Otvorena izložba "Šumanović - kod kuće za praznik": Evo zašto je specifična FOTO

U Šidu je danas povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije u Spomen kući Save Šumanovića otvorena izložba "Šumanović - kod kuće za praznik", kojoj je prisustvovao ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.02.2024.

19:22

Otvorena izložba
Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO/ bs

"Izuzetno mi je drago što se danas nalazim u Šidu, u Spomen kući jednog od najvećih srpskih slikara, tragično nastradalog. Streljan je 1942.godine sa još 150 uglednih Šiđana u Sremskoj Mitrovici. Njegova smrt ne znači da je on prestao da živi u našim mislima. Iza Šumanovića ostale su divne slike koje govore o tome da smo imali jednog od najtalentovanijih slikara, koji je stajao rame uz rame sa evropskim umetnicima", poručio je Martinović.

Izložba je specifična, jer po prvi put nakon smrti majke Šumanovića, Perside, Savine slike su tu ponovo izložene.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović zahvalio se Martonoviću i Ministarstvu koji su obezbedili rekonstrukciju slika Save Šumanovića i Muzeja naivne umetnosti "Ilijanum".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: