Zrenjanin raskinuo ugovor sa WTE

Skupština grada Zrenjanina donela je odluku da raskine ugovor za gradnju postrojenjea za prečišćavanje pijaće vode u tom gradu zaključenog sa "WTE Wacertehnik".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

18:30

Default images

Odbornici su većinom glasova odlučili da se pristupi iznalaženju novih rešenja za problem pijaće vode u Zrenjaninu, objavljeno je na sajtu grada.

Odluka o rakidanju ugovora doneta je nakon što je v.d. direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić zatražio mišljenje osnivača preduzeća, Gradskog veća ili Skupštine grada Zrenjanina o daljim postupcima po pitanju realizacije ugovora.

Tajdić je na sednici još jednom ponovio razloge zbog kojih nije došlo do realizacije ugovora sa Nemcima i ukazao da se mora pronaći drugačije rešenje i drugačiji model finansiranja, a s tim ne može da se krene dok se ne raskine Ugovor sa "WTE".

"Očigledno je da je, s obzirom koliko je trajalo potpisivanje ovog Ugovora, zatim i prošlogodišnja odluka Skupštine o prekidu, ovo samo nastavak naloga koje je dobilo JKP 'Vodovod i kanalizacija' da prekine sve razgovore", rekao je Tajdić.

On je dodao da u trenutku kada je bilo potrebno potpisati i treći deo ugovora, nije bilo finansijske garancije.

"Da li je to propust vladajuće većine, republičkih organa, jednostavno, ne možemo tražiti krivca i postavljati pitanje da li je bilo garancije u nekom trenutku ili nije, onda kada je trebalo potpisati ugovor, garancija nije postojala", istakao je Tajdić i objasnio da u svom izveštaju upućenom nadzornom odboru JKP "Vodovod i kanalizacija" nigde nije zahtevao raskid Ugovora, već je u njemu izneo samo činjenice vezanje za njegovu realizaciju.

Ja sam tražio od Gradskog veća da se izjasni da li, na osnovu tog izveštaja, meni nalaže da nastavim realizaciju Ugovora sa "WTE" ili će tražiti da se on raskine, objasnio je v.d.direktora JKP "Vodovod i kanalizacija".

Tajdić je dodao i da raskid Ugovora ne znači da se odustalo od gradnje postrojenja za prečišćavanje vode, već da se sada može krenuti u traženje drugog načina, druge tehnologije i načina finansiranja, koji će biti primeren današnjim ekonomskim uslovima u državi i koji neće opterećivati građane kroz račun za vodu.

Odbornici opozicije kritikovali su način na koji je sazvana današnja sednica, kao i sam predlog odluke, a predsednik odborničke grupe DS Goran Kaurić pročitao je i saopštenje stiglo u toku prepodneva od kompanije "WTE Wasertehnik", u kom se izražava iznenađenje zbog namere da se raskine Ugovor i tvrdi da je ova strana ispunila sve ugovorne obaveze.

Glasanju nisu prisustvovali odbornici DS i LSV Vojvodine koji su prethodno napustili sednicu, kao i odbornice Nove demokratske stranke, Katalin Fazekaš i Republikanske partije, Svetlana Đajić.

Podsetimo, ranije danas oglasila se i nemačka kompanija koja je u saopštenju istakla da bi u slučaju eventualnog raskidanja ugovora Zrenjanin morao da plati odštetu, koja se meri u milionima evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: