Društvo 0

17.04.2024.

19:21

Uloženo skoro 50 miliona dinara u plućnu bolnicu

U toku 2023. godine Specijalnoj bolnici za plućne bolesti "Dr Vasa Savić" u Zrenjaninu, od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, dodeljena su sredstva u iznosu od skoro 50 miliona dinara.

Izvor: B92.net

Uloženo skoro 50 miliona dinara u plućnu bolnicu
Grad Zrenjanin

Podeli:

Zahvaljujući ovim sredstvima, omogućena su istorijska ulaganja u nabavku savremenih aparata i građevinske radove na sanaciji dela objekta.

Tim povodom, bolnicu je danas posetio gradonačelnik Simo Salapura, kako bi se neposredno upoznao s obimom radova i značajem nabavljene opreme za funkcionisanje te zdravstvene ustanove i unapređenje dijagnostike.

U razgovoru s menadžmentom, gradonačelnik je izneo i planove za naredni period, odnosno na koji način će i grad doprineti daljim ulaganjima i potrebama bolnice.

Specijalna bolnica za plućne bolesti nabavila je digitalni stacionarni radiografski aparat, vredan 22,6 miliona dinara, aparat za neinvazivnu ventilaciju - NIV i aspirator za bolničku upotrebu - za aspiraciju telesnih tečnosti, a u toku su radovi na sanaciji krova i prostora u potkrovlju zgrade, čija je investiciona vrednost 23 miliona dinara.

Grad Zrenjanin

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti navode da bi ustanova nabavkom i uvođenjem LIS-a povećala svoju efikasnost za 100%, potpuno reorganizovala službu laboratorijske dijagnostike i prestala sa korišćenjem konvencionalnog sistema rada, čime bi se uštedelo vreme i ubrzale procedure za izdavanje lekarskih izveštaja i otpusnih lista. Takođe, kompletna laboratorija sa svim podacima o pacijentima bila bi integrisana u jedinstven informacioni sistem, preko kojeg bi ti rezultati mogli da se implementiraju u e-karton, uz korišćenje svih prednosti savremenog doba i digitalizacije.
 
Radovi na na sanaciji krova i renoviranju potkrovlja (II sprata) obuhvatili su 12 bolesničkih soba, odnosno 33 bolesničkih postelja, salu za rehabilitaciju, mikrobiološku laboratoriju, biohemijsku laboratoriju, administraciju. Obuhvaćena je i zamena svih krovnih prozora, zamena toplotne izolacije, uvođenje novih instalacija s akcentom na kiseonička mesta i krečenje svih prostorija, kao i zamena rasvete led osvetljenjem. S obzirom na dotrajalost krovne spojnice između dva objekta i hidroizolacije ravnog krova, radovi su izvedeni i u tom delu objekta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: