Društvo 0

24.04.2024.

10:33

Vakcina štiti od HPV-a: Dečji dispanzer organizuje Dane otvorenih vrata

U Savetovalištu za školsku decu Dečjeg dispanzera Doma zdravlja u Subotici, od sutra do kraja aprila biće upriličeni Dani otvorenih vrata za vakcinu protiv humanog papiloma virusa.

Izvor: Novosti

Vakcina štiti od HPV-a: Dečji dispanzer organizuje Dane otvorenih vrata
Shutterstock/Jes2u.photo

Podeli:

U tom periodu, svakog radnog dana od 7:30 do 13:00 časova, roditelji će moći bez zakazivanja da vakcinišu svoju decu, i dečake i devojčice, uzrasta od 9 do 19 godina, vakcinom "Gardasil9" koja štiti od devet najučestalijih tipova HPV-a.

"Devetovalentna vakcina, koja se kod nas primenjuje od sredine 2022. godine, štiti od dva najčešća soja koja izazivaju genitalne bradavice, tzv. kondilome, kao i od najčešćih onkogenih, odnosno visokoonkogenih sojeva, a koji mogu izazvati kako karcinom grlića materice, tako i karcinome ženskih i muških polnih organa, ali i rak usne duplje, jezika, ždrela...", objašnjava  dr Ana Ibrajter, pedijatar u Dečjem dispanzeru, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv HPV-A

"Vakcina nije obavezna, ali je preporučena. Kod dece do 15 godina se daje u dve doze, dok se stariji vakcinišu sa tri doze vakcine 'Gardasil 9'", kazala je.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: