Društvo 0

22.03.2024.

11:50

Čačani ubrzali pripreme: Uskoro jedinstvena postavka u čitavoj Evropi

Kao završnica projekta "Nacionalna prestonica kulture 2023. - Čačanska rodna", grad na Moravi dobiće Muzej košarke, jedinstven u čitavoj Evropi.

Izvor: Novosti/V. Ilić

Čačani ubrzali pripreme: Uskoro jedinstvena postavka u čitavoj Evropi
Derek Brumby/Shutterstock

Podeli:

"Atraktivna postavka nalaziće se na 415 kvadrata objekta Sokolane, čija je izgrdanja započeta 1912. godine, a završena dve godine kasnije. Sa galerijom od još 277 kvadratnih metara, činiće muzej kompleksnog tipa, posvećen izučavanju, interpretaciji i promociji košarke u Srbiji i Čačku, kroz muzealije koje prikupljamo i koje ćemo čuvati i izlagati", objašnjava Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku u okviru kojeg će, kao posebna jedinica, biti i punkt posvećen magičnoj igri pod obručima.

Muzej košarke zamišljen je kao prostor u kojem će se prikazati razvoj ovog sporta u Srbiji, a posebno u Čačku, pa će centralno mesto u Holu slavnih pripasti ovdašnjim legendama: Radmilu Mišoviću, Draganu Kićanoviću i Željku Obradoviću, prenose Novosti.

Poseban deo namenjen je multimedijalnim prezentacijama, promocijama, predavanjima, popularisanju košarke... Arhitektura postavke muzeja posetioce bi trebalo da asocira na sportsku halu, a prvi eksponat biće srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za juniore, koje je 1968. održano u španskom gradu Vigo, koju je doneo tadašnji mladi reprezentativac i član čačanskog Borca, Sadik Dida Zejnilović.

Nacrt projekta, nadalje, predviđa da se u Čačku nalazi najvažniji muzeološki centar posvećen košarci u Srbiji, svojevrsni lokalni, nacionalni i regionalni kulturni centar, te nezaobilazno odredište gostiju iz susednih gradova, odnosno turista iz regiona i sveta.

Kustos Narodnog muzeja u Čačku, dr Miloš Timotijević, koji je uključen u ovaj projekat, najavljuje da će na dva nivoa biti prikazan razvoj jugoslovenske košarke od 1923. godine, kada je odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu, pa do ove godine, kada se planira otvaranje. Nezaobilazno će biti i sećanje na košarkaške radnike i igrače koji su, i te kako, uticali na razvoj ovog sporta na prostorima bivše Jugoslavije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Novi Sad oborio još jedan rekord

Trend povećanja broja turista koji posećuju Novi Sad nastavio se i ove godine, pa tako od januara do aprila u Novom Sadu beleži se porast od 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

16:00

10.6.2024.

1 d

Podeli: