Društvo 0

30.05.2024.

9:30

Da se ponovo čuje: Leskovac obnovio zvonik crkve Sv. Ilije

Zvonik crkve Svetog Ilije u Pečenjevcu dobio je novi izgled, a iz budžeta grada za ove radove izdvojen je iznos od 3,2 miliona dinara.

Izvor: Dnevnik Juga

Da se ponovo čuje: Leskovac obnovio zvonik crkve Sv. Ilije
Milos Momcilovic / Shutterstock.com

Podeli:

Marija Rajković, član Gradskog veća naglasila je značaj ovog projekta.

"Ovaj projekat je posebno značajan jer je završen u godini jubileja – ove godine obeležavamo 180 godina od izgradnje Crkve Svetog Ilije. Obnova zvonika je od velikog značaja ne samo zbog bezbednosti i dugotrajnosti, već i zbog očuvanja lepote i autentičnosti naše kulturne baštine", kazala je.

Gradonačelnik Goran Cvetanović izrazio je zahvalnost svim učesnicima u projektu, ističući da će grad Leskovac nastaviti sa ulaganjima u verske objekte.

"Ova crkva je nas očuvala kroz vekove, tokom Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, pa i tokom turske okupacije. Drago mi je da smo uspeli da obnovimo zvonik sa gotovo 30.000 evra i da je Pečenjevac dobio novu priliku za očuvanje svog kulturnog i duhovnog nasleđa", kazao je.

Dalibor Jovanović, paroh Crkve Svetog Ilije, dodao je da je obnova ovog zvonika izvedena s velikim poštovanjem prema arhitektonskoj vrednosti, čuvajući originalni izgled i značaj.

Radovi na sanaciji zvonika su deo šire inicijative grada Leskovca za poboljšanje infrastrukture i očuvanje kulturnog nasleđa u regionu.

Gradonačelnik Cvetanović je naglasio da će se radovi nastaviti i u narednom periodu, s posebnim fokusom na održavanje verskih objekata i unapređenje životnih uslova meštana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: