Vučić: Za četiri godine Beograd-Niš za dva sata VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije rekao je da će za Niš biti izdvojeno 450 miliona dinara .Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti Nišavskog okruga, novinarima preneo da će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet dobiti 40 miliona dinara, Ražanj, Merošina i Gadžin Han 20 miliona dinara, Svrljig 15 miliona dinara, a Aleksinac 15 miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2021.

18:08

Vučić: Za četiri godine Beograd-Niš za dva sata VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bg

On je kazao da će iz tekućih budžetskih rezervi za taj okrug biti izdvojeno 600 miliona dinara.

"U svakoj od opština i u gradu Nišu stopa rasta prosečnih plata je veća od 50 posto. Najviša stopa rasta je u opštini Merošina. Danas je prosečna plata u Nišu 526 evra. To je veliki pomak. Otvorili smo 7 fabrika i imamo još četiri investicije za grad Niš i verujem da će to dodatno da ojača krvnu sliku grada Niša", rekao je on.

Izgradnja stadiona "Čair"

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bg
"Razgovarali smo o infrastrukturi, tu će biti velika ulaganja, kako u samom gradu, tako i u celom Nišavskom okrugu. Počećemo izgradnju stadiona "Čair", rekao je.

"Početkom marta počeće izgradnja stadiona sa 20 hiljada gledalaca, po Uefa4 standardima. Sve u okoliko Čaira u kilometar ili dva prečniku, ljudima će skočiti cene kvadrata puta dva u najmanju ruku. To će biti prava fudbalska lepotica na kojoj će moći da se igraju sve najveće i najvažnije evropske utakmice, to će biti razvojni projekat za taj deo Niša i u mnogome govoriti o porastu standarda i samog Niša, ali i čitavog juga Srbije", najavio je on.

Brza pruga do 2024. godine

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bg
"U godini koja je pred nama velike ćemo projekte imati, od auto-puta, do izgradnje brze pruge Beograd-Niš. Sa tim krećemo još u martu. Tu je i rekosntrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad", kazao je.

On je kazao da će pruga biti dužine 22 km, što je 150 miliona evra za prugu, a početak radova biće uskoro, a rok je decembar 2024. godine.

"Rok za brzu prugu Beograd-Niš je manje od 4 godine. Za četiri godine Beograd-Niš vozićete se za dva sata", najavio je on.

"Kao da je u pitanju druga država", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa realizacijom železničkih projekata u Nišu. Vučić je istakao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, kao i da zna da to najviše zanima građane Niša pošto im pruga prolazi kroz centar grada, kao i da je rok za završetak te obilaznice decembar 2024.

Predsednik je naglasio da je, ipak, izgradnja brze pruge koju će dobiti Niš ubedljivo najvažniji projekat, jer se sa stim Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula. "Tek onda Niš dobija puni značaj kao saobraćajni čvor", dodao je Vučić.

Kaže da će obilazna pruga oko Niša biti duga 22 kilometra i da je vrednost tog projekta 150 miliona evra, ali da će sigurno biti veća cena zbog stalnog rasta cene građevinskog materijala. Kako je rekao, sve što se zbiva u svetu utiče na skok cene energenata i svega drugog, kao i svaki sukob na istoku Evrope.

Predsednik je naglasio da će građani Niša, kada bude izgrađena brza pruga od Beograda do Niša, imati na raspolaganju i najsavremenije i komforne vozove, sedišta sa grejačim, i da će uživati u vožnji vozom. Dodao je da će brza pruga biti nastavljena od Niša ka Preševu odnosno makedonskoj granici.

Za to vreme će se završiti i deonica autoputa Niš - Pločnik, tako da gde god da krenete iz Niša biće autoput i najsavremenija pruga, naglasio je Vučić. Kazao je da će biti izgrađena i dobra pruga od Niša do Dimitrovgrada.

"Verujem da ćemo imati još tri ili četiri investitora, tako da bih bio zadovoljan kada bih mogao da kažem da smo u Niš doveli 10 stranih investitora i fabrika.
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bg
"Ono što je za nas važno i što će biti ključni projekat, to je vodosnabdevanje, znamo da ovde ljudi imaju veliki problem sa tim", rekao je on i dodao da će se raditi o destinama miliona evra.

Samo Niš će koštati preko 200 miliona evra, a to su velike stvari koje su u programu Srbija 2020-2025.

"U Gadžinom Hanu smo konačno nešto radili poslednjih meseci, svi rokovi malo kasne, zadovoljan sam pomakom, ali to još nije na onom nivou koji bi trebalo da bude", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: