Društvo 0

02.04.2024.

14:40

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice u Leskovcu FOTO

Trenutno se izvode završni radovi na jednom delu zgrade Opšte bolnice Leskovac u okviru druge faze rekonstrukcije bolnice ukupne vrednosti 42 miliona evra.

Izvor: B92.net

Privode se kraju radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice u Leskovcu FOTO
Grad Leskovac

Podeli:

"U prvoj fazi radova izvršena je zamena krova, stolarije i komletno uređivanje spoljašnjosti, investicija vredna pet miliona evra. Sada je druga faza u toku u vrednosti od 42 miliona evra, koja se realizuje uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića. Kao što vidite skoro 50 odsto od ukupnog objekta bolnice je završeno, ostaje deo inventara da se postavi i da u funkciji bude jedna od namodernijih bolnica u Srbiji koja će pružiti najkvalitetniju negu kako intenzivnu, poluintenzivnu, ali i mogućnost smeštanja pacijenata u apartmanima, jednokrevetnim, dvokrevetnim i ponegde trokrevetnim apartmanima", rekao je dr sci. med. Goran Cvetanović,gradonačelnik Leskovca.

Gradonačelnik je ovom prilikom podsetio da je bolnica dobila dva skener aparata, dva rendgen aparata u vrednosti od 1.650.000 evra, toliko je koštala i magnetna rezonanca, mamograf 300.000 evra, navodi se na zvaničnom sajtu Grada.

Grad Leskovac

"Zahvalan sam svima na strpljenju, mojim kolegama i koleginicama na strpljenju od godinu i po dana koliko će još i da traje završetak ovih radova, ali pre svega pacijentima i velika zahvalnost stanovnicima Leskovca i Jablaničkog okruga zato što je ovo bolnica za ceo Jablanički okrug pa i šire. Grad Leskovac je direktno učetvovao u svemu tome sa 95,5 miliona dinara za projektno tehničku dokumentaciju i nadzor", dodao je Cvetanović.

"Posetili smo tri sprata na kojima će biti smešteno akušersko, neonatalno i odeljenje hirurgije, kao i ovu prostoriju gde će biti centralna intenzivna nega. Kada stigne oprema i sve uredimo radovi će se nastaviti na drugom krilu. Parking je bio kompletno prekopan, sve cevi su zamenjene što je bilo komplikovano naći, zameniti i sada prvi put imamo katastar podzemnih instalacija, što znači da se tačno zna gde šta prolazi. Otvorili smo i jedan protivpožarni put od ulice Rade Končara.", rekao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačke bolnice.

"Ono što je vrlo bitno da sa prestankom grejne sezone krenemo sa izbacivanjem kotlova i cisterni za mazut, tako da od sledeće sezone neće biti mazuta. Od septembra, oktobra pomoćno gorivo biće gas. Nećemo više zagađivati okolinu, a bili smo jedni od većih zagađivača u ovom delu gradu", naveo je Dimitrijević.

Dimitrijević je dodao da je u prvoj fazi postavljena specijalna stolarija sa aluminijumom sa atestom sa temperaturom topljenja od 980 stepeni Celzijusovih što nalažu standardi.

Takođe, rečeno je i da prilikom uređenja prostorije za centralnu intenzivnu negu, gde će biti smeštani najteži pacijenti, svoje sugestije davao i prof. dr Radmilo Janković, kao i da će biti posebnih prostorija za septične pacijente.

Rečeno je i da će sada biti potpuno spremni uslovi za pratnju porodilja pri porođaju i napomenuto da će pratnja morati da ispunjava uslove kao i sama porodilja, odnosno bris grla, nosa i urađenu koprokulturu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: