Hronika 1

10.07.2024.

16:34

Tuga u Čačku: Preminula legendarna Jela Surudžić

Juče je u 91. godini života preminula čuvena Jelisaveta Jela Surudžić, izuzetna žena, stvaralac osnove predškolskih ustanova, u čije vreme je izgrađeno 10 vrtića, odmaralište "Ovčar" u Ulcinju i odmaralište na Zdravljaku.

Izvor: RINA

Tuga u Čačku: Preminula legendarna Jela Surudžić
RINA

Podeli:

Jelisavata Jela Surudzić je žena čije ime je crvenim slovima upisano u istoriju grada Čačka. Rođena 1933. godine u dragačevskom selu Goračići, u to vreme bila je jedna od retkih koja je nakon nižih razreda čačanske Gimnazije, završila Učiteljsku školu u Užicu i Višu pedagošku za vaspitače u Beogradu. Bili su to teški dani za jednu devojčicu, ali uz sebe je imala majku koja najveći borac kog je upamtila.

"Ona je svakog petka dolazila peške iz sela do grada kako bi meni i gazdarici kod koje sam živela donela hranu i to na leđima, sira, kajmaka, kromipira i slanine. Kasnije sam izračunala da je ona za vreme tog mog školovanja u Čačku prešla čak 4.000 kilometara. Itekako sam imala od koga da naučim sve o pažnji, brizi i požrtvovanju prvo u svom domu, a zatim i u školama i to sam znanje uspešno sprovela u praksi", izavila je svojevremeno Jela za RINU.

Prvo je počela da radi kao učitelj i to u jednom nepristupačnom selu na planini Goliji. Do svog radnog mesta stigla je na konju probijajući se kroz snežne smetove, a kad je odlazila sa suzama u očima Jelu je ispratilo celo selo. Stigla je u Čačak gde je počela da radi kao vaspitač u vrtiću, a kasnije je postala i direktor te ustanove.

1 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Upućen važan apel svim Beograđanima

Javno-komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" uputilo je apel svim građanima, s obzirom na to da se nalazimo u periodu sa izuzetno visokom dnevnom temperaturom vazduha, da racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda.

8:14

12.7.2024.

1 d

Podeli: