Društvo 0

21.03.2024.

10:55

Digitalizuje se poljoprivreda u Novom Pazaru VIDEO

U Novom Pazaru se intenzivno radi na istraživanjima, ali i digitalizaciji poljoprivrede.

Izvor: B92.net/TV Prva

Digitalizuje se poljoprivreda u Novom Pazaru VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Tim Agencije za ekonomski razvoj SEDA je radio na poslovima istraživanja, kako bi se došlo do podataka o potencijalima, kapacitetima, ali i potrebama poljoprivrednih domaćinstava u Novom Pazaru.

Hiljadu ispitanika i zaista detaljni podaci do kojih se došlo, na osnovu njih formiran je i jedinstven informacioni sistem, a svi ti podaci koristiće različitim akterima.

Sve poslove finansiraju se u okviru jednog projekta USAID. Oni kažu da je ovaj projekat veoma važan jer se u našoj zemlji sve više ulaže u poljoprivredu i ona je u fokusu kao razvojna privredna grana.

"Ovo je veoma značajan projekat, jednostavno će pružiti mogućnost da se napravi jedna baza u kojoj ćemo imati sve podatke o poljoprivredi u Novom Pazaru, da bismo u svakom momentu znali koliko proizvoda imamo, sa čime raspolažemo, kakvu mehanizaciju posedujemo i tako dalje", rekao je Samir Kačapor, direktor SEDA.

"Još jedna veoma važna stvar jeste da želimo da ovaj projekat proširimo na Tutin i Sjenicu, da i jednu ovakvu bazu tamo napravimo i da jednostavno sve to preraste u jednu onlajn pijacu", naveo je Kačapor.

"Da napravimo tri neka ključna rezultata. Prvi ključni rezultat je detaljna analiza upitnika koju smo radili sa hiljadu poljoprivrednika domaćinstava. Drugi deo je baza podataka o poljoprivrednim domaćinstvima, njihova proizvodnja, veličini prihoda, poljoprivrednoj površini i tako dalje. I treći deo je da smo krenuli sa izradom baze podataka koja bi trebala da vam omogući kao firmi da kliknete kod nas i da kažete koji su proizvođači na primer jabuka iz Novog Pazara ili proizvođači jabuka iz sela nekog tog i tog, ili bilo šta drugo da pretražite i da dobijete njihove kontakte da možete da ih pozovete i da organizujete kupovinu", rekao je Šemsudin Plojović, menadžer projekta.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: