Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

"Superkompjuter u Kragujevcu jeste prvi takav u regionu"

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović reagovao je danas na tviteru objavom da je u Kragujevcu pušten u rad prvi superkompjurteru sa platformom za razvoj veštačku inteligencije, odgovarajući tako potpredsedniku SDS Goranu Radosavljevića koji je na ovoj društvenoj mreži doveo u pitanje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je superkompjuter koji je juče pušten u rad prvi takav u regionu.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Gorodenkoff
Ilustracija: Shutterstock/Gorodenkoff

Radosavljević je na Tviteru objavio da takvi superkompjuteri postoje i u drugim zemljama regiona, kao i u Nišu, što, prema njemu govori o tome da superkompjuter iz Kragujevca nije prvi ni u Srbiji.

"Strašno je koliko ne znate. Reč je o prvom superkompjuteru sa platformom za razvoj veštačke inteligencije. I jeste prvi, koliko god se to vama ne sviđalo. Pročitajte nešto pre komentarisanja. Dobro smo kao država još i prošli dok su je vodili pametnjakovići kao Goran Radosavljević", uzvratio je Jovanović na Tviteru.

Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji puštena je juče u rad u Državnom data centru u Kragujevcu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.