Društvo 0

26.05.2024.

17:59

Sve veće interesovanje u Nišu: U prvih sat vremena pregledano oko 200 ljudi

Pomoćnik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš doktor Vlada Ćosić rekao je da je interesovanje građana za besplatne zdravstvene preglede veće nego prošle nedelje.

Izvor: Tanjug

Sve veće interesovanje u Nišu: U prvih sat vremena pregledano oko 200 ljudi
Shutterstock/Ground Picture

Podeli:

Kako je naveo, došlo je mnogo pacijenata koji ranije nisu dolazili na ovakve preglede i da je u prvih sat vremena akcije pregledano oko 200 ljudi.

On je dodao da su danas pacijentima ponuđeni besplatni pulmološki pregledi, merenje krvnog pritiska, fizijatrijski pregledi za decu i laboratorijski pregledi hormona štitaste žlezde i provera prostata specifičnog antigena (PSA).

Ćosić kaže da će rezultati pregleda biti gotovi u utorak, a da će pacijenti čiji nalazi budu odudarali od referentnih vrednosti biti pozvani da odrade sve potrebne dodatne analize.

Istakao je da su preventivna medicina i rana dijagnostika izuzetno važni jer pružaju mogučnost delovanja u ranoj fazi bolesti i povećavaju uspeh eventualnog lečenja.

Rukovodilac Klinike za pulmologiju Milan Rančić rekao je da su ovakvi pregledi veoma važni kako bi se približili pacijentima i brzo dijagnostikovali respiratorne poremećaje.

"Već imamo rezultate sa pet punktova na kojima se rade ovakvi pregledi i kod nekih pacijenata su otkrivene promene", rekao je Rančić.

Dragan Zlatanović direktor Kilinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju da se u okviru akcije danas se vrše pregledi dece pre svega sa deformitetima kičmenog stuba.

Zlatanović kaže da dva do šest odsto dece ima problema sa skoliozom, ali da od tog broja samo 10 odsto zahteva neko lečenje.

Ističe da kada je skolioza u pitanju naučno objašnjenje za njeno nastajanje ne postoji i da je kod 80 odsto dece uzrok pojave nepoznat.

Dodaje da se fleksibilno ravno stopalo koje je prisutno kod većine dece ne leči, a da su zablude da ga je moguće izlečiti vežbama ili ulošcima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: