Niš - Kultura - B92 Lokal

Vojna bolnica Niš obeležila Dan vojnih veterana

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama pegavog tifusa i ranjenim borcima s početka Prvog svetskog rata, Vojna bolnica Niš obeležila je Dan vojnih veterana i odala počast poginulim pripadnicima srpske vojske u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima Srbije.

Izvor: B92.net Niš
Podeli
Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Pre 111 godina, 4. decembra, potpisano je primirje između Kraljevine Srbije i saveznika s jedne strane i Otomonaskog carstva.

Kako je u svom govoru kazao pukovnik dr sci.med Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice Niš, na ovaj način se zahvaljujemo senima vojnih veterana i živim ratnicima koji su znali šta je njihova sveta dužnost a to je odbrana otadžbine kad god treba i bude trebalo.

Venci su položeni i na spomenik prvom upravniku dr Vladanu Đorđeviću i na Spomen ploči koja je postavljena u znak počasti medicinskom osoblju i svim lekarima koji su učestvovali u Velikom ratu.

Spomenik žrtvama pegavog tifusa u Prvom svetskom ratu, Spomen piramida, podignut je u maju 1915. godine. Lekari su ga podigli svojim pacijentima, a izradio ga je od velikog broja kamenih oblutaka Rista Jovanović, mladi dobrovoljac u tadašnjoj bolnici na zahtev tadašnjeg upravnika dr Vladana Stanojevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.