Društvo 0

14.06.2024.

21:37

Nakon 110 godina obnovljen Vodotoranj, jedan od simbola Palića

Na samom ulasku u Veliki park nalazi se "Kapija Palića", poznatija kao Vodotoranj koji je nakon 110 godina rekonstruisan sredstvima AP Vojvodine u ukupnom iznosu od 21,4 miliona dinara.

Izvor: Magločistač

Nakon 110 godina obnovljen Vodotoranj, jedan od simbola Palića
DMZ001/Shutterstock.com

Podeli:

Vodotoranj, kao jedan od simbola Palića smešten je na prostoru koji je nekada bilo tramvajsko stajalište, a izgrađen je 1912. godine u stilu mađarske secesije, zahvaljujući poznatim mađarskim arhitektima Marcelu Komoru i Dežeu Jakabu.

Krov samog objekta sačinjen je od drvenog crepa i on je u potpunosti obnovljen, kao i dekorativni drveni elementi sa ukrasima.

Direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) u Subotici Balaž Sič rekao je za Magločistač da je zadovoljan urađenim radovima na ovom objektu.

"I Vodotoranj kao i drugi secesijski objekti imaju kitnjastu ornamentiku koja je veoma osetljiva zbog izloženosti vremenskim uslovima. Veoma je komplikovana i kompleksna, ima mnogo drvenih ukrasa i detalja koji se jako lako troše", naveo je.

Podsetio je da je prvobitno bilo zamišljeno da se u okviru objekta napravi i vidikovac, ali da protivpožarna inspekcija nije dala suglasnost za to, jer je unutrašnji deo tornja veoma uzak i nije bezbedan za korišćenje.

Zbog toga je istakao da je veoma važno redovno održavanje ovakvih objekata.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Upućen važan apel svim Beograđanima

Javno-komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" uputilo je apel svim građanima, s obzirom na to da se nalazimo u periodu sa izuzetno visokom dnevnom temperaturom vazduha, da racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda.

8:14

12.7.2024.

1 d

Društvo

"Zbogom komarci"

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća“ Beograd će i danas sprovoditi akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji grada Beograda uređajima sa zemlje, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili.

11:05

13.7.2024.

18 h

Podeli: