Karavan "Digitalna ekspedicija" posetio Niš

Karavan "Digitalna ekspedicija", pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju 12. stanicu - Niš.

Izvor: B92

Subota, 06.11.2021.

12:13

Karavan
Foto: Depostiphotos/stoyanh

Građani su imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora, saopštili su organizatori.

Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da je vek u kome živimo, vek informacija, a ubrzan razvoj tehnologije doveo je do toga da su informacione tehnologije nezaobilazne u životu svakog građanina. Ukazao je da se generacije različito odnose prema digitalnoj pismenosti i korišćenju mogućnosti koje ova sredstva pružaju, pa samim tim i različite probleme u njihovom prihvatanju i korišćenju. "Država Srbija čini ogromne korake da obezbedi uslove za primenu digitalnih platformi sa idejom da olakša i poboljša život svakom građaninu, da skrati procese i da obezbedi značajne uštede i vremena i finansijskih sredstava. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja snažno podržava napore Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i čini sve kako bi ova inicijativa zaživela u što većem broju mesta širom Srbije", rekao je Kapor.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao jedan od partnera karavana „Digitalna ekspedicija“ kroz edukativne aktivnosti Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih, što je uslov za digitalnu bezbednost ali i za prosperitet savremenog društva.

Proces digitalizacije Srbije, na svim nivoima, pokazao je svoj veliki značaj i potrebu.

U okviru karavana, edukatori Centra u razgovoru sa decom, roditeljima i nastavnicima imaju zadatak da osvetle digitalne tehnologije kao sastavni deo života koje pružaju mogućnost za napredovanje, obrazovanje, bržu komunikaciju, istraživanje, zabavu, ali i da upozore da oni sa sobom nose i mnoge rizike i zloupotrebe pa je i digitalna pismenost neophodna veština za „preživljavanje“ u 21.veku.

Još jedna značajna aktivnost Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru karavana „Digitalna ekspedicija“ je podizanje svesti građana i edukacija o bezbednoj trgovini preko interneta.

Ovaj vid trgovine ubrzano se razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu, a tokom perioda pandemije povećao se za 300 odsto.

Da bi građani bezbedno uživali u kupovini preko interneta, imali odgovarajuća prava i zaštitu, moraju se držati pravila legalne kupovine, na koje im tokom karavana ukazuju eksperti pomenutog ministarstva.

Na 12. stanici Karavana učestvovao je i Darko Soković, direktor programa Nova pismenost:

"Kompleksno digitalno i medijsko okruženje od svakoga je napravilo svojevrsni medij. Mediji su mediji, naravno, ali je i svaki zaposleni u državnoj upravi medij, svaki biznis, svaki roditelj, nastavnik, svaki influenser, svaki potrošač, i svakako - svako od nas pojedinačno. Mi svi presudno utičemo na to kako se informacioni i digitalni prostor oblikuje. Različite 'nove pismenosti' presudne su za snalaženje u današnjem svetu, a ovaj karavan pomaže svim građanima da se u tim temama kompetentno snađu“, rekao je on.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša, izjavila je da ovakvi projekti imaju veliki značaj s obzirom da je njihov cilj da građani i građanke nauče kako se dolazi do određene informacije i kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom i lokalnom samoupravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu.

"Nišlije i Nišlijke će zahvaljujući karavanu 'Digitalna ekspedicija' imati priliku da otvore svoje naloge, da postanu 'e-građani'. Iskreno se nadam da će procenat građana, koji koriste elektronsku komunikaciju sa organima države i lokalnih samouprava, u narednom period biti veći", istakla je Davidović.

Tokom narednih mesec dana karavan će posetiti još četiri grada Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: