Proglašen prvi park prirode u opštini Šid

Na osnovu predloga Ministarstva zaštite životne sredine, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o proglašenju parka prirode "Mali Bosut". Time je "Mali Bosut" postao prvi park prirode na teritoriji opštine Šid.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 05.02.2024.

09:18

Proglašen prvi park prirode u opštini Šid
Foto: Grad Šid

Vodotok Bosut sa svojim obalnim pojasom predstavlja ekološki koridor od međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja i prirodno dobro svrstano u I kategoriju zaštite, navodi se na zvaničnom sajtu Grada.

Prisutna vodena, močvarna, priobalna i šumska staništa ovog područja predstavljaju stanište za 131 takson viših biljaka, 26 vrsta sisara, 27 vrsta beskičmenjaka, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, 118 vrsta ptica, 62 vrste planktona i 16 vrsta riba, od kojih veliki broj strogo zaštićenih vrsta.

Opština Šid zahvaljuje se ministarki zaštite životne sredine, Ireni Vujović na podršci u nastojanju da se stvore uslovi za međusektorsku saradnju na dugoročnom očuvanju i unapređenju prirodnih vrednosti celokupnog vodotoka Bosut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: