Uhapšen muškarac iz Jagodine: Sumnjiči se za špijunažu

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom Jagodina, uhapsili su P. M. iz Jagodine, državljanina Srbije koji se sumnjiči za krivično delo špijunaža.

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

14:40

Uhapšen muškarac iz Jagodine: Sumnjiči se za špijunažu
Ilustracija/Foto: Fotosr52 / Shutterstock.com

Kako saznaje Tanjug od izvora bliskih bezbednosnim strukturama, on je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obaveštajnu mrežu koju je na prostoru Srbije formirao D. R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obaveštajne agencije Kosova.

Određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je P. M., po nalogu D. R., bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije.

Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D. R., koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova, za šta su dobijali novčanu naknadu, a te podatke su ŠIŠ i tzv. OA Kosova, osim za svoje obaveštajne potrebe, koristili i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

U januaru D. R. je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo špijunaža.

On je sa mrežom svojih saradnika od 2022. godine, za Državnu informativnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan i tokom kriznih situacija na severu Kosova i Metohije za vreme protesta i barikada.

Takođe, u više navrata je snimao i kretanje srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška.

Nekoliko dana posle D.R., uhapšen je A. D. iz Novog Pazara koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: