Oni imaju najveće šanse za bankrot

Bosna i Hercegovina ima najveće šanse da bankrotira u skorije vreme te se nalazi iznad Belorusije, Ukrajine i Ruande, piše Euromoney.

Region

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

19:13

Default images

Model prema kojem se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje sveta koji koristi podatke Euromoneya, ta zemlja ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 meseci.

Međutim, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Belorusija koja se oslanja na rusku filantropiju, u odsustvu drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mestu zemalja koje bi mogle doživeti bankrot. Bivša zemlja SSSR-a ima šanse 25,9 posto da bankrotira.

Posle nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija opada vrtoglavom brzinom zbog posledica političke krize, i problema oko gasa s Rusijom.

Među 10 zemalja sveta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: