Srbija

Petak, 18.03.2011.

00:05

Niski udarci "komšija" na našu robu

Srpske kompanije godinama ukazuju na neravnopravan položaj i saplitanja na koja nailaze u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je naše tržište otvoreno za sve.

Izvor: Press

Default images

Kompanija Jafa iz Crvenke povukla je sa tržišta Slovenije i Hrvatske seriju „jafa" keksa za koju su u tim zemljama tvrdili da ima neispravnu ambalažu.

Ovim potezom, faktički u znak protesta, na koji je srpska kompanija bila prinuđena, svojevrsni trgovinski rat Slovenije i Hrvatske protiv Srbije dobio je novo poglavlje.

Već dugo ovdašnje firme ukazuju na izrazito neravnopravan položaj i saplitanje u tim zemljama, dok s druge strane kompanije iz Slovenije i Hrvatske imaju u Srbiji tretman na kojem bi im pozavidele i mnoge domaće firme. Kompanija Jafa saopštila je da su se nalazi koji su joj predočeni posle februarske odluke slovenačke inspekcije da zabrani prodaju jedne serije „jafa" keksa, a pokazivali su povećan stepen materija benzofenon i 4-metilbenzofenon odnosili isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže, pa nikada nisu mogli da ugroze sam proizvod.

"Iskreno se nadamo da ova vrsta kontrole sprovedena nad našom ambalažom najpre u Sloveniji, a potom i u Hrvatskoj nije namenjena samo najpopularnijem srpskom brendu u ovim zemljama", piše u saopštenju.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović pozdravio je protest kompanije Jafa i podsetio da ovo nije prvi put da države regiona ruše popularne srpske brendove.

"Tako su jula 2007. godine Hrvati u biskvitu 'mančmelou' navodno pronašli salmonelu pa je i taj slatkiš povučen sa tržišta. Sa njom se tada solidarisala Slovenija, a Hrvatska joj sada vraća uslugu", podseća Papović.

Prema njegovim rečima, megabrendovi iz Srbije oduvek su bili na meti niskih udaraca, a srpske kompanije ne mogu da se probiju na njihova tržišta. "Izbrojte koliko naših firmi radi u Sloveniji. Jedna ruka je dovoljna", kaže Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

5 h

Podeli: