Ekonomija 5

26.05.2024.

19:06

Niče nova nemačka fabrika koja će zaposliti 800 ljudi: Evo kada se postavlja kamen temeljac

Da grad Čačak postaje jedan od najvećih privrednih centara u Srbiji potvrđuje i dodatna strana investicija koja stiže u grad na Moravi.

Izvor: RINA

Niče nova nemačka fabrika koja će zaposliti 800 ljudi: Evo kada se postavlja kamen temeljac
RINA

Podeli:

U utorak postavlja se kamen temeljac za izgradnju velike nemačke fabrike koja posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj, a nalaziće se u industrijskoj zoni u Preljini.

"U prvoj fazi će fabrika zaposliti oko 300 radnika, a nakon toga još 500. U Čačku već radi devet inženjera te kompanije. Ovo je odlična vest za naš grad. Ugovorom će biti precizirano da u poslednjoj fazi na 60.000 kvadrata proizvodnog prostora, na 11 hektara površine, bude zaposleno do 800 radnika", rekao je za RINU gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On ističe da će od ukupno 800 radnika, koliko će biti zaposleno u ovoj nemačkoj kompaniji oko 80 odsto zaposlenih biti visokoobrazovano.

RINA

"U pregovorima sa ovom kompanijom smo duže od dve godine, a pre svega zahvaljujući dobrim ekonomskim parametrima ove fabrike, koja podrazumeva trajne ugovore sa najpoznatijim svetskim brendovima. Zbog naših kadrova sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i srednjih škola u gradu, pre svega iz Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole, oni su se opredelili za Čačak", rekao je Todorović.

U ovom trenutku Čačak je izuzetno dobro pozicioniran na mapi ne samo Srbije već čitavog Balkana, jer je postao jedna od najvećih raskrsnica drumskog, a uskoro i vazdušnog saobraćaja kada se izgradi kargo terminal na aerodromu "Morava".

"U našem gradu je trenutno oko 40.000 zaposlenih i negde oko 3.000 nezaposlenih. Ono čega se jedino plašimo u budućnosti jeste ozbiljan nedostatak radne snage. Dosta već radnika dolazi iz drugih zemalja", kazao je Todorović.

Kako nezvanično saznaje agencija RINA postavljanju kamena temeljca u Preljini prisustvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: