Društvo 0

04.06.2024.

12:32

Studenti iz Niša lakše do posla: Organizovan Sajam stručne prakse VIDEO

Na Mašinskom fakultetu u Nišu organizovan je Sajam stručne prakse.

Izvor: B92.net/TV Prva

Studenti iz Niša lakše do posla: Organizovan Sajam stručne prakse VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Hol Mašinskog fakulteta bio je mali da primi sve zainteresovane firme. Sudeći po upitima moglo je da ih bude i duplo više.

Studenti mašinstva obavezni su da stručnu praksu obave jednom tokom osnovnih studija i jednom na masteru. Ovaj sajam znatno im je olakšao kontakte i izbor.

"Moram da priznam da veliki broj kompanija stvarno nudi odlične uslove kako za rad, tako i za prakse, i morala bih da razmislim koju da odaberem", rekla je Tijana Kocić, student.

Tokom stručne prakse, studenti su u prilici da primene stečena teorijska znanja, ali i da se upoznaju sa radom u kompanijama.

"To je idealan spoj, da to bude u nekoj kompaniji, da jednostavno oni steknu ta neka iskustva, vide šta znači raditi u kompaniji i jednostavno nađu sebi neko zanimanje kojim će se baviti kasnije", rekla je prof. dr Dejan Mitrović, prodekan Mašinskog fakulteta Niš.

Na ovom sajmu firme su ponudile više od 40 stručnih praksi, ali i 15-ak stipendija za studente, kojima garantuju i zaposlenje nakon diplomiranja. Ali i bez stipendija često novopečani mašinski inženjeri dobiju posao upravo u kompanijama u kojima su bili na praksi. A za one koji su u ovom trenutku blizu diplome, tu je bilo i štand Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Mi ćemo iskoristiti priliku danas da predstavimo projekat garancije za mlade, koji se finansira i za Evropske unije iz IP 2020. i kao i iz budžeta Republike Srbije, da vide koje su to mogućnosti da nakon završetka fakulteta mogu da iskoriste uz pomoć znači nacionalne službe za zapošljavanje, kako bi brže došli do posla", rekao je Boban Matić, direktor niške filijale NCZ.

Mašinski inženjeri poslednjih godina do posla dolaze veoma brzo, a ovaj sajam omogućit će im da izaberu ne samo stručnu praksu, već i budućeg poslodavca.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Važan apel Kragujevčanima

Iako su zalihe na akumulacijama sa kojih se Kragujevac snabdeva vodom dovoljne u ovom trenutku, na drugoj redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga, upućen je apel stanovništvu da racionalizuje potrošnju vode.

8:13

24.7.2024.

1 d

Društvo

Niče, gradi se: "Raste" Dorćol FOTO

U Gospodar Jovanovoj ulici, broj 54, na Dorćolu u planu je izgradnja stambene zgrade, spratosti Po+Pr+6+Ps, vidi se iz urbanističkog projekta za koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio javnu prezentaciju.

15:17

23.7.2024.

1 d

Podeli: