Društvo 0

25.03.2024.

12:41

Otvoreni novi smerovi u subotičkim srednjim školama

Ljubitelji hemije i biologije iz Subotice, koji sada završavaju osmi razred, moći će da školovanje nastave u dva nova, specijalizovana odeljenja - biološki smer u Gimnaziji "Svetozar Marković" i prehrambeno-biotehnološki smer u Hemijsko-tehnološkoj školi.

Izvor: Novosti

Otvoreni novi smerovi u subotičkim srednjim školama
maroke/Shutterstock

Podeli:

Specijalizovan smer za hemiju i biologiju u Gimnaziji idealan je za one učenike koji žele da upišu medicinu, biologiju, hemiju, farmaciju, stomatologiju, Tehnološki fakultet i druge srodne fakultete na kojima se na prijemnom ispitu polažu ovi predmeti.

"U suštini to je prirodno-matematički smer, ali sa produbljenim i proširenim brojem časova biologije i hemije. Radi se znatno više vežbi, tako da će đaci sve četiri godine imati i taj eksperimentalni deo u nastavi. Biće i više časova utvrđivanja i ponavljanja gradiva, a sve u cilju da se đaci tokom četvorogodišnjeg školovanja pripreme za polaganje prijemnog ispita, kako ne bi morali da idu dodatno na pripremne časove", kažu u Gimnaziji "Svetozar Marković".

Prehrambeno biotehnološki smer namenjen je svima onima koji žele da izrastu u stručnjake koji će oblikovati budućnost hrane, onima koji imaju želju da rade u naučno-istraživačkoj laboratoriji.

"Oni će se školovati za prehrambeno mikrobiološkog tehničara, koji će se baviti analizom ispravnosti hrane i to je jedan veoma perspektivan smer", objašnjava Nataša Nikolvski, profesor hemije.

"Ovo je profil idealan za sticanje znanja i veština za proizvodnju prehrambenih proizvoda, koji osposobljava učenike da nakon završetka školovanja budu konkurentni na tržištu rada; nastave školovanje ili pokrenu sopstveni posao. Učenici nastavu pohađaju po dualnom modelu obrazovanja i dobijaju naknadu za učenje kroz rad".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: