Društvo 0

04.04.2024.

18:56

Kragujevac obeležio Svetski dan autizma: Zgrada Okružnog načelstva osvetljena plavom bojom

Fasada zgrada Okružnog načelstva na Trgu vojvode Radomira Putnika, sinoć je osvetljena plavom bojom, čime je u znak podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama obeležen 2. april Svetski dan autizma.

Izvor: B92.net

Kragujevac obeležio Svetski dan autizma: Zgrada Okružnog načelstva osvetljena plavom bojom
Grad Kragujevac

Podeli:

Ove godine sloganom "Nismo nevidljivi", cilj je da se naglasi neophodan sveobuhvatan pristup na životnom putu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava i živele srećnim i ispunjenim životima, a svetskoj kampanji priključio se i grad Kragujevac, navodi se na sajtu Grada.

"Obeležavanje Svetskog dana autizma značajan je jer podiže svest javnosti na osobe sa razvojnim poremećajem iz spektra autizma i život njihovih porodica, a plavo osvetljenje simbolizuje našu podršku i solidarnost sa njima", rekla je Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ona je pohvalila i izuzetan rad Udruženja za pomoć osoba sa autizmom, jer njihova posvećenost i inicijativa doprinose inkluziji osoba sa autizmom u okruženje, zbog čega će u skladu sa nadležnostima i mogućnostima nastaviti da podržavaju njihov rad i projektne aktivnosti.

Na Svetski dan autizma, u Kragujevcu su u plavo osvetljni i krst na ulazu u grad i spomenici u Spomen parku "Kragujevački oktobar", a Udruženje za pomoć osobama sa autizmom izložilo je fotografije sa realizovanim aktivnostima iz ranijeg perioda na Đačkom trgu kod Prve kragujevačke gimnazije i kod fontane u Velikom parku koje će tu biti naredna dva meseca.

Autizam je složen razvojni poremećaj, ispoljava se kroz poteškoće u komunikaciji, govoru i društvenoj interakciji.

Nekada se verovalo da je autizam retkost, ali studije pokazuju da autizam pogađa oko 1 od 100 ljudi. Osobe sa autizmom imaju senzorne poteškoće kao što su povećana ili smanjena osetljivost na svetlost, zvuk, boju, miris, ukus ili dodir.

Kako su naučna istraživanja napredovala, dijagnostički kriterijumi za autizam su se promenili kao rezultat boljeg razumevanja ovog složenog stanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: