Subotica - Društvo - B92 Lokal

Postavljaju se solrani paneli na devet objekata, Subotica ulaže 727.000 evra

U okviru Interreg Programa Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, u kome joj je partner Satnica Đakovačka, Subotica će investirati 727.000 evra u postavljanje solarnih panela na devet objekata javne namene i obrazovne ustanove sa ciljem da poveća njihovu energetsku efikasnost i ostvari uštede u potrošnji energenata, piše RTV.

Izvor: RTV Subotica
Podeli
Foto: Depositphotos, pajche
Foto: Depositphotos, pajche

Zgrada Nove opštine, Otvoreni univerzitet, Dom za decu ometenu u razvoju „Кolevka“, objekti PU „Naša radost“, Sportsko-rekreativni centar „Prozivka“.... Na devet objekata javne namene u Subotici biće postavljeni solarni paneli kako bi postali energetski efikasniji.

Ta sanacija obavlja se u okviru Interreg IPA Programa Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske u kome je Subotici partner Satnica Đakovačka, koja će na isti način sanirati pet objekata javne namene i gradsku rasvetu.

“Želim da istaknem da je ovo prvi, pilot - projekat u Srbiji ovakve vrste i ovakvog obima, u okviru koga se solarni paneli postavljaju na ovako veliki broj objekata javne namene”, kaže Božidarka Golubović, menadžerka projekta.

Energetska sanacija biće obavljena i na objektima OŠ „Sonja Marinković“, Politehničke i TŠ „Ivan Sarić“ te OISŠ „Žarko Zrenjanin“ gde su već završeni radovi na zameni prozora i vrata, a stolarija će uskoro biti zamenjena i na zgradi OŠ „Matko Vuković“.

“Ukupan budžet ovog projekta je 1.420.000 evra, od kojih je 727.000 namenjeno Subotici. Rok za realizaciju ovog projekta je 14. decembar 2021. godine, ali očekujemo da će, shodno velikim naporima koji se ulažu, većina radova biti završena do novembra 2021. godine”, kaže Srđan Samardžić, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast privrede.

Objekti javne namene i obrazovne ustanove na kojima će biti postavljeni solarni paneli važe za velike potrošače energije, a njihova sanacija će omogućiti značajne uštede u potrošnji struje.

“Projekcija je procentualno takva da će, zahvaljujući korišćenju solarnih panela, kompletni računi koje budu pravile te ustanove biti “pokriveni” što znači da praktično nećemo imati troškove električne energije u tim ustanovama”, objašnjava Božidarka Golubović, menadžerka projekta.

Zahvaljujući partnerstvu sa Satnicom Đakovačkom u okviru Programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, Subotica će već krajem marta otpočeti postavljanje solarnih panela na objekte koji su označeni kao najveći potrošači, a zahvaljujući korišćenju obnovljivih izvora energije zaštitiće životnu sredinu i ostvariti velike uštede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.