isključivo u njihovu školu, na top USA univerzitet. Kad običan kineski lekar, naučnik, inženjer, bude mogao da priušti sebi kuću od 250 kvadrata sa bazenom u dvorištu i dva automobila, letovanje na Havajima, onda će svi trčati u Kinu. Ovako, idu oni koji ne mogu bolje da se snadju negde gde je bolje. I to je ok, i treba da idu, ali ne treba sad dizati u nebo kineze. Ko misli da će u Kini da izgradi karijeru, u takmičenju sa kolegama kinezima koji rade 14 sati dnevno, ceo život uče, i nemaju socijalni život - ma nek mu je sa srećom. Radio sa njima, video, osetio. Ovako, zvučiš malo kao oni naši kvazigradjevinari koji prve pokretne stepenice vide u Moskvi pa se onda ceo život zaklinju da je Rusija vrh.

rebro

pre 3 godine

@turd, mi sa evropskim pasošima dobijamo vize sa Kinu i Rusiju bez problema. Kada je posao u pitanju Kineze više zanima EU od Srbije. Da se ne lažemo.

Time Traveller

pre 3 godine

Последњи пут кад су Срби ишли у Кину (а и тада само ретки шверцери) је био кад су 90-их шверцовали свилене кошуље из Кине. Толико о томе да могу да иду у Кину...ко да иде, шта да ради тамо?!
(Realno, 6. oktobar 2020 11:05)
Kakvi crni šverceri, 90-te ... O čemu Vi pričate? Ima ko će da ide tamo, ne brinite. Kina je zemlja koja pruža puno mogučnosti.

ja

pre 3 godine

@ (košta vas to, 6. oktobar 2020 10:49)

U Kini je 2017. bilo manje od 1.000 Srba, a sada, svega 3 godine kasnije, ih je oko 20.000 i broj se stalno povećava. Da ne pričamo tek o Zapadnjacima. Kina je obećana zemlja. Moja deca su u Nemačkoj išla u njihove škole. Sad u Kini idu u posebne, nemačke škole, koje rade po nemačkom programu i gde su profesori Nemci. Pored nemačkih, imaš američke, engleske, francuske i ruske škole, pa povrh svega i internacionalne škole. U Pudongu (Menhetn Šangaja), gde sada živim ima više stranaca nego Kineza. I to pričamo o najškolovanijim ljudima iz Evrope i Severne Amerike, a rade po institutima i kompanijama koje su svemirski brodovi. Da li tebi dopire do mozga da sam ja, kako bih prešao u Kinu da radim, dobio DUPLO veću platu nego u Nemačkoj (na Instututu Maks Plank), posao za suprugu, plaćene troškove školarine za decu (a godišnja školarina je 10+K evra, po detetu) i stan od 100 kvadrata?!

ury

pre 3 godine

Vojvođanski pasoš? Vaši preci se sada obrću u grobu, Vojvodina je Srbija. Sram vas bilo.
(Englez, 06. oktobar 2020 10:36)

ne oni bi se okretali kad bi saznali da smo opet u srbiji iz koje smo i onda otišli....pa nasi su ratovali za AU.

Joca Milinović

pre 3 godine

@ja, 6. oktobar 2020 13:12

Nisam znao da su i perača prozora iz Nemačke povukli u Kinu jer su ga kupili zajedno sa nekakvim institutom.
Te bajke pričaj svojoj deci u Malom Mokrom Lugu.

Tajni detektiv Djido Mova

pre 3 godine

Hahahahaha hahahahaha ahahahahahahahahahahahaahahahahahahaha, nas pasos je na nivou Bangladesa, izvinite braco iz Bangladesa, mozda ste i jaci sta znam. Zato ko da smo krmace gde god odes pecat ko da si kod veterinara otisao idi begaj.

Александар

pre 3 godine

Јесте,али нису све земље на свету исте. Без да икога вређам,али није исто да ли слободно путујеш у Канаду или Бангладеш.
Тачно је да можемо отићи у доста земаља без визе,али и даље не можемо у оне најпривлачније...Канада, Аустралија,Нови Зеланд,Велика Британија, САД.....
Боље би било да можемо да путујемо у дупло мање земаља,али да буду корисније. Земље трећег света стварно не знам коме су занимљиве.

mario

pre 3 godine

(ja, 06. oktobar 2020 13:12
Koliko ti plaćaju da reklamiraš Kinu?
Sva sreća, pa postoji Internet, pa se može vidjeti kako se to lijepo živi u Kini.

Inntal

pre 3 godine

Srpski ce da uskoro bude jaci od hrvatskog i slovenackog! Zapamtite moje reci!
(Nisam, 06. oktobar 2020 16:47)


i sta onda...?
sece ce ti biti na mjestu...?
tad ces moci reci da si uspio u zivotu....?
bravo govornice.....nastavi...

nikos

pre 3 godine

@Augsburg ... Znaci ispred nas su Slovenija Bugarska Rumunija Hrvatska Bosna Makedonija Crna Gora.......bas smo uspesni I ovde ......
Nisi dobro procitao - CG, SMakedonija i BiH su iza Srbije, a za Slovence, Bugare, Rumune i Hrvate nije cudo jer su sve u EU. A to nesto znaci.

mario

pre 3 godine

(Eldorado, 06. oktobar 2020 16:20)
Ništa ja ne blatim Kinu, ali gle dovoljno mi je znati odakle je krenuo ovaj virus i odakle uvijek dolazi većina virusa. Što se tiče Kine, pa svi vidimo kakav je život tamo, a i kakve su im prehrambene navike.
I da ti si opisao Japan, a to je razlika nebo i zemlja nasuprot Kine.

Bokserski ustanak

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.

Los Angeles

pre 3 godine

@stef: “Pola srbije predaje engleski u Kini”. A da prvo makar nauče decu u školama u Srbiji taj engleski? Deca vam uče godinama a ne znaju da beknu, osim par holivudskih fraza.

genius

pre 3 godine

Nešto slično je bilo za vreme Juge - Zapad blokirao istok, istok blokirao zapad, a u nesvrstane niko pri zdravoj pameti nije ni hteo da ide (no disrespect, ali zamislite turistički aranžman u Africi pre 60 godina), ni sa istoka ni sa zapada. Ispali mi, ni krivi ni dužni, "najbolji".
Rekao vam CK da možete da putujete gde oćete - i Jugovići i dan danas pričaju o "crvenom pasošu". I kako se lepše živelo nego u Čehoslovačkoj (a nije nikada), možda u nekim kriznim periodima, kao i u Mađarskoj i Poljskoj.
Eto, bar smo bili "bolji" od Rumuna i Bugara. Sila bila Juga ;)

ProkopijeElGrande

pre 3 godine

E rado bi Srbi menjali to sto mogu da putuju u Rusiju, Kinu, Kubu bez vize, za to da mogu da rade u EU bez vize.
(Milojko, 6. oktobar 2020 12:36)

U svoje ime govori... Nismo svi zeljni zapada i EU.

Amerikanac

pre 3 godine

Preporucio bih vam da se testirate na teske metale, posto znam da vecina ljudi ima znacajniji % istih u telu nakon zivota u Kini (zbog zagadjenosti zemljista). Pogledajte samo koliko se u Srbiji vazduh pogorsao otkako smo dozvolili kineskim investitorima da pootvaraju fabrike. Materijalno znaci dosta dok zdravlje nije ugrozeno.


U Kini je 2017. bilo manje od 1.000 Srba, a sada, svega 3 godine kasnije, ih je oko 20.000 i broj se stalno povećava. Da ne pričamo tek o Zapadnjacima. Kina je obećana zemlja. Moja deca su u Nemačkoj išla u njihove škole. Sad u Kini idu u posebne, nemačke škole, koje rade po nemačkom programu i gde su profesori Nemci. Pored nemačkih, imaš američke, engleske, francuske i ruske škole, pa povrh svega i internacionalne škole. U Pudongu (Menhetn Šangaja), gde sada živim ima više stranaca nego Kineza. I to pričamo o najškolovanijim ljudima iz Evrope i Severne Amerike, a rade po institutima i kompanijama koje su svemirski brodovi. Da li tebi dopire do mozga da sam ja, kako bih prešao u Kinu da radim, dobio DUPLO veću platu nego u Nemačkoj (na Instututu Maks Plank), posao za suprugu, plaćene troškove školarine za decu (a godišnja školarina je 10+K evra, po detetu) i stan od 100 kvadrata?!
(ja, 06. oktobar 2020 13:12)

Lala

pre 3 godine

Samo da se nadovezem,supruga i ja u normalbom radnom odnosu bez dodatnih radnih sati,kada odbijemo troskove ostaje nam viska 2000 eura mesecno..pa ti vidi koliko je lose u Nemackoj. Ovog leta 2 puta u Italiji i jednom u Austriji.

Inntal

pre 3 godine

@istina, sa 1800 evra neto u toj Nemačkoj jedva preživljavaš. JEDVA.
Pa u jednom lamenom Nirnbergu je dvosoban stan 800 evra. U malo većem Bonu ispod 1000 ništa.
Pa tih 1800 evra ti je dovoljno za Prag recimo, ali za Nemačku nije.
(rebro, 06. oktobar 2020 15:26


racunaj djeciji doplatak,ako mu je potreban dvosoban stan ,onda je tu i zena ,pa ce i ona raditi i eto jos 1000€ pa ti vidi...

ja i zena sa djecijim doplatcima imamo oko 4600 netto ,stan je sa rezijama 1200,i ne kazem da zivim ko lord,(jer ima tu jos dosta izdataka) jer pored mene zive neki i imaju 3 puta vise pa ne oskacu od nas ostalih,ali zivim dobro i priustim si svega...a 500km sam od Zagreba gdje imam kucu....

Munem ti blavora

pre 3 godine

Napravim 1000-1200 evra u Srbiji mesecno,pasos mi je potreban da odem na more,a u Nemacku da idem za 300 evra vise ne pada mi na pamet,dakle,zadovoljan sam Srbijom,ali da mogu bolje da zive ljudi u Srbiji,mogu!

Inntal

pre 3 godine

Izvini, a jel bitno na koji način Kina privlači svetske naučnike? Pa svako ide tamo gde mu je bolje. Radio sam i na Zapadu, i sada u Kini, pa mogu da upoređujem. U nauci nikada nije bilo mnogo para - na postdiplomskim studijama, dok sam radio u Holandiji, institut mi je plaćao stan na periferiji Amsterdama, a zarađivao sam svega 1.000 evra mesečno (i to se ta plata zapravo vodila kao stipendija). Kad sam prešao u Nemačku, posle doktorata, imao sam veći novac, ali to je bilo dovoljno samo za pristojan život i ništa više od toga. Sada je situacija neuporedivo bolja, jer prvi put u životu mogu da kažem da zaista imam novca i da mi ništa ne fali. Uzgred, i u Holandiji, i u Nemačkoj, sam imao gomile kolega Kineza, koji su kopali i rukama i nogama da ostanu na Zapadu... sve do pre 3-4 godine, kada je Kina krenula žestoko da ulaže u svoje naučno istraživačke centre. Sada su SVI DO JEDNOG u Kini. Rade posao koji vole i za koji su se školovali i zarađuju jako veliki novac. Bilo je uobičajeno da kolege Nemci i Holanđani idu da rade u Ameriku, međutim i to se potpuno preokrenulo - sada je destinacija br. 1 za zapadnoevropske naučnike Kina. Em je regulativa takva da ti pruža mnogo više slobode u istraživanjima (pogotovo onima koja su na Zapadu etički upitna, kao što su testiranja na životinjama), em su uslovi za rad fenomenalni (u Nemačkoj sam mesecima morao da čekam red za superkompjuter, u Šangaju to dobijem odmah), em što je plata fenomenalna.
(ja, 06. oktobar 2020 15:52)


laze selo ,lazu ljudi..

LOL

pre 3 godine

Ne bi se menjao sa novim zelandom ni za zivu glavu. Pa dzaba im dobar pasos kad zive u najudaljenim mestu na svetu! Cak i kada im ne treba viza, oni moraju daplate ogromne pare da doputuje negde. Ja lepo odem ovde u koju god ambasadu treba da odem platim nesto sitno i uzmem vizu. A oni za to vreme putuju dva dana samo da dodju do mesta na kojemu presedaju za konacnu destinaciju...

Eldorado

pre 3 godine

Koliko ti plaćaju da reklamiraš Kinu?
Sva sreća, pa postoji Internet, pa se može vidjeti kako se to lijepo živi u Kini.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mario, 6. oktobar 2020 13:50)

A koliko vama da blatite Kinu?
Eto, ja volim Istok više nego Zapad. Radeći za Japanske kompanije sam zaradio dosta novca, i pokrenuo svoj posao.
Koga zanima tehnologija, Japan je broj 1.
Sony, Panasonic, Pioneer, Epson, Olympus, Alpine, Omron, Canon, NEC, Toshiba, Eizo, TDK, JVC, Denso, Aisin, Hitachi, AEON, Fujitsu, Bridgestone, Sharp... Mogu do sutra nabrajati a sve to na prostoru nešto većem od exYu.
Da ne pominjem pride koliko je sve čisto, infrastruktura besprekorna, kriminal gotovo nepostojeći a ljudi kulturni.

Dex

pre 3 godine

Ipak je pitanje koliko je zemalja ispred nas kad svako mesto dele mnoge zemlje. Računa se normalno pozicija za koliko je zemalja ispred nas. Prvo mesto mogu da dele 200 zemalja a mi drugo i kažemo mi smo drugi......

Bokserski ustanak

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.

Eldorado

pre 3 godine

Pola Srbije predaje engleski u Kini i svi super žive tamo a ovde i dalje likovi u fazonu Kina zagadjena i nebitna zemlja trećeg sveta ?.
Na stranu i beskonačne prirodne lepote, uredjena infrastruktura, životni standard koji se svakodnevno poboljšava i sve ostalo.
To uglavnom pricaju ljudi koji su najdalje otišli do jonske obale u Grčkoj, bio više puta u Kinu i video.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stef, 6. oktobar 2020 16:44)

Apsolutno.
Pored toga, ima tu i neznanja, predrasuda i rasizma.

rebro

pre 3 godine

@Eldorado, piše se "japanske". To je samo prisvojni pridev koji se završava na -ski i piše se malim slovom.
Isto tako se piše i "američke, srpske, ruske, italijanske". Nema nikakve razlike jer su i to prisvojni pridevi.
Svi koji se završavaju na -ski, -čki, -ški se pišu malim slovom. I onda takav nepismeni kao ti otvori svoju firmu i teroršie zaposlene koji su obrazovaniji od njega jer eto on je radfio sa japanskim firmama.

Los Angeles

pre 3 godine

@Nisam: Takav pasos ne postoji. Cim ne treba viza za UK ili USA odmah treba za Rusiju. Ni Japan ni Nemačka ni Singapur ne mogu u Rusiju bez viza, ali odredjenje zemlje treceg sveta ne trebaju vizu.

stef

pre 3 godine

Pola Srbije predaje engleski u Kini i svi super žive tamo a ovde i dalje likovi u fazonu Kina zagadjena i nebitna zemlja trećeg sveta ?.

Na stranu i beskonačne prirodne lepote, uredjena infrastruktura, životni standard koji se svakodnevno poboljšava i sve ostalo.

To uglavnom pricaju ljudi koji su najdalje otišli do jonske obale u Grčkoj, bio više puta u Kinu i video.

@ ja, @ stef

pre 3 godine

Ma, sta to pisete o Kini ljudi, ako za Boga znate?! Dovukljace nam se pola Srbije i komsiluka ovamo! Dragi Srbi, ljubitelji Amerike, Nemacke, Engleske i ostalih "prijateljskih" zemalja, ne dolazite u Kinu ni za zivu glavu, jer:
Kina je jadna, siromasna i zaostala zemlja. Svi nose prosivene jakne i one kape za koje je Mao maznuo fazon od sovjetskog marsala Budjonija. Svi idu peske ili voze bicikle, nema privatnih kola u Kini. Zive u kucama od blata, bez struje, vode i interneta. Ako je nesto puteva i pruga ostalo od carskog vremena, to vam je to. Aerodrome i avione uopste nemaju.
Mozes da kupis 100g mesa, malo povrca i saku pirinca po clanu porodice nedeljno. Nadjite na Google tackice, ili pitajte babe i dede, ako su jos zivi. Sve se placa kesom, nemaju ni kartice, a kamoli aplikacije za placanje. Policija je do zuba naoruzana i vrlo opasna; popreko ih pogledas i odmah ti skoce za vrat, pa mozes samo da vices: I can't breathe.
Nemaju Parove, Zadrugu, uopste nemaju Pink, Happy i tako to. Njihovi pulmolozi zene ne salju u soping u Milano. Nemaju naprednjake, sto je samo dokaz da su krajnje nazadni i uopste nisu vredni da ih demokratski, pro-evropski Srbi i Srpkinje ikad posecuju.
Za kraj, od Generacije 5 pesmica "Ti samo budi dovoljno daleko".

mint

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 6. oktobar 2020 19:09)

Hrvatska od 90ih ne treba vizu za Veliku Britaniju, a SAD im ukuda vize do kraja ove godine. Srbija naprotiv nije ni blizu ukidanja. Za ukidanje viza prema SAD postotak odbijenih viza ne smije preći 3% podnešenih zahtjeva. Srbija je na oko 30%, a Hrvati su se spustili ispod navedenog broja. To ti pokazuje i ko s kakvim motivima želi da ide u SAD, odnosno ekonomsko stanje građana. Jedni putuju turistički, drugi poput uzemalja trećeg svijeta u potrazi za boljim životom.

rebro

pre 3 godine

@istina, sa 1800 evra neto u toj Nemačkoj jedva preživljavaš. JEDVA.
Pa u jednom lamenom Nirnbergu je dvosoban stan 800 evra. U malo većem Bonu ispod 1000 ništa.
Pa tih 1800 evra ti je dovoljno za Prag recimo, ali za Nemačku nije.

ja

pre 3 godine

@ (Los Angeles, 6. oktobar 2020 13:53)

Izvini, a jel bitno na koji način Kina privlači svetske naučnike? Pa svako ide tamo gde mu je bolje. Radio sam i na Zapadu, i sada u Kini, pa mogu da upoređujem. U nauci nikada nije bilo mnogo para - na postdiplomskim studijama, dok sam radio u Holandiji, institut mi je plaćao stan na periferiji Amsterdama, a zarađivao sam svega 1.000 evra mesečno (i to se ta plata zapravo vodila kao stipendija). Kad sam prešao u Nemačku, posle doktorata, imao sam veći novac, ali to je bilo dovoljno samo za pristojan život i ništa više od toga. Sada je situacija neuporedivo bolja, jer prvi put u životu mogu da kažem da zaista imam novca i da mi ništa ne fali. Uzgred, i u Holandiji, i u Nemačkoj, sam imao gomile kolega Kineza, koji su kopali i rukama i nogama da ostanu na Zapadu... sve do pre 3-4 godine, kada je Kina krenula žestoko da ulaže u svoje naučno istraživačke centre. Sada su SVI DO JEDNOG u Kini. Rade posao koji vole i za koji su se školovali i zarađuju jako veliki novac. Bilo je uobičajeno da kolege Nemci i Holanđani idu da rade u Ameriku, međutim i to se potpuno preokrenulo - sada je destinacija br. 1 za zapadnoevropske naučnike Kina. Em je regulativa takva da ti pruža mnogo više slobode u istraživanjima (pogotovo onima koja su na Zapadu etički upitna, kao što su testiranja na životinjama), em su uslovi za rad fenomenalni (u Nemačkoj sam mesecima morao da čekam red za superkompjuter, u Šangaju to dobijem odmah), em što je plata fenomenalna.

mario

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 06. oktobar 2020 19:09)
Nisi ništa objasnio niti će vam uskoro one koje si nabrojao da vam ukinu vize.
Eto mi u Hrvatskoj se baš brinemo zbog toga što ne možemo bez vize u Rusiju i Kinu možeš misliti problem nam je jedino zbog turista iz Rusije i Kine koji dolaze u Hravtsku.

turd

pre 3 godine

Značajno je što možemo bez vize u kinu i rusiju, što ne mogu mnogi državljani zapadnih država. Ali to se ne koristi dovoljno za promociju investicija iz zapadnih država. Treba nemcu/italijanu objasniti da će lakše poslati srpskog radnika(naravno "turisticki") da traži tržište u kini nego sopstvenog. Jako je bitno da ostvarimo pravo i na ulazak bez vize u SAD, na tom bi vlada trebala raditi.

pomorac

pre 3 godine

@realno
vi pricate o periodu od pre 30 godina, kakvi sverceri svile iz kine...pa u kini sad zivi i radi brdo nasih ljudi, i super zaradjuju..U mojoj neposrednoj okolini ima vise onih parova koji zive i rade u kini, nego u amerci i zemljama zapadne evrope zajedno, a pricam o beogradu.
A sto se tice americkog pasosa, oni su zasticeni i prostiru im crvene tepihe da na aerodromima, ali se zato i desi poneki teroristicki napad po hotelima , kao npr. u indiji skoro, gde su pobili sve amere, a srbi prosli bez ogrebotine....takodje, kad po svetu cuju da je neko amer, pokusace da ih oderu za neku uslugu, dok srbe , na primer, procene da su sirotinja pa im i ne odrape neku cenu

Petar

pre 3 godine

Najjaci pasosi su. oni koji ti pruzaju najvise sloboda. Sloboda putovanja za vecinu zemalja sveta nije neki problem, cak i ako negde treba viza onda se dobija. uporediti nas pasos sa bilo kojim iz EU nije ravnopravno. Oni mogu neograniceno da borave u bilo kojoj zemlji EU i najvaznije mogu da rade bez ikakvih ogranicenja u EU, Norveskoj , Islandu i Svajcarskoj i da putuju bez vise u SAD, VB, Kanadu, i Australiju i NZ. Kada bi mi uspeli da udjemo u EU, a u isto vreme da zadrzimo bezvizni rezim sa Rusijom i Kinom, onda bi nas pasos bio najprohodniji na svetu. Ali obe stvari su naucna fantastika, barem u narednih 10-15 godina.

Inntal

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 06. oktobar 2020 19:09)


nisi objasnio i nemas pojma o cemu pises...
Amwrika ce vam.ukinuti vize za 100 godina...zivi bili pa vidjeli....

Strucni komentator

pre 3 godine

U praksi, treba nam viza za SAD i Veliku Britaniju. Dokle god je tako, moćno i pasoš Srbije ne idu u istu rečenicu.
p.s.Hrvatskim pasošem se može ući u V.Britaniju bez vize. I moglo je i pre hrvatskog ulaska u eu i može i posle bregzita.
(Sirotinja, 06. oktobar 2020 10:12)

@sirotinja
meni su ruskinje 100 puta bolje ribe od britanki I amerikanki. sta cu tamo. prema tome srpski pasos je bolji!

rebro

pre 3 godine

@istina, svi nešto računate dečije dodatke. To ti ne stoji u ugovoru za posao. Tamo ti stoji samo BRUTO plata, a ako ti sa dečijim dodatkom dobaciš jedva do 2300 onda bez dodatka imaš baš malu platu.
Ja recimo u Pragu imam 2300 neto. Bonuse ne računam jer oni ne pišu u ugovoru. Supruga i ja imamo svoj trosoban stan i svi računi za njega su 300 evra mesečno i još 2 koja izdajemo. Ti sada vidi razliku.

Nisam

pre 3 godine

I sta onda...?
sece ce ti biti na mjestu...?
tad ces moci reci da si uspio u zivotu....?
bravo govornice.....nastavi...

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio

Nisam

pre 3 godine

Cile ne treba ni za kanadu,ameriku,englesku pa ni rusiju. Mislim da uz malo truda za godinu dana mozemo i mi kao i cile. Srpski pasos moze uz malo truda kroz 12 meseci bit u top 5 u svetu.

ne kapiram

pre 3 godine

Zašto je kod nas bolje nego drugde? Obrati pažnju i napregni svaku, ali SVAKU vijugu koju imaš. To je zato i SAMO ZATO jer smo bili prestali sa ubogim merama. Pošto jesmo naši klinci - da, baš ti zlikovci sa autobuske stanice - su na našu sreću uglavnom zadržali normalno ponašanje. Nisu slušali "društvo" ni "struku" i druge štetočine. Radili su ono što radi čopor majmuna na grani - skače grupno unaokolo družeći se. I tako je celo drvo up to date sa novostima iz sveta imunologije. Pa su bar donekle, srećom, i covid-19 raširili i odradili. Sebe imunizovali a asimptotski i deo drugih. Počujte o vi panični i antinaučni: tako nas je Teorija Evolucije oblikovala. Da jeste sa maskama pa ajde - ali nije. Sluzokoža da, maske ne. Uostalom već mesec dana radi sve od vrtića do fakulteta, maske ni na pola i - gde je eksplozija bolesti?
Treći talas sledi, bez sumnje. Najmanje će pogoditi - da, pogodili ste - Švedsku. Zašto će najmanje pogoditi Švedsku? Ajmo još jednom, svi, svi, ajmo sve vijuge da napregnu koliko god to bolelo - zašto će Švedska najbolje proći?
(Helios, 04. oktobar 2020 15:25)

a kako to Srbija može u EU, keve ti? Ti i dalje veruješ u beli šengen, šta?

Balkancaffe

pre 3 godine

@ja
Ne vredjaj nam intelegenciju ,soj ljudi za koga nam se prestavljas ovde ne visi celi dan po balkanskim portalima!Ti Zapad a pogotovo Kinu video si samo na jutube.
Ubuduce,kad izmisljas profesije izmisljaj i novi nick;)

NS, Srpska Vojvodina, Srbija

pre 3 godine

(ury, 6. oktobar 2020 16:19)

Borili su se u AU vojsci tako što su odvođeni silom u Galiciju na Ruski front gde su redom dezertirali.
Ako ste pripadnik jednog od naroda Dvojne monarhije u kojem se nalazila Vojvodina, jasno mi je zašto ovakvo perfidno pisanje.
Ako pak niste, pročitajte nešto o Jovanu/Janošu Damjanoviću ili Dimitriju Stojakoviću iliti Deme Stojaju!!

vidoje

pre 3 godine

"Podaci su jasni: Uz privremene zabrane putovanja i vizna ograničenja, mnoge zemlje koje su nekada imale moćan pasoš sada se svrstavaju među najniže na svetu."
Tacno. Evo za nas iz Srbije cela EU je zatvorena plus Engleska, Australija, Kanada, Novi Zeland, Japan, Koreja .... preko 30 zemalja odjednom!

Los Angeles

pre 3 godine

@Nisam: Pazi stvarno ne trebaju. Ali im ipak treba za Kinu. Retki izuzetak koji govori o tome da im je zemlja Bogu iza nogu na totalno strateski nevaznom mesto. Sto ce se za Srbiju desiti nikada.

Englez

pre 3 godine

Najjači je vojvođanski tj oni vojvođani koji imaju i Srpski i Mađarski pasoš, sa Mađarskim možeš u USA i GB a sa Srpskim u Severnu Koreju i Kubu bez vize. Tako da oni mogu svugde.
(Građanin X)

Vojvođanski pasoš? Vaši preci se sada obrću u grobu, Vojvodina je Srbija. Sram vas bilo.

ja

pre 3 godine

@ (Sirotinja, 6. oktobar 2020 10:12)

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...

ProkopijeElGrande

pre 3 godine

E rado bi Srbi menjali to sto mogu da putuju u Rusiju, Kinu, Kubu bez vize, za to da mogu da rade u EU bez vize.
(Milojko, 6. oktobar 2020 12:36)

U svoje ime govori... Nismo svi zeljni zapada i EU.

LOL

pre 3 godine

Ne bi se menjao sa novim zelandom ni za zivu glavu. Pa dzaba im dobar pasos kad zive u najudaljenim mestu na svetu! Cak i kada im ne treba viza, oni moraju daplate ogromne pare da doputuje negde. Ja lepo odem ovde u koju god ambasadu treba da odem platim nesto sitno i uzmem vizu. A oni za to vreme putuju dva dana samo da dodju do mesta na kojemu presedaju za konacnu destinaciju...

ja

pre 3 godine

@ (košta vas to, 6. oktobar 2020 10:49)

U Kini je 2017. bilo manje od 1.000 Srba, a sada, svega 3 godine kasnije, ih je oko 20.000 i broj se stalno povećava. Da ne pričamo tek o Zapadnjacima. Kina je obećana zemlja. Moja deca su u Nemačkoj išla u njihove škole. Sad u Kini idu u posebne, nemačke škole, koje rade po nemačkom programu i gde su profesori Nemci. Pored nemačkih, imaš američke, engleske, francuske i ruske škole, pa povrh svega i internacionalne škole. U Pudongu (Menhetn Šangaja), gde sada živim ima više stranaca nego Kineza. I to pričamo o najškolovanijim ljudima iz Evrope i Severne Amerike, a rade po institutima i kompanijama koje su svemirski brodovi. Da li tebi dopire do mozga da sam ja, kako bih prešao u Kinu da radim, dobio DUPLO veću platu nego u Nemačkoj (na Instututu Maks Plank), posao za suprugu, plaćene troškove školarine za decu (a godišnja školarina je 10+K evra, po detetu) i stan od 100 kvadrata?!

Realno

pre 3 godine

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...
(ja, 6. oktobar 2020 10:31)
Последњи пут кад су Срби ишли у Кину (а и тада само ретки шверцери) је био кад су 90-их шверцовали свилене кошуље из Кине. Толико о томе да могу да иду у Кину...ко да иде, шта да ради тамо?!

košta vas to

pre 3 godine

A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? Ja, sa srpskim pasošem, mogu bez vize u Kinu, što je ogromna privilegija. Kina je najmoćnia zemlja na svetu koja ima ogromnu potražnju i najveće plate za sve školovane ljude. Godinama sam radio na Maks Planku, da bi, prošle godine, Šangajski tehnološki institut, bukvalno kupio i preselio u Kinu kompletan naš sektor. Dobili smo stanove, poslove za bračne drugove, besplatne internacionalne škole za decu i duplo veće plate nego u Nemačkoj. Sa uživanjem sam gledao kako se Nemci muče oko viza i papira, dok smo mi Srbi putovali u Kinu potpuno slobodno...
(ja, 6. oktobar 2020 10:31)

A eto u Kinu se ubiše s putovanjima? Šta je tebi. Koliko Srba želi da živi u Kini najzagađenijoj državi na svijetu, a koliko ih ima po SAD. Imali ste vi i sa Iranom bezvizni režim ali upravo sporazumi sa takvim zemljama vam onemogučavaju putovanja po zapadnim državama jer stanovnici tih država su pokušali Srbiju upotrebiti kao most za dalje.

Time Traveller

pre 3 godine

Последњи пут кад су Срби ишли у Кину (а и тада само ретки шверцери) је био кад су 90-их шверцовали свилене кошуље из Кине. Толико о томе да могу да иду у Кину...ко да иде, шта да ради тамо?!
(Realno, 6. oktobar 2020 11:05)
Kakvi crni šverceri, 90-te ... O čemu Vi pričate? Ima ko će da ide tamo, ne brinite. Kina je zemlja koja pruža puno mogučnosti.

Sirotinja

pre 3 godine

U praksi, treba nam viza za SAD i Veliku Britaniju. Dokle god je tako, moćno i pasoš Srbije ne idu u istu rečenicu.
p.s.Hrvatskim pasošem se može ući u V.Britaniju bez vize. I moglo je i pre hrvatskog ulaska u eu i može i posle bregzita.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Napravim 1000-1200 evra u Srbiji mesecno,pasos mi je potreban da odem na more,a u Nemacku da idem za 300 evra vise ne pada mi na pamet,dakle,zadovoljan sam Srbijom,ali da mogu bolje da zive ljudi u Srbiji,mogu!

pomorac

pre 3 godine

@realno
vi pricate o periodu od pre 30 godina, kakvi sverceri svile iz kine...pa u kini sad zivi i radi brdo nasih ljudi, i super zaradjuju..U mojoj neposrednoj okolini ima vise onih parova koji zive i rade u kini, nego u amerci i zemljama zapadne evrope zajedno, a pricam o beogradu.
A sto se tice americkog pasosa, oni su zasticeni i prostiru im crvene tepihe da na aerodromima, ali se zato i desi poneki teroristicki napad po hotelima , kao npr. u indiji skoro, gde su pobili sve amere, a srbi prosli bez ogrebotine....takodje, kad po svetu cuju da je neko amer, pokusace da ih oderu za neku uslugu, dok srbe , na primer, procene da su sirotinja pa im i ne odrape neku cenu

Nisam

pre 3 godine

Cile ne treba ni za kanadu,ameriku,englesku pa ni rusiju. Mislim da uz malo truda za godinu dana mozemo i mi kao i cile. Srpski pasos moze uz malo truda kroz 12 meseci bit u top 5 u svetu.

genius

pre 3 godine

Nešto slično je bilo za vreme Juge - Zapad blokirao istok, istok blokirao zapad, a u nesvrstane niko pri zdravoj pameti nije ni hteo da ide (no disrespect, ali zamislite turistički aranžman u Africi pre 60 godina), ni sa istoka ni sa zapada. Ispali mi, ni krivi ni dužni, "najbolji".
Rekao vam CK da možete da putujete gde oćete - i Jugovići i dan danas pričaju o "crvenom pasošu". I kako se lepše živelo nego u Čehoslovačkoj (a nije nikada), možda u nekim kriznim periodima, kao i u Mađarskoj i Poljskoj.
Eto, bar smo bili "bolji" od Rumuna i Bugara. Sila bila Juga ;)

Amerikanac

pre 3 godine

Preporucio bih vam da se testirate na teske metale, posto znam da vecina ljudi ima znacajniji % istih u telu nakon zivota u Kini (zbog zagadjenosti zemljista). Pogledajte samo koliko se u Srbiji vazduh pogorsao otkako smo dozvolili kineskim investitorima da pootvaraju fabrike. Materijalno znaci dosta dok zdravlje nije ugrozeno.


U Kini je 2017. bilo manje od 1.000 Srba, a sada, svega 3 godine kasnije, ih je oko 20.000 i broj se stalno povećava. Da ne pričamo tek o Zapadnjacima. Kina je obećana zemlja. Moja deca su u Nemačkoj išla u njihove škole. Sad u Kini idu u posebne, nemačke škole, koje rade po nemačkom programu i gde su profesori Nemci. Pored nemačkih, imaš američke, engleske, francuske i ruske škole, pa povrh svega i internacionalne škole. U Pudongu (Menhetn Šangaja), gde sada živim ima više stranaca nego Kineza. I to pričamo o najškolovanijim ljudima iz Evrope i Severne Amerike, a rade po institutima i kompanijama koje su svemirski brodovi. Da li tebi dopire do mozga da sam ja, kako bih prešao u Kinu da radim, dobio DUPLO veću platu nego u Nemačkoj (na Instututu Maks Plank), posao za suprugu, plaćene troškove školarine za decu (a godišnja školarina je 10+K evra, po detetu) i stan od 100 kvadrata?!
(ja, 06. oktobar 2020 13:12)

Nisam

pre 3 godine

I sta onda...?
sece ce ti biti na mjestu...?
tad ces moci reci da si uspio u zivotu....?
bravo govornice.....nastavi...

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio

Eldorado

pre 3 godine

Koliko ti plaćaju da reklamiraš Kinu?
Sva sreća, pa postoji Internet, pa se može vidjeti kako se to lijepo živi u Kini.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mario, 6. oktobar 2020 13:50)

A koliko vama da blatite Kinu?
Eto, ja volim Istok više nego Zapad. Radeći za Japanske kompanije sam zaradio dosta novca, i pokrenuo svoj posao.
Koga zanima tehnologija, Japan je broj 1.
Sony, Panasonic, Pioneer, Epson, Olympus, Alpine, Omron, Canon, NEC, Toshiba, Eizo, TDK, JVC, Denso, Aisin, Hitachi, AEON, Fujitsu, Bridgestone, Sharp... Mogu do sutra nabrajati a sve to na prostoru nešto većem od exYu.
Da ne pominjem pride koliko je sve čisto, infrastruktura besprekorna, kriminal gotovo nepostojeći a ljudi kulturni.

neutralno zapažanje

pre 3 godine

Daj mi ti EU pasoš da mogu da se zaposlim gde god hoću po Evropi i da putujem bez vize u USA, a za kinu, rusiju, uzbekistan i iran me baš zabole...

ja

pre 3 godine

@ (Los Angeles, 6. oktobar 2020 13:53)

Izvini, a jel bitno na koji način Kina privlači svetske naučnike? Pa svako ide tamo gde mu je bolje. Radio sam i na Zapadu, i sada u Kini, pa mogu da upoređujem. U nauci nikada nije bilo mnogo para - na postdiplomskim studijama, dok sam radio u Holandiji, institut mi je plaćao stan na periferiji Amsterdama, a zarađivao sam svega 1.000 evra mesečno (i to se ta plata zapravo vodila kao stipendija). Kad sam prešao u Nemačku, posle doktorata, imao sam veći novac, ali to je bilo dovoljno samo za pristojan život i ništa više od toga. Sada je situacija neuporedivo bolja, jer prvi put u životu mogu da kažem da zaista imam novca i da mi ništa ne fali. Uzgred, i u Holandiji, i u Nemačkoj, sam imao gomile kolega Kineza, koji su kopali i rukama i nogama da ostanu na Zapadu... sve do pre 3-4 godine, kada je Kina krenula žestoko da ulaže u svoje naučno istraživačke centre. Sada su SVI DO JEDNOG u Kini. Rade posao koji vole i za koji su se školovali i zarađuju jako veliki novac. Bilo je uobičajeno da kolege Nemci i Holanđani idu da rade u Ameriku, međutim i to se potpuno preokrenulo - sada je destinacija br. 1 za zapadnoevropske naučnike Kina. Em je regulativa takva da ti pruža mnogo više slobode u istraživanjima (pogotovo onima koja su na Zapadu etički upitna, kao što su testiranja na životinjama), em su uslovi za rad fenomenalni (u Nemačkoj sam mesecima morao da čekam red za superkompjuter, u Šangaju to dobijem odmah), em što je plata fenomenalna.

rebro

pre 3 godine

@istina, sa 1800 evra neto u toj Nemačkoj jedva preživljavaš. JEDVA.
Pa u jednom lamenom Nirnbergu je dvosoban stan 800 evra. U malo većem Bonu ispod 1000 ništa.
Pa tih 1800 evra ti je dovoljno za Prag recimo, ali za Nemačku nije.

ury

pre 3 godine

Vojvođanski pasoš? Vaši preci se sada obrću u grobu, Vojvodina je Srbija. Sram vas bilo.
(Englez, 06. oktobar 2020 10:36)

ne oni bi se okretali kad bi saznali da smo opet u srbiji iz koje smo i onda otišli....pa nasi su ratovali za AU.

Strucni komentator

pre 3 godine

U praksi, treba nam viza za SAD i Veliku Britaniju. Dokle god je tako, moćno i pasoš Srbije ne idu u istu rečenicu.
p.s.Hrvatskim pasošem se može ući u V.Britaniju bez vize. I moglo je i pre hrvatskog ulaska u eu i može i posle bregzita.
(Sirotinja, 06. oktobar 2020 10:12)

@sirotinja
meni su ruskinje 100 puta bolje ribe od britanki I amerikanki. sta cu tamo. prema tome srpski pasos je bolji!

Građanin X

pre 3 godine

Najjači je vojvođanski tj oni vojvođani koji imaju i Srpski i Mađarski pasoš, sa Mađarskim možeš u USA i GB a sa Srpskim u Severnu Koreju i Kubu bez vize. Tako da oni mogu svugde.

Eldorado

pre 3 godine

Pola Srbije predaje engleski u Kini i svi super žive tamo a ovde i dalje likovi u fazonu Kina zagadjena i nebitna zemlja trećeg sveta ?.
Na stranu i beskonačne prirodne lepote, uredjena infrastruktura, životni standard koji se svakodnevno poboljšava i sve ostalo.
To uglavnom pricaju ljudi koji su najdalje otišli do jonske obale u Grčkoj, bio više puta u Kinu i video.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (stef, 6. oktobar 2020 16:44)

Apsolutno.
Pored toga, ima tu i neznanja, predrasuda i rasizma.

stef

pre 3 godine

Pola Srbije predaje engleski u Kini i svi super žive tamo a ovde i dalje likovi u fazonu Kina zagadjena i nebitna zemlja trećeg sveta ?.

Na stranu i beskonačne prirodne lepote, uredjena infrastruktura, životni standard koji se svakodnevno poboljšava i sve ostalo.

To uglavnom pricaju ljudi koji su najdalje otišli do jonske obale u Grčkoj, bio više puta u Kinu i video.

J.

pre 3 godine

"
A Srbi se ubiše putujući u SAD i Veliku Britaniju? "
ja
Ne, ali u Kinu svaki drugi ove nedelje, a iduće nedelje prvi i treći. Ti si stvarno jako bitan za statistiku.

Lala

pre 3 godine

Samo da se nadovezem,supruga i ja u normalbom radnom odnosu bez dodatnih radnih sati,kada odbijemo troskove ostaje nam viska 2000 eura mesecno..pa ti vidi koliko je lose u Nemackoj. Ovog leta 2 puta u Italiji i jednom u Austriji.

krajisnik

pre 3 godine

Hr pasoš i ziviš ko covjek u Nemačkoj ili bilo kojoj zemlji zapadne Evrope.
Sve ostalo su gluposti i nebuloze.
Čuj možeš sa srpskim pasošem u Mongoliju?

Joca Milinović

pre 3 godine

@ja, 6. oktobar 2020 13:12

Nisam znao da su i perača prozora iz Nemačke povukli u Kinu jer su ga kupili zajedno sa nekakvim institutom.
Te bajke pričaj svojoj deci u Malom Mokrom Lugu.

bane

pre 3 godine

Sam broj zemalja za ulazak bez vize nema nikakvog smisla, ako se USA i Papua Nova Gvineja obe broje kao jedan. Slažem se, kao što je neko primetio, viza za USA i UK jeste od značaja ali, Srbija je jedna od retkih koja može bez vize, u isto vreme:
u EU, u Rusiju, u Kinu, u Tursku. Manje bitne zemlje nisam pomenuo. To što ne možemo u UK ne vidim kao neki poseban hendikep. Ali ovakvu situaciju da možemo i na istok i na zapad nemaju mnogi.
Treće pitanje koje se ovde postavlja, a koje muti priču je i težina dobijanja neke vize, odnosno uslovi koji su neophodni. Na primer, iako građanima RS ne treba viza za Rusiju turistički, treba im za montažne radove. Da biste dobili tu vizu, treba da rodite mečku, tj. treba vam pozivno pismo njihovog MUP-a, dok građani EU to dobijaju na osnovu pozivnog pisma na memorandumu kompanije koja poziva.

@ ja, @ stef

pre 3 godine

Ma, sta to pisete o Kini ljudi, ako za Boga znate?! Dovukljace nam se pola Srbije i komsiluka ovamo! Dragi Srbi, ljubitelji Amerike, Nemacke, Engleske i ostalih "prijateljskih" zemalja, ne dolazite u Kinu ni za zivu glavu, jer:
Kina je jadna, siromasna i zaostala zemlja. Svi nose prosivene jakne i one kape za koje je Mao maznuo fazon od sovjetskog marsala Budjonija. Svi idu peske ili voze bicikle, nema privatnih kola u Kini. Zive u kucama od blata, bez struje, vode i interneta. Ako je nesto puteva i pruga ostalo od carskog vremena, to vam je to. Aerodrome i avione uopste nemaju.
Mozes da kupis 100g mesa, malo povrca i saku pirinca po clanu porodice nedeljno. Nadjite na Google tackice, ili pitajte babe i dede, ako su jos zivi. Sve se placa kesom, nemaju ni kartice, a kamoli aplikacije za placanje. Policija je do zuba naoruzana i vrlo opasna; popreko ih pogledas i odmah ti skoce za vrat, pa mozes samo da vices: I can't breathe.
Nemaju Parove, Zadrugu, uopste nemaju Pink, Happy i tako to. Njihovi pulmolozi zene ne salju u soping u Milano. Nemaju naprednjake, sto je samo dokaz da su krajnje nazadni i uopste nisu vredni da ih demokratski, pro-evropski Srbi i Srpkinje ikad posecuju.
Za kraj, od Generacije 5 pesmica "Ti samo budi dovoljno daleko".

drtan

pre 3 godine

Koliko ja znam, sa srpskim pasosem se trenutno moze samo u BiH i SLO, uslovno u Cg i Hr (cak i Bugarska, Madjarska, Grcka... zatvorene kao i cela EU). Sa bilo kojom radnom dozvolom iz EU se moze putovati u bilo koju zemlju EU. Pa sad procenite sami, moc pasosa... sve je relativno u teoriji u praksi je mnogo drugacije. Pitanje je i kriterijuma ako se meri po broju stanovnika onda bezvizni rezim u Kinu (zemlju od 1,6 milijardi ljudi) vuce vise triput bodova od cele EU. A koliko je nama potrebno da idemo tamo ili ovamo je drugo, prakticno, pitanje

Milan Indjija

pre 3 godine

Zna li autor teksta sta uopste znaci americki pasos? Ocigledno da ne zna, ili ima neku ozbilju averziju. Kada imate americki pasos. Vi ste zasticena i postovana licnost gde god se pojavili. Na americki pasos se "ne krece" tek tako, jer je americka administracija strasno azurna kada su americki drzavljani u pitanju. Prevrnuce i nebo i zemlju da zastiti svog drzavljana. Dakle, prvo americki, pa onda svi ostali.

turd

pre 3 godine

Značajno je što možemo bez vize u kinu i rusiju, što ne mogu mnogi državljani zapadnih država. Ali to se ne koristi dovoljno za promociju investicija iz zapadnih država. Treba nemcu/italijanu objasniti da će lakše poslati srpskog radnika(naravno "turisticki") da traži tržište u kini nego sopstvenog. Jako je bitno da ostvarimo pravo i na ulazak bez vize u SAD, na tom bi vlada trebala raditi.

mario

pre 3 godine

(ja, 06. oktobar 2020 13:12
Koliko ti plaćaju da reklamiraš Kinu?
Sva sreća, pa postoji Internet, pa se može vidjeti kako se to lijepo živi u Kini.

Los Angeles

pre 3 godine

@stef: “Pola srbije predaje engleski u Kini”. A da prvo makar nauče decu u školama u Srbiji taj engleski? Deca vam uče godinama a ne znaju da beknu, osim par holivudskih fraza.

Александар

pre 3 godine

Јесте,али нису све земље на свету исте. Без да икога вређам,али није исто да ли слободно путујеш у Канаду или Бангладеш.
Тачно је да можемо отићи у доста земаља без визе,али и даље не можемо у оне најпривлачније...Канада, Аустралија,Нови Зеланд,Велика Британија, САД.....
Боље би било да можемо да путујемо у дупло мање земаља,али да буду корисније. Земље трећег света стварно не знам коме су занимљиве.

mario

pre 3 godine

(Eldorado, 06. oktobar 2020 16:20)
Ništa ja ne blatim Kinu, ali gle dovoljno mi je znati odakle je krenuo ovaj virus i odakle uvijek dolazi većina virusa. Što se tiče Kine, pa svi vidimo kakav je život tamo, a i kakve su im prehrambene navike.
I da ti si opisao Japan, a to je razlika nebo i zemlja nasuprot Kine.

Los Angeles

pre 3 godine

@ja: Druže, ne pali se toliko. Kina jedino tako može da privuče strane stručnjake. Za to vreme svetski naučni krem, uključujući i kineski, dolazi da radi u USA i tu i ostaje. U Kinu se ide samo ako dete može da ti ide u stranu školu, u USA se ide sa ciljem da ti dete ide isključivo u njihovu školu, na top USA univerzitet. Kad običan kineski lekar, naučnik, inženjer, bude mogao da priušti sebi kuću od 250 kvadrata sa bazenom u dvorištu i dva automobila, letovanje na Havajima, onda će svi trčati u Kinu. Ovako, idu oni koji ne mogu bolje da se snadju negde gde je bolje. I to je ok, i treba da idu, ali ne treba sad dizati u nebo kineze. Ko misli da će u Kini da izgradi karijeru, u takmičenju sa kolegama kinezima koji rade 14 sati dnevno, ceo život uče, i nemaju socijalni život - ma nek mu je sa srećom. Radio sa njima, video, osetio. Ovako, zvučiš malo kao oni naši kvazigradjevinari koji prve pokretne stepenice vide u Moskvi pa se onda ceo život zaklinju da je Rusija vrh.

rebro

pre 3 godine

@turd, mi sa evropskim pasošima dobijamo vize sa Kinu i Rusiju bez problema. Kada je posao u pitanju Kineze više zanima EU od Srbije. Da se ne lažemo.

brm

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.
(Bokserski ustanak, 6. oktobar 2020 13:51)

Slovenija je i za vreme one velike Juge bila po svemu tri koplja ispred ostalih republika. Kad su se osamostalili, samo su se oslobodili kandži nas koji smo ih vukli nadole. Samo prošetaj 5 min. Ljubljanom i odmah ćeš videti razliku, ne treba ti ništa više. A da je naš narod spreman na teške mere za dugoročni boljitak, uradili bismo to već odavno, ali posle 30 godina mi i dalje biramo isto, ki se ponašamo isto,... Nikoga nije briga za korupciju, smeće na ulici,... Svi kažu "nije to moj problem" ili "zašto bih ja bio pošten ako drugi nisu", "i ja bih krao da sam na vlasti",... Ne, narod sa većinski takvim razmišljanjem nije spreman na teške mere. Slovenci ni po čemu nisu kao mi.

istina

pre 3 godine

rebro@
Zivim u gradiću od 20 000 stanovnika pored Hanovera.
Trosoban stan u centru plaćam 650€.
Sa decijim imam oko 2300 € bez ženine plate.
Neka potrosim 850€ na hranu i odeću,a ne potrosim.
I ti mi kazeš da prezivljavam?
A inače i supruga radi.
Sta bi prosjecan gradjanin Srbije dao da se "pati" kao moja porodica i ja.
Nisam bogat,ali zivim ko covjek.
To je sve bez bonusa, povraćaja poreza itd ...sto i ti dobro znaš ako si tamo.

Inntal

pre 3 godine

Izvini, a jel bitno na koji način Kina privlači svetske naučnike? Pa svako ide tamo gde mu je bolje. Radio sam i na Zapadu, i sada u Kini, pa mogu da upoređujem. U nauci nikada nije bilo mnogo para - na postdiplomskim studijama, dok sam radio u Holandiji, institut mi je plaćao stan na periferiji Amsterdama, a zarađivao sam svega 1.000 evra mesečno (i to se ta plata zapravo vodila kao stipendija). Kad sam prešao u Nemačku, posle doktorata, imao sam veći novac, ali to je bilo dovoljno samo za pristojan život i ništa više od toga. Sada je situacija neuporedivo bolja, jer prvi put u životu mogu da kažem da zaista imam novca i da mi ništa ne fali. Uzgred, i u Holandiji, i u Nemačkoj, sam imao gomile kolega Kineza, koji su kopali i rukama i nogama da ostanu na Zapadu... sve do pre 3-4 godine, kada je Kina krenula žestoko da ulaže u svoje naučno istraživačke centre. Sada su SVI DO JEDNOG u Kini. Rade posao koji vole i za koji su se školovali i zarađuju jako veliki novac. Bilo je uobičajeno da kolege Nemci i Holanđani idu da rade u Ameriku, međutim i to se potpuno preokrenulo - sada je destinacija br. 1 za zapadnoevropske naučnike Kina. Em je regulativa takva da ti pruža mnogo više slobode u istraživanjima (pogotovo onima koja su na Zapadu etički upitna, kao što su testiranja na životinjama), em su uslovi za rad fenomenalni (u Nemačkoj sam mesecima morao da čekam red za superkompjuter, u Šangaju to dobijem odmah), em što je plata fenomenalna.
(ja, 06. oktobar 2020 15:52)


laze selo ,lazu ljudi..

brm

pre 3 godine

Išao sam na putovanje sa drugarom koji ima američki pasoš. Njega samo što nisu sa cvećem dočekivali na aerodromu. Uvek sa osmehom, jedva da pogledaju pasoš. A ja uvek u onaj poseban red za "ostale" zemlje. Pa sve mrko gleda pasoš, pa me pita koliko ostajem, koji je razlog dolaska, koliko sam novca poneo, da im pokažem dokaz da imam smeštaj,...

Bokserski ustanak

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.

đole

pre 3 godine

S tim ako imate američki pasoš, svaki vaš problem se rešava brzo. Dok sam ja sam npr. zbog pandemije bio zaglavljen u CG i istekla mi registracija na automobilu u međuvremenu. Zovem našu ambasadu da pitam šta da radim, koje je rešenje, a dobijem odgovor "probajte da uđete autom u Srbiju kada se otvore granice, možda vas puste". "Probajte" i "možda" nije nešto što ambasade treba da vas savetuju.

istina

pre 3 godine

Ljudi,u Nemačkoj su me pri zaposlenju u DHL pitali samo koje imam dokumente(imam hrvatske) .
Odmah sam dobio posao i platu od 1800 € bez bonusa, bez decijeg dodatka od 210€ po detetu itd .
Eto koliko vredi pasoš .
Vredi onoliko da mogu dostojanstveno da zivim.
Nemojte da vas brojke da smo "najbolji" u nečemu prevare .

Inntal

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 06. oktobar 2020 19:09)


nisi objasnio i nemas pojma o cemu pises...
Amwrika ce vam.ukinuti vize za 100 godina...zivi bili pa vidjeli....

Inntal

pre 3 godine

Srpski ce da uskoro bude jaci od hrvatskog i slovenackog! Zapamtite moje reci!
(Nisam, 06. oktobar 2020 16:47)


i sta onda...?
sece ce ti biti na mjestu...?
tad ces moci reci da si uspio u zivotu....?
bravo govornice.....nastavi...

T

pre 3 godine

Radim u firmi koja radi i sa Kinom, i sa Indijom, Japanom i SAD. Zaista je super sto nam za ove prve tri zemlje ne treba viza, i sto njihovi drzavljani mogu da dodju kod nas. Ali nama je u firmi mnogo bitnije putovanje u SAD, UK i Kanadu.

nikos

pre 3 godine

@Augsburg ... Znaci ispred nas su Slovenija Bugarska Rumunija Hrvatska Bosna Makedonija Crna Gora.......bas smo uspesni I ovde ......
Nisi dobro procitao - CG, SMakedonija i BiH su iza Srbije, a za Slovence, Bugare, Rumune i Hrvate nije cudo jer su sve u EU. A to nesto znaci.

Tajni detektiv Djido Mova

pre 3 godine

Hahahahaha hahahahaha ahahahahahahahahahahahaahahahahahahaha, nas pasos je na nivou Bangladesa, izvinite braco iz Bangladesa, mozda ste i jaci sta znam. Zato ko da smo krmace gde god odes pecat ko da si kod veterinara otisao idi begaj.

mario

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 06. oktobar 2020 19:09)
Nisi ništa objasnio niti će vam uskoro one koje si nabrojao da vam ukinu vize.
Eto mi u Hrvatskoj se baš brinemo zbog toga što ne možemo bez vize u Rusiju i Kinu možeš misliti problem nam je jedino zbog turista iz Rusije i Kine koji dolaze u Hravtsku.

Bokserski ustanak

pre 3 godine

Slovenija peta! Dakle šta to Slovenci imaju što mi nemamo? Hoćemo pravnu državu! Pošten narod bi se obradovao da u jednom danu počnu da sproovode sve ono što nazivaju teškim merama, oni nisu spremni, narod jeste.

Inntal

pre 3 godine

@istina, sa 1800 evra neto u toj Nemačkoj jedva preživljavaš. JEDVA.
Pa u jednom lamenom Nirnbergu je dvosoban stan 800 evra. U malo većem Bonu ispod 1000 ništa.
Pa tih 1800 evra ti je dovoljno za Prag recimo, ali za Nemačku nije.
(rebro, 06. oktobar 2020 15:26


racunaj djeciji doplatak,ako mu je potreban dvosoban stan ,onda je tu i zena ,pa ce i ona raditi i eto jos 1000€ pa ti vidi...

ja i zena sa djecijim doplatcima imamo oko 4600 netto ,stan je sa rezijama 1200,i ne kazem da zivim ko lord,(jer ima tu jos dosta izdataka) jer pored mene zive neki i imaju 3 puta vise pa ne oskacu od nas ostalih,ali zivim dobro i priustim si svega...a 500km sam od Zagreba gdje imam kucu....

Kojot

pre 3 godine

Mi nismo na 14. mestu. Posto 8 zemalja deli 2. mesto, to znaci da ovi sto su na "3. mestu" zapravo dele 10. mesto, a ne 3., itd. Ko zna koliko je zemalja ukupno ispred nas.

NS, Srpska Vojvodina, Srbija

pre 3 godine

(ury, 6. oktobar 2020 16:19)

Borili su se u AU vojsci tako što su odvođeni silom u Galiciju na Ruski front gde su redom dezertirali.
Ako ste pripadnik jednog od naroda Dvojne monarhije u kojem se nalazila Vojvodina, jasno mi je zašto ovakvo perfidno pisanje.
Ako pak niste, pročitajte nešto o Jovanu/Janošu Damjanoviću ili Dimitriju Stojakoviću iliti Deme Stojaju!!

mint

pre 3 godine

Pa lakse putovanje i zaposlenje, eto sta znaci. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce nam amerika,kanada,englezi ukinuti vize, a hrvati i slovenci ce tesko kao mi u kinu i rusiju bez viza i odmah nas pasos postaje jaci. Nadam se da sam lepo objasnio
(Nisam, 6. oktobar 2020 19:09)

Hrvatska od 90ih ne treba vizu za Veliku Britaniju, a SAD im ukuda vize do kraja ove godine. Srbija naprotiv nije ni blizu ukidanja. Za ukidanje viza prema SAD postotak odbijenih viza ne smije preći 3% podnešenih zahtjeva. Srbija je na oko 30%, a Hrvati su se spustili ispod navedenog broja. To ti pokazuje i ko s kakvim motivima želi da ide u SAD, odnosno ekonomsko stanje građana. Jedni putuju turistički, drugi poput uzemalja trećeg svijeta u potrazi za boljim životom.

Dex

pre 3 godine

Ipak je pitanje koliko je zemalja ispred nas kad svako mesto dele mnoge zemlje. Računa se normalno pozicija za koliko je zemalja ispred nas. Prvo mesto mogu da dele 200 zemalja a mi drugo i kažemo mi smo drugi......

Los Angeles

pre 3 godine

@Nisam: Takav pasos ne postoji. Cim ne treba viza za UK ili USA odmah treba za Rusiju. Ni Japan ni Nemačka ni Singapur ne mogu u Rusiju bez viza, ali odredjenje zemlje treceg sveta ne trebaju vizu.

rebro

pre 3 godine

@istina, svi nešto računate dečije dodatke. To ti ne stoji u ugovoru za posao. Tamo ti stoji samo BRUTO plata, a ako ti sa dečijim dodatkom dobaciš jedva do 2300 onda bez dodatka imaš baš malu platu.
Ja recimo u Pragu imam 2300 neto. Bonuse ne računam jer oni ne pišu u ugovoru. Supruga i ja imamo svoj trosoban stan i svi računi za njega su 300 evra mesečno i još 2 koja izdajemo. Ti sada vidi razliku.

rebro

pre 3 godine

@Eldorado, piše se "japanske". To je samo prisvojni pridev koji se završava na -ski i piše se malim slovom.
Isto tako se piše i "američke, srpske, ruske, italijanske". Nema nikakve razlike jer su i to prisvojni pridevi.
Svi koji se završavaju na -ski, -čki, -ški se pišu malim slovom. I onda takav nepismeni kao ti otvori svoju firmu i teroršie zaposlene koji su obrazovaniji od njega jer eto on je radfio sa japanskim firmama.

Los Angeles

pre 3 godine

@Nisam: Pazi stvarno ne trebaju. Ali im ipak treba za Kinu. Retki izuzetak koji govori o tome da im je zemlja Bogu iza nogu na totalno strateski nevaznom mesto. Sto ce se za Srbiju desiti nikada.

Balkancaffe

pre 3 godine

@ja
Ne vredjaj nam intelegenciju ,soj ljudi za koga nam se prestavljas ovde ne visi celi dan po balkanskim portalima!Ti Zapad a pogotovo Kinu video si samo na jutube.
Ubuduce,kad izmisljas profesije izmisljaj i novi nick;)

Petar

pre 3 godine

Najjaci pasosi su. oni koji ti pruzaju najvise sloboda. Sloboda putovanja za vecinu zemalja sveta nije neki problem, cak i ako negde treba viza onda se dobija. uporediti nas pasos sa bilo kojim iz EU nije ravnopravno. Oni mogu neograniceno da borave u bilo kojoj zemlji EU i najvaznije mogu da rade bez ikakvih ogranicenja u EU, Norveskoj , Islandu i Svajcarskoj i da putuju bez vise u SAD, VB, Kanadu, i Australiju i NZ. Kada bi mi uspeli da udjemo u EU, a u isto vreme da zadrzimo bezvizni rezim sa Rusijom i Kinom, onda bi nas pasos bio najprohodniji na svetu. Ali obe stvari su naucna fantastika, barem u narednih 10-15 godina.

ne kapiram

pre 3 godine

Zašto je kod nas bolje nego drugde? Obrati pažnju i napregni svaku, ali SVAKU vijugu koju imaš. To je zato i SAMO ZATO jer smo bili prestali sa ubogim merama. Pošto jesmo naši klinci - da, baš ti zlikovci sa autobuske stanice - su na našu sreću uglavnom zadržali normalno ponašanje. Nisu slušali "društvo" ni "struku" i druge štetočine. Radili su ono što radi čopor majmuna na grani - skače grupno unaokolo družeći se. I tako je celo drvo up to date sa novostima iz sveta imunologije. Pa su bar donekle, srećom, i covid-19 raširili i odradili. Sebe imunizovali a asimptotski i deo drugih. Počujte o vi panični i antinaučni: tako nas je Teorija Evolucije oblikovala. Da jeste sa maskama pa ajde - ali nije. Sluzokoža da, maske ne. Uostalom već mesec dana radi sve od vrtića do fakulteta, maske ni na pola i - gde je eksplozija bolesti?
Treći talas sledi, bez sumnje. Najmanje će pogoditi - da, pogodili ste - Švedsku. Zašto će najmanje pogoditi Švedsku? Ajmo još jednom, svi, svi, ajmo sve vijuge da napregnu koliko god to bolelo - zašto će Švedska najbolje proći?
(Helios, 04. oktobar 2020 15:25)

a kako to Srbija može u EU, keve ti? Ti i dalje veruješ u beli šengen, šta?

vidoje

pre 3 godine

"Podaci su jasni: Uz privremene zabrane putovanja i vizna ograničenja, mnoge zemlje koje su nekada imale moćan pasoš sada se svrstavaju među najniže na svetu."
Tacno. Evo za nas iz Srbije cela EU je zatvorena plus Engleska, Australija, Kanada, Novi Zeland, Japan, Koreja .... preko 30 zemalja odjednom!