Društvo 0

23.05.2024.

16:21

Jedinstveni eksponati: Otvoren prvi Pravoslavni muzej u Čačku FOTO

Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu.

Izvor: RINA

Jedinstveni eksponati: Otvoren prvi Pravoslavni muzej u Čačku FOTO
RINA

Podeli:

Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

"Ono što bih posebno izdvojio svakako su tri rukopisna jevanđelja, veoma stara i veoma važna nastala u 16. veku, kao i primerak Miroslavljevog jevandjelja koji je odštampao kralj Karađorđević u 300 primeraka u Beču, ali je tih primeraka ostalo samo osam i jedan se nalazi kod nas. Takođe tu su i jako retki predmeti služavnik i drugi koji svedoče o održanju pravoslvane vere i obnovi crkve i nakon teških vremena. Takođe, jedan poseban primerak koji se nalazi samo kod nas jeste knjiga kumstava Karađorđevića. Oni su kumovali širom Jugoslavije pravoslavnoj i katoličkoj deci, a čak i šišanjem kose muslimanskoj deci. Ovaj muzej je naše zajedničko delo za ponos i dugujemo zahvalnost svima koji su pomogli da se ova naša zamisao ostvari", rekao je za RINU Slobodan Jakovljević ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku.

Otvranju Pravoslavnog muzeja u Čačku prisustvovao je i minsitar kulture u Vladi Srbije, Nikola Selaković, koji je istakao da Čačak doživljava ne samo ekonosmki, već i kulturni preporod.

"Zadovoljstvo mi je što sam u Čačku, u parohisjkom domu gde je otvoren zaista poseban muzej od velikog značaja za srpski narod i pravoslvanu veru. Ovo je fantastična izložba i postavka koja govori o obnovi i unapređenju srpske vere, govori o obnovi srpske države i državnosti. Eksponati koji se ovde mogu videti su prava retkost i zaista mi je drago što je Čačak još jednom pokazao da jeste zaista i grad kulture i grad duhovnosti. Podrška ministarta u realizaciji značajnih projekata svakako neće izostati", naglasio je Selaković.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, istakao je da će lokalna samouprava takođe kao i do sada podržati svaku dobru ideju, ideju koja neguje prave i zdrave vrednosti, ali i dodao da će uvek mati i finansisjku pomoć grada za takve projekte. Budzetska sredstva koja se izdvajaju za kuluru u ovoj godini su ista kao prethodne, iako Čačak više nije prestonica kuture, već je to za 2024. grad Užice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: