Interesovanje "premašilo očekivanja": Ko su nove "Čuvarkuće"?

Pravo na žig "Čuvarkuća" u projektu Privredne komore Srbije (PКS) "Stvarano u Srbiji", kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je još 53 proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.09.2020.

14:37

Interesovanje
Foto: Depositphotos/sumners

Među njima su i prvi proizvodi srpskog metalskog sektora.

Nove "Čuvarkuće" su iz sektora metalske (19 proizvoda) i prehrambene industrije (34 proizvoda) i to: priključci za traktore i motokultivatore i samohodne mašine "FMP Agromehanike“ Boljevac, stubovi za javno osvetljenje kraljevačke "Amige", kao i testenine i proizvodi od kozjeg mleka "Ukusi moga kraja", koje sa svojim partnerima širom Srbije proizvodi kompanija "Merkator S", različite vrste meda i proizvoda na bazi meda firme "Cmana" Кrnjevo, više vrsta voćnih sokova kompanije "Rauch Serbia" Кoceljeva i proizvodi od aronije preduzeća "Aronija vita" Surduk.

Uključujući te proizvode, porodica čuvarkuća uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga.

Odluke Saveta za odlučivanje o pravu na korišćenje kolektivnog žiga "Čuvarkuća" donete su jednoglasno, istakao je predsednik tog saveta Mihailo Vesović, ocenivši da je veoma značajno što se širi krug delatnosti i proizvoda koji se kandiduju za žig.

"Interesovanje kompanija za žig 'Čuvarkuća' premašilo je očekivanja i u ovom trenutku imamo gotovo 500 kandidovanih proizvoda i proizvodnih linija iz različitih sektora proizvodne delatnosti", istakao je Vesović, objasnivši da će stručne komisije utvrditi koji proizvodi ispunjavaju kriterijume, a konačnu odluku, nakon detaljnog razmatranja, doneće Savet.

"Važno je što smo dobili i prve čuvarkuće iz metalskog sektora, jer je on značajna karika u lancu vrednosti ostalih industrija, čime pruža mogućnost kompanijama u drugim delatnostima da se dobro pozicioniraju, stvaraju proizvode i usluge visoke dodate vrednosti i povećaju prihod i profitabilnost", ukazao je Vesović.

Ljubinko Gobeljić, predsednik "Agromehanike", najvećeg domaćeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije, kaže da "Čuvarkuća" za proizvode te kompanije predstavlja veliku dodatu vrednost i potvrdu kvaliteta.

"Sa oznakama 'Čuvarkuće' bićemo još bolji promoteri srpskog metalskog kompleksa, posebno ako se uzme u obzir veliki broj država u koje izvozimo i reprezentativnost međunarodnih sajmova na kojima učestvujemo", istakao je Gobeljić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: