Subotičanima predstavljena izložba o vladarskoj zadužbini dinastije Nemanjić FOTO/VIDEO

U Subotici je ispred Gradske kuće, a povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, otvorena izložba Muzeja grada Beograda "Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić", koju su otvorili ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.02.2024.

15:03

Subotičanima predstavljena izložba o vladarskoj zadužbini dinastije Nemanjić FOTO/VIDEO
Foto: TANJUG/ GRAD SUBOTICA/ bs

Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Republiku Srbiju, i svedočanstvo su snage naše države, kao i vrednosti i kulture koju je naš narod očuvao tokom burne istorije, rečeno je prilikom otvaranja izložbe.

Žigmanov je istakao da zadužbine loze Nemanjić, imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju i da su svedočanstvo snage srpske države, kao i vrednosti kulture koju je srpski narod čuvao i sačuvao sve do danas, tokom burne i duge istorije.

Prema njegovim rečima slavna tradicija srpske države, osim što nas nadahnjuje i inspiriše u svom svakodnevnom poslu, ona doprinosi i poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda i temeljnih vrednosti našeg današnjeg društva.

"Demokratsko društvo, u čijem je središtu građanin sa garantovanim i ostvarenim ljudskim pravima, su principi i vrednosti koje današnja Republika Srbija, Vlada i predsednik, deli zajedno u ostvarenjima sa onim vrednostima koje su jednake svim modernim, demokratskim državama", rekao je Žigmanov.

Ćurčić je naglasio da je u vreme Nemanjića, srpska država doživela svoj procvat na geopolitičkom i kulturnom planu, i uživala ugled koji posle toga nije prevaziđen.

Kako je rekao manastiri su bili obeležje i tvrđave srpskog naroda, pored toga oni su bedemi srpske kulture od davnih prišlosti do današnjih dana i zato je ovo jedna od najvažnijih tema u istoriji i istoriji umetnosti Republike Srbije.

"Nemanja, tada vladar jedne male zemlje u nemirnom delu sveta, koju svojataju velikani kakvi su vizantijski car Manojlo Komnin i nemački kralj i car Svetog rimskog carstva Fridirih Barbarosa, poručivao je kroz Studenicu, da je Srbija pomalo zapadna i pomalo istočna, a najviše svoja i nezavisna", kazao je Ćurčić.

Panoi ilustrovani fotografskim materijalom posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća spomenika kulture, kao njihov istorijat.

Koncept izložbe osmišljen je tako da publici pobliže predstavi Bogorodičinu crkvu u Studenici, Žiču, Mileševu, Sopoćane, Gradac, crkvu Bogorodicu Ljevišku, Staro Nagoričane, Gračanicu, Dečane i Mateič.

Postavka će u gradu Subotici biti izložena još nekoliko narednih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: