Društvo 0

05.04.2024.

11:42

Niški srednjoškolci napravili izum koji svake naočare pretvara u pametne VIDEO

Niški srednjoškolci osmislili su uređaj koji svake naočare pretvara u pametne.

Izvor: B92.net/TV Prva

Niški srednjoškolci napravili izum koji svake naočare pretvara u pametne VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Potvrda da se radi o kvalitetnom izumu došla je i na državnom takmičenju za mlade inovatore, gde je tim Elektrotehničke škole iz Niša bio najbolji.

To je mali uređaj koji se stavi na bilo koje naočare,i  svake naočare pretvara u pametan uređaj sa naprednim funkcijama kao što su i govorne funkcije.

Oni su ovaj uređaj volonterski napravili kao vanškolsku aplikaciju za uređaj. Sa ovim svojim izumom predstavili su se na đačkom takmičenju u Vojvodini, tačnije u Vršcu, na takmičenju gde su osvojili prvo mesto.

"Što se tiče same optike ovog uređaja, koristili smo sistem koji se sastoji od ogledala, koje reflektuje sliku, imamo sočivo koje uvećava sliku, a zatim je projektuje na panelu", rekao je Nikola Aranđelović, učenik.

Momci, ne samo da su fizički napravili odnosno uradili hardver za svoj uređaj, već su sami uradili takozvani softver, odnosno aplikaciju za uređaj.

"Nismo imali dodira sa razvijanjem mobilnih aplikacija ali smo uspeli da za nekih mesec dana naučimo taj jezik i jednostavno ga sklopimo. Sami smo je dizajnirali i smislili", rekao je Luka Rakić, učenik.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: