Smanjenje penzija ozbiljan problem

Sertić upozorava da je smanjenje plata i penzija socijalno i političko pitanje, o kome će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

17:39

Default images

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić podržava stav Fiskalnog saveta da bi smanjenje plata i penzija za 15 odsto u kratkom roku doprinelo uštedama u budžetu,ali istovremeno upozorava da je to i socijalno i političko pitanje, o kome će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, matematički posmatrano, 15 odsto smanjenja je verovatno minimum za ovu godinu da bi se doprinelo nivelisanju javnih finansija, ali o procentu će odlučiti vlada imajući u vidu i realni život.

Smanjenje penzija je, kaže, ozbiljan problem, jer penzioneri i bez toga teško žive.

"U najvećem broju slučajeva penzije su izuzetno male i ako smanjite penzioneru koji mesečno ima 15.000 dinara 15 odsto, od čega će onda ti ljudi da žive, od čega onda da plate elementarne troškove. To jeste političko pitanje i problem koji će vlada morati da rešava", rekao je Sertić.

Sertić je rekao da se nada da će vlada uspeti da nađe neki drugi model, budući da je, podseća, i sam premijer Aleksandar Vučić rekao da je pitanje smanjenja penzija na poslednjem mestu.

"Međutim, matematika je matematika, a mi smo se posle dugo godina zavaravanja, našli u situaciji da po prvi put imamo jasno i precizno podatke o ukupnom dugu i o deficitu budžeta koji je takav kakav jeste", zaključio je Sertić.

Bivši ministar finansija Lazar Krstić je pre podnošenja ostavke predlagao smanjenje penzija i plata u javnom sektoru za najmanje 20, odnosno najmanje 15 odsto, a vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović je potom izjavio da bi smanjenje plata i penzija u ovoj godini moglo da bude oko 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: