Društvo 1

10.07.2024.

11:46

Evo kako teku završni radovi na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica VIDEO

Brzom prugom između Novog Sada i Subotice putovanje će trajati 42, a od Beograda do Subotice oko 70 minuta. Svi radovi na izgradnji pruge Novi Sad – Subotica treba da budu završeni do 30. jula kada počinje i testiranje pruge.

Izvor: Vojvodina uživo

Evo kako teku završni radovi na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica VIDEO
Shutterstock/Torychemistry

Podeli:

Izgradnja pruge Beograd - Budimpešta ujedno je i najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi ukupne vrednosti oko 4 milijarde evra, od čega oko 2 milijarde evra na teritoriji Srbije.

Izgradnja brze pruge je trenutno najveći infrastrukturni projekat u Jugoistočnoj Evropi.

Uz izgradnju brze pruge, paralelno teku radovi na izgradnji i rekonstrukciji čak devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Trenutno se izvode završni građevinski radovi na deonici Naumovićevo-Subotica i dalje ka državnoj granici kod Kelebije.

Između Subotice i Novog Sada izgrađeno je u 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i objekata slične namene. U skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima iz bezbednosti, pruga je potpuno denivelisana, tako da celom njenom dužinom ne postoje pružni prelazi.

Deonica Novi Sad - Subotica duga je 108,2 kilometra, a radovima je obuhvaćena izgradnja dva koloseka pruge do granice sa Mađarskom kod Kelebije.

Najveći objekat na celoj trasi je vijadukt u Vrbasu. Njegova dužina iznosi 1.6 kilometara.

Kineske železnice su tokom izgradnje angažovale preko 2.000 domaćih stručnjaka i više od 400 specijalnih mašina.

Radove izvodi konzorcijum kineskih kompanija China railway international i China communication construction company. Takođe, u izgradnji pruge učestvuje veliki broj domaćih kompanija kao podizvođači radova.

Pruga za velike brzine od Beograda do Budimpešte deo je projekta kineske inicijative "Pojas i put" kako bi se grčka luka Pirej povezala železnicom sa Evropskom unijom. Od ukupno 350 kilometara te pruge, 184 kilometra grade se u Srbiji, a 166 u Mađarskoj.

Ubrzo će početi radovi na brzoj pruzi od Beograd ka Nišu i dalje ka Solunu.

Kako teku završni radovi na izgradnji poslednje deonice brze pruge kod Subotice, pogledajte u videu portala Vojvodina uživo.

https://youtu.be/02AhBPr7Nfw

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Upućen važan apel svim Beograđanima

Javno-komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" uputilo je apel svim građanima, s obzirom na to da se nalazimo u periodu sa izuzetno visokom dnevnom temperaturom vazduha, da racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda.

8:14

12.7.2024.

1 d

Podeli: